Κρίση στην Ουκρανία - Συναγερμός στο Μαξίμου για ενέργεια και ακρίβεια
Ποιες οι συνέπειες για την χώρα – Οι εναλλακτικές για την τροφοδοσία της Ελλάδος σε φυσικό αέριο
Η ρωσική πολεμική μηχανή βρυχάται δίπλα στα ουκρανικά σύνορα. Άρματα μάχης και επίλεκτες μονάδες κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Λευκορωσία, ενώ η Ουάσιγκτον επιμένει ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή.
Η αντίστροφη μέτρηση στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει και τα βλέμματα της ανθρωπότητας είναι στραμμένα στις κινήσεις της Ρωσίας που δείχνει να είναι πιο κοντά από ποτέ σε μια νέα επίθεση στην Ουκρανία. Ένας ενδεχόμενος πόλεμος, τον οποίο κανείς δεν επιθυμεί, θα έχει συνέπειες σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τα θέματα ενέργειας.
Το ενδεχόμενο να κορυφωθεί περαιτέρω η κρίση στην Ουκρανία, σήμανε συναγερμό στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, με το Μέγαρο Μαξίμου να καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό.
Τα σενάρια που συζητήθηκαν
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη εξετάστηκαν πιθανά σενάρια ακόμη και το ακραίο, αυτό της διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης.
Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια έχει αλλάξει το μίγμα τροφοδοσίας του φυσικού αερίου και οι ποσότητες που παίρνουμε από τη Ρωσία έχουν υποχωρήσει στο 35% των ετήσιων αναγκών μας. Ωστόσο παραμένει σημαντικό ποσοστό.
Ενα δεύτερο σενάριο, το οποίο όμως έχει να κάνει μόνο στην περίπτωση που υπάρξει σύρραξη, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν καταστροφές και βλάβες στο δίκτυο.
Οι λύσεις για την τροφοδοσία
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας. Συμπερασματικά, κρίθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης, με την παραδοχή ότι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρεβυθούσα και θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο TAP.
Στη Ρεβυθούσα καταφθάνουν φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG) κυρίως από τις ΗΠΑ το οποίο αεριοποιείται και αντιστοιχεί ανάλογα με τη χρονιά στο 50% -60% των αναγκών μας. Σε ένα σενάριο ανάφλεξης στην περιοχή της Ουκρανίας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση της τροφοδοσίας στη Ρεβυθούσα και ως back up την επανενεργοποίηση του Diesel ως καυσίμου στις μονάδες ηλεκροπαραγωγής.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα έχει ήδη φροντίσει να είναι γεμάτος ο τερματικός σταθμός, χωρητικότητας 225.000 κυβικών μέτρων, της Ρεβυθούσας. Προσθέτουν δε πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταπλεύσουν στη Ρεβυθούσα αρκετά πλοία.
Επιπλέον σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης η επόμενη εναλλακτική που έχει η χώρα είναι να υπάρχουν stand by πλοία από την Αλγερία, καθώς η ΔΕΠΑ έχει συμφωνία και με την Αλγερία για την προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται πως μέσω αγωγών λαμβάνουμε φυσικό αέριο επίσης από το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία αλλά σε μικρές ποσότητες.
Παράλληλα, μία ακόμη λύση, πάντα σε επίπεδο σεναρίων, είναι και το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια και από την Αίγυπτο.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία, ενώ υπήρξε νωρίτερα σύσταση για να αποχωρίσουν από την χώρα.
Αναζήτηση εναλλακτικών
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενέργειας, που επηρεάζει τη χώρα μας, συζητήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο μη επάρκειας φυσικού αερίου καθώς και η αναζήτηση εναλλακτικών που είναι:
1.ο αγωγός ΤΑΡ- αέριο Αζερμπαϊτζάν
2.αέριο από την Τουρκία
3.υγροποιημένο φυσικό αέριο Ρεβυθούσα (ΗΠΑ-Αλγερία-Αίγυπτος)
Όπως τονίστηκε, η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ Αίγυπτος).
Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η διάρκεια της κρίσης καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας για να καλύψει τα ελλείμματα στην τροφοδοσία.