Παναγιωτόπουλος: «Ας έρθει κολυμπώντας στο Καστελλόριζο ο Ακάρ» - Τον Ιανουάριο στη Βουλή οι φρεγάτες Belh@rra και η άφιξη των πρώτων 6 Rafale
«Απαιτείται πρώτα στέρεος κυρωτικός μηχανισμός προτού πάμε σε υποχρεωτικότητα», ανέφερε για τον υποψρεωτικό εμβολιασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις
«Ας έρθει κολυμπώντας στο Καστελλόριζο ο Ακάρ», τόνισε εμφαντικά ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, κλιθείς να σχολιάσει τα όσα σχετικά εκστόμισε προκλητικά ο Τούρκος ομόλογός του προσφάτως, ενώ (επαν)επιβεβαίωσε ότι εντός του Ιανουαρίου 2022 θα έλθουν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή οι συμβάσεις για τη ναυπήγηση τριών (σε πρώτη φάση) γαλλικών φρεγατών Belh@rra, ενώ θα φτάσει στην Τανάγρα – πιθανότατα στις 19 του μηνός – και η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας με Έλληνες πιλότους στα χειριστήριά τους.
Αυτά, και πολλά άλλα τόνισε σε μία εφ’ όλη της ύλης συζήτηση που είχε σήμερα το μεσημέρι ο ΥΕΘΑ με τους διαπιστευμένους Στρατιωτικούς Συντάκτες στο ΥΠΕΘΑ για ανταλλαγή ευχών ενόψει του πρωτοχρονιάς και των εορτών γενικότερα, έχοντας στο πλευρό του και τον ΥΦΕΘΑ Νίκο Χαρδαλιά. Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν, επίσης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.
Τελείως επιγραμματικώς και ανά θέμα ελέχθησαν τα εξής:
Για τις φρεγάτες Belh@rra
Για την κατασκευή των τριών σε πρώτη φάση φρεγατών Belh@rra το ΥΠΕΘΑ ζητά την εμπλοκή εταιριών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη διαδικασία ναυπηγήσεώς τους, επισημαίνοντας ότι: «Οι Γάλλοι μας προσφέρουν τα δύο πρώτα πλοία «πολύ γρήγορα» και συγκεκριμένα το 2025», ενώ, όπως τόνισε, «υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την εμπλοκή διασύνδεση των αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας – Γαλλίας στη αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες».
Για τα μαχητικά Rafale
Τα πρώτα 6 (μεταχειρισμένα) μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναμένεται να φτάσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας στις 19 Ιανουαρίου «πιθανότατα» αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον καιρό, αλλά σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε την ημέρα της αφίξεώς τους ως «μία μεγάλη ημέρα» για την Π.Α. και τις ελληνικές Ε.Δ. γενικότερα.
Για τα εξοπλιστικά του Π.Ν.
Για τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα του Π.Ν., όπως τόνισε ο υπουργός, θα διατεθούν 5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3 δισ.ευρώ αφορούν τη σύμβαση για την πρόσκτηση των τριών φρεγατών Belh@rra, ενώ 1,5 περίπου δισ. ευρώ θα δοθεί για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών και μισό δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ-200HN. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για το 2022 υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικώς: «Ο σχεδιασμός είναι εύκολος, η χρηματοδότηση είναι το δύσκολο».
Για το ζήτημα της αυξήσεως διαθεσιμοτήτων των C-130H της Π.Α.
Για το πολύ σημαντικό πρόβλημα της συντηρήσεως και της αυξήσεως των διαθεσιμοτήτων των μεταφορικών αεροσκαφών C-130H της Π.Α., ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι το ΓΕΑ έχει φέρει πρόταση από το Ισραήλ που περιλαμβάνει τη συντήρηση τριών εξ αυτών εκεί και η οποία «προς το παρόν εξετάζεται». «Η πρόταση έχει κατατεθεί από το ΓΕΑ δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει να το φέρουμε Βουλή» τόνισε ο Υπουργός για να προσθέσει: «Εξαρτάται από την ΕΑΒ που μας είπε ότι εντός του 2022 θα αποδώσει 4 αεροσκάφη. Έχουμε αμφιβολίες αν θα τηρηθεί η ευγενής φιλοδοξία της ΕΑΒ. Πολύ σύντομα θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα το προχωρήσουμε».
Για την ελληνοαμερικανική συνεργασία
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι το Υπουργείο εξακολουθεί να κινείται προς την κατεύθυνση της εμβαθύνσεως της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι πιθανότατα τον Φεβρουάριο του 2022 αναμένεται επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο αλλά και συνάντηση του ιδίου του Ν.Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογο του στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. «Το κλίμα», είπε ο υπουργός, «είναι παρά πολύ καλό στις σχέσεις των δυο χωρών και οφείλουμε να το εκμεταλλευθούμε αυτό».
Για τα ελληνοτουρκικά
Αναφορικώς με τις νέες πρόσφατες προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του Στρατηγού ε.α. Χουλουσί Ακάρ περί κολυμβητών, Καστελλορίζου κλπ, ο ΥΕΘΑ ήταν απολύτως σαφής, ξεκαθαρίζοντας ότι: «Εμείς δεν χρειάζεται να απαντάμε σε ότι λέει, ας έρθει – αφού το δηλώνει – κολυμπώντας στο Καστελλόριζο». Και συμπλήρωσε ότι στο ακριτικό νησί «όλος ο κόσμος έχει υψηλό φρόνημα και βρίσκεται σε ετοιμότητα». Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σημείωσε ότι αυτές θα συνεχιστούν ενώ έθεσε τον χρονικό ορίζοντα για την επόμενη συνάντηση για τα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ) εντός του Μαρτίου του 2022.
Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο στράτευμα
Για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, για όσους/όσες δεν έχουν εισέτι εμβολιαστεί, ο ΥΕΘΑ επισήμανε ότι «απαιτείται πρώτα στέρεος κυρωτικός μηχανισμός προτού πάμε σε υποχρεωτικότητα». Πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμένων στις τάξεις των Ε.Δ., ενώ δήλωσε ότι στόχος είναι να «καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι μονάδες που βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα».
Για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)
Για την ΕΑΒ ο ΥΕΘΑ, ως ο κυριότερος πελάτης της εταιρείας που είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν πολύ αυστηρός: «Όταν βγάζει χρονοδιαγράμματα που δεν μπορεί να τηρήσει δεν την απαξιώνουμε εμείς απαξιώνει τον εαυτό της» τόνισε χαρακτηριστικώς για να προσθέσει ότι «Στα F-16V Viper δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».
Ο ίδιος σε άλλο σημείο τόνισε: «Πρέπει να συμφωνήσουμε κάποια πράγματα και να τα τηρήσουμε. Δεν στερούμε δουλειά από την ΕΑΒ όταν αναθέτουμε δουλειά αλλού. Δεν μπορώ να δεχθώ παράπονα του τύπου ‘μου παίρνεις τη δουλειά που δεν μπορώ να βγάλω’. Για να βγάλει τη δουλειά η ΕΑΒ ζητά προσλήψεις. Δρομολογήθηκαν αλλά εκκρεμεί το διάστημα εκπαίδευση για να γίνει παραγωγική η ΕΑΒ. Η Λόκχιντ προσφέρθηκε να φέρει κόσμο να βγάλει τη δουλειά. Εξετάσαμε με τον Σταϊκούρα ‘μπόνους παραγωγής’ στους εργαζόμενους της ΕΑΒ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να εξισώσει αμοιβές τους με αυτούς που θα δουλεύουν ως εξωτερικοί συνεργάτες». Και κατέληξε επί του θέματος: «Στρατηγικά η ΕΑΒ είναι εταίρος για τη Λόκχιντ. Κατα καιρούς έχουμε συζητήσει, αλλά είναι μια δύσκολη απόφαση για τη Λόκχιντ. Την ΕΑΒ τη θέλουμε αλλά πρέπει να λειτουργήσει με το σωστό τρόπο, ώστε η ΠΑ να είναι ικανοποιημένος πελάτης».
Για το θέμα κορβετών – ναυπηγείων
Γίνονται συζητήσεις με ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας και υπάρχει δέσμευση ότι οι κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικό ναυπηγείο, σημείωσε για να προσθέσει: «Ίσως όχι η πρώτη αν τεθεί θέμα χρονοδιάγραμματος. Οι άλλες τρεις σε ελληνικό ναυπηγείο», χωρίς βεβαίως να προσδιορίσει σε ποιο.
Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι η γαλλική Naval Group δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει πρόταση για να επενδύσει ως ιδιοκτήτης σε ελληνικό ναυπηγείο, όπως έχει κάνει η ιταλική Fincatieri. Σε κάθε περίπτωση «Θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις» πρόσθεσε για να διευκρινίσει ότι «Η Fincantieri εξαρτά την πρότασή της με το πρόγραμμα για την παραγγελία κορβέτων. Δεν είναι θέση μας να δώσουμε την σύμβαση για τις κορβέτες ως αντάλλαγμα για να επενδύσει κάποιος στα ναυπηγεία
Για το θέμα με τα συνεχόμενα πολύνεκρα ναυάγια παράνομων μεταναστών το τελευταίο 10ήμερο
Ερωτηθείς από Στρατιωτικό Συντάκτη για τα 4 πολύνεκρα ναυάγια με παράνομους μετανάστες που σημειώθηκαν το τελευταίο 10ήμερο (Φολέγανδρο, Πάρο, Πρασονήσι Αντικυθήρων κλπ) ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι βλέπει «μεγάλη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των κυκλωμάτων. Προσπαθούν να μεταφέρουν τους μετανάστες πολύ πιο μακριά. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να επέμβουμε, το πρώτο είναι να αποτρέψουμε το ναυάγιο και τους νεκρούς». Και πρόσθεσε: «Όμως, είμαστε προβληματισμένοι για τις νέες αυτές τακτικές. Η Ευρώπη οφείλει να την ερμηνεύσει ως υβριδικού τύπου απειλή κι από κει και πέρα να την αντιμετωπίσει. Πώς; Με την ταυτοποίηση των διακινητών ως εγκληματική οργάνωση και λήψη μέτρων για τους κρατικούς δρώντες που τους ενισχύουν», τόνισε χαρακτηριστικώς ο Υπουργός.
Για την κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας
Για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας και τα αποτελέσματα που επιφέρει αυτή στη διεθνή κατάσταση, ο ΥΕΘΑ κατέστησε σαφές ότι: «Η χώρα (Ρωσία) δεν πρέπει να απομονωθεί» διότι αυτό θα φέρει αποσταθεροποίηση. «Θα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο σημείο ισορροπίας» τόνισε χαρακτηριστικώς.
Από την πλευρά του ο ΥΦΕΘΑ Ν.Χαρδαλιάς τόνισε ότι στόχος είναι η περαιτέρω σύνδεση των Ε.Δ. με την ελληνική κοινωνία, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στη «μεγάλη προσφορά τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας» όπως είπε με έμφαση.
Σε άλλο σημείο ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Αιγίς 2», το οποίο θα «είναι προσαρμοσμένο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στις Ε.Δ., πλην των εξοπλιστικών προγραμμάτων» και όπως επισήμανε «θα αναβαθμίσει το ρόλο των Ε.Δ. στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», θέμα που όπως είναι γνωστό απασχολεί πολύ σοβαρά και έντονα το ΝΑΤΟ, από πολλές απόψεις, πέραν της καθαρώς οικολογικής/περιβαλλοντικής.
«Δουλεύουμε με εντολή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ώστε να ξεπεράσουμε λογικές του παρελθόντος που μας κρατούσαν πίσω», επισημαίνοντας ότι γίνεται «πολλή δουλειά σε πολύ χαμηλούς τόνους» με τη συνεργασία των Γενικών Επιτελείων των τριών κλάδων των Ε.Δ., συμπληρώνοντας: «Φιλοδοξούμε να σας εκπλήξουμε δημιουργικά».