«Από τις πρώτες μέρες του 2022, διαπιστώνουμε κατακόρυφη αύξηση των προκρατήσεων», υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

«Η εικόνα που παίρνουμε από τους tour operators, τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, την κρουαζιέρα, είναι πολύ καλή» συμπλήρωσε, ενώ όρισε ως στόχο για το καλοκαίρι του 2022, η Ελλάδα να κάνει πρωταθλητισμό στον τουρισμό.

«Το έπαθλο της χώρας είναι το «μέρισμα» που θα επιστραφεί στη μέση ελληνική οικογένεια. Με νέες θέσεις εργασίας, με αύξηση του εισοδήματος, με νέες επενδύσεις», τόνισε ο υπουργός.


Ο νέος αναπτυξιακός νόμος

«Ο αναπτυξιακός νόμος είναι στρατηγικό εργαλείο για τις επενδύσεις στη χώρα. Σας θυμίζω ότι έπειτα από συνεννόηση με τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ξενοδοχείων 3 αστέρων, που είναι το 23% του κλάδου, υπάχθηκαν στο νόμο.

Όμως στον αναπτυξιακό νόμο έχουν υπαχθεί επίσης και πολλά ακόμα επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε τουριστικές εγκαταστάσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων, την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτηρίων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας» και υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε ορεινές περιοχές, σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα και σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, κατατάσσονται σε κατηγορία 5 κλειδιών και διατηρούν ελάχιστο αριθμό 20 ενοικιαζόμενων δωματίων.

Επίσης, στον αναπτυξιακό νόμο έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση συγκεκριμένων τουριστικών επενδύσεων που αφορούν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών της Ελλάδας (γεωγραφικών, κοινωνικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών).

Σας αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες από αυτές: συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικούς λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις καταδυτικού τουρισμού, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης-spa, κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, ορειβατικά καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια, αγροτουρισμού, οινοτουρισμού, γεωτουρισμού, πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, τουριστικών καταλυμάτων στην ύπαιθρο τύπου Glamping.

Όλοι λοιπόν κερδίζουμε και πάνω απ’ όλους η εθνική μας οικονομία και εν τέλει η χώρα», είπε χαρακτηριστικά..

Σε ερώτηση σχετική με το αν συνδέεται ο τουρισμός με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, όπως πολλοί λένε, ο ίδιος απαντά ότι «έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, είναι πλέον σαφές ότι η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, δεν συνδέεται με την τουριστική δραστηριότητα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη δική μας χώρα, τα αντανακλαστικά που επιδείξαμε στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης Δημόσιας Υγείας, ήταν άμεσα και αποφασιστικά».