Την Βουλή ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με την επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων από την Ουκρανία.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα θα επιτύχει να φέρει εις πέρας και έκτη επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων από τα βομβαρδιζόμενα εδάφη της Ουκρανίας. μιλώντας εγκωμιαστικά για το έργο και τον δύσκολο ρόλο των Ελλήνων διπλωματών που ηγούνται και συντονίζουν τις αποστολές.

Την αλλαγή του δρομολογίου επαναπατρισμού του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, που παρέμενε επί ημέρες εγκλωβισμένος σε καταφύγιο και την Τρίτη ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσής του, γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας. Αναφερόμενος στον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, εξήγησε ότι το πλάνο άλλαξε καθώς η Ζαπορίζια η οποία ήταν και ο αρχικός προορισμός βομβαρδίστηκε χθες το βράδυ.

«Πρόκειται για μια ώρα μαύρη. Μας προκαλούν φρίκη οι σκηνές που μεταδίδει ο φακός. Η επίθεση προκάλεσε θύματα μεταξύ των οποίων και η μειονότητα. Ο πρόξενός μας είναι στον δρόμο της επιστροφής. Δεν έχει νόημα να πω που είναι τώρα. Ελπίζουμε μέχρι αύριο το βράδυ θα είναι σε ευρωπαϊκό έδαφος» σημείωσε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση της σύμβασης συνεργασίας με τα ΗΑΕ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα», ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στα όσα έχουν ειπωθήκαν από την αντιπολίτευσή, σχετικά με το αν υπάρχουν και άλλες κινήσεις ή διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να γίνουν για τους ομογενείς επεσήμανε πως «από τη στιγμή που επισκέφθηκα και τη Μαριούπολη αλλά και τη Μόσχα δεν ξέρω τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Αν κάποιος θεωρεί ότι θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι παραπάνω το ορθό είναι να το πει. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη, μια τραγική στιγμή. Οφείλουμε το ελάχιστο. Την απόλυτη σοβαρότητα».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, επεσήμανε, ότι η Ελλάδα ασκεί αυτοτελή εξωτερική πολιτική. «Η χώρα λαμβάνει υπόψιν την τουρκική απειλή, αλλά δεν καθορίζεται από αυτή, έχει αυτοτελή πολιτική με δικές της προτεραιότητες και αρχές και πώς δεν ασκούμε αντιτουρκική εξωτερική πολιτική. Από εκεί και πέρα είπε ότι αν η Τουρκία αλλάξει στάση και προσέλθει στην παράταξη των χωρών που αποδέχονται το διεθνές δίκαιο και δεν απειλούν άλλα κράτη τόσο το καλύτερο για την Τουρκία αλλά και για όλους μας».