Πλεύρης: Δεν πρέπει να μας τρομάζει ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων - Το ΕΣΥ δεν δέχεται μεγαλύτερη πίεση
Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕGA.
Ανησυχία προκάλεσε η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων της νόσου, μετά την ανακοίνωση του νέου «μαύρου» ρεκόρ κρουσμάτων. Έτσι, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, κι έκανε αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις της πανδημίας και τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι αύριο η Επιτροπή θα αποφασίσει αν τα μέτρα που εισηγήθηκε θα εφαρμοστούν νωρίτερα, ενώ δεν πρόκειται να συζητηθούν νέα μέτρα.
«Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε αποφασίσει κάποια μέτρα τα οποία εξετάζαμε αν θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου ή αν θα εφαρμόζονταν άμεσα.
Χθες που είχαμε τη σύσκεψη στην Επιτροπή και εκτιμήσαμε ότι βάσει των κρουσμάτων που είχαμε, αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε σε εφαρμογή των μέτρων στις 3 Ιανουαρίου. Τώρα, όμως, έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων που περιμέναμε ότι θα την έχουμε, αλλά όχι τόσο άμεσα», τόνισε ο υπουργός.
Και συνέχισε: «Είχαμε υπολογίσει ότι στην επικράτηση της «Όμικρον» θα έχουμε τέτοιους αριθμούς κρουσμάτων, δεν είναι κάτι το οποίο μας αιφνιδιάζει, αλλά είναι κάτι που μας προβληματίζει. Αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή, ώστε τα μέτρα, τα οποία έχουν αποφασιστεί, αν χρειάζεται να εφαρμοστούν νωρίτερα. Δεν μιλάμε, λοιπόν, για νέα μέτρα, αλλά για εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν σε προηγούμενο χρονικό στάδιο, ενδεχομένως και τις επόμενη ημέρα.
Αυτό θα συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή και βάσει της εισήγησης της, θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση.
Αν εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα, προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή και για το ρεβεγιόν, έτσι ώστε στο κομμάτι της διασκέδασης και της εστίασης να μην υπάρξει υπερμεταδοτικότητα, όπως συμβαίνει στα κλαμπ και στη διασκέδαση με τους όρθιους.
Αν αποφασίσουμε να πάμε σε ωράριο πριν την Πρωτοχρονιά, θα εκτιμήσουμε το γεγονός ότι ο χρόνος αλλάζει στις 24:00 και άρα δεν μπορεί να είναι 24:00 η ώρα το ωράριο της Πρωτοχρονιάς.
Αλλά αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν εκτενώς και για αυτό το λόγο δεν θέλω να προτρέχω. Θα ακούσουμε την Επιτροπή και θα αποφασίσουμε», ανέφερε.
Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ
Ερωτώμενος για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε: «Μέχρι τώρα- και αυτό είναι το αισιόδοξο- το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει παραπάνω πίεση από ότι είχε, παρά τα πολλά κρούσματα τα οποία παρατηρούνται. 21.000 είναι σήμερα, αλλά τις τελευταίες 5-6 μέρες έχουμε σιγά-σιγά επικράτηση της Όμικρον.
Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Να σας φέρω ένα παράδειγμα από τη Γερμανία: Σε 11.000 κρούσματα «Όμικρον» είχαμε 128 νοσηλείες και 4 θανάτους. Άρα βλέπουμε ότι σε όλες τις χώρες η «Όμικρον» είναι φοβερά μεταδοτική, αλλά δεν δείχνει πιέζει τόσο τα νοσοκομεία.
Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δεν προλάβαμε να έχουμε αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα με την παραλλαγή «Δέλτα». Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, διαχειριζόμαστε στα νοσοκομεία κυρίως περιστατικά της «Δέλτα», τα οποία προκαλούν μεγάλη νοσηρότητα και πίεση στο σύστημα, και έχουμε μια ανησυχία να μην προστεθούν περιστατικά της, έστω και πιο ήπιας σε νόσηση, «Όμικρον».
Στη Μεγάλη Βρετανία τα κρούσματα ναυξάνονται από τις 20.000, στις 200.000. Στην Αττική, ενώ στις προηγούμενες μεταλλάξεις είχαμε αυξήσεις 20-35%, τώρα έχουμε 370% αύξηση. Άρα, στην κορύφωση της «Όμικρον» θα έχουμε και παραπάνω κρούσματα. Δεν κοιτάμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, τον περιμένουμε. Δεν θέλουμε να τρομάζει ο κόσμος.
Πότε ανησυχούμε; Όταν αυτά τα κρούσματα συνεπάγονται νοσηλείες.Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί κανένα lockdown και το έχουμε αποκλείσει και ορθώς το έχουμε αποκλείσει, καθώς η δύσκολη φάση για την χώρα μας ήταν η κορύφωση της «Δέλτα».
Στην κορύφωση της «Δέλτα» δεν χρειάστηκε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα. Αντίστοιχα και στην «Όμικρον», αν οι βαριές νοσήσεις είναι πολύ λιγότερες, δεν θα οδηγηθούμε σε παραπάνω μέτρα από αυτά τα οποία εξαγγείλει, τα οποία είναι περιοριστικά μέτρα στην διασκέδαση, στους αθλητικούς χώρους και στην τηλεργασία.
Η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πλήρως οχυρωμένη σε επίπεδο νοσοκομείων και είμαστε σε συνεννόηση και με τον ιδιωτικό τομέα».
Σχετικά με τα μέτρα που λήφθησαν για τα γήπεδα, τα οποία προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ΠΑΕ, ο υπουργός σημείωσε: «Κι εγώ, ως φίλαθλος, καταλαβαίνω την πίεση και έχω δεχθεί πάρα πολλά μηνύματα. Καταλαβαίνω και τις ομάδες, έχω δει τις επιστολές και τις ανακοινώσεις τους.
Όμως, ενώ σε άλλους χώρους πολιτισμού ή διασκέδασης, όπως στα θέατρα και στα σινεμά, είδαμε να εφαρμόζονται τα μέτρα, δυστυχώς, στα γήπεδα, κάποιες ΠΑΕ, αλλά και σε συνολικό επίπεδο, είδαμε ότι οι φίλαθλοι πολλές φορές παρασύρονταν.
Όμως, το λέω τώρα και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια: Αν δούμε να τηρούνται τα μέτρα- μιλάμε για 15 ημέρες, η πίεση δεν είναι τρομακτική- είμαστε έτοιμοι και το έχουμε συζητήσει να δώσουμε πάρα πολύ γρήγορα δεύτερη ευκαιρία και τα γήπεδα να έχουν περισσότερο κόσμο.
Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ότι η μάσκα θα τηρείται και δεν θα τη βγάζουν οι φίλαθλοι με το που θα μπαίνουν στο γήπεδο.
Καταλαβαίνω τις ενστάσεις των ομάδων, αλλά και την πικρία των φιλάθλων. Υπήρξαν νεαροί φίλαθλοι που εμβολιάστηκαν για να μπαίνουν στο γήπεδο. Θέλουμε αυτό το μέτρο να έχει τη μικρότερη δυνατή χρονική ισχύ. Αν από την πρώτη αγωνιστική που θα εφαρμοστεί, τηρηθούν τα μέτρα, γρήγορα θα επανέλθουμε».