Σχοινάς στα Παραπολιτικά 90,1: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προτείνει η ΕΕ
«Η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος του πλανήτη για τις γυναίκες, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», ανέφερε σε σχέση με την ημέρα της γυναίκας
«Η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος του πλανήτη για τις γυναίκες, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Στις δηλώσεις που έκανε, επισήμανε πως ποτέ ως τώρα δεν υπήρχε τόση μεγάλη παρουσία γυναικών σε θεσμικό επίπεδο, ενώ σημείωσε πως η ΕΕ έχει δεχθεί περισσότερους από ενάμιση εκατομμύρια Ουκρανούς, με τους υπλογισμούς του ΟΗΕ να αγγίζουν ακόμη και τα οκτώ εκατομμύρια.
Παράλληλα, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σχέδιο για την στήριξη και ενσωμάτωση των ουκρανών προσφύγων ενώ είπε πως χρειάζεται επειγόντως να οργανώσουμε την υποδοχή των ανθρώπων αυτών.
Στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε πως διευρύνονται εναλλακτικές πηγές όπως το υγροποιημένο αέριο, τονίζοντας ότι αναζητείται κοινός συντονισμός της Ευρώπης στην προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, προανήγγειλε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω.
Ακόμη είπε πως από τις εκτιμήσεις στις ευρωπαϊκές δομές δεν προβλέπεται σύντομος τερματισμός των εχθροπραξιών, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στάθηκε όρθια καθώς συντάχθηκε με την ΕΕ.
Ανέφερε πως σε μια δύσκολη στιγμή η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Ξεκινάμε με μια διαπίστωση πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος του πλανήτη για να ζει κανείς ως γυναίκα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης των συνθηκών, της ισοτιμίας της γυναίκας, στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας. Νομίζω το βασικό ζητούμενο φέτος είναι το θέμα της έμφυλης βίας. Έχουμε πολλά περιστατικά γυναικοκτονιών, έμφυλης βίας παντού σε όλη την ευρωπαϊκή γεωγραφία, σίγουρα η πανδημία συνδέεται με αυτό αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε από κοντά. Σήμερα στο κολέγιο των επιτρόπων θα αποφασίσουμε και μια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για αυτό το θέμα. Θα είναι ένα πακέτο το κέντρο βάρους του οποίου θα ειναι η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και για πρώτη φορά η πρόταση να υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες σε αυτό το θέμα όχι μόνο εθνικοί. Θα έχουμε όμως διατάξεις και για τη μη συναινετική ερωτική επαφή η οποία είναι ένα θέμα που μετά το metoo πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως θα έχουμε και θέματα για αυτές τις πρακτικές στην Αφρική για τα κορίτσια με τον γενετικό ακρωτηριασμό. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και στην Ευρώπη.
Για την γυναικεία παρουσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα
Ποτέ δεν είχαμε μια τόσο ισχυρή παρουσία των γυναικών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο κεφάλαιο για άλλα τέτοια που θα έρθουν στο μέλλον.
Για τη μέριμνα στις γυναίκες και τα παιδιά προσφυγές από την Ουκρανία
Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση εδώ και 12 μέρες, έχουμε ήδη δεχτεί στην ΕΕ πάνω από 1,5 εκατομμύριο απελπισμένους Ουκρανούς και αν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί στο πεδίο ο ΟΗΕ μας λεει ότι μπορεί να φτάσουμε έως και τα 8 εκατομμύρια. Θα είναι η μεγαλύτερη κίνηση πληθυσμών στην Ευρώπη μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο χρειάζεται επειγόντως να οργανώσουμε την υποδοχή αυτών των ανθρώπων. Ήδη έχουμε κάνει το πρώτο βήμα, τους έχουμε δώσει ένα οριζόντιο καθεστώς προστασίας που τους δίνει άμεση πρόσβαση σε δικαίωμα παραμονής, περίθαλψης υγείας, εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Αυτό είναι μια «ανθρωπιστική βίζα» την οποία πολύ γενναιόδωρα και με ομόφωνη απόφαση των 27 δώσαμε την περασμένη εβδομάδα στους Ουκρανούς. Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων το οποίο θα προορίζεται για να στηρίξει τα κράτη μέλη της πρώτης υποδοχής και αν χρειαστεί, που ίσως χρειαστεί, θα δώσουμε και περισσότερα χρήματα σε δεύτερη φάση. Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στην στήριξη και στην ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων που θα είναι μαζί μας για ένα ίσως και δύο χρόνια, στη φιλοξενία τους, στην οργάνωση της ζωής τους και τη διευκόλυνση του να ασκήσουν τα δικαιώματα που τους δώσαμε ήδη δηλαδή την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Αυτό ίσως είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη που όπως ξέρετε έχουμε και δημογραφικά προβλήματα και ένα έλλειμμα δεξιοτήτων σε κρίσιμους τομείς όπως στην υγεία, στον τουρισμό σε εμάς στη χώρα μας, στην εστίαση. Για να δούμε λοιπόν πως θα πάει αυτό το πείραμα πάντως είναι μια μεγάλη κρίση αυτή που συμβαίνει και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε άμεσα.
Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση
Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουμε σε όλη την ΕΕ παράλληλα με την ανθρωπιστική κρίση. Εδώ η προτεραιότητα είναι διπλή, βραχυπρόθεσμα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα μπορέσουμε με μέτρα να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και να ρίξουμε τις τιμές . Ειδικά στο φυσικό αέριο οι τιμές δεν έχουν πια καμία λογική, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό που βραχυπρόθεσμα πρέπει να κάνουμε σε συνδυασμό βέβαια και ήδη γίνεται αυτό με τη διερεύνηση από άλλους προμηθευτές της δυνατότητας προμήθειας από εναλλακτικές πηγές όπως είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ήδη έχουμε καλή πρόοδο με τις ΗΠΑ , το Κατάρ, τη Νορβηγία.
Για κοινή αγορά, για όλες τις χώρες;
Βραχυπρόθεσμα όχι, αγορά έτσι ώστε οι χώρες μέλη που πιέζονται περισσότερο να ανταπεξέλθουν αλλά σε δεύτερο βαθμό θα προχωρήσουμε, όπως το κάναμε και στα εμβόλια, πρέπει να έρθει η ώρα και για στην Ευρώπη για ένα κοινό συντονισμό στις προμήθειες πηγών ενέργειας γιατί όσο είμαστε διαιρεμένοι τόσο αυτοί που μας προμηθεύουν κερδίζουν. Μας διασπούν και περνάνε τις δικές τους τιμές και τα δικά τους συμφέροντα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη προχωράει πολύ πιο γρήγορα πάντοτε μέσα από τις κρίσεις, τότε είναι που ο κόσμος στρέφεται προς την Ευρώπη και η Ευρώπη ανταποκρίνεται ακαριαία. Το είδαμε αυτό και με την πανδημία, το είδαμε και νωρίτερα με την οικονομική κρίση. Η πίεση γεννάει αντίδραση, ο εχθρός της Ευρώπης είναι η στασιμότητα και ο εφησυχασμός. Στις επόμενες μέρες στις Βερσαλλίες θα έχουμε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και πιστεύω ότι όλα αυτά που θα παρουσιάσουμε και εμείς σήμερα θα στρώνουν το χαλί για τις μεγάλες αποφάσεις. Το χαλί που στρώνουμε σήμερα έχει αυτές τις δύο διαστάσεις ότι βραχυπρόθεσμα πρέπει να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω και ο πιο ασφαλής τρόπος για να το κάνουμε είναι με ένα πλαφόν. Ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη στιγμή να γίνει από αυτή. Εμείς θα στρώσουμε το χαλί για αυτη την απόφαση αλλά αυτή είναι μια απόφαση Ρουβίκωνα, δεν έχει παρθεί ποτέ και δεν μπορεί παρά να παρθεί σε επίπεδο ηγετών. Αυτό θα πιέσει αυτόματα τις τιμές προς τα κάτω, θα συμπληρωθεί με τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας κυρίως υγροποιημένο αερίου και μεσομακροπρόθεσμα να χτίσουμε πια επιτέλους την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης διαπραγματευόμενοι συλλογικά τα συμβόλαια, αποθηκεύοντας σε όλη την Ευρώπη συλλογικά σε δυνατότητες αποθήκευσης αερίου και να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση σε μη ορυκτά καύσιμα. Αν η Ευρώπη παίξει όλα αυτά τα χαρτιά σωστά νομίζω ότι ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στην αυτοτέλεια και στην αυτονομία της στον ενεργειακό τομέα.
Αν μπορεί να γίνει απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Μπορεί να γίνει ναι, από τη μια μέρα στην άλλη όχι αλλά μέσα από ένα συνδυασμό μέτρων σαν και αυτά που συζητάμε και σαν και αυτά που αναπόφευκτά θα έχουν στην ημερήσια διάταξή τους οι ηγέτες στη Σύνοδο των Βερσαλλιών εγώ πιστεύω ότι είναι και μια καλή πολιτική στιγμή αυτή όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μην ξεχνάτε ότι έχουμε μια νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο με πολλές νέες ιδέες σε αυτά τα θέματα. Μην ξεχνάτε ότι η γερμανική αυτή κυβέρνηση πάγωσε το Nord stream 2. Περάσαμε σε 3 εβδομάδες από τα 5.000 κράνη στα 100 δις και συμπληρώνεται και αυτή η θετική στοίχιση των πλανητών με το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής των Βερσαλλιών θα γίνει λιγότερο από ένα μήνα πριν τις γαλλικές εκλογές άρα και εκεί ο πρόεδρος Μακρόν έχει ένα συμφέρον και ενδιαφέρον για τέτοιου είδους θεαματικές πολιτικές εξελίξεις. Άρα εγώ ειμαι αισιόδοξος χωρίς όμως να ξέρω το που θα καθίσει η μπίλια τελικά σε όλα αυτά αλλά νομίζω ότι το χαλί στρώνεται σωστά.
Για το αν θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ενέργειας
Υπάρχει αυτή η ιδέα, και αυτή η ιδέα είναι στο τραπέζι. υπάρχει και η άλλη ιδέα που για μένα είναι εξίσου σημαντική που είναι η ιδέα του πλαφόν σε αυτή την συγκυρία και όλα τα άλλα που συζητάμε .Άρα όλα αυτά θα συζητηθούν και οι αποφάσεις για όλα αυτά δεν είναι αποφάσεις που παίρνονται σε ένα επίπεδο συμβουλίου υπουργών όλα αυτά είναι αποφάσεις για τους ηγέτες και πιστεύω ότι η συγκυρία η πολιτική είναι καλή για τέτοιου είδους αποφάσεις.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
Ήδη στη βάση μιας εργαλειοθήκης που παρουσιάσαμε το Φθινόπωρο αυτό συμβαίνει σε κάποιο βαθμό και στη χώρα μας υπάρχουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών ιδίως των πιο ευάλωτων. Τώρα στις προετοιμασίες της Συνόδου Κορυφής υπάρχουν και άλλες ιδέες όπως να δούμε το πώς μπορούμε να περιορίσουμε τα υπερκέρδη των εταιριών της ηλεκτρικής ενέργειας ή όσων κερδίζουν από τις υψηλές αυτές τιμές που έχουμε τώρα. Να δούμε πως μπορούμε ενεργοποιώντας άλλα εργαλεία όπως είναι οι κρατικές ενισχύσεις, όπως είναι η φορολογία να πιέσουμε προς τα κάτω τις τιμές αλλά αυτή είναι μια πολύ-παραγοντική εξίσωση και τη συζήτηση την κάνουμε στην αρχή της. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα κλείσει αυτή η εβδομάδα αλλά όλα αυτά είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν πιστεύω.
Στην περίπτωση που ο Πούτιν κλείσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη
Δεν μ’ αρέσει να μπαίνω σε συζήτηση υποθετικών σεναρίων, αυτό που έχω να πω όμως είναι ότι όπως η Ευρώπη έχει μια εξάρτηση 40% από το ρωσικό φυσικό αέριο έτσι και ο ρωσικός προϋπολογισμός έχει εξάρτηση 48% από το τι πληρώνει η Ευρώπη άρα όλα αυτά συνδέονται. Όσο πρέπει να το σκεφτούμε εμείς άλλο τόσο πρέπει να το σκεφτούνε και αυτοί ιδιαίτερα όταν βρίσκονται στη μέση αυτού του παράλογου πολέμου ο οποίος υποθέτω γεννάει και για αυτούς κάποιες ανάγκες στην οικονομία τους.
Πότε εκτιμά ότι θα είναι το τέλος του πολέμου
Δυστυχώς η εκτίμηση που έχουμε στις ευρωπαϊκές δομές και η οποία ενισχύεται από τις επαφές που έχουμε από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, είναι ότι δεν προβλέπεται σύντομη κατάληξη όλου αυτού του παράλογου πολέμου. Θα έχουμε μερικές μέρες ίσως και εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας ώσπου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πεδίο αμέσως μετά όμως νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιου είδους διευθέτηση. Οι όροι όμως της διευθέτησης είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί πρέπει να είναι μια διευθέτηση η οποία δεν θα διαιωνίζει το πρόβλημα και δεν θα εμπεριέχει το ρίσκο να ξανανοίξει όλο αυτό οποιαδήποτε στιγμή. Δεν θα είναι εύκολο αλλά η Ευρώπη νομίζω θα μπορέσει να παίξει το ρόλο ενός καταλύτη ειρήνης και σταθερότητας σε αυτό το αναδυόμενο σκηνικό όταν αυτό προκύψει, δεν είμαστε όμως ακόμα εκεί.
Για την αμυντική και ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης περιποιεί τιμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Στάθηκε όρθια με αξιοπρέπεια σε μια συγκυρία όπου η ενότητα των 27 εταίρων ήταν καθοριστική. Ως Έλληνας και ως ευρωπαίος αντιπρόεδρος αισθάνθηκα περήφανος για αυτή τη στάση της χώρας μου. Δεν χωράει καμία αμφιβολία και αυτό το είδαμε σε πολλές περιπτώσεις ότι στη δύσκολη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα είναι μόνη της. Σας θυμίζω τα γεγονότα του Έβρου, σας θυμίζω την ακαριαία παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στα σύνορα ώρες μετά την εργαλειοποίηση στον Έβρο. Θυμίζω ότι στον Έβρο έχουμε την μεγαλύτερη επιχείρηση στα χερσαία σύνορα της Frontex σε όλη την Ευρώπη δηλαδή τα σύνορα μας ήδη φυλάσσονται και από ευρωπαϊκούς συνοριοφύλακες. Σας θυμίζω ότι από το δραματικό καλοκαίρι του 2020 με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ήταν η Ευρώπη που με ένα μείγμα κυρώσεων και κινήτρων συνέβαλε στο να αποφορτιστεί η ένταση, και σας θυμίζω ότι το αεροπλανοφόρο Κλεμανσό και το Τρούμαν βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα δηλαδή σας θυμίζω τις αμυντικές ευρωπαϊκές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει. Δεν θέλω λοιπόν να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι εμείς αν χρειαστεί θα έχουμε την προστασία που απαιτείται και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.
Ακούστε τη συνέντευξή του
Στις δηλώσεις που έκανε, επισήμανε πως ποτέ ως τώρα δεν υπήρχε τόση μεγάλη παρουσία γυναικών σε θεσμικό επίπεδο, ενώ σημείωσε πως η ΕΕ έχει δεχθεί περισσότερους από ενάμιση εκατομμύρια Ουκρανούς, με τους υπλογισμούς του ΟΗΕ να αγγίζουν ακόμη και τα οκτώ εκατομμύρια.
Παράλληλα, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σχέδιο για την στήριξη και ενσωμάτωση των ουκρανών προσφύγων ενώ είπε πως χρειάζεται επειγόντως να οργανώσουμε την υποδοχή των ανθρώπων αυτών.
Στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε πως διευρύνονται εναλλακτικές πηγές όπως το υγροποιημένο αέριο, τονίζοντας ότι αναζητείται κοινός συντονισμός της Ευρώπης στην προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, προανήγγειλε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω.
Ακόμη είπε πως από τις εκτιμήσεις στις ευρωπαϊκές δομές δεν προβλέπεται σύντομος τερματισμός των εχθροπραξιών, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στάθηκε όρθια καθώς συντάχθηκε με την ΕΕ.
Ανέφερε πως σε μια δύσκολη στιγμή η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Ξεκινάμε με μια διαπίστωση πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος του πλανήτη για να ζει κανείς ως γυναίκα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης των συνθηκών, της ισοτιμίας της γυναίκας, στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας. Νομίζω το βασικό ζητούμενο φέτος είναι το θέμα της έμφυλης βίας. Έχουμε πολλά περιστατικά γυναικοκτονιών, έμφυλης βίας παντού σε όλη την ευρωπαϊκή γεωγραφία, σίγουρα η πανδημία συνδέεται με αυτό αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε από κοντά. Σήμερα στο κολέγιο των επιτρόπων θα αποφασίσουμε και μια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για αυτό το θέμα. Θα είναι ένα πακέτο το κέντρο βάρους του οποίου θα ειναι η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και για πρώτη φορά η πρόταση να υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες σε αυτό το θέμα όχι μόνο εθνικοί. Θα έχουμε όμως διατάξεις και για τη μη συναινετική ερωτική επαφή η οποία είναι ένα θέμα που μετά το metoo πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως θα έχουμε και θέματα για αυτές τις πρακτικές στην Αφρική για τα κορίτσια με τον γενετικό ακρωτηριασμό. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και στην Ευρώπη.Για την γυναικεία παρουσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα
Ποτέ δεν είχαμε μια τόσο ισχυρή παρουσία των γυναικών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο κεφάλαιο για άλλα τέτοια που θα έρθουν στο μέλλον.Για τη μέριμνα στις γυναίκες και τα παιδιά προσφυγές από την Ουκρανία
Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση εδώ και 12 μέρες, έχουμε ήδη δεχτεί στην ΕΕ πάνω από 1,5 εκατομμύριο απελπισμένους Ουκρανούς και αν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί στο πεδίο ο ΟΗΕ μας λεει ότι μπορεί να φτάσουμε έως και τα 8 εκατομμύρια. Θα είναι η μεγαλύτερη κίνηση πληθυσμών στην Ευρώπη μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο χρειάζεται επειγόντως να οργανώσουμε την υποδοχή αυτών των ανθρώπων. Ήδη έχουμε κάνει το πρώτο βήμα, τους έχουμε δώσει ένα οριζόντιο καθεστώς προστασίας που τους δίνει άμεση πρόσβαση σε δικαίωμα παραμονής, περίθαλψης υγείας, εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Αυτό είναι μια «ανθρωπιστική βίζα» την οποία πολύ γενναιόδωρα και με ομόφωνη απόφαση των 27 δώσαμε την περασμένη εβδομάδα στους Ουκρανούς. Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων το οποίο θα προορίζεται για να στηρίξει τα κράτη μέλη της πρώτης υποδοχής και αν χρειαστεί, που ίσως χρειαστεί, θα δώσουμε και περισσότερα χρήματα σε δεύτερη φάση. Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στην στήριξη και στην ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων που θα είναι μαζί μας για ένα ίσως και δύο χρόνια, στη φιλοξενία τους, στην οργάνωση της ζωής τους και τη διευκόλυνση του να ασκήσουν τα δικαιώματα που τους δώσαμε ήδη δηλαδή την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Αυτό ίσως είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη που όπως ξέρετε έχουμε και δημογραφικά προβλήματα και ένα έλλειμμα δεξιοτήτων σε κρίσιμους τομείς όπως στην υγεία, στον τουρισμό σε εμάς στη χώρα μας, στην εστίαση. Για να δούμε λοιπόν πως θα πάει αυτό το πείραμα πάντως είναι μια μεγάλη κρίση αυτή που συμβαίνει και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε άμεσα.Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση
Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουμε σε όλη την ΕΕ παράλληλα με την ανθρωπιστική κρίση. Εδώ η προτεραιότητα είναι διπλή, βραχυπρόθεσμα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα μπορέσουμε με μέτρα να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και να ρίξουμε τις τιμές . Ειδικά στο φυσικό αέριο οι τιμές δεν έχουν πια καμία λογική, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό που βραχυπρόθεσμα πρέπει να κάνουμε σε συνδυασμό βέβαια και ήδη γίνεται αυτό με τη διερεύνηση από άλλους προμηθευτές της δυνατότητας προμήθειας από εναλλακτικές πηγές όπως είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ήδη έχουμε καλή πρόοδο με τις ΗΠΑ , το Κατάρ, τη Νορβηγία.Για κοινή αγορά, για όλες τις χώρες;
Βραχυπρόθεσμα όχι, αγορά έτσι ώστε οι χώρες μέλη που πιέζονται περισσότερο να ανταπεξέλθουν αλλά σε δεύτερο βαθμό θα προχωρήσουμε, όπως το κάναμε και στα εμβόλια, πρέπει να έρθει η ώρα και για στην Ευρώπη για ένα κοινό συντονισμό στις προμήθειες πηγών ενέργειας γιατί όσο είμαστε διαιρεμένοι τόσο αυτοί που μας προμηθεύουν κερδίζουν. Μας διασπούν και περνάνε τις δικές τους τιμές και τα δικά τους συμφέροντα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη προχωράει πολύ πιο γρήγορα πάντοτε μέσα από τις κρίσεις, τότε είναι που ο κόσμος στρέφεται προς την Ευρώπη και η Ευρώπη ανταποκρίνεται ακαριαία. Το είδαμε αυτό και με την πανδημία, το είδαμε και νωρίτερα με την οικονομική κρίση. Η πίεση γεννάει αντίδραση, ο εχθρός της Ευρώπης είναι η στασιμότητα και ο εφησυχασμός. Στις επόμενες μέρες στις Βερσαλλίες θα έχουμε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και πιστεύω ότι όλα αυτά που θα παρουσιάσουμε και εμείς σήμερα θα στρώνουν το χαλί για τις μεγάλες αποφάσεις. Το χαλί που στρώνουμε σήμερα έχει αυτές τις δύο διαστάσεις ότι βραχυπρόθεσμα πρέπει να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω και ο πιο ασφαλής τρόπος για να το κάνουμε είναι με ένα πλαφόν. Ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη στιγμή να γίνει από αυτή. Εμείς θα στρώσουμε το χαλί για αυτη την απόφαση αλλά αυτή είναι μια απόφαση Ρουβίκωνα, δεν έχει παρθεί ποτέ και δεν μπορεί παρά να παρθεί σε επίπεδο ηγετών. Αυτό θα πιέσει αυτόματα τις τιμές προς τα κάτω, θα συμπληρωθεί με τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας κυρίως υγροποιημένο αερίου και μεσομακροπρόθεσμα να χτίσουμε πια επιτέλους την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης διαπραγματευόμενοι συλλογικά τα συμβόλαια, αποθηκεύοντας σε όλη την Ευρώπη συλλογικά σε δυνατότητες αποθήκευσης αερίου και να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση σε μη ορυκτά καύσιμα. Αν η Ευρώπη παίξει όλα αυτά τα χαρτιά σωστά νομίζω ότι ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στην αυτοτέλεια και στην αυτονομία της στον ενεργειακό τομέα.