Κάθε σενάριο εκλογών πριν από το προκαθορισμένο χρόνο διεξαγωγής τους απέκλεισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Tι είπε για το ζήτημα Δούκα - Λιβανού

Σε σχέση με τις απαράδεκτες δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα κατά την επίσκεψη του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, σχολίασε ότι «αυτό που συνέβη έλαβε μια σαφή και κατηγορηματική απάντηση από τον πρωθυπουργό. Πρέπει να γίνει μια σαφής διάκριση. Όταν υπάρχουν τέτοιες μεγάλες καταστροφές, οφείλουμε να έχουμε έναν μηχανισμό για να υποστηρίξουμε τους πληγέντες».

Για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων προεκλογικά, ανέφερε ότι «οι ταυτοποιήσεις είναι παλιά ιστορία, έχει γίνει κατ’ επανάληψη, για να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο που έρχεται επίσης από παλιά, δεν μπορώ να το συνδέσω με προεκλογική περίοδο. Είναι πολλοί οι νόμοι που έχουν γίνει για τις νομιμοποιήσεις.

Για την κακοκαιρία «Ελπίς»

Αναφορικά με την κακοκαιρία «Ελπίς», ο ίδιος τόνισε πως ως προς τα ζητήματα του συντονισμού υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Novartis και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, δήλωσε ότι «ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει έναν λόγο αιχμηρό και σαφή και έχουν βρει στο πρόσωπό του έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που βρίσκεται στα δικαστήρια με κυβερνητικά του στελέχη διότι έχει ενορχηστρώσει σκευωρία και προσπάθησε να φαλκιδεύει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όχι μόνο για την υπόθεση Novartis, αλλά και για την υπόθεση Μιωνή. Συν την απόπειρα να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης με την υπόθεση Παππά».

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, υπογράμμισε πως «ο κ. Πολάκης οφείλει να αντιληφθεί ότι όσα λέει είναι ανήκουστα. Η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως απαράδεκτη».

Για τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως «θα είναι αυτοδύναμη στις επόμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε και τις μεθεπόμενες εκλογές. Η φιλοδοξία μου είναι με τη βούληση του ελληνικού λαού είναι παραμένει η κυβέρνηση της δεξιάς».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ερωτηθείς αν ευσταθούν τα σενάρια που μιλούν για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το πλειοψηφικότερο: Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια. Θεωρώ ότι η ΝΔ θα πάρει αυτοδυναμία τις εκλογές όποτε αυτές γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

Όσο είστε υπουργός Εσωτερικών δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα πάμε στις επόμενες εκλογές;

Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο, η κυβέρνηση δεν εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτή τη στιγμή ή γενικώς;

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει κάτι τέτοιο. Μου λέτε «ναι αλλά στους επόμενους 18 μήνες θα το εξετάσει;», η απάντηση είναι ότι αφού δεν το εξετάζει τώρα, δεν το έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση ούτε για τους επόμενους 18 μήνες ούτε για ποτέ. Η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο σενάριο να εξετάζει ούτε για το τώρα ούτε για το Δεκέμβριο ούτε για τον Ιούνιο, δεν έχει τέτοιο σενάριο.

Για όσα είπε ο κ. Δούκας 

Αυτό το οποίο συνέβη το οποίο έλαβε μια πολύ σαφή και κατηγορηματική απάντηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό επομένως δεν υπάρχει συζήτηση ως προς το ύφος και ως προς τη λογική, είναι ξεκάθαρο. Εδώ θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια πολύ σαφή και ξεκάθαρη διάκριση, δεν πρέπει να αρχίσουμε να ενοχοποιούμε οποιαδήποτε αποζημιωτική διαδικασία. Όταν γίνεται μια μεγάλη καταστροφή, και αυτή η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τέτοιες, οφείλουμε να έχουμε έναν μηχανισμό με τον οποίο θα υποστηρίξουμε τους πληγέντες. Ελπίζω τώρα εδώ να μην περνάει από το μυαλό κάποιων όταν μια κυβέρνηση κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, ελπίζω να μην φαντάζεται κάποιος ότι όταν κάνουμε ως κυβέρνηση αυτό το οποίο είναι προφανές, αναμενόμενο και απολύτως αναγκαίο για να στηριχτούνε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ότι αυτό είναι συναλλαγή πολιτική. Ελπίζω να το διαχωρίζουμε. Πρέπει να είμαστε όσο είναι δυνατόν πιο αντικειμενικοί και υπό μια έννοια πιο αυστηροί στους δικαιούχους, στον τρόπο καθορισμό τους, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μην έρχονται κάποιοι να κάνουν απατηλές δηλώσεις άρα οφείλουμε να έχουμε έναν μηχανισμό. Να ξέρετε ότι ο μηχανισμός που φτιάξαμε στον Ιανό είναι πρώτη φορά που εφαρμόζεται με τέτοια ολοκληρωμένη προσέγγιση ένας αποζημιωτικός μηχανισμός. Τον έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, δεν υπήρχε πριν, δεν υπήρχε σε καμία φάση πριν οπότε εκεί είναι ενδεχόμενο σε διάφορες αποζημιωτικές φάσεις να υπήρξαν αστοχίες ως προς τον προσδιορισμό των δικαιούχων και ως προς το ύψος των αποζημιώσεων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να ενοχοποιήσει την ίδια τη διαδικασία της αποζημιώσεως. Δηλαδή είναι ένα πράγμα το να μιλάμε για το αν οφείλουμε να έχουμε μια αποζημιωτική διαδικασία και είναι ένα άλλο πράγμα για το πώς θα ενισχύσουμε την ακεραιότητα αυτής της διαδικασίας.

Και σε ποια στιγμή θα γίνει, θα γίνει μετά την καταστροφή ή γιατί οι εκλογές είναι κοντά και πρέπει να είμαστε σωστοί για να μην έχουμε δυσαρέσκεια.

Οφείλει να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Και μιας και ανακάλυψαν κάποιοι την πολιτική συναλλαγή προ των εκλογών το 2022 μήπως θέλετε να μας δώσετε πως ορίζεται κάθε φορά η νομιμοποίηση αυθαιρέτων λίγο πριν τις εκλογές με διάφορα νομοσχέδια που έχουν καταθέσει όλες οι κυβερνήσεις.

Οι τακτοποιήσεις της αυθαίρετης δόμησης είναι μια παλιά ιστορία, έχει γίνει κατ’ επανάληψη με διάφορες ρυθμίσεις και έρχεται να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο το οποίο επίσης μας έρχεται από παλιά το οποίο τι έκανε; Διαμορφωνόταν μια πραγματική κατάσταση και από εκεί και πέρα πρέπει να δεις πως θα το τακτοποιήσεις όλο αυτό. Αυτό το συνδέει κάποιος με την προεκλογική περίοδο; Δεν θυμάμαι μόνο την προεκλογική περίοδο, είναι πάρα πολλοί νόμοι ...

Οι νόμοι αυτοί για ψηφοθηρία γινόντουσαν γιατί οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να στείλουν τις μπουλντόζες να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα

Δεν είναι έτσι, δεν συμφωνώ.

Αναφορικά με τη διαχείριση και το συντονισμό στην κακοκαιρία Ελπίδα

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει αρμοδιότητα σε ζητήματα πολιτικής προστασίας ούτε στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά τα θέματα πολιτικής προστασίας. Η επιλογή που έχει κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ακριβώς για να επιτύχει καλύτερο συντονισμό είναι να ενισχύσει την διοικητική δομή που λέγεται υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής προκειμένου να ενισχυθούν αυτοί οι συντονιστικοί μηχανισμοί που πρέπει να βρίσκονται κάτω από ένα ενιαίο διοικητικό κέντρο και να μην είναι πολυδιασπασμένοι.

Άρα λέτε ότι για ότι έγινε στους δημους όσον αφορά την κακοκαιρία αρμόδιο είναι το υπουργειο Πολιτικής Προστασίας

Ως προς τα ζητήματα του συντονισμού από εκεί και πέρα υπάρχει μια αυτοτελής αυτονόητη ευθύνη όλων των εμπλεκομένων μερών στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας προκειμένου το καθένα να κάνει τη δουλειά του.

Ερωτηθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Γεωργιάδη

Προφανώς γιατί ο κ. Γεωργιάδης τους ενοχλεί. Ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ένα σαφή λόγο ο οποίος έχει γωνίες, ποτέ δεν τους έχει χαϊδέψει. Βρίσκεται σε αντιπαράθεση ιδεολογική και προγραμματική αλλά πάντοτε ευπρεπή απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ επομένως αυτοί οι άνθρωποι οι οποίο μέχρι χθες είχανε μάθει να τους χαϊδεύουν και να υποκλίνονται μπροστά στην ιδεολογική τους αυθεντία και στα ηθικά τους πλεονεκτήματα έχουνε βρει στο πρόσωπο του Άδωνη έναν πολύ ισχυρό, ικανό και αποφασιστικό αντίπαλο και θεωρούν ότι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να το απονομιμοποιήσουν, η πρώτη τους και κύρια επιλογή ήταν με την εμπλοκή του την υπόθεση της σκευωρίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει αντιληφθεί την θέση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στην ιστορία της Ελλάδος που βρίσκεται στα δικαστήρια με κυβερνητικά του στελέχη διότι έχει ενορχηστρώσει σκευωρία και προσπάθησε να φαλκιδεύσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Όχι για μια υπόθεση, όχι μόνο για την υπόθεση Novartis είναι και η υπόθεση Μιωνή. Άρα λοιπόν είναι για τουλάχιστον δυο υποθέσεις συν επίσης την απόπειρα την οποία έχει κάνει να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ την υπόθεση Παππά. Δεν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο στην Ελλάδα τέτοιου είδους για πολιτικό κόμμα.

Βλέπω στην πρώτη σελίδα της Αυγής μιλάει για θεσμική εκτροπή όσον αφορά τη δίωξη κατά Τουλουπάκη, ότι η υπόθεση έρχεται και στο ευρωδικαστήριο και βλέπω και τον κ. Κύρτσο να λεει ότι ο συνδυασμός διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικής λειτουργού εκθέτει την κυβέρνηση σας στην ΕΕ

 Σοβαρά; Εχει ένα ενδιαφέρον η ταύτιση των απόψεων, κατά την άποψη αυτών των ανθρώπων η Δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να κινεί τη διαδικασία της διώξεως όπως κρίνει; Ο κ.Γεωργιάδης υπέμεινε προσωπικά ο ίδιος, η δε ΝΔ με πάρα πολύ προσεκτικό τρόπο, υπέμεινε την εκκρεμότητα αυτή τη δικαστική, αναμένοντας την απόφαση της δικαιοσύνης, επί 5,5 χρόνια και τώρα ξαφνικά επειδή δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γιατί αποκαλύπτουν την σκευωρία τους τώρα ξαφνικά δεν μπορεί να κινηθεί δίωξη κατά δικαστικού λειτουργού; Που το λεει αυτό το σύνταγμα, που το λεει αυτό η νομοθεσία;

Για τις δηλώσεις του κ.Πολάκη για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Έχει γίνει μια ειδική κατηγορία με την οποία μεταχειρίζεται κανείς τον κ.Πολάκη γιατί λεει διάφορα απίστευτα πράγματα οπότε υπάρχει ένα είδος μιθριδατισμού στο τι ακούμε από τον Πολάκη και έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Τώρα το να λεει κάποιος ότι ξέρει την ταυτότητα των προστατευομένων μαρτύρων και μάλιστα ξέρει και ποιοι έχουν καταθέσει εδώ και ποιοι εκεί, αυτά ειναι ανήκουστα πράγματα. Σε θεσμικό επίπεδο να τα λεει πρώην υπουργός, να τα λεει βουλευτής είναι ανήκουστα πράγματα. Η όλη δε συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Δικαιοσύνη είναι απολύτως απαράδεκτη. Είναι δυνατόν να προξενούνται αντιδράσεις από την Ένωση Εισαγγελέων προκειμένου να προστατεύσει εισαγγελικούς λειτουργούς από τέτοιου τύπου παρεμβάσεις; Δηλαδή πήγανε και ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει ένα ζήτημα πλαστογραφίας της διατάξεως αρχειοθετήσεως και πήγαν αυτά να τα πουν σοβαροί άνθρωποι, δικηγόροι, στον Άρειο Πάγο; Δηλαδή ένα πόρισμα το οποίο διακινείται, μια διάταξη εισαγγελέως δεν είναι κανονική υπάρχει κάποιου είδους πλαστότητας γιατί μπερδεύονται δήθεν υπογραφές και τα λέμε αυτά κανονικα στο δημόσιο διάλογο και δεν τους έχουμε πάρει στο ψιλό!

Για το αν έχει αρχηγικές βλέψεις όπως αναφέρει ο κ.Λακόπουλος

Να ενημερώσουμε τον κ.Λακόπουλο ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη στις επόμενες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός και επομένως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι ακόμα, αφού τελειώσουμε με τις επόμενες εκλογές, να κερδίσουμε και τις μεθεπόμενες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος ο οποίος θα κερδίσει τρεις συνεχόμενες φορές και αυτή είναι η φιλοδοξία της ΝΔ.

Η φιλοδοξία μου πολιτικά είναι με τη βούληση του ελληνικού λαού και με την προσπάθεια μας να τον πείσουμε για αυτό να παραμένει κυβέρνηση της ΝΔ, της Δεξιάς, και να μην ξανακυβερνήσει με την απόφαση του ελληνικού λαού ξανά η Αριστερά.

Ακούστε τη συνέντευξή του