Αβραμόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1 για Novartis: Πρέπει να δούμε ποιοι είναι αυτοί που συκοφάντησαν και ποιοι είναι αυτοί που τους έβαλαν
«Δεν ξέρω γιατί σηκώνει σκόνη ο ΣΥΡΙΖΑ, ξέρω ότι η Δικαιοσύνη μίλησε», τόνισε ο πρώην επίτροπος ΕΕ
«Πρέπει να δούμε ποιοι είναι αυτοί που συκοφάντησαν και ποιοι είναι αυτοί που τους έβαλαν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρώην επίτροπος ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφορικά με την αρχειοθέτηση της δικογραφίας που αφορούσε τον ίδιο σε σχέση με την υπόθεση Novartis.
Με αφορμή τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη περί κέντρων εξουσίας στην Ελλάδα που δεν θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, o κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Καταρχήν να πούμε ότι αν ήθελαν αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, που η εποχή το ζητάει περισσότερο από ότι στο παρελθόν, δεν θα είχανε περάσει αυτό τον εκλογικό νόμο ο οποίος κατακερματίζει το πολιτικό σκηνικό και δεν οδηγεί σε συνεργασίες και συνεννοήσεις αλλά κυριολεκτικά σε κατάρρευση του πολιτικού συστήματος έτσι ώστε δημιουργώντας μια χαοτική κατάσταση να προωθηθούν τα σχέδια που έχουν στο μυαλό τους. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα. Στο παρελθόν σοφοί και συνετοί ηγέτες σε αυτή τη χώρα είχανε προκρίνει αυτά τα εκλογικά συστήματα ώστε να βγαίνουν σταθερές κυβερνήσεις. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει κουλτούρα συνεννόησης».
ΔΗΜ: Αφού λέτε ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση η σταθερή κυβέρνηση για να πάει μπροστα ο τόπος μήπως έχουν δίκιο αυτοί που πάνε στον πρωθυπουργό και λένε να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο και να τον κάνουμε πιο πλειοψηφικό και μήπως ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να κάνει μια αλλαγή που θα προσφέρει στη χώρα σταθερή κυβέρνηση;
«Αυτό θα είχε αξία αν τον καιρό που άλλαξε η ΝΔ τον εκλογικό νόμο είχαν υποβληθεί τέτοιες προτάσεις. Δεν έγινε. Παρόλα αυτά και ο εκλογικός νόμος που πέρασε η ΝΔ δίνει σχετικά ισχυρή κυβέρνηση. Αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα όπως συζητιέται και γράφεται είναι κάτι το οποίο δεν πάει ούτε με τις αντιλήψεις, ούτε με τη νοοτροπία και τις αρχές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα έδειχνε οπορτουνισμό, θα έδειχνε ηττοπάθεια και δεν το κάνει. Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένας παράγοντας που δεν μπορεί να παραγνωρίζει κανείς, την κοινή γνώμη, τον ελληνικό λαό ο οποίος αυτός θα κρίνει και θα αξιολογήσει αν θέλει να έχει μια ισχυρή κυβέρνηση. Η δε πολιτεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα εχει δώσει όλα τα δείγματα εκείνα που ζητάει ο έλληνας πολίτης ότι και σταθερότητα μπορούμε να έχουμε και ανάπτυξη και πρόοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εγώ πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις αυτό έπρεπε να έχουμε φροντίσει να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά. Αυτό το λεω διότι εδώ υπάρχει μια παράδοση η οποία μας οδηγεί συχνά σε περιπέτειες, η προεκλογική περίοδος ξεκινάει την επόμενη των εκλογών. Είναι φοβερό αυτό!», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς ποια θεωρεί ότι θα είναι τα σκληρά ερωτήματα των επόμενων εκλογών, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Πρώτα από όλα πρέπει να πάμε κοντά στην κοινωνία όπου και εμείς είμαστε κομμάτι της. Τι θέλει ο ελληνικός λαός; Ειρήνη , σταθερότητα, ασφάλεια, πρόοδο, εργασίες και όλα αυτά είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Να αισθάνεται ασφαλής ο Έλληνας πολίτης στον τόπο του. Από την άλλη πλευρά η καθημερινότητά μας, η ακρίβεια, το πώς θα λειτουργήσει το τραπεζικό μας σύστημα και πως θα ευνοήσει την ανάπτυξη. Βλέπετε τι γίνεται τον τελευταίο καιρό με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ...».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ψήφο η διαχείριση της ακρίβειας από την κυβέρνηση, σημείωσε: «Τη διαχειρίζεται κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά, η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη στην Ευρώπη που έχει δώσει προτεραιότητα στη στήριξη των νοικοκυριών. Οι ανατιμήσεις κυρίως στην ενέργεια και όχι μόνο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και φοβάμαι ότι θα κρατήσει πολύ καιρό. Δεν είναι κάτι που μόνο η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί, έχει τις δυνατότητες και την ευελιξία η ελληνική κυβέρνηση να το κάνει και το κάνει. Η κυβέρνηση για 6ο συνεχόμενο μήνα και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που δημόσια έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός καταρχήν στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις επιπτώσεις μια πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη».
«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί 1,7 δις και σε αυτά προτίθενται τα μέτρα για το Φεβρουάριο 350 εκατομμύρια με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος να υπερβαίνει τα 2 δις είναι λοιπόν μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τα μέτρα που εξαγγέλλονται θεωρώ ότι είναι σωστά αλλά δεν αλλαζει το κλίμα παγκοσμίως. ...Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται την υπόθεση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και καλά θα κάνει να μην ακούει και πάρα πολύ το τι λεει ο ένας και ο άλλος γιατί δημοκρατική διαδικασία είναι και ο διάλογος με την αντιπολίτευση αλλά μόνο στα θέματα όπου μπορούν να συγκλίνουν σοβαρές απόψεις να υπάρχει έλεγχος από την άλλη μεριά όμως να μοιραζόμαστε και το μέρισμα ευθύνης», επισήμανε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι λαθεμένα η ΝΔ έκανε έναν πιο αναλογικό εκλογικό νόμο, δήλωσε: «Η ΝΔ έκανε μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα λέγοντας τους ότι εάν έρθει η ώρα η κρίσιμη να έχετε και εσείς τη δυνατότητα να συνεργαστείτε μαζί μας. Έχουμε βαθύ έλλειμμα κουλτούρα συνεννόησης η ΝΔ όμως πάντοτε προωθούσε συνέργειες και συνεργασίες το θέμα είναι να βρεθεί και ο συνομιλητής από την άλλη πλευρά που σκέφτεται το ίδιο».
ΔΗΜ: Το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος συνομιλητής;
«Καταρχήν δεν ξέρουμε τι μας προαναγγέλλει το μέλλον. Το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή είναι σε μια πορεία ανοδική, δεν το αμφισβητεί κανείς, εγώ θα ήθελα να δω μια σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες που επανέρχεται σταδιακά η σοσιαλδημοκρατία έτσι ώστε να αποκτήσει έναν αξιόπιστο συνομιλητή η δική μας παράταξη. Πολιτικοί αντίπαλοι είναι. Εγώ δεν το λεω πια ΚΙΝΑΛ αλλά ΠΑΣΟΚ και καλό θα κάνουν να το γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ για να αφυπνίσουν και τις συναισθηματικές μνήμες ενός μέρους τους εκλογικού σώματος της παλιάς εποχής. Έτσι επιστρέφουν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Έχει ωριμάσει μέσα από το πέρασμα του χρόνου, οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ έχουν αντιληφθεί τι έγινε και τι δεν έγινε την εποχή εκείνη και πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ σοβαρή και αξιόπιστη δύναμη. Αντίπαλος θα είναι, θα έχουμε σκληρές αντιπαραθέσεις αλλά θα χτυπιόμαστε με βάση κανόνες ηθικού και δημοκρατικού πολιτισμού», διαμήνυσε στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος.
ΔΗΜ: Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;
«Θα το δείξουν οι καιροί, δεν ξέρουμε από τώρα τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές. Δεν ξέρουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να κρίνουμε με τα δημοσκοπικά στοιχεία. Είναι νωρίς να το δει κανείς. Σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει περιθώριο με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με ένα κόμμα το οποίο έδωσε δείγματα γραφής και αυτή τη στιγμή όλο και περισσότερο φυλλοροεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό που πηγαίνει στο ΚΙΝΑΛ είναι εκείνοι που μετά τη συναισθηματική έκρηξη που προκλήθηκε από το θάνατο της Φώφη Γεννηματά βρήκαν ένα ισχυρό λόγο να γυρίσουν στην κοιτίδα τους», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς πιστεύει ότι σκοπός ρόλος του ΚΙΝΑΛ είναι να πάρει ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Όχι δεν είναι αυτός ο σκοπός, σκοπός είναι να βρεθεί ένα modus operadi συνεννόησης, εγώ ήμουν πάντα υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις κυρίως στα μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον του τόπου και της ελληνικής κοινωνίας. Από εκεί και πέρα πρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι. Η δημοκρατία είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης αυτή είναι που φέρνει σταθερά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Εδώ παρατηρείται ότι ακυρώνει η αντιπολίτευση τη συμπολίτευση και όταν έρχεται στην εξουσία ακυρώνεται από την άλλη αντιπολίτευση, αυτό είναι ένα μια κουλτούρα ξεπερασμένη οι έλληνες πολίτες έχουν ωριμάσει και σε μεγάλο βαθμό ζητούν τη συνεννόηση και το διάλογο. Που τον βρίσκουν αυτό; στο κέντρο. Ποιο από τα πολιτικά κόμματα αυτή τη στιγμή διεκδικεί το μεγάλο αυτό κομμάτι του εκλογικού σώματος που είναι πολίτες που ναι μεν διέπονται από ιδεολογικές και φιλοσοφικές αρχές αλλά θέλουν να συνεργασία».
«Το Κέντρο δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει ως κόμμα θα είναι πάντοτε πρόγραμμα μετάβασης σε μια εποχή. Είναι ο χώρος που οι πολίτες ζητούν συνεννόηση και συνεργασία. Είναι η πλειοψηφία μόνο που δεν θα μπορέσει ποτέ να οργανωθεί σε κόμμα. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι αυτό έχει γίνει σε περιόδους κρίσεων ή μετά από πολέμους και καταστροφές, μην φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.
«Συνεπώς η Δικαιοσύνη έχει πάρει το δρόμο της και θα είναι μια ανακούφιση όχι μόνο για εκείνους που εθίγησαν αλά και για τον ελληνικό λαό που δεν τα θέλει αυτά. Απόδειξη ότι ήδη πολιτικά πρόσωπα από το ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να διαφοροποιούνται γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό δεν ήταν παραπάνω από μια σκευωρία. Το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί υιοθέτησε αυτή την πρόταση που πήγαν όλα αυτά τα γελοία υποκείμενα ο κ. Τσίπρας και δεν τους πέταξε με τις κλωτσιές από το γραφείο του και να ρίξει στα σκουπίδια όπως έκανε η Δικαιοσύνη τις υποθέσεις αυτές;», κατέληξε.
Με αφορμή τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη περί κέντρων εξουσίας στην Ελλάδα που δεν θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, o κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Καταρχήν να πούμε ότι αν ήθελαν αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, που η εποχή το ζητάει περισσότερο από ότι στο παρελθόν, δεν θα είχανε περάσει αυτό τον εκλογικό νόμο ο οποίος κατακερματίζει το πολιτικό σκηνικό και δεν οδηγεί σε συνεργασίες και συνεννοήσεις αλλά κυριολεκτικά σε κατάρρευση του πολιτικού συστήματος έτσι ώστε δημιουργώντας μια χαοτική κατάσταση να προωθηθούν τα σχέδια που έχουν στο μυαλό τους. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα. Στο παρελθόν σοφοί και συνετοί ηγέτες σε αυτή τη χώρα είχανε προκρίνει αυτά τα εκλογικά συστήματα ώστε να βγαίνουν σταθερές κυβερνήσεις. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει κουλτούρα συνεννόησης».
ΔΗΜ: Αφού λέτε ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση η σταθερή κυβέρνηση για να πάει μπροστα ο τόπος μήπως έχουν δίκιο αυτοί που πάνε στον πρωθυπουργό και λένε να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο και να τον κάνουμε πιο πλειοψηφικό και μήπως ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να κάνει μια αλλαγή που θα προσφέρει στη χώρα σταθερή κυβέρνηση;
«Αυτό θα είχε αξία αν τον καιρό που άλλαξε η ΝΔ τον εκλογικό νόμο είχαν υποβληθεί τέτοιες προτάσεις. Δεν έγινε. Παρόλα αυτά και ο εκλογικός νόμος που πέρασε η ΝΔ δίνει σχετικά ισχυρή κυβέρνηση. Αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα όπως συζητιέται και γράφεται είναι κάτι το οποίο δεν πάει ούτε με τις αντιλήψεις, ούτε με τη νοοτροπία και τις αρχές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα έδειχνε οπορτουνισμό, θα έδειχνε ηττοπάθεια και δεν το κάνει. Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένας παράγοντας που δεν μπορεί να παραγνωρίζει κανείς, την κοινή γνώμη, τον ελληνικό λαό ο οποίος αυτός θα κρίνει και θα αξιολογήσει αν θέλει να έχει μια ισχυρή κυβέρνηση. Η δε πολιτεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα εχει δώσει όλα τα δείγματα εκείνα που ζητάει ο έλληνας πολίτης ότι και σταθερότητα μπορούμε να έχουμε και ανάπτυξη και πρόοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις»
«Εκείνο που απαιτείται είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και φοβάμαι ότι τα όσα προτείνει κατά καιρούς η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ έρχονται να δέσουν με τις αρχικές μου παρατηρήσεις δηλαδή θέλουνε μια χαοτική κατάσταση και την μπαχαλοποίηση της ελληνική πολιτικής ζωής μέσα από την οποία να προωθούνται τα διάφορα σχέδια που υπάρχουν είτε αυτά στηρίζονται από εξωθεσμικούς παράγοντες είτε από νοσηρά μυαλά που δεν προτάσσουν το εθνικό, κοινωνικό και πολιτικό συμφέρον», υπογράμμισε ο ίδιος.«Εγώ πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις αυτό έπρεπε να έχουμε φροντίσει να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά. Αυτό το λεω διότι εδώ υπάρχει μια παράδοση η οποία μας οδηγεί συχνά σε περιπέτειες, η προεκλογική περίοδος ξεκινάει την επόμενη των εκλογών. Είναι φοβερό αυτό!», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς ποια θεωρεί ότι θα είναι τα σκληρά ερωτήματα των επόμενων εκλογών, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Πρώτα από όλα πρέπει να πάμε κοντά στην κοινωνία όπου και εμείς είμαστε κομμάτι της. Τι θέλει ο ελληνικός λαός; Ειρήνη , σταθερότητα, ασφάλεια, πρόοδο, εργασίες και όλα αυτά είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Να αισθάνεται ασφαλής ο Έλληνας πολίτης στον τόπο του. Από την άλλη πλευρά η καθημερινότητά μας, η ακρίβεια, το πώς θα λειτουργήσει το τραπεζικό μας σύστημα και πως θα ευνοήσει την ανάπτυξη. Βλέπετε τι γίνεται τον τελευταίο καιρό με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ...».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ψήφο η διαχείριση της ακρίβειας από την κυβέρνηση, σημείωσε: «Τη διαχειρίζεται κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά, η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη στην Ευρώπη που έχει δώσει προτεραιότητα στη στήριξη των νοικοκυριών. Οι ανατιμήσεις κυρίως στην ενέργεια και όχι μόνο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και φοβάμαι ότι θα κρατήσει πολύ καιρό. Δεν είναι κάτι που μόνο η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί, έχει τις δυνατότητες και την ευελιξία η ελληνική κυβέρνηση να το κάνει και το κάνει. Η κυβέρνηση για 6ο συνεχόμενο μήνα και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που δημόσια έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός καταρχήν στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις επιπτώσεις μια πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη».
«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί 1,7 δις και σε αυτά προτίθενται τα μέτρα για το Φεβρουάριο 350 εκατομμύρια με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος να υπερβαίνει τα 2 δις είναι λοιπόν μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τα μέτρα που εξαγγέλλονται θεωρώ ότι είναι σωστά αλλά δεν αλλαζει το κλίμα παγκοσμίως. ...Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται την υπόθεση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και καλά θα κάνει να μην ακούει και πάρα πολύ το τι λεει ο ένας και ο άλλος γιατί δημοκρατική διαδικασία είναι και ο διάλογος με την αντιπολίτευση αλλά μόνο στα θέματα όπου μπορούν να συγκλίνουν σοβαρές απόψεις να υπάρχει έλεγχος από την άλλη μεριά όμως να μοιραζόμαστε και το μέρισμα ευθύνης», επισήμανε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι λαθεμένα η ΝΔ έκανε έναν πιο αναλογικό εκλογικό νόμο, δήλωσε: «Η ΝΔ έκανε μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα λέγοντας τους ότι εάν έρθει η ώρα η κρίσιμη να έχετε και εσείς τη δυνατότητα να συνεργαστείτε μαζί μας. Έχουμε βαθύ έλλειμμα κουλτούρα συνεννόησης η ΝΔ όμως πάντοτε προωθούσε συνέργειες και συνεργασίες το θέμα είναι να βρεθεί και ο συνομιλητής από την άλλη πλευρά που σκέφτεται το ίδιο».
ΔΗΜ: Το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος συνομιλητής;
«Καταρχήν δεν ξέρουμε τι μας προαναγγέλλει το μέλλον. Το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή είναι σε μια πορεία ανοδική, δεν το αμφισβητεί κανείς, εγώ θα ήθελα να δω μια σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες που επανέρχεται σταδιακά η σοσιαλδημοκρατία έτσι ώστε να αποκτήσει έναν αξιόπιστο συνομιλητή η δική μας παράταξη. Πολιτικοί αντίπαλοι είναι. Εγώ δεν το λεω πια ΚΙΝΑΛ αλλά ΠΑΣΟΚ και καλό θα κάνουν να το γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ για να αφυπνίσουν και τις συναισθηματικές μνήμες ενός μέρους τους εκλογικού σώματος της παλιάς εποχής. Έτσι επιστρέφουν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Έχει ωριμάσει μέσα από το πέρασμα του χρόνου, οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ έχουν αντιληφθεί τι έγινε και τι δεν έγινε την εποχή εκείνη και πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ σοβαρή και αξιόπιστη δύναμη. Αντίπαλος θα είναι, θα έχουμε σκληρές αντιπαραθέσεις αλλά θα χτυπιόμαστε με βάση κανόνες ηθικού και δημοκρατικού πολιτισμού», διαμήνυσε στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος.
ΔΗΜ: Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;
«Θα το δείξουν οι καιροί, δεν ξέρουμε από τώρα τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές. Δεν ξέρουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να κρίνουμε με τα δημοσκοπικά στοιχεία. Είναι νωρίς να το δει κανείς. Σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει περιθώριο με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία με ένα κόμμα το οποίο έδωσε δείγματα γραφής και αυτή τη στιγμή όλο και περισσότερο φυλλοροεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό που πηγαίνει στο ΚΙΝΑΛ είναι εκείνοι που μετά τη συναισθηματική έκρηξη που προκλήθηκε από το θάνατο της Φώφη Γεννηματά βρήκαν ένα ισχυρό λόγο να γυρίσουν στην κοιτίδα τους», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς πιστεύει ότι σκοπός ρόλος του ΚΙΝΑΛ είναι να πάρει ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Όχι δεν είναι αυτός ο σκοπός, σκοπός είναι να βρεθεί ένα modus operadi συνεννόησης, εγώ ήμουν πάντα υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις κυρίως στα μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον του τόπου και της ελληνικής κοινωνίας. Από εκεί και πέρα πρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι. Η δημοκρατία είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης αυτή είναι που φέρνει σταθερά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Εδώ παρατηρείται ότι ακυρώνει η αντιπολίτευση τη συμπολίτευση και όταν έρχεται στην εξουσία ακυρώνεται από την άλλη αντιπολίτευση, αυτό είναι ένα μια κουλτούρα ξεπερασμένη οι έλληνες πολίτες έχουν ωριμάσει και σε μεγάλο βαθμό ζητούν τη συνεννόηση και το διάλογο. Που τον βρίσκουν αυτό; στο κέντρο. Ποιο από τα πολιτικά κόμματα αυτή τη στιγμή διεκδικεί το μεγάλο αυτό κομμάτι του εκλογικού σώματος που είναι πολίτες που ναι μεν διέπονται από ιδεολογικές και φιλοσοφικές αρχές αλλά θέλουν να συνεργασία».
«Το Κέντρο δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει ως κόμμα θα είναι πάντοτε πρόγραμμα μετάβασης σε μια εποχή. Είναι ο χώρος που οι πολίτες ζητούν συνεννόηση και συνεργασία. Είναι η πλειοψηφία μόνο που δεν θα μπορέσει ποτέ να οργανωθεί σε κόμμα. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι αυτό έχει γίνει σε περιόδους κρίσεων ή μετά από πολέμους και καταστροφές, μην φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.
«Έληξε αυτή η ιστορία, η Δικαιοσύνη μίλησε»
Αναφορικά με την αρχειοθέτηση της δικογραφίας που αφορούσε τον ίδιο σε σχέση με την υπόθεση Novartis, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Η ολοκλήρωση της έρευνας όλων των πολιτικών που συκοφαντήθηκαν στη σκευωρία Novartis από κουκουλοφόρους, και ήρθε η ώρα να πέσουν οι κουκούλες γιατί από την ώρα που αρχειοθετήθηκαν αυτές οι υποθέσεις δεν υπάρχει και λόγος. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι αυτοί που συκοφάντησαν και ποιοι είναι αυτοί που τους έβαλαν. Σε ότι αφορά τη δική μου υπόθεση που κράτησε πολύ καιρό και κράτησε πολύ καιρό γιατί κάποιοι την κρατούσαν μόνο και μόνο για να συντηρούνε και τη θέση τους μέσα στη διαδικασία. Πέντε Εισαγγελείς για πέντε ολόκληρα χρόνια ερευνούσαν τα πάντα εντός και εκτός Ελλάδος και τελικά ομόφωνα είπαν αρχειοθέτηση. Έληξε αυτή η ιστορία, η Δικαιοσύνη μίλησε».«Δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων που θα ήθελαν να εκδικηθούν»
Αναφορικά με τη «σκόνη» που σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Novartis, τόνισε: «Μας είναι παντελώς αδιάφορο, δεν ξέρω γιατί σηκώνει σκόνη ξερω ότι η Δικαιοσύνη μίλησε. Από τη Δικαιοσύνη είχαν ζητήσει τότε να διερευνήσει την υπόθεση και η Δικαιοσύνη είπε ότι κανένας πολιτικός δεν είχε καμία σχέση τώρα όμως θα πρέπει να δούμε και για ποιο λόγο επελέγησαν αυτά τα πρόσωπα. Εγώ δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων που θα ήθελαν να εκδικηθούν, έχω πει ότι η εκδίκηση δεν είναι Δικαιοσύνη, η τιμωρία όμως είναι για να μην ξανασυμβούν αυτά τα πράγμα στον τόπο. Είναι απαράδεκτα δεν έχουν συμβεί ποτέ και σε καμία χώρα».«Οι αρχειοθετήσεις έγιναν για όλα τα πρόσωπα - Εκτιμώ ότι θα ακολουθήσει και του κ. Λοβέρδου»
Ερωτηθείς τι απαντάει στην «απειλή» του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να βγουν οι υποθέσεις από το αρχείο, σημείωσε: «Αυτή είναι εντελώς παραδικαστική και παρακρατική άποψη η οποία είναι περισσότερο για εντυπώσεις. Οι αρχειοθετήσεις έγιναν για όλα τα πρόσωπα, εκτιμώ ότι θα ακολουθήσει και του κ. Λοβέρδου ο οποίος άδικά και αυτός έχει κατηγορηθεί. Γιατί όπως λένε παντού δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο εμπλοκή πολιτικού. Θα έπρεπε η Ελλάδα να εχει ζητήσει αποζημίωση από αυτή την εταιρεία όπως έκαναν και άλλες χώρες και δεν το έχουνε κάνει, και δεν το έχουν κάνει γιατί στάθηκαν περισσότερο στο να χτυπήσουν τα πολιτικά κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα για λόγους που ήδη η δικαιοσύνη γνωρίζει. Επίκεινται η νέα φάση, ήρθε η ώρα της τιμωρίας. Αυτοί που οργάνωσαν και εκτέλεσαν, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί, τη σκευωρία αυτή βρίσκονται ήδη ενώπιων της Δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις και θα αναμείνουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης που είναι μάλιστα σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο».«Συνεπώς η Δικαιοσύνη έχει πάρει το δρόμο της και θα είναι μια ανακούφιση όχι μόνο για εκείνους που εθίγησαν αλά και για τον ελληνικό λαό που δεν τα θέλει αυτά. Απόδειξη ότι ήδη πολιτικά πρόσωπα από το ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να διαφοροποιούνται γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό δεν ήταν παραπάνω από μια σκευωρία. Το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί υιοθέτησε αυτή την πρόταση που πήγαν όλα αυτά τα γελοία υποκείμενα ο κ. Τσίπρας και δεν τους πέταξε με τις κλωτσιές από το γραφείο του και να ρίξει στα σκουπίδια όπως έκανε η Δικαιοσύνη τις υποθέσεις αυτές;», κατέληξε.