Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που αφορά την παράταση ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ κυρώνει και τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του κοινωφελούς ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου για την αναβάθμιση του γενικού νοσοκομείου της Σπάρτης.

Ο υπουργός Υγείας, Θανάση Πλεύρης, χαρακτήρισε αναγκαία την παράταση της ισχύος των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και τόνισε ότι θα επανεξεταστούν και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τα δεδομένα που θα υπάρχουν. Ο ίδιος επέμεινε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και επανέλαβε ότι όσοι απ' αυτούς εμβολιαστούν, θα επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου και αυταρχικές λογικές, ενώ απέδωσε σκοπιμότητα στις συνεχιζόμενες παρατάσεις μέτρων για την πανδημία, με στόχο την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αναφορικά με την δωρεά, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μια ακόμα σημαντική προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ απέρριψε ως αβάσιμες τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για την μετατροπή του νοσοκομείου από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και τις κατηγορίες της ότι τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε τη δωρεά του ιδρύματος, ύψους 87 εκ. ευρώ, «πολύ σημαντική», τονίζοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Σπάρτη, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 164 κλίνες και 8 ΜΕΘ.

«Είναι επιλογή της κυβέρνησης η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα γιατί πιστεύουμε ότι θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες και ευελιξίες στο ΕΣΥ.

Θα είναι ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων που θα λειτουργούν με τεχνοοικονομικούς όρους. Ως δημόσια ευθύνη μας, θα είναι η στελέχωσή του και η πλήρης λειτουργία του.

Θα θέλαμε να το επεκτείνουμε και σε άλλα νοσοκομεία, γιατί πιστεύουμε ότι με τη συνδρομή και δωρεών, θα έχουμε πολύ καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Δεν έχουν βάση τα περί δήθεν ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων, επειδή δίνεις τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με όρους και πολύ καλύτερα, και να μπορεί το ΕΣΥ να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί κακής νομοθέτησης, αντιτείνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε όλες τις παρατάσεις για την ισχύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να τις έβγαζε με υπουργική απόφαση χωρίς να γίνεται ξανά η συζήτηση τους στη Βουλή.

Ο κ. Πλεύρης, μίλησε για αναγκαίες παρατάσεις, σημειώνοντας ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξετάζουμε όλα τα δεδομένα της στιγμής και αποφασίζουμε τη λήψη ή μη, νέων μέτρων» ενώ αιτιολόγησε την απόσυρση του προστίμου των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, τονίζοντας ότι «τότε που εφαρμόστηκε. ήταν άλλοι οι δείκτες της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ αυτή τη στιγμή, λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, οι εμβολιασμένοι έχουν ξεπεράσει το 90%».

«Η αναστολή του προστίμου των 100 ευρώ ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τότε θα επανεξεταστεί το μέτρο και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα πράξουμε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επέμεινε στη χρησιμότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τονίζοντας ότι «ως προς τους σκληρούς δείκτες, ο εμβολιασμός προστατεύει στο κομμάτι της βαριάς νόσησης».

«Ενώ ήμασταν στο 85% του ενήλικου πληθυσμού που νοσούσε, σήμερα είναι λιγότερο από 20% το ποσοστό που νοσεί. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Από την 1η Σεπτεμβρίου που τέθηκαν τα μέτρα είχαμε αύξηση εμβολιασμών. Έχουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα ακόμα και αν διαφωνείτε. Ναι, αυτή τη στιγμή ακόμα και οι σκληροί δείκτες βρίσκονται σε αποκλιμάκωση. Τα οφέλη των εμβολιασμών τα καρπωνόμαστε τώρα», ανέφερε.

Ακόμα, ο κ. Πλεύρης υπεραμύνθηκε της παράτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ότι στο βαθμό που δεν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί και υπάρχουν καθυστερήσεις, θα γίνονται ανανεώσεις συμβάσεων.

Ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε και της παράτασης μέχρι 31/12/2022, του μέτρου για αναστολή εργασίας του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού λόγω covid, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση το έχει καταστήσει σαφές, πως αν εμβολιαστούν, μπορεί να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους».

«Η παράταση δόθηκε λόγω του ότι εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα με τη πανδημία covid. Στις 31/12/22 θα επανεξεταστεί το μέτρο. Αυτοί που θα εμβολιαστούν, αύριο γυρνάνε στη δουλειά τους. Στους υγειονομικούς υπάρχει μεγαλύτερη απαίτηση για το κομμάτι της πίστης, γιατί αφενός υπηρετούν ένα λειτούργημα και αφετέρου βρίσκονται στους πιο ευάλωτους χώρους.

Όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Η παράταση έχει σημαντικό και συγκεκριμένο νόημα. Πρέπει να το καταλάβουν και να κάνουν την επιλογή τους. Θέλουν όσο διαρκεί η πανδημία να είναι στο ΕΣΥ και να δώσουν τον αγώνα δίπλα στους συναδέλφους τους; Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή αν δεν είναι εμβολιασμένοι. Και προφανέστατα κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα εξετάζονται τα δεδομένα. Αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι ξεκάθαρο, και να μην τρέφουν καμία ελπίδα, ότι είναι σαφής η βούληση μας και θα κληθούν να κάνουν τις επιλογές τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Επίσης, διέψευσε ότι ο ίδιος μίλησε για αποκλιμάκωση της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις γιατί μπορεί να γυρίσει με άλλους όρους η πανδημία, και πρέπει να προετοιμαστεί η χώρα αυτό το διάστημα.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ανέφερε ότι και τον ίδιο τον προβλημάτισε για το πού απευθύνεται και ποιο ήταν το έρεισμά του - και από την έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι δεν αφορά ιατρικά περιστατικά αλλά διοικητικά.

«Αφορά συγκεκριμένο περιστατικό για μη τήρηση προγραμματισμένου χειρουργείου το οποίο δόθηκε σε άλλο άτομο εκτός σειράς. Έχει σχέση το έγγραφο για ενημέρωση της διοίκησης, σχετικά με παράκαμψη της χειρουργικής λίστας και όχι για παρέμβασή της στο επιστημονικό έργο των γιατρών», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανρέας Ξανθός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για άλλη μια φορά προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τη δωρεά σε σχέση με τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων».

«Είναι απαράδεκτο να επιμένει, χωρίς καμία απαίτηση, να μεταλλάσσει το δημόσιο χαρακτήρα των νέων δομών του νοσοκομείου, μετατρέποντάς το σε Ιδιωτικού Δικαίου. Έχουμε ισχυρή διαφωνία στο πρόσημο αυτής της ιδεολογικής επιλογής της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Υποστήριξε ακόμα ότι «το ΕΣΥ βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση χωρίς να υπάρχει προοπτική σοβαρούς αναβάθμισης του […] Πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να επανέλθει στοιχειωδώς η κανονικότητα με δέσμη παρεμβάσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο υγειονομικό δυναμικό και τη παραμονή τους στο ΕΣΥ, με λύση συνταγματικά ορθή. Η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ θα επιδεινώνεται και θα αυξάνεται η τάση φυγής των γιατρών», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:

«Η τρίμηνη παράταση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου δεν επαρκεί. Τι θα γίνει μετά τις 30/6/22 αν δεν υπάρχει καλή επιδημιολογική εικόνα; Είναι μια προειλημμένη επιλογή της κυβέρνησης για να επιστρέψουν οι εργολάβοι».

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε επίσης, «λάθος» την επιλογή της κυβέρνησης για αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, τονίζοντας ότι «λείπουν από το ΕΣΥ σε μια περίοδο που είναι πολύ αναγκαία και κρίσιμη».

«Παρατείνετε μέχρι 31/ 12/22 ένα καθεστώς ακραίας φτωχοποίησης αφαιρώντας τους το δικαίωμα στην εργασία. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπερασπίζομαι τους ανεμβολίαστους. Μπορούν όμως να εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν, και τους εαυτούς τους, και τους ασθενείς. Η εμμονή στην ακραία τιμωρητική λύση είναι προβληματική, γιατί είμαστε σε νέα φάση της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Ξανθός.

Ταυτόχρονα επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, επικεντρώνεται μόνο στον εμβολιασμό, ενώ είναι ανάγκη να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις συνδυαστικές.

«Υπάρχει κρίση της δημόσιας εμπιστοσύνης απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, που παίρνει τα χαρακτηριστικά σκοταδιστικής άρνησης. Αν πηγαίνατε με συναίνεση και πειθώ, θα είχατε κάνει το απαραίτητο βήμα για τους εμβολιασμούς», συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, με επικοινωνιακές και προπαγανδιστικές λογικές.

«Μέσα στην πανδημία υπάρχει βροχή απευθείας αναθέσεων που έχει πάρει τα χαρακτηριστικά πλιάτσικου. Η χώρα είχε πάνω από 27.000 απώλειες ενώ οι 16.500 συμπολίτες μας κατέληξαν εκτός ΜΕΘ», ανέφερε.

Ο κ. Βαρεμένος εξήρε τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ωστόσο εξέφρασε την αντίθεση του στην μετατροπή του νοσοκομείου Σπάρτης σε ΝΠΙΔ.

«Είναι προφανές ότι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου είναι θετική, επαινετή και προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Βάλατε όμως το νεοφιλελεύθερο χεράκι σας και σπεύσατε να αποφασίσετε ότι η δωρεά πρέπει να είναι ΝΠΙΔ και όχι Δημοσίου Δικαίου», σημείωσε.

Ο κ. Βαρεμένος υποστήριξε επίσης, ότι «οι παρατάσεις ισχύος που δίνονται σε σειρά μέτρων, είναι μια ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας». «Παρατείνετε το μαρτύριο της σταγόνας στους εργαζόμενους καθαριότητας και φύλαξης των νοσοκομείων, ενώ στόχος σας είναι να γυρίσουν οι εργολάβοι που κοστίζουν περισσότερο», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Βαρεμένος εξέφρασε την αντίθεση του στην παράταση αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας που τους έχει μεγάλη ανάγκη, με την υποχρέωση να κάνουν τεστ.

ΚΙΝΑΛ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απροκάλυπτα κακή νομοθέτηση» ενώ επεσήμανε ότι η σωρεία παρατάσεων επί παρατάσεων τις οποίες νομοθετεί, αποδεικνύει την αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας .

«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη χαλάρωση των μέτρων που οδηγούν σε σοβαρές επιπτώσεις. Η πανδημία είναι παρούσα. Σταματήστε να νομοθετείτε ενισχύοντας την αδιαφάνεια και δίνοντας παρατάσεις που δεν λύνουν τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας. Με συνεχείς παρατάσεις δεν ασκείς πολιτική για την υγεία. Χρειάζονται δραστικές λύσεις και όχι προσωρινές, δημιουργώντας άλλη μια γενιά συμβασιούχων» ανέφερε ο κ. Φραγγίδης και συνέχισε:

«Το ΕΣΥ χρειάζεται επικαιροποίηση, αναγέννηση, χρειάζεται όλοι μαζί να τα συζητήσουμε. Εσείς όμως προτιμάτε αντί για διαβούλευση να ενεργείτε με συγκεντρωτισμό και εσωστρέφεια. Θα μπορούσαμε να είμαστε θετικοί στις παρατάσεις που δίνετε, ως λύση ανάγκης, αφού είστε άτολμοι, όμως δεν θα σας δώσουμε λευκή επιταγή για να βολεύεστε κρατώντας ομήρους τους συμβασιούχους και εξυπηρετώντας τους εκλεκτούς σας».

Ο κ. Φραγγίδης δήλωσε «εξαιρετικά θετικός και ευγνώμων για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» τονίζοντας ότι «θα δοθεί η δυνατότητα στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, να λειτουργήσει στη Σπάρτη ένα υπερσύγχρονο, διεθνών προδιαγραφών νοσοκομείο».

ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής του το νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι, «οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας δεν μπορεί να εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία».

«Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Οι όποιες προσφορές, επικουρικά και συμπληρωματικά πρέπει να αξιοποιούνται. Έτσι η ψήφος μας θα εκφράζει τη κριτική για τη κυβέρνηση και τις ευθύνες της με τη πολιτική που ακολουθεί, υπερασπίζοντας τη πλουτοκρατία και περικόπτοντας παροχές υγείας», ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμα ότι με τους όρους της συγκεκριμένης σύμβασης, το ίδρυμα αποκτά έμμεσα το δικαίωμα ελέγχου και παρέμβασης στη λειτουργία του νοσοκομείου Σπάρτης.

«Επιβεβαιώνει την επιφύλαξη που έχουμε ότι είναι σαφής ο προσανατολισμός της κυβέρνησης για ενίσχυση του εμπορευματικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα του νοσοκομείου. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι το νοσοκομείο δεσμεύεται από την σύμβαση ως ΝΠΙΔ. Έτσι θα λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση προσαρμοσμένη στους κανόνες της αγοράς και όχι βάσει των υπαρκτών λαϊκών αναγκών στην υγεία. Εμπορευματοποιείται η παροχή υπηρεσιών υγείας και ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι υγείας. Είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι ένα σύγχρονο νοσοκομείο που έχει ανάγκη η περιοχή, αλλά ενταγμένο στον ιδιωτικό τομέα και όχι στον δημόσιο», υπογράμμισε.

Ακόμα. ο κ. Λαμπρούλης τάχθηκε εναντίον των διατάξεων για παρατάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για συνέχιση των ανεπαρκών μέτρων, που στην ουσία δεν απαντούν στα αυξημένα προβλήματα των πολιτών και δεν κατευθύνονται στη λογική ενίσχυσης των δημοσίων δομών υγείας και των 4.500 εργαζομένων».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, εξέφρασε επιφυλάξεις επί της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση για κοντόφθαλμη άσκηση πολιτικής, και πρόσθεσε ότι «με επιφανειακές νομοθετικές πράξεις και παρατάσεις προσπαθεί να καλύψει τις εγκληματικές και αναποτελεσματικές πολιτικές της».

Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεση της στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει εμμονικά αυτοεγκλωβιστεί σε αυτό το αφήγημα».

«Δεν τολμάτε να ομολογήσετε την αποτυχία σας. Πρωταρχικός σας σκοπός δεν είναι η υγεία. Η εκδικητική και τιμωρητική πολιτική της ΝΔ για τους ανεμβολίαστους οδηγεί στην υποστελέχωση των νοσοκομείων. Δεν θα κρύβετε όμως τα προβλήματα κάτω από τα χαλί με παρατάσεις. Νομοθετείτε με προχειρότητα, αποδεικνύοντας την απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ», υποστήριξε.

Αναφερόμενη στη δωρεά, η κ. Αθανασίου σημείωσε ότι το κόμμα της «δεν είναι αντίθετο σε μέτρα που βελτιώνουν την δημόσια υγεία» ωστόσο «αυτό δεν μπορεί να εξαρτάται από την φιλανθρωπία αλλά πρέπει να αποτελεί πρώτιστη κρατική υποχρέωση».

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Εμείς δεν συναινούμε στο ζήτημα των διαρκών παρατάσεων. Δεν είναι λύση για την δημόσια υγεία. Πρέπει να σταματήσουν, όπως πρέπει να σταματήσουν και οι απευθείας αναθέσεις, όπου γίνεται πάρτι, με πρόσχημα την πανδημία», κατέληξε.

ΜεΡΑ 25

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι ένοχη, γιατί καθιστά τις ευεργετικές ιδιωτικές δωρεές, έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

«Το ΕΣΥ αποψιλώθηκε και αποστελεχώθηκε με την πανδημία και τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τώρα η κυβέρνηση έρχεται να το ιδιωτικοποιήσει αντί να το ενισχύσει με μαζικές και μόνιμες προσλήψεις και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Εμείς λέμε δωρεάν δημόσιες παροχές υγείας για όλους και όχι φτωχοποίηση του λαού. Παρότι είναι καλοδεχούμενη η δωρεά, όταν γίνεται συνέχεια καταλήγει να είναι τραγικό. Γιατί το κράτος να μην ενισχύει το ΕΣΥ όπως πρέπει να κάνει, και την αναβάθμισή του να την οφείλουμε σε ιδιώτη ευεργέτη;» αναρωτήθηκε.

Υποστήριξε ακόμα ότι «το χώρο της υγείας τον ορέγονται οι ολιγάρχες, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Αυτή την προτεραιότητα έχει η κυβέρνηση, για το πώς να παραδώσει την δημόσια υγεία στην ολιγαρχία και όχι στο λαό. Προτιμά την απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων. Προτεραιότητά σας είναι η κερδοσκοπία στην διάγνωση αντί δωρεάν τεστ, η χρηματοδότηση των ιδιωτικών κλινικών αντί η επίταξή τους μέσω των συμπράξεων», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 και συνέχισε:

«Σε αυτό το τραγικό πλαίσιο, με θλιβερές πρωτιές θανάτων, με τα δημόσια νοσοκομεία να είναι μονοθεματικά μόνο για covid, έρχεται η κύρωση για τη δωρεά. Εμείς είμαστε εξαιρετικά αρνητικοί, γιατί βασική αρχή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, είναι η σύμπραξη του δημοσίου συστήματος υγείας με τον ιδιωτικό τομέα. Εργαλειοποιείται η πανδημία για να απαξιωθεί πλήρως το ΕΣΥ. Δεν είναι κανονικότητα, με παρόμοιες δωρεές να μεταλλάσσεται σταδιακά ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας».

«Το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών για δημόσια υγεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πεδίο αυταρχισμού. Για εμάς καμία απόλυση, κανένα πρόστιμο και επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους», κατέληξε η κ. Απαζίδου.

ΝΔ

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπλούχος, μίλησε για μια ακόμα σημαντική προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην αναβάθμιση και ενίσχυση του ΕΣΥ και για αναγκαίες παρατάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου στη 1 μ.μ. με ακρόαση αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών και στις 3 μ.μ. επί των άρθρων, ενώ την Τρίτη 29 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η συζήτησή του σε β΄ ανάγνωση.