Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία - Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου
Με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Πραμπόουο Σουμπιάντο συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Την απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επανέλαβε με δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Πραμπόουο Σουμπιάντο, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Αθήνα, ενώ επανέλαβε και την πάγια ελληνική θέση ότι «η κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα κάθε κράτους πρέπει να προστατεύονται πλήρως έναντι κάθε επιθετικής, αναθεωρητικής ή επεκτατικής συμπεριφοράς».
«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκόσμιων αξιών. Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων ο ΥΕΘΑ αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο ίδιος για τις διμερείς επαφές με την Ινδονησία, ένα κατ’εξοχήν νησιωτικό κράτος, με χιλιάδες νησιά στην επικράτειά της, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και ανταποκρίνονται αμφότερες μέσω πολιτικών που βασίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την απόρριψη της απειλής χρήσης δύναμης στις διεθνείς σχέσεις και την προώθηση ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Από ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες αυτές συμμετείχαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Φεβρουαρίου 2022, η Ινδονησία υπόγραψε συμφωνία – μαμούθ για την απόκτηση 42 μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, έχοντας προηγουμένως (τέλη 2021) απορρίψει το ρωσικό μαχητικό Sukhoi Su-35 Flanker E, φοβούμενη τότε – και ορθώς όπως αποδείχτηκε μερικές βδομάδες αργότερα – αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα είχαν επιπτώσεις (και) στο δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα. Το συμβόλαιο που υπογράφτηκε αφορά ως προελέχθη την απόκτηση 42 μαχητικών Rafale, από τα οποία τα 6 θα αποκτηθούν μαζί πρώτα και τα υπόλοιπα 36 μετά σταδιακώς, και την ένταξή τους στη δύναμη 2-3 Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδονησίας αναλόγως της δύαναμης της κάθε Μοίρας, όπως θα αποφασίσουν οι Ινδονήσιοι.
Επομένως βλέπουμε ότι η τυπικώς «άσχετη» επίσκεψη του ΥΠΑΜ μιας τόσο μακρινής, «εξωτικής», χώρας στην Ελλάδα, τελικώς «αποδεικνύεται» εξαιρετικώς ενδιαφέρουσα και επίκαιρη από πολλές πλευρές.