Βαρβιτσιώτης στα Παραπολιτικά 90,1: Προβληματισμός για τις απειλές περί χρήσης πυρηνικών - Η Ελλάδα εξαρτάται κατά 40% στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία
«Η χώρα δεν πρέπει να κρατήσει πολιτικές ίσων αποστάσεων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εμφανίστηκε προβληματισμένος για τις απειλές της Ρωσίας περί χρήσης πυρηνικών λέγοντας ότι «ποτέ δεν είχε ακουστεί η απειλή αυτή τόσο δυνατά όπως χθες». Σημείωσε επίσης πως κάτι τέτοιο τρομάζει και δείχνει το βάθος του αδιεξόδου.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι σε επίπεδο ευρωπαϊκής ενότητας και άμυνας ζούμε ιστορικές στιγμές.
Φυσικό αέριο και πρεσβεία
Στη συνέχεια ανέφερε πως η Ελλάδα εξαρτάται κατά 40% στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία και η Γερμανία πάνω από 80%.Με αφορμή τη στάση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, είπε πως έχει αποδοθεί σε έναν μηχανισμό επηρεασμού της κοινής γνώμης. Τόνισε μάλιστα πως η Ελλάδα έχει αντιδράσει στις αναρτήσεις με διαβήματα προς την ρωσική πρεσβεία.
Τουρκική προκλητικότητα
Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε επίσης πως η Ελλάδα δεν πρέπει να κρατήσει πολιτικές ίσων αποστάσεων καθώς η χώρα μας βιώνει την απειλή του αναθεωρητισμού στο Αιγαίο από την τουρκική προκλητικότητα.Σημείωσε, δε, πως «θα πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στην Ουκρανία» και ζήτησε να είναι ενιαίες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η συνέντευξη
O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:
Για το αν εκτιμά ότι θα αποδώσουν οι σημερινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας –Ουκρανίας: Όλοι ευχόμαστε να πρυτανεύσει η διπλωματία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο που λέμε ότι η διπλωματία αυτή τη στιγμή έτσι όπως εξελίσσεται αυτή η πολεμική επιχείρηση θα μπορεί να έχει πάρα πολλά περιθώρια επιτυχίας.
Για το αν συμμερίζεται την άποψη ότι θα δυσκολευτεί η Ρωσία στην «κατάκτηση» της Ουκρανίας: Δεν μπορώ να σας κάνω μια πλήρη ανάλυση του πεδίου αλλά αυτό που μπορώ να πω ως αίσθηση είναι ότι από την αρχή υπήρχε η αίσθηση ότι η Ρωσία θα κάνει έναν περίπατο στην Ουκρανία, αυτός ο περίπατος δεν φαίνεται να γίνεται, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν εχει τη δυνατότητα να κερδίσει τον πόλεμο. Μη νομίζουμε δηλαδή ότι επειδή υπάρχει μια καθυστέρηση ότι δεν έχουν οι Ρώσοι τις στρατιωτικές δυνατότητες να πετύχουν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν και με την θυσία πολλών αμάχων, πολλών περισσότερων από ότι θα υπολογίζανε σε ένα αρχικό πλαίσιο.
Για την πυρηνική απειλή: Εμένα με έχει προβληματίσει πάρα πολύ αυτό και έχοντας διαβάσει σχεδόν όλες τις κρίσεις ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή σε όλη την περίοδο του ψυχρού πολέμου ποτέ δεν ακούστηκε η χρήση της πυρηνικής απειλής τόσο σαφής όσο χθες. Ακόμα και στην κρίση του Κόλπου των Χοίρων που αφορούσε την εγκατάσταση πυρηνικών στην Κούβα η απειλή της χρήσης των πυρηνικών δεν είχε γίνει με αυτό τον τρόπο, δημόσια δηλαδή με τον τρόπο με τον οποίο έγινε προχθές. Είναι κάτι το οποίο τρομάζει, δείχνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το βάθος του αδιεξόδου και θα πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιούμε πόσο τελικά αυτός ο πόλεμος του κ. Πούτιν είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια.
Για την αντίδραση της Ευρώπης: Ζούμε σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής και άμυνας ιστορικές στιγμές. Αυτό το οποίο χρόνια ζητούσαμε δηλαδή η Ευρώπη να αντιδρά γρήγορα, αποφασιστικά και με ενότητα που δεν είχε επιτευχθεί σε προηγούμενες κρίσεις έχει επιτευχθεί σε αυτή την κρίση και αυτό είναι ένα βήμα προς τα μπροστά. Το δεύτερο που ζούμε είναι πραγματικά το να φαίνεται ότι έχουν βάση και αξία η πολιτική των κυρώσεων. Δεν είναι απλώς μικρά χαλαρά περιοριστικά μέτρα, είναι σοβαρές ισχυρές οικονομικές κυρώσεις που δημιουργούν τριγμούς και ανησυχία. Το τρίτο είναι η μεγάλη αλλαγή στην γερμανική πολιτική. Η Γερμανία εξοπλίζεται πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, επενδύσει στην άμυνα και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας έτσι όπως δεν την είχαμε συνηθίσει. Όλα αυτά δείχνουν ότι τελικά η ουκρανική κρίση, ο τρόπος με τον οποίο έδρασε ο κ. Πούτιν ουσιαστικά μας οδήγησαν σε μια περαιτέρω ενίσχυση της ΕΕ και την ενίσχυση της δύναμης της αντίδρασής της. Πράγματα τα οποία θα φανταζόμασταν ότι θα χρειαζόντουσαν πάρα πολύ καιρό να γίνουν γίνανε μέσα σε πολύ λίγες εβδομάδες.
Για το αν εκτιμά ότι η κρίση θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις Ευρώπης–Ρωσίας και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία και των δύο: Αν τα ρωσικά αντίμετρα είναι ο περιορισμός της εξαγωγής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη τότε όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίας θα υποφέρουν και οι πολίτες θα υποφέρουν. Είναι ένα ρίσκο το οποίο αναλαμβάνουμε όμως δείχνουμε με αυτό τον τρόπο ότι δεν μπορεί νομίμως να είμαστε εκβιαζόμενοι από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση. Η χώρα μας εξαρτάται περίπου 40% από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, η Γερμανία πάνω από το 80-85%.
Για την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας: Νομίζω ότι έχει αποδοθεί και η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα σε ένα μηχανισμό επηρεασμού της εσωτερικής κοινής γνώμης η οποία όμως βλέπω ότι ολοένα και πιο πολύ στέκεται απέναντι σε αυτή την επιθετική πολιτική του κ. Πουτιν στην Ουκρανία. Εμείς την αξιολογούμε μέσα σε όλα τα πλαίσια της αξιολόγησης όλων των δεδομένων, έχουμε αντιδράσει απέναντι σε αυτές τις αναρτήσεις με τα διαβήματα τα οποία έχουμε κάνει στη Ρωσική πρεσβεία και θα εξετάσουμε αν συνεχίσει αυτή η στάση και άλλες ενδεχόμενες ενέργειες.
Για το αν υπάρχει πολιτική ομοφωνία για τη στάση της χώρας απέναντι στον πόλεμο Ρωσίας –Ουκρανίας: Δεν νομίζω ότι η χώρας μας μπορεί να είναι και με τον Αστυφύλαξ και με τον Χωροφύλαξ. Έχουμε ζωντανά προβλήματα ασφάλειας, χρόνια απαιτούμε η Ευρώπη να απαντά απέναντι στις κρίσεις ασφάλειας στη γειτονιά της, να μην είναι απλώς όμορφα ψηφίσματα του κοινοβουλίου αλλά να απαντά με πράξεις και ενέργειες. Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιούνται οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί της κοινής μας άμυνας. Θα ήταν εγκληματικό αν η Ελλάδα δεν πρωτοστατούσε σε κάτι το οποίο αποτελεί εθνική επιδίωξη όλων των τελευταίων 30 ετών από τη στιγμή δηλαδή που η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετεβλήθη σε Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το αν θα πρέπει να μας προβληματίσει ο αναθεωρητισμός Πούτιν: Παρακολουθώντας το διάγγελμα Πούτιν ουσιαστικά ακούσαμε έναν λόγο ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να υπάρχει, ότι τα σύνορα έτσι όπως έχουν χαραχτεί μετά το Β. Παγκόσμιο πόλεμο δεν ανταποκρίνονται στην ισχύ και τη δύναμη των κρατών, ότι αυτές οι ιστορικές αδικίες θα πρέπει να διορθωθούν και μας θύμισαν πάρα πολλά από αυτά που ακούσαμε και τον αναθεωρητικό λόγο του κ. Ερντογάν. Το γεγονός αυτό το επισήμανα και εγώ και ο κ. Δένδιας και ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, νομίζω ότι το αντιλήφθηκαν πολύ καλά όλοι οι εταίροι μας για αυτό και εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει αυτή τη στιγμή που δυναμώνει η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Για αυτό και πιστεύουμε ότι πρέπει η χώρας μας να μην κρατήσει μια μεσοβέζικη στάση ή πολιτική ίσων αποστάσεων ή χαλαρή εμπλοκή ακριβώς γιατί η χώρα μας είναι αυτή που βιώνει την απειλή του αναθεωρητισμού έτσι όπως τη βιώνουμε στο Αιγαίο καθημερινά από την τουρκική προκλητικότητα. Αυτό μας καθιστά ακόμα πιο πολύ υποχρεωμένους να σταθούμε ισχυρά αλληλέγγυοι στην Ουκρανία μαζί με τους εταίρους μας ώστε την επόμενη μέρα να ζητάμε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά και από αυτούς στην περίπτωση που θα βιώσουμε και εμείς στο πεδίο την έκφραση αυτού του αναθεωρητισμού. Θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση θα ήταν όχι τραγικό και ιστορικό λάθος, αλλά θα απομόνωνε πάρα πολύ την Τουρκία αν μέσα σε αυτή την κρίση έτσι όπως τη βιώνουμε σήμερα προσπαθούσε να διαταράξει την ενότητα του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων της Δύσης κάνοντας προκλητικές ενέργειες. Δηλαδή αυτό το οποίο λένε πολλοί μήπως ανοίξει αυτή τη στιγμή η όρεξη του κ. Ερντογάν βλέποντας τον κ. Πούτιν και να προσπαθήσει να μιμηθεί τις πολιτικές του, νομίζω ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Τουρκία και βέβαια πιστεύω ότι θα ήταν κάτι που θα μας έφερνε πολύ κοντά με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους.
Για τις κυρώσεις στη Ρωσία: Εμείς πιέζουμε να είναι ενιαίες οι κυρώσεις και να εφαρμοστούν με ενιαίο τρόπο από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δηλαδή βάζουμε και το ΝΑΤΟ πλέον σε αυτή την εξίσωση και λέμε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναλαμβάνει το κόστος και το βάρος οι χώρες της ΕΕ, όπως αναλάβαμε στην προηγούμενη φάση των κυρώσεων, και κάποιοι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία να ωφελούνται από την πολιτική των κυρώσεων αναπτύσσοντας προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο στους εταίρους, είναι κάτι το οποίο βλέπουμε ότι κερδίζει έδαφος στη διπλωματία.