Γιατί ο Κύρτσος επιζητούσε τη διαγραφή του - Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη
Η διαχρονική προκλητικότητα, το μπαράζ επιθετικών αναρτήσεων προς την κυβέρνηση και το απαράδεκτο τιτίβισμα που ράγισε το γυαλί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Το χρονικό µιας προαναγγελθείσας εξόδου εκτυλίχθηκε την Παρασκευή το πρωί στους κόλπους του κυβερνώντος κόµµατος. Μόνο που η συγκεκριµένη έξοδος δεν ήταν ούτε ηρωική, ούτε τιµητική, ούτε βεβαίως είχε χαρακτήρα ολοκλήρωσης µιας πορείας που έφθασε στο τέλος της. Ο λόγος για τη διαγραφή από τη Ν.∆. του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, η οποία αποτέλεσε τον επίλογο µιας επεισοδιακής όσο και µακρόχρονης παρουσίας του πρώην δηµοσιογράφου στο άρµα της Κεντροδεξιάς. Εξάλλου, είτε ως εκδότης είτε ως πολιτικός, δεν δίσταζε να προκαλεί εσωτερικές έριδες και να διαµορφώνει κλίµα σύγκρουσης κάθε φορά που πίστευε ότι µε τον τρόπο αυτό θα προωθούντο οι επιδιώξεις του ή θα ικανοποιείτο η υστεροφηµία του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασε από το κόµµα του Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ ουδέποτε είχε µια σταθερή πυξίδα µε την οποία πορευόταν στα κοινά. Και µπορεί το όνειρό του να γίνει ο διαχρονικός µεγαλοεκδότης και µεγαλοπαράγοντας του κεντροδεξιού Τύπου να µην έγινε ποτέ πραγµατικότητα, ωστόσο η Ευρωβουλή κάλυψε σίγουρα ένα σηµαντικό κοµµάτι των ανεκπλήρωτων φιλοδοξιών του. Σε ένα µάλιστα περίεργο παιχνίδι της µοίρας, ο Γιώργος Κύρτσος έµελλε να βρεθεί εκτός Ν.∆. µε την υπογραφή ενός... Μητσοτάκη, τη στιγµή που πάλι µε Μητσοτάκη, επί ηµερών του αείµνηστου πατρός του σηµερινού πρωθυπουργού, έγινε γνωστός ευρύτερα πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Όµως, όπως και µε τον πατέρα, έτσι και µε τον υιό, το τέλος της πολιτικής και της όποιας προσωπικής σχέσης του πρώην δηµοσιογράφου σηµατοδοτήθηκε από την κακήν κακώς αποµάκρυνσή του.
«Ανεχθήκαµε την αβάσιµη και καιροσκοπική κριτική του την ώρα που η κυβέρνηση πάλευε µε την πανδηµία και είχε µπροστά της σηµαντικές προκλήσεις. ∆εν θα ανεχθούµε όµως ένα στέλεχος που εξελέγη µε τη σηµαία της παράταξης να δυσφηµεί µε τέτοιον τρόπο την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ούτε βεβαίως µπορούµε να δεχθούµε προσωπικά παιχνίδια µε καταστάσεις που πόνεσαν άδικα το στελεχιακό δυναµικό και τη βάση του κόµµατος, το οποίο στοχοποιήθηκε από το δίδυµο Τσίπρα - Καµµένου σε µια πρωτοφανή εκστρατεία σπίλωσης για µικροκοµµατικούς σκοπούς», ήταν οι πρώτες δηλώσεις που προέκυψαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
▶ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ «ΠΡΑΚΤΩΡ» ΤΩΝ «Π», ΠΟΥ ∆ΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 22/01/2022 ΚΑΙ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΣΕ ΩΣ ΒΕΒΑΙΗ ΤΗ ∆ΙΑΓΡΑΦΗ ΚΥΡΤΣΟΥ.
Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες τα όσα συµβαίνουν πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του Μαξίµου είναι σε θέση να ξέρουν από πρώτο χέρι πως το γυαλί στις σχέσεις Μητσοτάκη - Κύρτσου ράγισε µε την αψυχολόγητη και απαράδεκτη ανάρτησή του µετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηµατά, αναφορικά µε τον αντίκτυπο που θα είχε στις εσωκοµµατικές διεργασίες του ΚΙΝ.ΑΛ. και η οποία χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον κυνική και εκτός κάθε λογικής και ηθικής.
Ο ίδιος ο Γιώργος Κύρτσος πάντως, µετά τη γνωστοποίηση της διαγραφής του, δήλωσε και πάλι στο Twitter ότι ενοχλούσαν τα ζητήµατα που έθετε στον δηµόσιο διάλογο.
Τι έγαψε ο Κύρτσος
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των διαδοχικών αντάρτικων δηλώσεων του πρώην πλέον «γαλάζιου» ευρωβουλευτή. «Παγίδα για κυβέρνηση, Ελλάδα η δίωξη δηµοσιογράφων, Τουλουπάκη. Η κόντρα Βρυξελλών - Ουγγαρίας, Πολωνίας για κράτος ∆ικαίου στο ζενίθ. Το Ευρ. ∆ικαστήριο δέχθηκε σύνδεση κονδυλίων µε σεβασµό δικαιωµάτων. Η κριτική από έγκυρα ΜΜΕ, όπως ARTE, σκληραίνει. Το Μαξίµου θεατής των εξελίξεων», ανέφερε στο επίµαχο τιτίβισµα. Οπως ήταν αναµενόµενο, ο µηχανισµός του Μεγάρου Μαξίµου ενεργοποιήθηκε άµεσα, µε τον πρωθυπουργό να µην κρύβει τον εκνευρισµό του, µόλις ενηµερώθηκε για τα τεκταινόµενα. Αµέσως επικοινώνησε µε τους στενούς συνεργάτες του και ακολούθως το µήνυµα για την άµεση διαγραφή του εστάλη µε συνοπτικές διαδικασίες στον γραµµατέα της Ν.∆., Παύλο Μαρινάκη.«Ανεχθήκαµε την αβάσιµη και καιροσκοπική κριτική του την ώρα που η κυβέρνηση πάλευε µε την πανδηµία και είχε µπροστά της σηµαντικές προκλήσεις. ∆εν θα ανεχθούµε όµως ένα στέλεχος που εξελέγη µε τη σηµαία της παράταξης να δυσφηµεί µε τέτοιον τρόπο την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ούτε βεβαίως µπορούµε να δεχθούµε προσωπικά παιχνίδια µε καταστάσεις που πόνεσαν άδικα το στελεχιακό δυναµικό και τη βάση του κόµµατος, το οποίο στοχοποιήθηκε από το δίδυµο Τσίπρα - Καµµένου σε µια πρωτοφανή εκστρατεία σπίλωσης για µικροκοµµατικούς σκοπούς», ήταν οι πρώτες δηλώσεις που προέκυψαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Εκτός πλαισίου
Αµέσως, µπήκαν σε εφαρµογή οι προβλέψεις του «γαλάζιου» καταστατικού για την άµεση αποποµπή ενός στελέχους από το κόµµα (χωρίς να µεσολαβήσουν πειθαρχικές διαδικασίες), εξαιτίας δηλώσεων ή εν γένει δηµόσιας στάσης που θέτουν εαυτόν εκτός πλαισίου λειτουργίας και Αρχών της Ν.∆. «Ευχαριστώ για την ενηµέρωση», ήταν η φράση του ευρωβουλευτή στον Παύλο Μαρινάκη, όταν ο 33χρονος γραµµατέας τού µετέφερε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φυσικά, αυτός ήταν ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των έντονων διαφοροποιήσεων Κύρτσου από τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης.Τα σημεία
Σε καθηµερινή σχεδόν βάση προχωρούσε σε αντίστοιχες τοποθετήσεις ή αναρτήσεις στα social media, ενώ ενδεικτική των προθέσεών του ήταν η τελευταία του συνέντευξη ως µέλους της «γαλάζιας» ευρωοοµάδας στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM. «∆ύο είναι τα σηµεία αιχµής της κριτικής που κάνω στην κυβέρνηση. Το ένα είναι η αντιµετώπιση της πανδηµίας. Εχω αρχίσει να µιλάω από τον Σεπτέµβριο 2020 µε αφορµή τα προβλήµατα στις αστικές συγκοινωνίες. Μετά παρενέβαινα γιατί είχαν χαλαρώσει τα µέτρα και προέβλεπα ότι δεν θα πάµε καλά. Τελικά δεν πήγαµε καθόλου καλά», σηµείωνε, µεταξύ άλλων, ενώ ανάλογη ήταν και η άποψη που εξέφρασε για τους χειρισµούς στο µέτωπο της ακρίβειας. Αντιστοίχως... αντικυβερνητικός εµφανίστηκε και στο θέµα των ευθυνών για το χάος στην κακοκαιρία «Ελπίδα», βάλλοντας ευθέως κατά του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα.Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες τα όσα συµβαίνουν πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του Μαξίµου είναι σε θέση να ξέρουν από πρώτο χέρι πως το γυαλί στις σχέσεις Μητσοτάκη - Κύρτσου ράγισε µε την αψυχολόγητη και απαράδεκτη ανάρτησή του µετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηµατά, αναφορικά µε τον αντίκτυπο που θα είχε στις εσωκοµµατικές διεργασίες του ΚΙΝ.ΑΛ. και η οποία χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον κυνική και εκτός κάθε λογικής και ηθικής.
Ο ίδιος ο Γιώργος Κύρτσος πάντως, µετά τη γνωστοποίηση της διαγραφής του, δήλωσε και πάλι στο Twitter ότι ενοχλούσαν τα ζητήµατα που έθετε στον δηµόσιο διάλογο.