Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διπλωματικές διεργασίες προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να επισκεφθεί το Κίεβο και στη συνέχεια τη μαρτυρική Μαριούπολη, στο πλαίσιο της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας της οποίας θα ηγηθεί η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών έχει προσκαλέσει ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα. Ωστόσο, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί οι επαφές γίνονται υπό πλήρη μυστικότητα υπό τον κίνδυνο να ανατραπούν οι συνθήκες.

Εφόσον η επίσκεψη Δένδια στο Κίεβο επιτευχθεί, θα πρόκειται για σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, καθώς σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη γεωπολιτικά κατάσταση η χώρα μας θα στείλει διεθνώς ακόμα ένα μήνυμα του ότι στέκεται στη  σωστή πλευρά της ιστορίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε εκφράσει δημόσια την ευγνωμοσύνη του στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για την στήριξη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Μαριούπολη. "Είμαι ευγνώμων στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που αποφάσισε να υποστηρίξει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Μαριούπολη, ώστε να σωθούν οι άνθρωποί μας από την πόλη και να έρθει ανθρωπιστική βοήθεια, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για όλους εδώ", είχε πει χαρακτηριστικά.

Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, μάλιστα ο Νίκος Δένδιας έχει ανακοινώσει με επίσημο τρόπο την απόφαση του να ηγηθεί ο ίδιος της αποστολής στην Μαριούπολη. "Ζητώ με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Πρόκειται για ένα δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα από την στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να σφυροκοπούν τη Μαριούπολη όπως και άλλες πόλης της Ουκρανίας. Ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί δρόμοι, θα πρέπει πρώτα να παραδώσουν τα όπλα. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του πώς μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή, σε αυτή τη φάση.

Δέσμευση Μητσοτάκη για την αναστήλωση του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου

Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός χωρίς αστερίσκους στήριξε την Ουκρανία καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίστηκε με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Παράλληλα η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που στάθηκαν στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντικό υλικό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η χώρα μας θα αναλάβει την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη που βομβαρδίστηκε ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον οποίο κάλεσε να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, μία ομιλία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Απριλίου.