ΣΥΡΙΖΑ: Πέθανε η «ψυχή της Κουμουνδούρου», Μίμης Δαρειώτης
Το μήνυμα Τσίπρα
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών άφησε ο αγωνιστής της Αριστεράς, που διετέλεσε οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δαρειώτης.
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατό του εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας τονίζει πως «υπηρέτησε την Αριστερά μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του».
Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
«Σήμερα αποχαιρετούμε με βαθιά οδύνη τον σύντροφο και φίλο Μίμη Δαρειώτη. Ο Μίμης υπήρξε ένας έντιμος αγωνιστής με πολυσήμαντη προσφορά. Ταγμένος στα ιδανικά της κομμουνιστικής ανανέωσης υπηρέτησε την Αριστερά μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.
Από νωρίς εντάχθηκε στην Αριστερά και ανέπτυξε πολιτική δράση στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Το 1969 βρέθηκε απέναντι στα δικαστήρια της δικτατορίας. Ο εισαγγελέας πρότεινε θανατική ποινή. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια, ενώ υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Το όνομά του έγινε συνώνυμο της επιθυμίας του ελληνικού λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία.
Από το 1974 εργάστηκε με αφοσίωση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής Αριστεράς. Από διάφορες θέσεις ευθύνης συνέβαλε στην ιστορική διαδρομή που οδήγησε στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσφορά του στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και σήμερα υπήρξε άοκνη και ανεκτίμητη.
Η ευγενική μορφή του ενέπνεε σεβασμό και υπενθύμιζε την πολυκύμαντη διαδρομή μιας γενιάς που ταυτίστηκε με το όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πολιτικής ισότητας.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του».
Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Μίμη Δαρειώτη
Στην απώλεια του Μίμη Δαρειώτη αναφέρθηκε μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Αναλυτικά:
«Έφυγε σήμερα από κοντά μας η "ψυχή της Κουμουνδούρου", ο επί δεκαετίες διευθυντής του Κόμματος και οικονομικός μας υπεύθυνος, ο αγαπημένος μας σύντροφος, ο Μίμης Δαρειώτης.
Στο πρόσωπό του καθρεφτίζονταν η σεμνότητα του αγωνιστή, η ανιδιοτέλεια του αριστερού, η αφοσίωση του συντρόφου στον συλλογικό αγώνα.
Σε όλη του τη ζωή πάλεψε από τις γραμμές της Αριστεράς με Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες.
Έδωσε το είναι του στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Δήλωσε "παρών" στο προσκλητήριο της δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς. Βασανίστηκε σκληρά και φυλακίστηκε για την αντιστασιακή του δράση τα χρόνια της Χούντας, χωρίς ποτέ να υποχωρήσει, αλλά και χωρίς να μετατρέψει το αγωνιστικό του βιογραφικό σε αντικείμενο έπαρσης και συναλλαγής.
Τον αποχαιρετούμε όλοι όσοι τον γνωρίσαμε με ανείπωτη θλίψη και απέραντο σεβασμό. Τα συλλυπητήριά μου στη σύζυγό του Πέγκυ, στον γιο του Τάσο και σε όλους τους οικείους του».
Ποιος ήταν ο Δημήτρης Δαρειώτης
Ο Δημήτρης (Μίμης) Δαρειώτης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1943 στο Χαρακοπιό Μεσσηνίας. Ο πατέρας του Αναστάσιος Δαρειώτης ήταν αγρότης και μέλος του ΕΑΜ την περίοδο της κατοχής. Πέρασε στο Φυσικομαθηματικό Τμήμα του ΕΚΠΑ το 1962. Οργανώθηκε στην ΕΔΑ και στη συνέχεια στη Νεολαία Λαμπράκη την περίοδο 1962-64.
Με την επιβολή της δικτατορίας επικηρύχθηκε και πέρασε στην παρανομία. Συνελήφθη τον Απρίλιο του 1968 και βασανίστηκε άγρια επί μήνες. Μόλις στις 21 Μαΐου ανακοινώθηκε η σύλληψη του, ενώ πια είχε μείνει ανάπηρος. Δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο τον Φεβρουάριο του 1969 και καταδικάστηκε εις θάνατον, απόφαση που μετατράπηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης.
Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 1973. Συνελήφθη εκ νέου, την ημέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Μπογιατίου μαζί με τον Μήτσο Παρτσαλίδη. Επί οκτώ ημέρες τους έκαναν εικονικές εκτελέσεις. Ξαναπέρασε στην παρανομία για τρεις μήνες. Τον Φεβρουάριο του 1974 συνελήφθη εκ νέου για μερικές μέρες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.
Κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Εσωτερικού. Στη συνέχεια υπήρξε μέλος, διαδοχικά, της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΑΡ, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.