Αβραμόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Θα βρεθεί φόρμουλα στο αίτημα των πληρωμών του φυσικού αερίου σε ρούβλια
Παράλληλα, ανέφερε πως τα απόνερα των κυρώσεων της Δύσης χτυπάνε και την ευρωπαϊκή οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις του πολέμου θα κρατήσουν αρκετό καιρό
Ειδικότερα, προέβη στην εκτίμηση πως θα υπάρξει επισιτιστική κρίση ενώ τόνισε πως τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα δεν μπορούν να αντέξουν τις αυξήσεις στην ενέργεια.
Παράλληλα, ανέφερε πως τα απόνερα των κυρώσεων της Δύσης χτυπάνε και την ευρωπαϊκή οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις του πολέμου θα κρατήσουν αρκετό καιρό.
Ακόμη, τόνισε πως Τσίπρας και Ανδρουλάκης καλούνται να πάρουν θέση μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για σταθερότητα της χώρας, ενώ είπε πως η αστάθειακάτω από αυτές τις συνθήκες θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως δεν είναι κακές οι κυβερνήσεις συνεργασίας όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με τη βράβευση του: Η κυβέρνηση της Γεωργίας με τίμησε για τη συμβολή μου τότε στο να ανοίξει ο δρόμος της Γεωργίας προς την ΕΕ με την απαλλαγή των γεωργιανών πολιτών από την υποχρέωση να ζητούν βίζα για να επισκεφτούν την Ευρώπη. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, το ίδιο είχε ξεκινήσει να γίνεται και για την Ουκρανία γιατί είναι οι δύο χώρες οι οποίες έχουν δεχτεί την πίεση και την εισβολή από την Ρωσία. Ήταν λοιπόν ένα βήμα προς τα εμπρός και για μένα ήταν μια έκπληξη ότι μετά από χρόνια η κυβέρνηση της Γεωργίας με τίμησε αυτά όμως είναι μέσα στα πλαίσια μιας διαδρομής, χρήσιμης συνεισφοράς για την πατρίδα μου και για την Ευρώπη.
Αναφορικά με το αίτημα του Πούτιν να πληρωθεί σε ρούβλια: Είχαμε πει από καιρό ότι θα πάρει και αυτές τις προεκτάσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία δηλαδή θα ασκηθεί πίεση στον κόσμο ολόκληρο και στην Ευρώπη στο ενεργειακό πεδίο όπου ένας μεγάλος αριθμός κρατών της Ευρώπης εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία. Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό αέριο σε ρούβλια ως απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων προσθέτοντας ότι ο ελιγμός ισοδυναμεί με εκβιασμό. Δεν νομίζω ότι τελικά αυτό θα περάσει, θα βρεθεί μια φόρμουλα γιατί και ο Πούτιν δεν θα ήθελε να χάσει 600 εκ. που εισπράττει καθημερινά από την Ευρώπη για τη ροή που συνεχίζεται του φυσικού αερίου. Το άλλο ζήτημα είναι η πολιτική απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρώσικο φυσικό αέριο αλλά αυτό θα πάρει χρόνο. Όλα αυτά δημιουργούν ένα νέο τοπίο ιδιαίτερα εύθραυστο και επικίνδυνο για όλες τις χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας γιατί δεν είναι μόνο η εξάρτηση από το φυσικό αέριο είναι και οι ανατιμήσεις, είναι οι αυξήσεις, είναι οι ελλείψεις.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα δημιουργηθεί επισιτιστική κρίση: Αναμφίβολα γιατί μην ξεχνάτε ότι οι σιτοβολώνες της Ουκρανίας είναι παράγουν το 40% της ποσότητας αλεύρου για τις υπόλοιπες χώρες. Η Αίγυπτος για παράδειγμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυμα επισιτιστικής κρίσης και ολόκληρη η Αφρική διότι τροφοδοτείται από το ουκρανικό σιτάρι. Η διατροφική αλυσίδα θα επηρεαστεί εκ των πραγμάτων και η άλλη μεγάλη χώρα που παράγει επίσης σιτηρά είναι η Κίνα. 60% διαθέτει η Κίνα προς την Αφρική και τις άλλες χώρες και 40% η Ουκρανία άρα έχουμε μείζον ζήτημα από τη στιγμή που μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση γιατί η βάση είναι το ψωμί. Και βέβαια η επιβάρυνση στα χαμηλότερα από πλευράς εισοδήματος κοινωνικά στρώματα τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν όλο αυτό που συμβαίνει.
Ερωτηθείς πόσο χρόνο θα πάρει να επιτευχθεί η οικονομική ισορροπία: Θα πάρει πολύ χρόνο. Διότι οι πολύ σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, τα απόνερα τους εκ των πραγμάτων χτυπάνε και την ευρωπαϊκή οικονομία. Εκεί είναι το ζήτημα πως το διαχειρίζεσαι διότι θα κρατήσει πολύ η προσπάθεια ανάταξης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος αυτής της περιπέτειας, απέχει πολύ. Ακούσατε τις δηλώσεις του Στολτενμπεργκ που λεει ότι οι ρώσικες δυνάμεις απλώς ανασυγκροτούνται διότι δεν τους βγήκαν τα σχέδια. Αρχικός σχεδιασμός ήταν μέχρι τις 8 Μαρτίου να έχουν τελειώσει, δεν βγήκε μπήκαμε στον Απρίλιο και ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα κλείσει αυτός ο κύκλος. Άρα να δούμε αν θα κλείσει αυτός ο κύκλος γιατί βλέπουμε να διαδραματίζουν ρόλο και παγκόσμιοι παίκτες. ...Φοβάμαι ότι οι επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η ακρίβεια θα είναι η κρίσιμη παράμετρος στη ψήφο των επόμενων εκλογών: Σίγουρα αυτή τη στιγμή πιέζεται η ελληνική κοινωνία αλλά η πολιτική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης είναι στην κατεύθυνση να ενισχυθούν
τα λαϊκά στρώματα που αυτή τη στιγμή δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από την ακρίβεια με όλα αυτά τα μέτρα που εξήγγειλαν αλλά θα είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση για όλους μας. Βεβαίως οι πολίτες από την άλλη πλευρά δικαίως απαιτούν να μην είναι τα θύματα αυτής της παγκόσμιας πλέον κρίσης όπως αυτή εξελίσσεται αλλά το ότι θα είναι ένα από τα ζητήματα αναμφίβολα θα είναι αλλά εκτιμώ ότι θα το διαχειριστεί με επιτυχία η κυβέρνηση έτσι ώστε οι επιπτώσεις να μην είναι τόσο βαριές όσο φοβόμαστε ότι μπορεί να είναι και σε ότι αφορά την ακρίβεια και σε ότι αφορά τις άλλες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Αναφορικά με τον East Med: Τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην ανατολική Μεσόγειο αν δεν είναι και η Κύπρος μέσα. Αυτή η εναλλακτική πρόταση γιατί θεωρούν πολλοί ότι θα ειναι πιο εύκολο να γίνει αν κατασκευαστεί ο East Med από την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας δια ξηράς δεν μπορεί όμως να γίνει χωρίς την συμμετοχή της Κύπρου. Ο East Med έχει την υποστήριξη της ΕΕ, η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ από την άλλη πλευρά έρχεται πάλι στην επιφάνεια η ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό διότι η επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε ρυθμίσεις τέτοιες που θα δώσουν τέλος στην μεγάλη εκκρεμότητα της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία η Κύπρος θα είναι συνομιλητής των υπολοίπων χωρών τότε η Τουρκία καλείται να δώσει δείγματα γραφής τούτη την ώρα ενθαρρύνοντας όλη την προσπάθεια για να επιλυθεί το Κυπριακό. Θα είναι προς όφελός της, θα είναι προς όφελος της Ανατολικής Μεσογείου, θα είναι προς όφελος της Ευρώπης όλα αυτά περνάνε και μέσα από την εκκρεμότητα αυτή που πρέπει κάποτε να λυθεί. Πρέπει η Τουρκία ιδιαίτερα τώρα που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της παίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να υπάρξει μια διευθέτηση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία να δώσει δείγματα γραφής, ότι αυτό που υποστηρίζει και προτείνει πρώτη η ίδια το αποδεικνύει μέσα από ένα νέο ξεκίνημα για την επίλυση του Κυπριακού.
Αναφορικά με τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν είναι αυτοσκοπός η αυτοδυναμία και ότι την απάντηση θα δώσει η κάλπη: Να σημειωθεί ότι μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ανδρουλάκης καλούνται να αναθεωρήσουν την πολιτική τους και να πάρουν ξεκάθαρα θέση στο διάστημα, γιατί περί αυτού πρόκειται, ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή. Το ερώτημα είναι θα αφεθεί η χώρα ακυβέρνητη; Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία όπου υπάρχει κουλτούρα συνεννόησης και ο κ. Κόστα κατάφερε να ανοίξει μια νέα εποχή για τη χώρα του. Γιατί το πρόβλημά μας εδώ ειναι αυτό και δεν είναι τωρινό το ξέρουμε από παλιά. Εγώ ήμουνα πάντοτε υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να συνεννοούμαστε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο τόπος θα κυβερνηθεί όπως αποφασίσει ο λαός η απόφαση αυτή θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, από την άλλη μεριά όμως είναι και θέμ ευθύνης για να έχουμε πολιτική σταθερότητα. Η αστάθεια κάτω από τις σημερινές συνθήκες θα επιφέρει τραγικές επιπτώσεις για την κοινωνία και τον τόπο. Η παρατήρηση του κ. Μητσοτάκη είναι υψηλού επιπέδου πρόταση πολιτικής ευθύνης και στάση ρεαλιστική μεν αλλά καλεί και τους άλλους να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια να κρατηθεί η χώρα όρθια μετά τις επόμενες εκλογές οψέποτε αυτές γίνουν. Ο ίδιος είπε ότι θα γίνουν το 2023.
Η εντολή του λαού αν δίνει τα δύο μεγάλα κόμματα μη αυτοδύναμα αλλά με ένα ισχυρό ποσοστό της τάξεως του 30% η εντολή αυτή του λαού θα πει κάποιος, δεν δίνει ένα δρόμο και ένα δείγμα γιατί να μην συνεργαστούν τα δυο μεγάλα κόμματα για να προκύψει μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση; Μια τέτοια εντολή του λαού μπορεί να σημαίνει και συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων;
Όταν φτάσουμε εκεί θα δούμε πως θα γίνει, εκτιμώ με τα σημερινά δεδομένα αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο διότι έχει πολωθεί η κατάσταση με ευθύνη κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα είναι η ώρα της πολιτικής και ιστορικής ευθύνης. Θα αφήσουμε τη χώρα να περιπέσει σε ακυβερνησία και αστάθεια τι επιπτώσεις θα εχει αυτό για την κοινωνία;
Αν το διακύβευμα είναι η ακυβερνησία και η αστάθεια μπορεί να μην αποκλείσουμε και ένα μεγάλο συνασπισμό;
Αυτό θα το κρίνουν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων εκείνη την ώρα γιατί μια συνεργασία δεν γίνεται με δηλώσεις γίνεται και με προγραμματικές συγκλίσεις.
Άρα εσείς το αφήνετε ανοιχτό;
Εγώ δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό γιατί δεν είμαι σε θέση να ανοίγω και να κλείνω θέματα μπορώ να σας πω την άποψη μου σε ότι αφορά την γενικότερη αντίληψη περί εθνικής συνεννόησης στις δύσκολες στιγμές που έχουν προκύψει και που θα έρθουν το μέλλον. Η πόλωση αυτή την ώρα δεν το ευνοεί, θα πρέπει να αντιληφθούν οι πολιτικές ηγεσίες ότι δεν ειναι απλά να διεκδικούν την εξουσία, είναι η ώρα που η δημοκρατία ως τέχνη της σύνθεσης θα δοκιμαστεί στην πράξη με βάση τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις των ηγεσιών γιατί κακά τα ψέματα στην Ελλάδα τα κόμματα ορίζουν την πολιτική τους από τις ηγεσίες τους, η μέχρι τώρα πορεία αυτό δεν το δείχνει αλλά έρχεται η στιγμή εκείνη που όλοι νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους και την πολιτική τους για να πάρουν καθαρή θέση ανάμεσα στο διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή.
Καταλαβαίνουμε ότι δεν θα σας ξένιζε το να υπάρξει συγκυβέρνηση, δεν είναι έξω από τη σας κουλτούρα σας
Ποτέ δεν ήταν και κάποτε πρέπει να μάθουμε σε αυτό τον τόπο ότι η εθνική συνεννόηση είναι η βάση για να προχωράμε μπροστά και να εχουμε σταθερά αποτελέσματα σε κάθε κυβερνητική θητεία κυρίως για να μεγάλα ζητήματα. Αν ρωτήσουμε τους έλληνες πολίτες «θα θέλατε να συνεννοούνται οι πολιτικές δυνάμεις μπροστά στα δύσκολα προβλήματα;» η απάντηση θα είναι συντριπτικά ναι. Ξέρετε ότι το 60% των κυβερνήσεων της Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι κυβερνήσεις συνεργασίας στο Βέλγιο είναι 7 κόμματα. Παντού αυτό είναι μια πρακτική που φέρνει αποτέλεσμα, εμείς εδώ θέλουμε και πάντοτε επιδιώκαμε να εχουμε σταθερές κυβερνήσεις, αυτή την σταθερότητα είναι που επιζητεί και η Ελλάδα σήμερα αλλά και αυτό θα ήθελε και η κυβέρνηση της ΝΔ, μια σταθερή κυβέρνηση άξονάς της θα είναι πάντοτε το κόμμα το οποίο θα έχει την πλειοψηφία και γύρω από αυτο θα μπορούν να περιστραφούν όλες οι πρωτοβουλίες που μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα μπορούν να δώσουν μια πολιτική με ορίζοντα.