Πολυεπίπεδες είναι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμιση των φαινομένων χουλιγκανισμού στην χώρα μας, μετά την
δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι παράλληλα με τα μέτρα που εξετάζονται να ανακοινωθούν τα αμέσως επόμενο διάστημα και θα αφορούν νομοθετικές παρεμβάσεις, ρυθμίσεις για του Συνδέσμους και άλλα, μελετώνται οι εμπειρίες και οι αντίστοιχες κινήσεις κυβερνήσεων ξένων χωρών στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού.
Την εξέλιξη αυτή αποκάλυψε μιλώντας στα
Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Επιστροφή στην κανονικότητα» με τον
Θανάση Φουσκίδη, τον
Δημήτρη Κουνιά και τον
Γιώργο Νόκο, ο
υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Λευτέρης Οικονόμου, σημείωνοντας χαρακτηριστικά ότι «
έχουμε ανταλλάξει απόψεις και με το εξωτερικό και με την Αγγλία, που έχει μία μεγάλη εμπειρία σε θέματα καταπολέμησης χουλιγκανισμού. Εδω και πάρα πολύ καιρό εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα αυτά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση
«Υπάρχουν τρία θέματα προς τα ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που πήρε το 2019 με την ανάληψη της κυβέρνησης, που υπήρξαν σημαντικές αλλαγές τότε στην αθλητική νομοθεσία και βέβαια οι αλλαγές εκείνες έχουν βοηθήσει πολύ το έργο των αστυνομικών αρχών αλλά και γενικότερα ως προς την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Πλην όμως βλέπουμε ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν.
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει τις σχετικές οδηγίες, ούτως ώστε τα συναρμόδια υπουργεία Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης να επεξεργαστούν μέτρα, το καθένα από την πλευρά του, ούτως ώστε να υπάρξουν οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες χρειάζονται και κριθούν αναγκαίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι ειλημμένη απόφαση, ο χουλιγκανισμός, η οπαδική βία να πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Στην κατεύθυνση αυτή, πιστεύουμε ακράδαντα ότι και απο πλευράς ΠΑΕ και από πλευράς πολιτικών κομμάτων θα υπάρξει η αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή ενιαία αντίληψη για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων». Για τις ρυθμίσεις που έρχονται «Σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις μέσα και από ένα πλαίσιο συζητήσεων που θα χρειαστεί και με τις ΠΑΕ, και εκτιμώ ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει γενικότερα και ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Είναι δύο πράγματα, τα οποία όλοι μας επ’ αυτού δεν διαφωνούμε: Ότι ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϋ και όλα τα αθλήματα και όλοι οι φίλαθλοι δεν έχουν καμία σχέση με την βία, με τον χουλιγκανισμό και με όλα αυτά τα τραγικά φαινόμενα που βιώνουμε αυτό το διάστημα».
«Το πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα»
«Το πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα, όλες τις κατηγορίες. Δεν είναι μόνο ούτε στις επώνυμες και στις μεγάλες, αφορά και στις μικρές (σ.σ ομάδες).
Ακόμα και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο παρατηρούνται σοβαρά θέματα οπαδικής βίας».
Για την Θεσσαλονίκη
«Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν γίνει συλλήψεις, παραπομπές στην Δικαιοσύνη, επανειλημμένα έχουν γίνει έλεγχοι σε ομάδες, σε σωματεία, συλλόγους και εν πάσει περιπτώσει έχει εφαρομοστεί ο νόμος και έχουν παραπεμφεί οι υπαίτιοι στην Δικαιοσύνη. Άλλοι έχουν καταδικαστεί, άλλες υποθέσεις εκκρεμούν ακόμα και εν πάσει περιπτώσει βλέποντας ορισμένες αδυναμίες που υπάρχουν τόσο ως προς την ταχεία απονομή της Δικαισύνης, προς την κατεύθυνση αυτή θα επιχειρηθούν μέσα στα πλαίσια της αθλητικής νομοθεσίας όποιες παρεμβάσεις εκτιμηθεί ότι θα πρέπει να γίνουν πάντα σε συνεργασία και τον κύριο λόγο έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν γενικότερα θέματα τα οποία έχουν σχέση τόσο με την λειτουργία των λεγόμενων συνδέσμων, λεσχών, σωματείων, ένα γενικότερο θέμα, είναι μία κουβέντα που γίνεται πολλά χρονια στην Ελλάδα, έχουν ωριμάσει όμως οι συνθήκες να μπεί ουσιαστική τάξη σε αυτό το θέμα.
Προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω όλοι συνειδητοποιούν και κυρίως οι ΠΑΕ –προσβλέπουμε στην βοήθειά τους- ότι πρέπει να επανέλθει στο γήπεδο ο φίλαθλος να μπορεί να πηγαίνουν οι οικογένειες με τα παιδιά και όλοι οι αγώνες να γίνονται μέσα σε ένα φίλαθλο πνεύμα».
Για τα μέτρα στους Συνδέσμους
«Υπάρχουν επ’ αυτού σκέψεις και
έχουμε ανταλλάξει απόψεις και με το εξωτερικό και με την Αγγλία, που έχει μία μεγάλη εμπειρία σε θέματα καταπολέμησης χουλιγκανισμού. Εδω και πάρα πολύ καιρό εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα αυτά. Και με το υπουργείο Αθλητισμού έχουμε κατά καιρούς ανταλλάξει διάφορες απόψεις. Είναι ένα θέμα το οποίο απαιτεί ουσιαστικά την βούληση όλων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Και προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο έχουν οι ΠΑΕ, στην βοήθεια των οποίων προσβλέπουμε ως Πολιτεία, δεδομένου ότι κοινός στόχος όλων είναι να επανέλθουν οι φίλαθλοι στο γήπεδο.
Ο χουλιγκανισμός δεν έχει καμία σχέση ούτε με την φίλαθλο κόσμο, ούτε με οτιδήποτε άλλο. Προσπαθούν να βρούν ένα σκέπαστρο και μία ομπρέλα, υπό το κάλυμμα των οπαδικών σωματείων».
Για δαφυγή υπόπτου στο εξωτερικό
«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τον χρόνο στον οποίον αναφέρεστε, δεν είχε εκδοθεί κανένα ένταλμα σύλληψης.
Υπήρχε ένα άτομο το οποίο απ’ ότι φαίνεται ταξίδεψε και πήγε στην χώρα του. Εκείνο όμως που υπάρχει, είναι ότι από χθές υπάρχει το ένταλμα σύλληψης και από πλευράς δικαστικών αρχών, ανακριτικών αρχών θα κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου το ένταλμα αυτό να εκτελεστεί μέσα από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το δικονομικό μας δίκαιο, και τις διεθνείς συμβάσεις στο πλαίσιο της διμερούς δικαστικής συνεργασίας με την γείτονα. Εκείνο όμως που στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι έγινε μία εξαιρετική δουλειά από την Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, από το τμήμα Ανθρωποκτονιών, σε συνεργασία με το τμήμα Αθλητικής Βίας, και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διαλευκάνθηκε η υπόθεση αυτή και παραπέμπεται σχεδόν το σύνολο των δραστών στην Δικαιοσύνη άμεσα, αλλά το επόμενο διάστημα είμαστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουν οι συλλήψεις αυτών που διαφεύγουν τώρα την σύλληψη για να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη, μέσα στο πλαίσιο μίας δίκαιης δίκης».
Μήνυμα στους γονείς του Άλκη
«
Θα ήθελα να πω και στους γονείς του αδικοχαμένου Άλκη ότι από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας και σύμφωνα με την οδηγίες του πρωθυπουργού, κινηθήκαμε πολύ συστηματικά, αναμφισβήτητα ήταν θέμα πρώτης προτεραιότητας και προσπαθούμε με την βοήθεια και των εγκληματολογικών εργαστηρίων να συλλέξουμε όλες εκείνες τις αποδείξεις που θα προσκομιστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου πραγματικά να αποδοθούν οι ευθύνες στον καθένα στον βαθμό που του ανήκουν και να υπάρξει –αν μπορεί να υπάρξει και στο βαθμό που μπορεί να υπάρξει – η απάλυνση του πόνου της οικογένειας για αυτόν τον πρόωρο και άδικο χαμό αυτού του παλικαριού».