Τσακλόγλου στα Παραπολιτικά 90,1: Οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν - Ως το καλοκαίρι θα έχει εκκαθαριστεί μεγάλος όγκος εκκρεμών υποθέσεων
«Η ανεργία μειώνεται με ταχείς ρυθμούς», σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι μεγάλοι εξαγωγείς προϊόντων, ενώ ανέφερε ότι από τον περιορισμό στις εξαγωγές οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα.
Ο κ. Τσακλόγλου είπε επίσης ότι οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν και τόνισε ότι «έχουμε γίνει φτωχότεροι συνολικά».
«Θετικό γεγονός»
Πρόσθεσε, δε, ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Στη συνέχεια, σημείωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα παραμένει ψηλά σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά είπε πως η ανεργία μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.
«Δίνει τα εργαλεία»
Για τον ΟΑΕΔ, ανέφερε ότι βοηθά τους ανέργους να βρουν δουλειά και τους δίνει τα εργαλεία να βελτιώσουν τα προσόντα τους ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.«Σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις»
Παράλληλα τόνισε πως ο ΟΑΕΔ καθοδηγεί τους ανέργους σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις ώστε να βρουν δουλειά.Ο κ. Τσακλόγλου, πρόσθεσε επίσης πως ως το καλοκαίρι θα έχει εκκαθαριστεί μεγάλος όγκος εκκρεμών συντάξεων.
Η συνέντευξη
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:
Για το αν υπάρχει δυνατότητα να βγούμε από τον κύκλο της ακρίβειας και του πληθωρισμού με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν: Ας δούμε ποιες είναι οι γενεσιουργές αιτίες. Πρώτα από όλα υπήρχε κάποια αύξηση των τιμών ήδη προηγουμένως επειδή ήταν από δυσλειτουργίες σε εφοδιαστικές αλυσίδες. Αυτές οι δυσλειτουργίες προφανώς δεν ήταν μόνιμου χαρακτήρα και αργά ή γρήγορα αυτό το πρόβλημα θα λυνόταν. Το δεύτερο που έχουμε από εκεί και μετά είναι τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτός έχει πάρα πολύ σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε δύο κυρίως πεδία, ο ένας είναι οι τιμές της ενέργειας. Οι τιμές της ενέργειας σαν αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν εκτοξευτεί διεθνώς και αυτό με τη σειρά του περνάει στην αλυσίδα παραγωγής όλων των προϊόντων. Το δεύτερο είναι ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι από τους μεγάλους εξαγωγείς προϊόντων διατροφής οπότε εκ των πραγμάτων λόγω του πολέμου θα έχουμε εκεί περιορισμό στις εξαγωγές των αντιστοίχων ειδών σίγουρα από την Ουκρανία πιθανών και από τη Ρωσία και αποτέλεσμα είναι ότι και οι αντίστοιχες τιμές έχουνε πάρει την ανιούσα. Πως μπορεί να γυρίσουμε; Προφανώς όταν επιστρέψουμε σε μια κατάσταση ομαλότητας. Προφανώς πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία , να αποκατασταθεί η αγορά ενέργειας και όλες οι υπόλοιπες αγορές. Πότε θα γίνει αυτό; Κανένας δεν μπορεί να το προβλέψει.
Για το αν υπάρχουν οι μηχανισμοί για την πάταξη της αισχροκέρδειας: Νομίζω ότι υπάρχουν, ο λόγος για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί οι διάφορες ανεξάρτητες αρχές είτε είναι στο χώρο της ενέργειας είτε είναι στο χώρο της προστασίας του καταναλωτή γενικότερα αυτό το στόχο έχουν. Για παράδειγμα πάρτε το χώρο της ενέργειας ξαφνικά δημιουργείται μια κατάσταση στην οποία χωρίς να έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής ορισμένων πηγών ενέργειας για παράδειγμα έχουμε μια δυσανάλογη αύξηση στην τιμή του προϊόντος. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε κάποια υπερβολικά κέρδη των αντιστοίχων εταιρειών και όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση η συντριπτική πλειονότητα των κερδών αυτών, το 90% αν θυμάμαι καλά, θα επιστρέψει στο δημόσιο προϋπολογισμό ώστε να αφιερωθεί σε πολιτικές στους αντίστοιχους τομείς δηλαδή είτε ανακούφιση των αντιστοίχων στρωμάτων είτε και των αντιστοίχων επιχειρήσεων. Και να πω κάτι που νομίζω ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, όταν έχουμε ένα αγαθό το οποίο έχουμε ανάγκη να το καταναλώσουμε στην οικονομία μας, αυτό είναι για παράδειγμα η ενέργεια, και το οποίο δεν το παράγουμε στην οικονομία μας αλλά έρχεται από το εξωτερικό και αυξάνει η τιμή του, ένα πράγμα έχει γίνει για ολόκληρη την οικονομία, γίναμε φτωχότεροι. Δεν λεω ότι δεν πρέπει να πάρουμε μέτρα ανακουφιστικά, πρέπει, οφείλουμε και τα παίρνει η κυβέρνηση αλλά πρέπει να καταλαβαίνουμε αυτό το πράγμα ότι σαν κοινωνία έχουμε γίνει φτωχότεροι. Αυτά τα μέτρα τα ανακουφιστικά τα οποία λέμε είναι μέτρα αναδιανομής δηλαδή είτε μεταξύ μελών της παρούσης γενιάς αν χρηματοδοτηθούν με φόρους, είτε διαγενεακά αν αυτά τα πράγματα τα πάμε στο δημόσιο χρέος.
Για τις συντάξεις: Σταδιακά έχουμε την εκκαθάριση όλων των αναδρομικών τα οποία έχουνε δοθεί μέχρι στιγμής, τα υπόλοιπα είναι ζήτημα δικαστικών αποφάσεων οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής . Η κυβέρνηση έχει δώσει έκτακτα βοηθήματα και στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και τώρα σε χαμηλοσυνταξιούχους ακριβώς για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα της ακρίβειας. Ως προς τις συντάξεις γενικότερα η κυβέρνηση έχει υπογράψει, μάλιστα είναι κομμάτι του 3ου μνημονίου αυτό, ότι οι συντάξεις αναπροσαρμόζονται από την 01/01/23 και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Άλλωστε υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα την οποία έχει υπογράψει η χώρα μας και έχει δεσμευτεί πάνω σε αυτό με τον τρόπο με τον οποίο θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις στο μέλλον. Ουσιαστικά τους δίνει κάλυψη από την αύξηση του πληθωρισμού, πρακτικά αυτή είναι η φόρμουλα που έχει συμφωνηθεί.
Για το αν υπάρχει δυνατότητα εκτός από τα εξειδικευμένα μέτρα για τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους να υπάρξουν οδηγίες όπως πχ ότι δεν θα πρέπει να κόβεται η παροχή του ρεύματος αν δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής: Αν δεν το είχαμε αυτό το πράγμα στο μυαλό μας δεν θα δίναμε και τα έκτακτα επιδόματα τα οποία δώσαμε. Δεύτερον έχουνε γίνει ήδη σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας. Εντελώς τυχαία έβλεπα το λογαριασμό του ηλεκτρικού που ήρθε στο σπίτι μου και αναγράφεται ρητά επάνω πόση είναι η επιδότηση και πόσο είναι το υπόλοιπο ποσό, περίπου το 40% του πραγματικού λογαριασμού μου έχει επιδοτηθεί από την κυβέρνηση . Δηλαδή είναι κάτι το οποίο ισχύει και μάλιστα με τον τρόπο με τον οποίο έχει υπολογιστεί ισχύει για το μεγαλύτερο ποσοστό για τα φτωχότερα στρώματα. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε γίνει φτωχότεροι συνολικά. Διάβαζα και εγώ σήμερα ότι κόπηκε το ρεύμα σε συνταξιούχο μεγάλης ηλικίας, αυτές είναι κάποιες πραγματικά ακραίες περιπτώσεις όπου νομίζω ότι οποιοσδήποτε από τους αντίστοιχους θιγομένους έρθει σε επαφή με τον πάροχό του, είναι ζήτημα του παρόχου βεβαίως αλλά εκεί θα δείξουμε την αντίστοιχη κατανόηση. Όπου μπορεί να το κάνει η κυβερνηση το κάνει αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουμε και κάποιους δημοσιονομικούς περιορισμούς οι οποίοι είναι αυστηρότατοι. Μην ξεχνάτε τι είναι το χρέος το οποίο κληροδοτούμε και στα παιδιά μας.
Για την εξόφληση του ΔΝΤ: Το ότι ξοφλήσαμε νωρίτερα το ΔΝΤ έδωσε μια εξοικονόμηση γύρω στα 230 εκ. για την ελληνική κυβέρνηση τα οποία μπορούν να διατεθούν σε διάφορους άλλους σκοπούς άρα αυτό ήταν κάτι το ιδιαίτερα θετικό και όχι αρνητικό.
Για την μείωση της ανεργίας: Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας παραμένει σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην ΕΕ ταυτόχρονα όμως έχουμε το ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός το ότι η ανεργίας μας μειώνεται και μάλιστα μειώνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς. Δηλαδή από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση που ήταν στο 17,2% του εργατικού δυναμικού η ανεργία αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 11, 9% . Αν λάβετε υπόψη σε πόσο χρονικό διάστημα έπεσε και πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Αυτό το οποίο θέλουμε να πετύχουμε είναι όσο το δυνατόν ψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, παρά τις αντιξοότητες και είναι αυτή ακριβώς η οικονομική μεγέθυνση η οποία θα οδηγεί διαρκώς και περισσότερο σε μείωση του ποσοστού ανεργίας. Αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο δυνατό επίτευγμα το οποίο μπορούμε να κάνουμε.
Για το τι ρόλο μπορεί να παίξει ο ΟΑΕΔ στη μείωση της ανεργίας: Ο ΟΑΕΔ έχει δύο πράγματα τα οποία κάνει ο πρώτος ρόλος είναι ανακουφιστικός, δηλαδή να δώσει επιδόματα ανεργίας είτε βοηθήματα ανεργίας σε περίπτωση που έχει εξαντληθεί το επίδομα ανεργίας. Ο δεύτερος ρόλος που είναι πάρα πολύ σημαντικός είναι να βοηθήσει τους ανέργους να βρουν δουλειές. Αυτό με τη σειρά του έχει δύο κομμάτια, το πρώτο είναι να δώσει καινούργια εφόδια στους ανέργους αλλά ενδεχομένως και σε πολλούς από τους ήδη απασχολούμενους ώστε να βελτιώσουν τα προσόντα τους και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Ειναι τα προγράμματα που κάνουν για κατάρτιση, επανακατάρτιση κοκ. Αυτό που θέλουμε είναι τα προγράμματα αυτά να είναι πραγματικά ποιοτικά, να έχουν αντίκρισμα, αυτό είναι η κυρια επιδίωξη του νόμου τον οποίο φέρνει τώρα η κυβέρνηση στη Βουλή. Δηλαδή προσπαθούμε να συνδέσουμε την αμοιβή αυτών οι οποίοι θα κάνουν την κατάρτιση με τα αποτελέσματα της κατάρτισης. Ο καταρτισμένος ήταν ικανοποιημένος από την κατάρτιση που πήρε; Βρήκε δουλειά, ήταν σε απασχόληση σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μετά το τέλος της κατάρτισής του; Αυτά είναι τα σημαντικά πράγματα δηλαδή όχι να πετάμε λεφτά γενικά και αόριστα. Ο δεύτερος μεγάλος ρόλος τον οποίο έχει να κάνει ο ΟΑΕΔ έχει να κάνει με τη συμβουλευτική δηλαδή πέρα από όλα τα υπόλοιπα πράγματα που εχει είναι να καθοδηγεί ανέργους προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις ώστε να μπορέσουν να βρουν ευκολότερα απασχόληση. Δηλαδή να μην είναι απλά ένα γραφείο το οποίο να αναγγέλλει έχω αυτές τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης κ.ο.κ αλλά ουσιαστικά να καθοδηγεί τους ανέργους πως μπορούν να ψάξουν καλύτερα, αποτελεσματικότερα και περισσότερο ενεργά για να βρούνε θέση απασχόλησης.
Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων: Ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία κάναμε ήταν να φροντίσουμε ώστε κανένας συνταξιούχος να μην μένει χωρίς τουλάχιστον μια προκαταβολή σύνταξης. Δεν μιλάω για την προσωρινή σύνταξη που λαμβάνουν αρκετοί συνταξιούχοι, μιλάω για την προκαταβολή σύνταξης η οποία έρχεται ουσιαστικά με την αίτηση συνταξιοδότησής τους ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο των μηδενικών εισοδημάτων. Πράγματι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στο στόχο της ο μεγάλος όγκος των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων να έχει εκκαθαριστεί μέχρι το καλοκαίρι. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε τόσο από την πλευρά του ΕΦΚΑ με τα μέσα τα οποία διαθέτει τώρα, όσο και από την πλευρά τη δική μας προωθώντας νομοθετικές διατάξεις τέτοιες που να διευκολύνουν όσο μπορούν περισσότερο την εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων.
Για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων: Το πρώτο και κυριότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεχωρίσουμε τους πληττόμενους από τους μη πληττόμενους, εκεί η διαφορά πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας. Το δεύτερο είναι ότι ήδη η ρύθμιση την οποία κάναμε των 72 δόσεων είναι ιδιαίτερα γενναιότερη. 72 μηνιαίες δόσεις σημαίνει 6 χρόνια. Ένα πράγμα το οποίο έχουμε δει στη διάρκεια της τελευταίας υπερδεκαετούς περιόδου κάθε φορά που αναγγέλλεις ότι κάνω κάποια ρύθμιση που είναι περισσότερο γενναιόδωρη από την προηγούμενη αρχίζει και δημιουργείται η νοοτροπία ότι θα έρθει και άλλη ρύθμιση που θα είναι ακόμα περισσότερο γενναιόδωρη. Πολύ φοβάμαι ότι ένας σημαντικός αριθμός από τα άτομα τα οποία δεν μπήκανε στις αντίστοιχες ρυθμίσεις προφανώς αυτό το οποίο περιμένουν είναι κάποια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση. Νομίζω ότι αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος που μακροχρόνια δεν μας οδηγεί πουθενά και μάλλον στερεί και δεν δίνει έσοδα στα ταμεία. Εν πάση περιπτώσει έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και θα δούμε αν χρειαστεί να κάνουμε παραπέρα παρέμβαση αλλά προς στιγμήν δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια τέτοια προοπτική.
Για το νέο καθεστώς κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους: Από τη πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε το ταμείο ξεκίνησαν όλες οι διαδικασίες. Ήδη έχουμε τους πρώτους ασφαλισμένους οι οποίοι μπήκαν στο νέο ταμείο, έχει γίνει η ΑΠΔ η οποία έχει ήδη κατατεθεί για τον πρώτο μήνα και ανακοινώθηκαν και τα όρια για τους δύο επόμενους μήνες. Προχωράμε κανονικά και σε όλα τα υπόλοιπα πράγματα τα οποία είναι δηλαδή είτε για να βρούμε τη μόνιμη διοικούσα επιτροπή το ΔΣ του ταμείου το οποίο αργότερα με τη σειρά του θα επιλέξει το διευθύνοντα σύμβουλο. Έχουμε βρει και τα γραφεία που θα εγκατασταθούν, έγιναν οι πρώτες προσλήψεις προσωπικού, έγιναν οι πρώτες προσαρμογές στο λογισμικό ώστε να συλλέγονται και να κατανέμονται σε ατομικούς λογαριασμούς οι εισφορές οι οποίες συλλέγονται. Νομίζω ότι πάμε αρκετά καλά, προβλήματα θα υπάρχουν πάντα αλλά για αυτό είμαστε εδώ για να τα επιλύουμε.