Παναγιωτόπουλος: «Αν το ζητούμενο είναι η χώρα να επεξεργάζεται την Εθνική Στρατηγική της σε ταραγμένους καιρούς το παράδειγμα του Βενιζέλου μας εμπνέει»
Κηρύσσοντας την έναρξη της Ημερίδος ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία της προσωπικότητας του Ελ.Βενιζέλου, τη μεγάλη στρατηγική σκέψη του, για «την Ελλάδα των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών»
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, με κεντρικό θέμα: «Στρατηγικές Επιλογές του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Εξωτερική Πολιτική» συνδιοργάνωσαν η Σχολή Εθνική Αμύνης (ΣΕΘΑ) και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, την έναρξη των εργασιών της οποίας κήρυξε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε όπως ήταν φυσικό στη στρατηγική του Ελ.Βενιζέλου.
Στην ημερίδα παρέστησαν και απηύθηναν σύντομους χαιρετισμούς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ παρέστησαν οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος και ο Γεν.Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης:
Κηρύσσοντας την έναρξη της Ημερίδος ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία της προσωπικότητας του Ελ.Βενιζέλου, τη μεγάλη στρατηγική σκέψη του, για «την Ελλάδα των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών», τη στρατηγική στόχευση του, «να ταχθεί η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας», την εξωστρέφεια, την αξιοπιστία και την διαπραγματευτική ικανότητα του ώστε μεταξύ άλλων «να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη μετά την εθνική καταστροφή», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς. Και πρόσθεσε: «Το τελευταίο στοιχείο το οποίο δεν αναφέρεται μόνο στον Ελ.Βενιζέλο κατά την ταπεινή μου άποψη, αλλά είναι βασική συνθήκη ώστε η χώρα να πηγαίνει μπροστά και να καταγάγει νίκες. Στη μακραίωνη ιστορία της, η χώρα μας ιδίως στη νεότερη εποχή εναλλάσσεται ανάμεσα σε μεγάλες εθνικές νίκες, αλλά και βαρύτατες εθνικές καταστροφές. Όποτε καταγάγαμε ιστορικές και μεγάλες εθνικές νίκες νομίζω ότι συνέτρεχαν σωρευτικά -μαζί δηλαδή- τρία βασικά στοιχεία: 1)Ισχυρή και αποφασισμένη ηγεσία. 2)Υψηλότατο ηθικό στο λαό, μια εθνική ομοψυχία, ένα συλλογικό αίσθημα, το οποίο ωθούσε τον λαό να συμμετάσχει σε μεγάλες εθνικές προσπάθειες με όλες του τις δυνάμεις κι αυτό βέβαια είχε εθνικά ωφελιμότατα αποτελέσματα. 3)Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες συνέδραμαν σε αυτή του την προσπάθεια», ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε εμφαντικώς: «Αν το ζητούμενο είναι η χώρα να έχει και να επεξεργάζεται την Εθνική Στρατηγική της σε ταραγμένους καιρούς σε ένα σύνθετο, ίσως πιο σύνθετο από ποτέ, και δυνητικά αποσταθεροποιητικό γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως είναι το σημερινό, τότε νομίζω ότι το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν έχει πάρα μόνο να μας διδάξει και να μας εμπνεύσει».
Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας στο σύντομο χαιρετισμό του και αναφερόμενος στη στρατηγική επί εξωτερικών θεμάτων του Βενιζέλου, επισήμανε ότι ήταν «…ένα εξαιρετικό πνεύμα. Ένας πολιτικός ο οποίος μπορεί να βλέπει καθαρά, να μην εγκλωβίζεται ούτε καν στις ίδιες του τις στρατηγικές επιλογές. Αλλά να αναπροσαρμόζει στόχους και δυνατότητες αγνοώντας, επίσης, το πολιτικό κόστος για αυτόν. Διότι η επιλογή να μην προτάξει στις σχέσεις με την Ιταλία το ζήτημα της Δωδεκανήσου υπήρξε επώδυνη πολιτικά για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Δεν δίστασε καθόλου. Θεωρούσε ότι με την Ιταλία η Ελλάδα όφειλε να βρεθεί σε στενή συνεννόηση για να πραγματοποιηθούν οι κύριοι στόχοι. Είχε, επίσης, ακριβώς αυτήν τη στοχοπροσήλωση. Δεν διεσπάτο σε πολλαπλούς στόχους…».
Ο ΥΦΕΘΑ Ν.Χαρδαλιάς στο δικό του χαιρετισμό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η τεράστια συμβολή του όμως έγκειται στην καθοριστική επέκταση της ελληνικής επικράτειας και στη διασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων ειρήνης και καλής γειτονίας με την Τουρκία, μέσω της υπογραφής σημαντικών συνθηκών και συμφωνιών. Από διπλωματικής άποψης, όλα αυτά τα κατορθώματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως άθλοι, δεδομένης της μικρής ισχύος της Ελλάδας την εποχή εκείνη. Αποτελούν για όλους εμάς τους νεότερους, πρότυπα υποδειγματικής, ευφυούς και πατριωτικής ηγεσίας, αποδεικνύοντας την μεγαλοφυία του και την πολυμορφία της προσωπικότητας και των ικανοτήτων του».
Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος αναφερόμενος στη Στρατηγική του Βενιζέλου επί στρατιωτικών θεμάτων, επισήμανε ότι «…Μία από τις πρώτες του πρωτοβουλίες άμα τη αναλήψει κιόλας της πρωθυπουργίας, ήταν η αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε ξηρά, θάλασσα αλλά και στον αέρα, σε μια εποχή που η Αεροπορία έκανε τα πρώτα της βήματα. Μάλιστα, ανέλαβε ο ίδιος τα Υπουργεία των Στρατιωτικών και των Ναυτικών, γεγονός που αποδεικνύει την τεράστια σημασία που απέδιδε στον παράγοντα της στρατιωτικής ισχύος. Ως αποτέλεσμα της μέριμνάς του για τις Ένοπλες Δυνάμεις η μαχητική ισχύς τους έφτασε μέσα σε δύο χρόνια σε υψηλότατο επίπεδο, γεγονός που δημιούργησε τις ιδανικές προϋποθέσεις για την ελληνική εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων».
Ο ίδιος τόνισε, ότι στον Α’ΠΠ ο Βενιζέλος «Ακολούθησε τη σωστή στρατηγική επιλογή του να εισέλθει η χώρα στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ, αφού με την διορατικότητά του προέβλεψε ότι με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετούντο εν συνεχεία καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα. Και δικαιώθηκε πλήρως ως προς αυτήν την επιλογή του», ενώ παρατήρησε ότι «…παρέλαβε μια Ελλάδα μικρή και κατάφερε να την φτάσει μια ανάσα από την πλήρη εθνική της ολοκλήρωση».
Κεντρικοί ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος μέσω τηλεδιασκέψεως, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς Κωνσταντίνα Μπότσιου, ο Διευθυντής Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σωτήριος Ριζάς ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεν.Γραμματέας και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία Ευάνθης Χατζηβασιλείου.