ΚΙΝΑΛ: Σε ρόλο ρυθμιστή ο Ανδρουλάκης - Η στρατηγική και το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας - Τι λέει για Μητσοτάκη και ΣΥΡΙΖΑ
Η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει αδυναμία την αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη
Φωτιά στο πολιτικό τοπίο έμελλε να βάλει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου σχετικά με τις κυβερνητικές συμμαχίες, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς εμπλέκει το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε, εμμέσως, ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική (νόμος ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, αλλά ενδεχομένως ούτε με την ενισχυμένη αναλογική (νόμος ΝΔ) με την οποία θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές. Έτσι λοιπόν, για πρώτη φορά, στράφηκε προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης συνεργασίας.
Μάλιστα αρκετοί από το ΚΙΝΑΛ είδαν την αλλαγή στάσης Μητσοτάκη ως ηττοπάθεια. «Αποχαιρετά την αυτοδυναμία που του κουνά το μαντήλι» όπως σχολίασε το ΚΙΝΑΛ. Ενώ άλλοι διέβλεψαν ότι επιδιώκει να «στριμώξει» τον Ανδρουλάκη, στοχεύοντας στον μεσαίο χώρο -το «πολυπόθητο» κέντρο του πολιτικού τόξου.
Δεύτερον κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον τρικομματική και εκεί θα συμμετείχε αυτονόητα το ΚΙΝΑΛ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός κανένας από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων και η κυβέρνηση αυτή θα είχε συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Αν είναι να συμμετάσχουμε σε κάτι εθνικό, βεβαίως, είμαστε πρόθυμοι. Αλλά μόνο τότε και υπό αυτές τις προϋποθέσεις» λένε.
«Αν ο κ. Μητσοτάκης εννοεί συνεργασίες αλλά όχι την πρώτη Κυριακή, αυτό σημαίνει ότι κάνει στυγνούς τακτικισμούς. Αυτό πιστεύω. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τις δημοσκοπήσεις, δεν του βγαίνουν τα κουκιά και κάνει μια στροφή νομίζοντας ότι θα μας πιέσει. Ακούστε, δεν πιεζόμαστε γιατί το βράδυ των εκλογών θα είναι αυτοί που θα πανηγυρίζουν και αυτοί που θα έχουν κατεβάσει πλερέζες. Νικητές θα είναι αυτοί που θα έχουν πολλαπλασιάσει το ποσοστό τους» τόνισε και ζήτησε ισχυρή εντολή από τους πολίτες «την πρώτη Κυριακή ώστε να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το πρόγραμμα του και τα στελέχη του».
Όσο για την πίεση που θα ασκηθεί στο ΚΙΝΑΛ με το επιχείρημα να μην μείνει ακυβέρνητος ο τόπος, απαντούν: «Εμείς θα φορτωθούμε το άγχος του Αλέξη Τσίπρα; Ας το κουβαλήσει μόνος του» απαντούν. Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, υπενθύμιζε εξάλλου: «Και ο Τσίπρας το 2012 αυτό έκανε. Τότε θα μπορούσαμε να έχουμε κυβέρνηση χωρίς Σαμαρά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε, εμμέσως, ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική (νόμος ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, αλλά ενδεχομένως ούτε με την ενισχυμένη αναλογική (νόμος ΝΔ) με την οποία θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές. Έτσι λοιπόν, για πρώτη φορά, στράφηκε προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης συνεργασίας.
Αδυναμία η αλλαγή στάσης Μητσοτάκη
Μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν σε καλύτερη θέση το ΚΙΝΑΛ, ιδίως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, στη Χαριλάου Τρικούπη είδαν το έργο να επαναλαμβάνεται και το ίδιο το ΚΙΝΑΛ να μετατρέπεται αυτομάτως σε ρυθμιστικό παράγοντα.Μάλιστα αρκετοί από το ΚΙΝΑΛ είδαν την αλλαγή στάσης Μητσοτάκη ως ηττοπάθεια. «Αποχαιρετά την αυτοδυναμία που του κουνά το μαντήλι» όπως σχολίασε το ΚΙΝΑΛ. Ενώ άλλοι διέβλεψαν ότι επιδιώκει να «στριμώξει» τον Ανδρουλάκη, στοχεύοντας στον μεσαίο χώρο -το «πολυπόθητο» κέντρο του πολιτικού τόξου.
Τα δύο σενάρια συγκυβέρνησης
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βλέπουν δύο μόνο περιπτώσεις συγκυβέρνησης. Πρώτον κυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί όχι; Τα τελευταία 10 χρόνια τη χώρα έχουν επιβαρύνει οι κυβερνήσεις αυτών των δύο κομμάτων» απαντούν στην έκπληξη του συνομιλητή τους. Και προσθέτουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το αντισυστημικό κόμμα όπως πλασαρίστηκε το 2015. Κυβέρνησε και μάλιστα συγκυβέρνησε με τον Καμμένο, ψήφισε μνημόνια, έρχεται στη Βουλή να ακούσει τον Ζελένσκι, είναι φίλοι με τον Νταλάρα..., άρα ποιο είναι το πρόβλημα;»Δεύτερον κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον τρικομματική και εκεί θα συμμετείχε αυτονόητα το ΚΙΝΑΛ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός κανένας από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων και η κυβέρνηση αυτή θα είχε συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Αν είναι να συμμετάσχουμε σε κάτι εθνικό, βεβαίως, είμαστε πρόθυμοι. Αλλά μόνο τότε και υπό αυτές τις προϋποθέσεις» λένε.
Πλερέζες το βράδυ των εκλογών
Μιλώντας στο Ionian TV ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως ο πρωθυπουργός κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας, που ο ίδιος είχε προσδιορίσει, υπό το βάρος της αποδοκιμασίας της πολιτικής του από τον ελληνικό λαό.«Αν ο κ. Μητσοτάκης εννοεί συνεργασίες αλλά όχι την πρώτη Κυριακή, αυτό σημαίνει ότι κάνει στυγνούς τακτικισμούς. Αυτό πιστεύω. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τις δημοσκοπήσεις, δεν του βγαίνουν τα κουκιά και κάνει μια στροφή νομίζοντας ότι θα μας πιέσει. Ακούστε, δεν πιεζόμαστε γιατί το βράδυ των εκλογών θα είναι αυτοί που θα πανηγυρίζουν και αυτοί που θα έχουν κατεβάσει πλερέζες. Νικητές θα είναι αυτοί που θα έχουν πολλαπλασιάσει το ποσοστό τους» τόνισε και ζήτησε ισχυρή εντολή από τους πολίτες «την πρώτη Κυριακή ώστε να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το πρόγραμμα του και τα στελέχη του».
Γιατί απορρίπτουν τη συγκυβέρνηση με ΝΔ
Στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι η στροφή 180 μοιρών του πρωθυπουργού, οφείλεται σε αδυναμία, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία, λόγω και του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής που η ίδια η ΝΔ ψήφισε. «Θυμήθηκε τις συνεργασίες, τώρα που χάνει αυτοδυναμία» λένε με έμφαση, απορρίπτοντας το άνοιγμα. Στη Χ. Τρικούπη πιστεύουν ότι πρόκειται για τακτικισμό Μητσοτάκη με στόχο τον χώρο του κέντρου και την άσκηση πίεσης στο ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, τα δημοσκοπικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, όπως λένε, απομακρύνουν οριστικά την προοπτική σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ. Πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωνε ότι μετά την εντυπωσιακή μεταστροφή Μητσοτάκη, δεν είναι απαραίτητο να πάμε σε δεύτερες εκλογές.Όχι και στον ΣΥΡΙΖΑ
Απορρίπτουν επίσης και την προοπτική συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ. «Πρώτον τα κουκιά δεν βγαίνουν» απαντούν καθώς όπως δείχνουν όλα τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα με αρκετή διαφορά από τη ΝΔ. Χαρακτηρίζουν δε διακαείς πόθους τα σενάρια που συζητούν στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου (όπως στην «Ομπρέλα») για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. «Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε σχήματα κυβέρνησης μειοψηφίας». Όσο για το ενδεχόμενο να καταθέσει ως δέλεαρ ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση να μην είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας, προκειμένου να συμπηχθεί αυτό το κυβερνητικό αντι-ΝΔ μέτωπο, η απάντηση είναι κάθετη: «Δεν ξαναγίνεται πρωθυπουργός ο Αλέξης, αυτό είναι δεδομένο. Όλα τα άλλα είναι τακτικές διαπραγμάτευσης, αλλά δεν τσιμπάμε».Όσο για την πίεση που θα ασκηθεί στο ΚΙΝΑΛ με το επιχείρημα να μην μείνει ακυβέρνητος ο τόπος, απαντούν: «Εμείς θα φορτωθούμε το άγχος του Αλέξη Τσίπρα; Ας το κουβαλήσει μόνος του» απαντούν. Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, υπενθύμιζε εξάλλου: «Και ο Τσίπρας το 2012 αυτό έκανε. Τότε θα μπορούσαμε να έχουμε κυβέρνηση χωρίς Σαμαρά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε».