Μηταράκης στα Παραπολιτικά 90,1: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στην Ουκρανία, η Δύση αντέδρασε άμεσα - Tι ανέφερε για το μεταναστευτικό
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η Τουρκία πάει σε εκλογές, με πολύ υψηλό πληθωρισμό και το μεταναστευτικό που αν ανοίξει πύλες μεταναστών θα υπάρξει αντίδραση
«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στην Ουκρανία, η Δύση αντέδρασε άμεσα που δεν δίνει χώρο σε αναθεωρητικές αιτιάσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Ειδικότερα, o υπουργός Μετανάστευσης επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν έχει λάβει μέτρα για την απεξάρτηση της από φυσικό αέριο, σημειώνοντας η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, έκανε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για τις επιπτώσεις από την αύξηση στο κόστος της ενέργειας. Ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Στα διεθνή ζητήματα, επισήμανε ότι η Τουρκία πάει σε εκλογές, με πολύ υψηλό πληθωρισμό και το μεταναστευτικό που αν ανοίξει πύλες μεταναστών θα υπάρξει αντίδραση. Σημείωσε πως η χώρα έχει τις απαραίτητες δομές.
Σε σχέση με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές, ανέφερε ότι υπάρχει αίτημα των αγροτών για 144.000 εποχικούς εργαζόμενους για να μαζέψουν τη σοδειά τους. Ο υπουργός υπογράμμισε πως αρκετοί από αυτούς τους εργαζόμενους διαμένουν παράνομα στη χώρα μας και στόχος είναι να απελαύνονται οι παράνομοι και να έρχονται για 9 μήνες ως εποχικοί εργαζόμενοι -χωρίς τις οικογένειες τους- στην Ελλάδα. Είπε πως αυτό θα γίνεται καθώς οι θέσεις εργασίας δεν καλύπτονται από ντόπιο προσωπικό.
Στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, γνωστοποίησε πως έως το τέλος του 2022 αναμένεται να κλείσουν 4.500 διαμερίσματα τα οποία ενοικιάζαν για τη στέγαση αιτούντων άσυλο, αναφέροντας επί διακυβέρνησης της ΝΔ έχουμε 52.000 λιγότερους ξένους διαμένοντες.
Τέλος, επανέλαβε πως η Τουρκία έχει παγώσει τις επαναπροωθήσεις και η Ελλάδα φυλάσει τα σύνορα της.
Τι δήλωσε
Αναφορικά με την Ρωσο-ουκρανική κρίση: Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στην Ουκρανία. Το δεδομένο είναι ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοί μας αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σκληρότητα οποιαδήποτε ρωσική προκλητικότητα. Είναι άμεση η αντίδραση της Δύσης και αυτό δεν δίνει χώρο για αναθεωρητικές τάσεις. Η Ευρώπη πριν είκοσι χρόνια ανακάλυψε ότι στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο και δυστυχώς πολλές χώρες της Ευρώπης δεν πήραν τα μέτρα που χρειαζόντουσαν για να απεξαρτηθούν από τη μια πηγή ενέργειας και αυτό αφορά κυρίως τη δυτική Ευρώπη. Η Ελλάδα μέσω του ΤΑΠ μια πολύ σημαντική επένδυση του ‘12-’14 μέσω της ύπαρξης σταθμών υγροποιημένου αερίου έχουμε και εναλλακτικές διαδρομές για φυσικό αέριο το οποίο δεν ισχύει για άλλες χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης και αυτό είναι στρατηγικό θέμα το οποίο η Ευρώπη δεν αντιμετώπισε νωρίς ενώ το έβλεπε εδώ και δύο δεκαετίες. Από εκεί και πέρα η αντίδραση της Δύσης ακόμα είναι κλιμακούμενη και θα κλιμακωθεί ακόμα περαιτέρω ανάλογα με τη δράση της Ρωσίας πάντως χώρο ιδεολογικό σε αυτό το ρωσικό αναθεωρητισμό η Δύση δεν δίνει
Αν εκτιμά ότι ο ρωσικός αναθεωρητισμός θα υποδαυλίσει και τον τουρκικό αναθεωρητισμό
Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της θάλασσας το οποίο πλέον αποτελεί βασικό πυλώνα του Διεθνούς Δικαίου και αυτό ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδος στη συζήτηση που γίνεται για το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Ως προς το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη και μη αμφισβητήσιμη από τη διεθνή κοινή γνώμη. Δεν θεωρούμε ότι η Τουρκία κερδίζει κάτι στο θέμα της συζήτησης με αυτά που συμβαίνουν στη Ρωσία και την Ουκρανία αντίθετα ισχυροποιείται η αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης και της διεθνούς πολιτικής σκηνής απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια έκφρασης αναθεωρητισμού. Αυτό είναι κάτι που για τη χώρα μας είναι θετικό για τη σημειολογία των ημερών.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι οικονομικές κυρώσεις φτάνουν για να μεταπείσουν τον Ρώσο πρόεδρο
Η εξάρτηση της δυτικής Ευρώπης από τη Ρωσία είναι ένα σημαντικό θέμα και αυτό ήταν ένα στρατηγικό λάθος της Ευρώπης από εκεί και πέρα η αντίδραση της Δύσης είναι ακόμα κλιμακούμενη και σε εξέλιξη, είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.
Αν η ρωσο-ουκρανική κρίση θα επηρεάσει την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος στη χώρα μας
Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η Ευρώπη θα περάσει μια νέα κρίση. Όπως περάσαμε τη κρίση της πανδημίας η οποία καταφέραμε να ξεπεράσουμε οικονομικά, θυμίζω ότι η χώρας μας κατάφερε το 2021 και να μειώσει κατά 4 μονάδες την ανεργία και να έχει 9% ρυθμό ανάπτυξης. Θα ξαναπεράσει κρίση η Ευρώπη και στην οποία θα πρέπει να αντιδράσει κεντρικά και συνολικά ως προς το θέμα των επιπτώσεων αυτού του πληθωρισμού ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη αρκετά μέτρα στήριξης και των νοικοκυριών και της παραγωγής για τις επιπτώσεις της αύξησης της τιμής της ενέργειας, είμαστε ακόμα σε μια ανοιχτή κρίση. Αυτό σημαίνει ότι όπως συνέβη με μεγάλη επιτυχία στην κρίση της πανδημίας που διαρκώς η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα καθώς εξελισσόταν η πανδημία και βλέπαμε τις επιπτώσεις στην οικονομία παίρναμε διαρκώς μέτρα και για αυτό κατάφερε η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν της πανδημίας, και αυτό φάνηκε στα στοιχεία του ΑΕΠ και στα στοιχεία της ανεργίας το ίδιο θα γίνει και με την ενεργειακή κρίση. Παρακολουθούμε καθημερινά αλλά δεν ειναι μόνο ελληνικό θέμα, χρειάζεται και μια ευρωπαϊκή αντίδραση, χρειάζονται ευρωπαϊκοί μηχανισμοί πιθανόν να χρειαστούν και δημοσιονομικά εργαλεία είναι ένα θέμα που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται και τα γεγονότα της Ουκρανίας το κάνουν ακόμα πιο σημαντικό να υπάρξει αυτή η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Αν πιστεύει ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί το ουκρανικό ζήτημα και θα επιχειρήσει μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα μας
Η Τουρκία σιγά–σιγά πάει σε εκλογές, η τουρκική πολιτική σκηνή διακατέχεται από δύο θέματα συζήτησης, το ένα θέμα είναι η οικονομία της Τουρκίας όπου ο πληθωρισμός εχει φτάσει σε δυσθεώρητα διψήφια ποσοστά και το δεύτερο είναι το θέμα του μεταναστευτικού. Το μεταναστευτικό αφορά την πολιτική συζήτηση στην Τουρκία και πολλές φορές προσπαθεί αυτή την πίεση να την εξάγει όμως το γεγονός ότι τον Μάρτιο του ‘20 η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη συγκροτημένα αντιμετώπισαν αυτή την πρόκληση καθιστά μια νέα προσπάθεια λιγότερο πιθανή να συμβεί. Από εκεί και πέρα αν συμβεί εμείς είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε όπως αντιδράσαμε το 2020. Οι ροές παραμένουν πάρα πολύ περιορισμένες και στον Έβρο και στα νησιά μας. Πέρυσι συνολικά είχαμε 8.500 αφίξεις ενώ είχαμε 1 εκατομμύριο του 2015 και 72.000 το 2019. Άρα σημαίνει ότι μέχρι στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση και έχουμε και τις εγκαταστάσεις και τις προβλέψεις αν έχουμε μια κρίση λίγων ημερών να μην επηρεάσει αυτό καθόλου τις τοπικές κοινωνίες.
Για την επίσκεψή του στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές
Με το Πακιστάν δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει μια πρόθεση συζήτησης. Με το Μπαγκλαντές υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας. Να σας πω ότι φέτος οι αγρότες μας έχουν ζητήσει με τα αιτήματα που έχουν σταλεί στο υπουργείο Εργασίας 144.000 εποχικούς εργαζόμενους για να μαζέψουν τη σοδειά τους οι οποίοι πρέπει να βρεθούν αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα. Οι αγρότες υποβάλλουν μέσω των Περιφερειών αιτήματα κάθε χρόνο στο υπουργείο Εργασίας και ζητάνε τι εποχικούς εργαζόμενους χρειάζονται. Ήδη από το Πακιστάν και από το Μπαγκλαντές έχουμε πάρα πολλούς εργαζόμενους στην Ελλάδα αλλά τους έχουμε με ένα παράνομο τρόπο και στο τέλος μένουν μόνιμα στη χώρα μας που είναι κάτι που εμείς δεν το χρειαζόμαστε. Προσπαθούμε να κάνουμε μια συμφωνία με τις χώρες προέλευσης, να απελάσουμε όσους μένουν παράνομα και με παίρνουμε εποχικούς εργαζόμενους χωρίς τις οικογένειές τους οι οποίοι θα έρχονται κάθε χρόνο, θα δουλεύουν 9 μήνες και μετά θα φεύγουν και θα γυρνάνε στη χώρα τους. Είναι ένα μοντέλο που δεν είναι καινούργιο, το εφαρμόζουμε με τις βαλκανικές χώρες εδώ και χρόνια έχουν βοηθήσει πάρα πολύ κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα στην αγροτική παραγωγή. Οποιοσδήποτε έχει σχέση με την αγροτική Ελλάδα ξέρει ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται από ντόπιο προσωπικό. Το γεγονός ότι η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί πολύ περισσότερο από ότι ήταν προ δεκαετιών σημαίνει ότι πολλοί Έλληνες δεν θέλουν να κάνουν αυτές τις σκληρές χειρωνακτικές δουλειές που ίσως κάναν οι παππούδες τους. Αυτό δεν είναι φαινόμενο ελληνικό, είναι φαινόμενο σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και οι Βαλκάνιοι δεν έρχονται πλέον στην Ελλάδα γιατί πάνε και παίρνουν καλύτερα μεροκάματα σε χώρες όπως τη Γερμανία, την Ολλανδία ή την Αυστρία που επίσης ψάχνει εργατικό εποχικό δυναμικό.
Χθες ανακοινώσαμε ότι κλείνουμε όλα τα διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα που χρησιμοποιούσαμε για τους μετανάστες. Είχαμε 27 χιλιαδες θέσεις σε διαμερίσματα το 2021, όλες σε αυτά τα διαμερίσματα που κυρίως αφορούν την Αθήνα και είναι διπλάσια πχ τα διαμερίσματα της δομής του Ελαιώνα θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2022. Διαμερίσματα τα οποία νοικιάζαμε μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και αργότερα μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης που νοικιάζαμε σε διάφορες πόλεις για να στεγάσουμε τους αιτούντες άσυλο πλέον καθώς έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι ροές οι δομές που έχουμε ήδη σε λειτουργία έχουν επαρκείς κενές θέσεις να καλύψουν όλες τις στεγαστικές ανάγκες σε δομές αντί να χρησιμοποιούμε διαμερίσματα που εμφανώς είναι πιο ακριβά τα οποία νοικιάστηκαν προ ετών στα χρόνια της κρίσης και πλέον δεν χρειάζονται. Όπως δεν χρειάζονται και κάποιες δομές παραδείγματος χάρη ο Ελαιώνας έχουμε πει ότι θα κλείσει άρα η Αθήνα με το συνδυασμό του κλεισίματος όλων των διαμερισμάτων, του κλεισίματος του Ελαιώνα και κάποιων άλλων μέτρων που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες εβδομάδες μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία νομίζω στο τέλος του 2022 θα έχουμε μια διαφορετική εικόνα ως προς το μεταναστευτικό στην Αθήνα. Πληρώναμε 4.500 διαμερίσματα για 27.000 άτομα. Αυτοί μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το αίτημα ασύλου τους είτε θετικά είτε αρνητικά και θα αποχωρούσαν έτσι κι αλλιώς προς το τέλος του έτους. Αυτό που κάνουμε είναι ότι δεν φέρνουμε νέο κόσμο πλέον γιατί αυτές τις πολύ λίγες αφίξεις που έχουμε μπορούμε και τις καλύπτουμε με τις 34 δομές φιλοξενίας που έχουμε συνολικά στη χώρα οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν χιλιαδες κενές θέσεις. Άρα δεν υπάρχει λόγος να έχουμε και κενές θέσεις σε δομές φιλοξενίας που τις πληρώνουμε και διαμερίσματα τα οποία επίσης τα πληρώνουμε. Περιορίζουμε και τις δομές φιλοξενίας συνολικά και περιορίζουμε τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού που βιώσαμε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Για τα αιτήματα των αγροτών για εποχιακό προσωπικό
Για παράδειγμα από τη Μανωλάδα θέλουν 18.000 εργαζόμενους για τη φράουλα.
Έχουν 14.000 παράνομους
Το θέμα είναι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ένα νόμο το 2016 το άρθρο 13α του κώδικα μετανάστευσης το οποίο καταργήθηκε από τη ΝΔ με ημερομηνία κατάργησης τέλη Ιουνίου του ‘22 που επιτρέπει στον παράνομο εργαζόμενο να δουλεύει νόμιμα σε αγροτικές εργασίες. Το καταργούμε από 30/6 ώστε να μη δημιουργήσουμε απότομη επίπτωση σε αυτούς που δουλεύουν αλλά από 30/6/22 καταργείται αυτή η διάταξη, δεν μπορεί παράνομος να δουλεύει στη χώρα μας αντίθετα αν βρεθεί παράνομος συλλαμβάνεται, πηγαίνει σε προαναχωριασικό κέντρο και θα απελαύνεται. Αλλά για να απελάσεις κόσμο στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές χρειάζεται συμφωνία γιατί δεν τους παίρνουν εδώ και δεκαετίες.
Τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Ελλάδα μπήκαν 78.000 παράνομοι μετανάστες και έχουν φύγει σύμφωνα με τα στοιχεία 130.000 άρα στη χώρα μας στα χρόνια της κυβέρνησης ΝΔ έχουμε 52.000 λιγότερους ξένους διαμένοντες. Δεν είναι καινούργιο πρόβλημα της Αθήνας το μεταναστευτικό αντίθετα τώρα και μειώνεται ο αριθμός των διαμενόντων και κλείνει η δομή του Ελαιώνα και καταργούνται όλα τα διαμερίσματα στην Αθήνα και δίνουμε έμφαση στη νόμιμη εποχική αγροτική εργασία το οποίο επίσης θα αποσυμφορήσει τα αστικά κέντρα γιατί αυτοί που βρίσκονται παράνομα στην πόλη θα δοθεί δυνατότητα να δουλεύουν 9μηνα σε αγροτικές εργασίες. Έμαθα ότι οι ίδιοι οι μετανάστες κάνανε διαδήλωση την Κυριακή και διαμαρτύρονται για τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης.
Με το Μπαγκλαντές συμφωνήσαμε 4.000 εργαζόμενοι το χρόνο που θα έρχονται για 9 μήνες.
Αυτοί που είναι παράνομοι εδώ πως θα φύγουν
Όταν το Μπαγκλαντές πλέον έχει συμφέρον να τους δεχτεί πίσω θα φύγουν πολύ εύκολα. Σημερα το Μπαγκλαντές δεν έχει «κανένα συμφέρον» να τους δεχτεί πίσω και για αυτό – αυτό είναι πρόβλημα όλης της ΕΕ - είναι με το σταγονόμετρο οι επιστροφές σε αυτές τις χώρες. Τώρα όμως που θα μπορούν να έχουν μονίμους εργαζόμενους με αντάλλαγμα να φύγουν οι παράνομοι είναι κάτι που συμφέρει και την Ελλάδα και συμφέρει και αυτές τις χώρες. Για να κάνεις μια συμφωνία πρέπει να βρεις ένα σημείο τομής που συμφωνούν και οι δύο. Εμείς δεν θελουμε μόνιμη εγκατάσταση, θέλουμε εποχικούς εργαζόμενους. Οι εποχικοί εργαζόμενοι έρχονται –δουλεύουν και φεύγουν αυτό είναι το μοντέλο που εφάρμοσαν χώρες όπως τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ με τεράστια επιτυχία. Δεν ψάχνουμε μόνο από αυτές τις χώρες συζητάμε με την Ινδία, θέλουμε να συζητήσουμε μετά την κρίση και με την Ουκρανία υπάρχει ελληνική μειονότητα εκεί. Ψάχνουμε για χέρια και δεν ψάχνουμε μόνο εμείς...
Για το τι μας διασφαλίζει ότι ο εποχικός εργαζόμενος που θα έρθει από το Μπαγκλαντές ή το Πακιστάν
Αν δεν φύγει έχει κάθε κίνδυνο η κυβέρνηση του Πακιστάν πχ να τον πάρει πίσω γιατί θα σταματήσει η συμφωνία. Όλες οι χώρες αυτές θέλουν να μπορούν να στέλνουν συστηματικά κόσμο να βγάζουν κάποια λεφτά, να γυρνάνε και να έρχεται ο επόμενος. Αν κάποιοι δεν τηρήσουν τη συμφωνία το ίδιο το Πακιστάν με μεγάλη άνεση θα τους πάρει πίσω, αυτό είναι προαπαιτούμενο. Αντικαθιστούμε την μόνιμη παραμονή παράνομα εισελθόντων σε προσωρινή ολιγόμηνη παραμονή το χρόνο νομίμων εργατών με τη συμφωνία της κυβέρνησής τους, αν καταλήξουμε με το Πακιστάν, να τους παίρνει αμέσως πίσω όποιος παραμείνει παραπάνω, και θα χάνει και το δικαίωμα να ξανάρθει. Άρα δεν έχει κανένα λόγο αυτός που θα έρθει να δουλέψει νόμιμα και να ξανάρθει του χρονου να μη φύγει γιατί θα χάσει τη βίζα του, θα χάσει τέσσερα χρόνια πιθανό εισόδημα και η χώρα του θα κινδυνεύσει να χάσει μια συμφωνία πρόσβασης σε ευρωπαϊκή αγορά το οποίο για το Πακιστάν είναι πάρα πολύ σημαντικό άρα υπάρχει μια ευθυγράμμιση αναγκών. Η συμφωνία ξεκίνησε από την ανάγκη απελάσεων των παρανόμων αλλά η χώρα μας θα πάρει εργαζόμενους από πολλές χώρες θα πάρουμε από το Πακιστάν, από το Μπαγκλαντές, παίρνουμε από την Αίγυπτο, από την Αλβανία, παίρνουμε από άλλες Βαλκανικές χώρες, παίρνουμε από οπουδήποτε μπορούμε να βρούμε αυτούς που χρειαζόμαστε κάθε χρόνο.
Για το ποια είναι η εικόνα με το ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία
Αυτή η διαδικασία έχει παγώσει εδώ και δυο χρόνια και είναι ένα θέμα το οποίο συζητάμε διαρκώς σε όλα τα ευρωπαϊκά Φόρα από εκεί και περά αυτό καθιστά όλο και ποιο αναγκαίο αυτό που κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση ότι φυλάμε τα σύνορά μας για να έχουμε ελάχιστες ροές.
Για τους ομογενείς στην Ουκρανία
Η Ελλάδα έχει στενή επαφή με την ελληνική παροικία στην Ουκρανία και το υπουργείο Εξωτερικών έχει πρώτα από όλα την ευθύνη. Είναι εκεί, είναι παρών, οτιδήποτε χρειαστεί να κάνουμε θα το δούμε, και ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας.
Ακούστε τη συνέντευξή του
Ειδικότερα, o υπουργός Μετανάστευσης επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν έχει λάβει μέτρα για την απεξάρτηση της από φυσικό αέριο, σημειώνοντας η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, έκανε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για τις επιπτώσεις από την αύξηση στο κόστος της ενέργειας. Ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Στα διεθνή ζητήματα, επισήμανε ότι η Τουρκία πάει σε εκλογές, με πολύ υψηλό πληθωρισμό και το μεταναστευτικό που αν ανοίξει πύλες μεταναστών θα υπάρξει αντίδραση. Σημείωσε πως η χώρα έχει τις απαραίτητες δομές.
Σε σχέση με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές, ανέφερε ότι υπάρχει αίτημα των αγροτών για 144.000 εποχικούς εργαζόμενους για να μαζέψουν τη σοδειά τους. Ο υπουργός υπογράμμισε πως αρκετοί από αυτούς τους εργαζόμενους διαμένουν παράνομα στη χώρα μας και στόχος είναι να απελαύνονται οι παράνομοι και να έρχονται για 9 μήνες ως εποχικοί εργαζόμενοι -χωρίς τις οικογένειες τους- στην Ελλάδα. Είπε πως αυτό θα γίνεται καθώς οι θέσεις εργασίας δεν καλύπτονται από ντόπιο προσωπικό.
Στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, γνωστοποίησε πως έως το τέλος του 2022 αναμένεται να κλείσουν 4.500 διαμερίσματα τα οποία ενοικιάζαν για τη στέγαση αιτούντων άσυλο, αναφέροντας επί διακυβέρνησης της ΝΔ έχουμε 52.000 λιγότερους ξένους διαμένοντες.
Τέλος, επανέλαβε πως η Τουρκία έχει παγώσει τις επαναπροωθήσεις και η Ελλάδα φυλάσει τα σύνορα της.
Τι δήλωσε
Αναφορικά με την Ρωσο-ουκρανική κρίση: Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στην Ουκρανία. Το δεδομένο είναι ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοί μας αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σκληρότητα οποιαδήποτε ρωσική προκλητικότητα. Είναι άμεση η αντίδραση της Δύσης και αυτό δεν δίνει χώρο για αναθεωρητικές τάσεις. Η Ευρώπη πριν είκοσι χρόνια ανακάλυψε ότι στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο και δυστυχώς πολλές χώρες της Ευρώπης δεν πήραν τα μέτρα που χρειαζόντουσαν για να απεξαρτηθούν από τη μια πηγή ενέργειας και αυτό αφορά κυρίως τη δυτική Ευρώπη. Η Ελλάδα μέσω του ΤΑΠ μια πολύ σημαντική επένδυση του ‘12-’14 μέσω της ύπαρξης σταθμών υγροποιημένου αερίου έχουμε και εναλλακτικές διαδρομές για φυσικό αέριο το οποίο δεν ισχύει για άλλες χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης και αυτό είναι στρατηγικό θέμα το οποίο η Ευρώπη δεν αντιμετώπισε νωρίς ενώ το έβλεπε εδώ και δύο δεκαετίες. Από εκεί και πέρα η αντίδραση της Δύσης ακόμα είναι κλιμακούμενη και θα κλιμακωθεί ακόμα περαιτέρω ανάλογα με τη δράση της Ρωσίας πάντως χώρο ιδεολογικό σε αυτό το ρωσικό αναθεωρητισμό η Δύση δεν δίνειΑν εκτιμά ότι ο ρωσικός αναθεωρητισμός θα υποδαυλίσει και τον τουρκικό αναθεωρητισμό
Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της θάλασσας το οποίο πλέον αποτελεί βασικό πυλώνα του Διεθνούς Δικαίου και αυτό ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδος στη συζήτηση που γίνεται για το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Ως προς το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη και μη αμφισβητήσιμη από τη διεθνή κοινή γνώμη. Δεν θεωρούμε ότι η Τουρκία κερδίζει κάτι στο θέμα της συζήτησης με αυτά που συμβαίνουν στη Ρωσία και την Ουκρανία αντίθετα ισχυροποιείται η αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης και της διεθνούς πολιτικής σκηνής απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια έκφρασης αναθεωρητισμού. Αυτό είναι κάτι που για τη χώρα μας είναι θετικό για τη σημειολογία των ημερών.Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι οικονομικές κυρώσεις φτάνουν για να μεταπείσουν τον Ρώσο πρόεδρο
Η εξάρτηση της δυτικής Ευρώπης από τη Ρωσία είναι ένα σημαντικό θέμα και αυτό ήταν ένα στρατηγικό λάθος της Ευρώπης από εκεί και πέρα η αντίδραση της Δύσης είναι ακόμα κλιμακούμενη και σε εξέλιξη, είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.Αν η ρωσο-ουκρανική κρίση θα επηρεάσει την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος στη χώρα μας
Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η Ευρώπη θα περάσει μια νέα κρίση. Όπως περάσαμε τη κρίση της πανδημίας η οποία καταφέραμε να ξεπεράσουμε οικονομικά, θυμίζω ότι η χώρας μας κατάφερε το 2021 και να μειώσει κατά 4 μονάδες την ανεργία και να έχει 9% ρυθμό ανάπτυξης. Θα ξαναπεράσει κρίση η Ευρώπη και στην οποία θα πρέπει να αντιδράσει κεντρικά και συνολικά ως προς το θέμα των επιπτώσεων αυτού του πληθωρισμού ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη αρκετά μέτρα στήριξης και των νοικοκυριών και της παραγωγής για τις επιπτώσεις της αύξησης της τιμής της ενέργειας, είμαστε ακόμα σε μια ανοιχτή κρίση. Αυτό σημαίνει ότι όπως συνέβη με μεγάλη επιτυχία στην κρίση της πανδημίας που διαρκώς η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα καθώς εξελισσόταν η πανδημία και βλέπαμε τις επιπτώσεις στην οικονομία παίρναμε διαρκώς μέτρα και για αυτό κατάφερε η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν της πανδημίας, και αυτό φάνηκε στα στοιχεία του ΑΕΠ και στα στοιχεία της ανεργίας το ίδιο θα γίνει και με την ενεργειακή κρίση. Παρακολουθούμε καθημερινά αλλά δεν ειναι μόνο ελληνικό θέμα, χρειάζεται και μια ευρωπαϊκή αντίδραση, χρειάζονται ευρωπαϊκοί μηχανισμοί πιθανόν να χρειαστούν και δημοσιονομικά εργαλεία είναι ένα θέμα που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται και τα γεγονότα της Ουκρανίας το κάνουν ακόμα πιο σημαντικό να υπάρξει αυτή η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.Αν πιστεύει ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί το ουκρανικό ζήτημα και θα επιχειρήσει μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα μας
Η Τουρκία σιγά–σιγά πάει σε εκλογές, η τουρκική πολιτική σκηνή διακατέχεται από δύο θέματα συζήτησης, το ένα θέμα είναι η οικονομία της Τουρκίας όπου ο πληθωρισμός εχει φτάσει σε δυσθεώρητα διψήφια ποσοστά και το δεύτερο είναι το θέμα του μεταναστευτικού. Το μεταναστευτικό αφορά την πολιτική συζήτηση στην Τουρκία και πολλές φορές προσπαθεί αυτή την πίεση να την εξάγει όμως το γεγονός ότι τον Μάρτιο του ‘20 η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη συγκροτημένα αντιμετώπισαν αυτή την πρόκληση καθιστά μια νέα προσπάθεια λιγότερο πιθανή να συμβεί. Από εκεί και πέρα αν συμβεί εμείς είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε όπως αντιδράσαμε το 2020. Οι ροές παραμένουν πάρα πολύ περιορισμένες και στον Έβρο και στα νησιά μας. Πέρυσι συνολικά είχαμε 8.500 αφίξεις ενώ είχαμε 1 εκατομμύριο του 2015 και 72.000 το 2019. Άρα σημαίνει ότι μέχρι στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση και έχουμε και τις εγκαταστάσεις και τις προβλέψεις αν έχουμε μια κρίση λίγων ημερών να μην επηρεάσει αυτό καθόλου τις τοπικές κοινωνίες.Για την επίσκεψή του στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές
Με το Πακιστάν δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει μια πρόθεση συζήτησης. Με το Μπαγκλαντές υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας. Να σας πω ότι φέτος οι αγρότες μας έχουν ζητήσει με τα αιτήματα που έχουν σταλεί στο υπουργείο Εργασίας 144.000 εποχικούς εργαζόμενους για να μαζέψουν τη σοδειά τους οι οποίοι πρέπει να βρεθούν αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα. Οι αγρότες υποβάλλουν μέσω των Περιφερειών αιτήματα κάθε χρόνο στο υπουργείο Εργασίας και ζητάνε τι εποχικούς εργαζόμενους χρειάζονται. Ήδη από το Πακιστάν και από το Μπαγκλαντές έχουμε πάρα πολλούς εργαζόμενους στην Ελλάδα αλλά τους έχουμε με ένα παράνομο τρόπο και στο τέλος μένουν μόνιμα στη χώρα μας που είναι κάτι που εμείς δεν το χρειαζόμαστε. Προσπαθούμε να κάνουμε μια συμφωνία με τις χώρες προέλευσης, να απελάσουμε όσους μένουν παράνομα και με παίρνουμε εποχικούς εργαζόμενους χωρίς τις οικογένειές τους οι οποίοι θα έρχονται κάθε χρόνο, θα δουλεύουν 9 μήνες και μετά θα φεύγουν και θα γυρνάνε στη χώρα τους. Είναι ένα μοντέλο που δεν είναι καινούργιο, το εφαρμόζουμε με τις βαλκανικές χώρες εδώ και χρόνια έχουν βοηθήσει πάρα πολύ κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα στην αγροτική παραγωγή. Οποιοσδήποτε έχει σχέση με την αγροτική Ελλάδα ξέρει ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται από ντόπιο προσωπικό. Το γεγονός ότι η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί πολύ περισσότερο από ότι ήταν προ δεκαετιών σημαίνει ότι πολλοί Έλληνες δεν θέλουν να κάνουν αυτές τις σκληρές χειρωνακτικές δουλειές που ίσως κάναν οι παππούδες τους. Αυτό δεν είναι φαινόμενο ελληνικό, είναι φαινόμενο σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και οι Βαλκάνιοι δεν έρχονται πλέον στην Ελλάδα γιατί πάνε και παίρνουν καλύτερα μεροκάματα σε χώρες όπως τη Γερμανία, την Ολλανδία ή την Αυστρία που επίσης ψάχνει εργατικό εποχικό δυναμικό.Χθες ανακοινώσαμε ότι κλείνουμε όλα τα διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα που χρησιμοποιούσαμε για τους μετανάστες. Είχαμε 27 χιλιαδες θέσεις σε διαμερίσματα το 2021, όλες σε αυτά τα διαμερίσματα που κυρίως αφορούν την Αθήνα και είναι διπλάσια πχ τα διαμερίσματα της δομής του Ελαιώνα θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2022. Διαμερίσματα τα οποία νοικιάζαμε μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και αργότερα μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης που νοικιάζαμε σε διάφορες πόλεις για να στεγάσουμε τους αιτούντες άσυλο πλέον καθώς έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι ροές οι δομές που έχουμε ήδη σε λειτουργία έχουν επαρκείς κενές θέσεις να καλύψουν όλες τις στεγαστικές ανάγκες σε δομές αντί να χρησιμοποιούμε διαμερίσματα που εμφανώς είναι πιο ακριβά τα οποία νοικιάστηκαν προ ετών στα χρόνια της κρίσης και πλέον δεν χρειάζονται. Όπως δεν χρειάζονται και κάποιες δομές παραδείγματος χάρη ο Ελαιώνας έχουμε πει ότι θα κλείσει άρα η Αθήνα με το συνδυασμό του κλεισίματος όλων των διαμερισμάτων, του κλεισίματος του Ελαιώνα και κάποιων άλλων μέτρων που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες εβδομάδες μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία νομίζω στο τέλος του 2022 θα έχουμε μια διαφορετική εικόνα ως προς το μεταναστευτικό στην Αθήνα. Πληρώναμε 4.500 διαμερίσματα για 27.000 άτομα. Αυτοί μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το αίτημα ασύλου τους είτε θετικά είτε αρνητικά και θα αποχωρούσαν έτσι κι αλλιώς προς το τέλος του έτους. Αυτό που κάνουμε είναι ότι δεν φέρνουμε νέο κόσμο πλέον γιατί αυτές τις πολύ λίγες αφίξεις που έχουμε μπορούμε και τις καλύπτουμε με τις 34 δομές φιλοξενίας που έχουμε συνολικά στη χώρα οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν χιλιαδες κενές θέσεις. Άρα δεν υπάρχει λόγος να έχουμε και κενές θέσεις σε δομές φιλοξενίας που τις πληρώνουμε και διαμερίσματα τα οποία επίσης τα πληρώνουμε. Περιορίζουμε και τις δομές φιλοξενίας συνολικά και περιορίζουμε τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού που βιώσαμε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Για τα αιτήματα των αγροτών για εποχιακό προσωπικό
Για παράδειγμα από τη Μανωλάδα θέλουν 18.000 εργαζόμενους για τη φράουλα.Έχουν 14.000 παράνομους
Το θέμα είναι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ένα νόμο το 2016 το άρθρο 13α του κώδικα μετανάστευσης το οποίο καταργήθηκε από τη ΝΔ με ημερομηνία κατάργησης τέλη Ιουνίου του ‘22 που επιτρέπει στον παράνομο εργαζόμενο να δουλεύει νόμιμα σε αγροτικές εργασίες. Το καταργούμε από 30/6 ώστε να μη δημιουργήσουμε απότομη επίπτωση σε αυτούς που δουλεύουν αλλά από 30/6/22 καταργείται αυτή η διάταξη, δεν μπορεί παράνομος να δουλεύει στη χώρα μας αντίθετα αν βρεθεί παράνομος συλλαμβάνεται, πηγαίνει σε προαναχωριασικό κέντρο και θα απελαύνεται. Αλλά για να απελάσεις κόσμο στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές χρειάζεται συμφωνία γιατί δεν τους παίρνουν εδώ και δεκαετίες.
Τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Ελλάδα μπήκαν 78.000 παράνομοι μετανάστες και έχουν φύγει σύμφωνα με τα στοιχεία 130.000 άρα στη χώρα μας στα χρόνια της κυβέρνησης ΝΔ έχουμε 52.000 λιγότερους ξένους διαμένοντες. Δεν είναι καινούργιο πρόβλημα της Αθήνας το μεταναστευτικό αντίθετα τώρα και μειώνεται ο αριθμός των διαμενόντων και κλείνει η δομή του Ελαιώνα και καταργούνται όλα τα διαμερίσματα στην Αθήνα και δίνουμε έμφαση στη νόμιμη εποχική αγροτική εργασία το οποίο επίσης θα αποσυμφορήσει τα αστικά κέντρα γιατί αυτοί που βρίσκονται παράνομα στην πόλη θα δοθεί δυνατότητα να δουλεύουν 9μηνα σε αγροτικές εργασίες. Έμαθα ότι οι ίδιοι οι μετανάστες κάνανε διαδήλωση την Κυριακή και διαμαρτύρονται για τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης.
Με το Μπαγκλαντές συμφωνήσαμε 4.000 εργαζόμενοι το χρόνο που θα έρχονται για 9 μήνες.
Αυτοί που είναι παράνομοι εδώ πως θα φύγουν
Όταν το Μπαγκλαντές πλέον έχει συμφέρον να τους δεχτεί πίσω θα φύγουν πολύ εύκολα. Σημερα το Μπαγκλαντές δεν έχει «κανένα συμφέρον» να τους δεχτεί πίσω και για αυτό – αυτό είναι πρόβλημα όλης της ΕΕ - είναι με το σταγονόμετρο οι επιστροφές σε αυτές τις χώρες. Τώρα όμως που θα μπορούν να έχουν μονίμους εργαζόμενους με αντάλλαγμα να φύγουν οι παράνομοι είναι κάτι που συμφέρει και την Ελλάδα και συμφέρει και αυτές τις χώρες. Για να κάνεις μια συμφωνία πρέπει να βρεις ένα σημείο τομής που συμφωνούν και οι δύο. Εμείς δεν θελουμε μόνιμη εγκατάσταση, θέλουμε εποχικούς εργαζόμενους. Οι εποχικοί εργαζόμενοι έρχονται –δουλεύουν και φεύγουν αυτό είναι το μοντέλο που εφάρμοσαν χώρες όπως τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ με τεράστια επιτυχία. Δεν ψάχνουμε μόνο από αυτές τις χώρες συζητάμε με την Ινδία, θέλουμε να συζητήσουμε μετά την κρίση και με την Ουκρανία υπάρχει ελληνική μειονότητα εκεί. Ψάχνουμε για χέρια και δεν ψάχνουμε μόνο εμείς...