Συρίγος στα Παραπολιτικά 90,1: Τα τουρνικέ στα ΑΕΙ είναι συνέχεια των σχεδίων ασφαλείας που είναι υποχρεωμένα τα Πανεπιστήμια να εκπονήσουν
Το 2022 θα είναι δύσκολο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτίμησε ο κ. Συρίγος.
«Οι αντιδράσεις στα Πανεπιστήμια ξεκίνησαν με την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου καθώς είναι πλέον κατανοητό πως τα στέκια και οι καταλήψεις τελειώνουν» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός τόνισε ότι αρκετά πανεπιστήμια έχουν ολοκληρώσει τα σχέδια ασφάλεια τους.
Παράλληλα, είπε πως το 2022 θα είναι δύσκολο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις για το σχέδιο ασφάλειας των πανεπιστημίων
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Το πρώτο είναι ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά επομένως οι καταλήψεις, τα στέκια, όλα αυτα τα οποία υπήρχαν και τα οποία κλείνουν το ένα μετά το άλλο πλέον μέσα στα πανεπιστήμια ήταν άδεια από κόσμο, δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν τώρα που ξεκίνησε και το ακαδημαϊκό εξάμηνο και ο λόγος που υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις είναι ακριβώς διότι βλέπουν ότι τα στέκια τους, οι καταλήψεις τους και όλα αυτά τα πράγματα τελειώνουν.
Για τα τουρνικέ στις εισόδους των πανεπιστημίων
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Τα τουρνικέ είναι συνέχεια των σχεδίων ασφαλείας που είναι υποχρεωμένα τα πανεπιστήμια να εκπονήσουν. Δηλαδή δεν πας και «λες εδω θα βάλω τουρνικέ», είναι ένα συνολικό σχέδιο ασφαλείας το οποίο λεει «εδώ χρειάζεται να βάλω τουρνικέ για τους Χ λόγους ή δεν χρειάζεται να βάλω τουρνικέ», αυτό το λεει το σχέδιο ασφαλείας. Επί παραδείγματι σε πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια δεν χρειάζονται τουρνικέ. Τα σχέδια ασφαλείας σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρώνονται τώρα διότι πρέπει να γίνουν μέσα από διαγωνισμούς. Το σχέδιο ασφαλείας δεν αφορά μόνο στα τουρνικέ, κοιτάζει την πυροπροστασία ενός κτιρίου, κοιτάζει τα πάντα, δεν είναι κάτι απλό. Αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν προχωρήσει κι έχουν ολοκληρώσει τα σχέδια ασφαλείας τους και τα τουρνικέ έχουνε αγοραστεί και σε 4-5 περιπτώσεις πρέπει να έχουν ήδη φτάσει από το εξωτερικό. Από εκεί και πέρα το πανεπιστήμιο θα κρίνει ποτέ είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να τα τοποθετήσει.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το ρυθμό υλοποίησης της πανεπιστημιακής ασφάλειας
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Θα προτιμούσα να μην είχαμε ούτε τις καθυστερήσεις στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ούτε τις καθυστερήσεις στα τουρνικέ αλλά η γραφειοκρατία έτσι όπως κινείται σε υποχρεώνει να ακολουθήσεις αυτές τις διαδικασίες για λόγους διαφάνειας. Να πάρω το παράδειγμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, από την ώρα που έγινε ο διαγωνισμός υπήρξαν ενστάσεις κατά του διαγωνισμού, υπήρξαν προσφυγές αυτές έπρεπε να περάσουν από μια δικαστική διαδικασία, δεν μπορείς να τα σταματήσεις αυτά τα πράγματα, πρέπει να πάρουν το δρόμο τους. Θα ήθελα να μην είχαν γίνει αυτά και από το Σεπτέμβριο να έχουμε τελειώσει και να τους έχουμε προσλάβει και να τους εκπαιδεύουμε. Η πρόσληψή τους ολοκληρώθηκε τώρα και αρχίζουν την εκπαίδευση τη Δευτέρα. Σαφώς και δεν είμαι ικανοποιημένος με την ταχύτητα αλλά δυστυχώς αυτοί είναι οι γραφειοκρατικοί ρυθμοί του κράτους.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Την Τετάρτη είχαμε ένα ιστορικό γεγονός για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της Ελλάδος, η αστυνομία παρενέβη και απέτρεψε καταστροφή δημόσιας περιουσίας με κομπρεσέρ την ώρα που γινότανε. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό ιστορικά μετά το 1974, το θεωρώ εξαιρετικής σημασίας γεγονός. Ως τώρα η Αστυνομία παρενέβαινε εκ των υστέρων, εδώ παρενέβη την ώρα που έξι τύποι με κομπρεσέρ και μα τρυπάνια γκρέμιζαν έναν τοίχο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τους συνέλαβε και τους παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι δείγμα των πραγμάτων που αλλάζουνε, έχουμε μια κατάσταση ριζωμένη 40 χρόνια που ο άλλος αισθανόταν «νοικοκύρης» μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, έκανε ότι ήθελε, δεν τον ενοχλούσε κανένας. Ξαφνικά μέσα σε δύο χρόνια ιστορικές καταλήψεις αναρχικών έχουν τελειώσει, η Αστυνομία συνέλαβε ανθρώπους που καταστρέφουν δημόσια περιουσία την ώρα που την καταστρέφουν αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Είναι φυσιολογικό το «σύστημα» που αισθανόταν όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι δικός του ο χώρος, ότι κάνει ό,τι θέλει να αντιδρά αλλά από την άλλη πλευρά το κράτος είναι αποφασισμένο να επιβάλει την τάξη μέσα στα πανεπιστήμια.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Πολιτικό κόστος θα έχει η κυβέρνηση εάν αφήσει την κατάσταση στα πανεπιστήμια ως έχει, δεν θα έχει πολιτικό κόστος αν θα έχει βγάλει το απόστημα αυτό της βίας που υπάρχει μέσα στα πανεπιστήμια. Το γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα παραδόθηκαν στις πανεπιστημιακές αρχές καταλήψεις δεκαετιών δείχνει την αποφασιστικότητα που υπάρχει. Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από το 1987. Ρωτούσα από πότε είναι και δεν υπήρχε εν ενεργεία καθηγητής στο Αριστοτέλειο να μου πει. Η άλλη κατάληψη στο κτήριο Γκίνη, εμβληματικό κτήριο για τα Εξάρχεια και την αναρχία, παραδόθηκε στις πανεπιστημιακές αρχές κατά τη διάρκεια του κορονοϊού.
Αναφορικά με την υπόθεση του πρύτανη του Οικονομικού πανεπιστημίου, τον κ. Μπουραντώνη
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Να πω κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, οι 8 που του επιτέθηκαν, ταυτίστηκαν ότι ήταν τα πρόσωπα που του επιτέθηκαν, τους πήραν DNA και τους ταύτισαν και με άλλες ποινικές περιπτώσεις. Δηλαδή πολλοί από αυτούς κατηγορούνται για πολλές ποινικές περιπτώσεις του παρελθόντος, αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει μια έντονη αντίδραση τις τελευταίες εβδομάδες «δεν θα σας αφήσουμε να πάρετε DNA» και γιατί δεν θα σας αφήσουμε; Διότι αν μας πάρετε DNA ξαφνικά θα βρεθούμε μπλεγμένοι γενικώς με τη Δικαιοσύνη. Στο παρελθόν λέγαμε «γνωστοί –άγνωστοι», τώρα είναι «γνωστοί –γνωστοί» και μάλιστα με το που γίνονται γνωστοί τους ταυτίζουν και με άλλες περιπτώσεις που έχουν εμπλακεί. Για μένα το σημαντικό είναι ότι παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη θα κάνει ότι κρίνει ότι είναι σωστότερο να γίνει υπ’ αυτές τις συνθήκες. Παραπέμπονται όμως και από την ώρα που παραπέμπονται αρχίζουν να ασχολούνται με εισαγγελείς, με ανακριτές, με δικαστήρια μπαίνουν σε μια άλλη φάση, φεύγουν από την πιάτσα, γίνονται πολύ πιο προσεκτικοί.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Το 2022 θεωρώ ότι από πλευρά ρητορικής και συμβολισμών θα είναι ένα δύσκολο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό που για εμάς ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνισμού, το ότι κοπήκαμε από εστίες στις οποίες ζούσαμε χιλιάδες χρόνια, για τους Τούρκους είναι διπλή περηφάνια διότι έδιωξαν τέσσερις ξένους στρατούς που βρίσκονταν σε αυτό που θεωρούσαν μητέρα πατρίδα. Αυτό προσφέρεται για ρητορικές εξάρσεις και υπό αυτή την έννοια θα είναι ένα δύσκολο έτος. Το σημαντικό είναι να μην παρασυρόμαστε και απαντάμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Είναι γεγονός ότι εδώ και περίπου ενάμιση μήνα η Τουρκία έχει συνεχείς ρητορικές εξάρσεις οι οποίες εντοπίζονται στο θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στη Σάμο, στη Χίο, τη Λέσβο, Ικαρία και Δωδεκάνησα και προσπαθούν να διασυνδέσουν το καθεστώς τους με την αποστρατικοποίηση. Αυτό δεν είναι καινούριο επιχείρημα, το πρωτοείδαμε το 1998 σε μια διπλωματική διακοίνωση της Τουρκίας για πρώτη φορά όμως το βλέπουμε να έρχεται μετ’ επιτάσεως το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτό πρέπει να το συνδυάσουμε και με αυτά που λένε οι Τούρκοι για την Αλεξανδρούπολη. Στην Αλεξανδρούπολη βλέπουνε μια εναλλακτική δίοδο προς την Μαύρη Θάλασσα. Ως τώρα η μόνη δίοδος που υπήρχε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων τώρα βλέπουμε μια εναλλακτική δίοδο η οποία είναι από την Αλεξανδρούπολη-Βουλγαρία-Ρουμανία, όλα αυτά τους ενοχλούν πολύ σε συνδυασμό και με τους εξοπλισμούς τους οποίους κάνουμε. Προς το παρόν κινούνται ρητορικά. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι για εσωτερική κατανάλωση. Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι ο «ερντογανισμός» θα παραμείνει στην εξωτερική πολιτικής της Τουρκίας Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Τα πράγματα στην Τουρκία δεν έρχονται για να φύγουν όταν αλλάζει ο ηγέτης τους, ότι λεει τώρα ο Ερντογάν θα το ξαναβρούμε μπροστά μας από τους αντικαταστάτες. Η θεωρία της Γαλάζιας πατρίδας δηλαδή θα παραμένει πάνω στο τραπέζι, το Τουρκολιβυκό μνημόνιο θα παραμένει πάνω στο τραπέζι, όλα αυτά θα τα ξαναδούμε μπροστά μας.
Ακούστε τη συνέντευξή του
Ειδικότερα, ο υφυπουργός τόνισε ότι αρκετά πανεπιστήμια έχουν ολοκληρώσει τα σχέδια ασφάλεια τους.
Παράλληλα, είπε πως το 2022 θα είναι δύσκολο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις για το σχέδιο ασφάλειας των πανεπιστημίων
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Το πρώτο είναι ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά επομένως οι καταλήψεις, τα στέκια, όλα αυτα τα οποία υπήρχαν και τα οποία κλείνουν το ένα μετά το άλλο πλέον μέσα στα πανεπιστήμια ήταν άδεια από κόσμο, δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν τώρα που ξεκίνησε και το ακαδημαϊκό εξάμηνο και ο λόγος που υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις είναι ακριβώς διότι βλέπουν ότι τα στέκια τους, οι καταλήψεις τους και όλα αυτά τα πράγματα τελειώνουν.
Για τα τουρνικέ στις εισόδους των πανεπιστημίων
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Τα τουρνικέ είναι συνέχεια των σχεδίων ασφαλείας που είναι υποχρεωμένα τα πανεπιστήμια να εκπονήσουν. Δηλαδή δεν πας και «λες εδω θα βάλω τουρνικέ», είναι ένα συνολικό σχέδιο ασφαλείας το οποίο λεει «εδώ χρειάζεται να βάλω τουρνικέ για τους Χ λόγους ή δεν χρειάζεται να βάλω τουρνικέ», αυτό το λεει το σχέδιο ασφαλείας. Επί παραδείγματι σε πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια δεν χρειάζονται τουρνικέ. Τα σχέδια ασφαλείας σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρώνονται τώρα διότι πρέπει να γίνουν μέσα από διαγωνισμούς. Το σχέδιο ασφαλείας δεν αφορά μόνο στα τουρνικέ, κοιτάζει την πυροπροστασία ενός κτιρίου, κοιτάζει τα πάντα, δεν είναι κάτι απλό. Αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν προχωρήσει κι έχουν ολοκληρώσει τα σχέδια ασφαλείας τους και τα τουρνικέ έχουνε αγοραστεί και σε 4-5 περιπτώσεις πρέπει να έχουν ήδη φτάσει από το εξωτερικό. Από εκεί και πέρα το πανεπιστήμιο θα κρίνει ποτέ είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να τα τοποθετήσει.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το ρυθμό υλοποίησης της πανεπιστημιακής ασφάλειας
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Θα προτιμούσα να μην είχαμε ούτε τις καθυστερήσεις στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ούτε τις καθυστερήσεις στα τουρνικέ αλλά η γραφειοκρατία έτσι όπως κινείται σε υποχρεώνει να ακολουθήσεις αυτές τις διαδικασίες για λόγους διαφάνειας. Να πάρω το παράδειγμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, από την ώρα που έγινε ο διαγωνισμός υπήρξαν ενστάσεις κατά του διαγωνισμού, υπήρξαν προσφυγές αυτές έπρεπε να περάσουν από μια δικαστική διαδικασία, δεν μπορείς να τα σταματήσεις αυτά τα πράγματα, πρέπει να πάρουν το δρόμο τους. Θα ήθελα να μην είχαν γίνει αυτά και από το Σεπτέμβριο να έχουμε τελειώσει και να τους έχουμε προσλάβει και να τους εκπαιδεύουμε. Η πρόσληψή τους ολοκληρώθηκε τώρα και αρχίζουν την εκπαίδευση τη Δευτέρα. Σαφώς και δεν είμαι ικανοποιημένος με την ταχύτητα αλλά δυστυχώς αυτοί είναι οι γραφειοκρατικοί ρυθμοί του κράτους.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Την Τετάρτη είχαμε ένα ιστορικό γεγονός για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της Ελλάδος, η αστυνομία παρενέβη και απέτρεψε καταστροφή δημόσιας περιουσίας με κομπρεσέρ την ώρα που γινότανε. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό ιστορικά μετά το 1974, το θεωρώ εξαιρετικής σημασίας γεγονός. Ως τώρα η Αστυνομία παρενέβαινε εκ των υστέρων, εδώ παρενέβη την ώρα που έξι τύποι με κομπρεσέρ και μα τρυπάνια γκρέμιζαν έναν τοίχο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τους συνέλαβε και τους παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι δείγμα των πραγμάτων που αλλάζουνε, έχουμε μια κατάσταση ριζωμένη 40 χρόνια που ο άλλος αισθανόταν «νοικοκύρης» μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, έκανε ότι ήθελε, δεν τον ενοχλούσε κανένας. Ξαφνικά μέσα σε δύο χρόνια ιστορικές καταλήψεις αναρχικών έχουν τελειώσει, η Αστυνομία συνέλαβε ανθρώπους που καταστρέφουν δημόσια περιουσία την ώρα που την καταστρέφουν αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Είναι φυσιολογικό το «σύστημα» που αισθανόταν όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι δικός του ο χώρος, ότι κάνει ό,τι θέλει να αντιδρά αλλά από την άλλη πλευρά το κράτος είναι αποφασισμένο να επιβάλει την τάξη μέσα στα πανεπιστήμια.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Πολιτικό κόστος θα έχει η κυβέρνηση εάν αφήσει την κατάσταση στα πανεπιστήμια ως έχει, δεν θα έχει πολιτικό κόστος αν θα έχει βγάλει το απόστημα αυτό της βίας που υπάρχει μέσα στα πανεπιστήμια. Το γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα παραδόθηκαν στις πανεπιστημιακές αρχές καταλήψεις δεκαετιών δείχνει την αποφασιστικότητα που υπάρχει. Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από το 1987. Ρωτούσα από πότε είναι και δεν υπήρχε εν ενεργεία καθηγητής στο Αριστοτέλειο να μου πει. Η άλλη κατάληψη στο κτήριο Γκίνη, εμβληματικό κτήριο για τα Εξάρχεια και την αναρχία, παραδόθηκε στις πανεπιστημιακές αρχές κατά τη διάρκεια του κορονοϊού.
Αναφορικά με την υπόθεση του πρύτανη του Οικονομικού πανεπιστημίου, τον κ. Μπουραντώνη
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Να πω κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, οι 8 που του επιτέθηκαν, ταυτίστηκαν ότι ήταν τα πρόσωπα που του επιτέθηκαν, τους πήραν DNA και τους ταύτισαν και με άλλες ποινικές περιπτώσεις. Δηλαδή πολλοί από αυτούς κατηγορούνται για πολλές ποινικές περιπτώσεις του παρελθόντος, αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει μια έντονη αντίδραση τις τελευταίες εβδομάδες «δεν θα σας αφήσουμε να πάρετε DNA» και γιατί δεν θα σας αφήσουμε; Διότι αν μας πάρετε DNA ξαφνικά θα βρεθούμε μπλεγμένοι γενικώς με τη Δικαιοσύνη. Στο παρελθόν λέγαμε «γνωστοί –άγνωστοι», τώρα είναι «γνωστοί –γνωστοί» και μάλιστα με το που γίνονται γνωστοί τους ταυτίζουν και με άλλες περιπτώσεις που έχουν εμπλακεί. Για μένα το σημαντικό είναι ότι παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη θα κάνει ότι κρίνει ότι είναι σωστότερο να γίνει υπ’ αυτές τις συνθήκες. Παραπέμπονται όμως και από την ώρα που παραπέμπονται αρχίζουν να ασχολούνται με εισαγγελείς, με ανακριτές, με δικαστήρια μπαίνουν σε μια άλλη φάση, φεύγουν από την πιάτσα, γίνονται πολύ πιο προσεκτικοί.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Το 2022 θεωρώ ότι από πλευρά ρητορικής και συμβολισμών θα είναι ένα δύσκολο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό που για εμάς ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνισμού, το ότι κοπήκαμε από εστίες στις οποίες ζούσαμε χιλιάδες χρόνια, για τους Τούρκους είναι διπλή περηφάνια διότι έδιωξαν τέσσερις ξένους στρατούς που βρίσκονταν σε αυτό που θεωρούσαν μητέρα πατρίδα. Αυτό προσφέρεται για ρητορικές εξάρσεις και υπό αυτή την έννοια θα είναι ένα δύσκολο έτος. Το σημαντικό είναι να μην παρασυρόμαστε και απαντάμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Είναι γεγονός ότι εδώ και περίπου ενάμιση μήνα η Τουρκία έχει συνεχείς ρητορικές εξάρσεις οι οποίες εντοπίζονται στο θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στη Σάμο, στη Χίο, τη Λέσβο, Ικαρία και Δωδεκάνησα και προσπαθούν να διασυνδέσουν το καθεστώς τους με την αποστρατικοποίηση. Αυτό δεν είναι καινούριο επιχείρημα, το πρωτοείδαμε το 1998 σε μια διπλωματική διακοίνωση της Τουρκίας για πρώτη φορά όμως το βλέπουμε να έρχεται μετ’ επιτάσεως το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτό πρέπει να το συνδυάσουμε και με αυτά που λένε οι Τούρκοι για την Αλεξανδρούπολη. Στην Αλεξανδρούπολη βλέπουνε μια εναλλακτική δίοδο προς την Μαύρη Θάλασσα. Ως τώρα η μόνη δίοδος που υπήρχε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων τώρα βλέπουμε μια εναλλακτική δίοδο η οποία είναι από την Αλεξανδρούπολη-Βουλγαρία-Ρουμανία, όλα αυτά τους ενοχλούν πολύ σε συνδυασμό και με τους εξοπλισμούς τους οποίους κάνουμε. Προς το παρόν κινούνται ρητορικά. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι για εσωτερική κατανάλωση. Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι ο «ερντογανισμός» θα παραμείνει στην εξωτερική πολιτικής της Τουρκίας Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Τα πράγματα στην Τουρκία δεν έρχονται για να φύγουν όταν αλλάζει ο ηγέτης τους, ότι λεει τώρα ο Ερντογάν θα το ξαναβρούμε μπροστά μας από τους αντικαταστάτες. Η θεωρία της Γαλάζιας πατρίδας δηλαδή θα παραμένει πάνω στο τραπέζι, το Τουρκολιβυκό μνημόνιο θα παραμένει πάνω στο τραπέζι, όλα αυτά θα τα ξαναδούμε μπροστά μας.