Επανεκκίνηση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη με έμφαση στο φυσικό αέριο πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας σήμα στους ξένους επενδυτές να σπεύσουν.

Το ζήτημα βρίσκεται παγωμένο εδώ και περίπου μια δεκαετία. Άρχισε να συζητείται επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, συνεχίστηκε επί της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία σε συνδυασμό με τις προσφυγές στο ΣτΕ πάγωσαν κάθε εξέλιξη

Παρόλο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει την ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης μετάβασης, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας καθιστούν επιτακτική την επανεκκίνηση της διαδικασίας για τις έρευνες για κοιτάσματα.

Πιθανότατα την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση των ερευνών στις δύο περιοχές που βρίσκονται νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και έχει παραχωρηθεί στη κοινοπραξία Τotal – ExxonΜobil.

Ο πρωθυπουργός ήταν προσεκτικός όταν ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την απόφασή του να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, κάνοντας λόγο για δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, καθώς ακόμα παραμένει άγνωστο το μέγεθος των κοιτασμάτων αυτών, παρόλο που η συμμετοχή και μόνο εταιρειών - κολοσσών, οι οποίες θα δαπανήσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, δείχνει πως τα κοιτάσματα πρέπει να είναι αξιοποιήσιμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, τα κοιτάσματα μόνο για τα οικόπεδα στην Κρήτη δείχνουν πως υπάρχουν 280 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, τα οποίο εάν επιβεβαιωθούν, θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας μας για περίπου 50 χρόνια. Όλα αυτά τα στοιχεία μένει να επιβεβαιωθούν από τις έρευνες που θα διεξαχθούν.




Φέτος οι πρώτες έρευνες

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρώτες έρευνες να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2022, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ, Άρη Στεφάτο, θα ακολουθήσουν οι σεισμικές έρευνες και αμέσως μετά οι γεωτρήσεις. Μάλιστα σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ παρουσίασε ενθαρρυντικά στοιχεία των γεωλογικών δεδομένων, ο οποίος εκτιμά πως υπάρχουν πιθανοί στόχοι με κοιτάσματα ύψους αξίας 250 δισ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αναμένονται να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα προς τις εταιρείες, οι οποίες είχαν μπλέξει με δικαστικές προσφυγές που είχαν γίνει, με αποτέλεσμα να ατονήσει το ενδιαφέρον τους. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να επαναφέρει το ζήτημα των ερευνών, ξεμπλοκάροντας τις διαδικασίες με στόχο την επιτάχυνση των γεωτρήσεων οι οποίες στην περίπτωση που επιβεβαιώσουν τα στοιχεία, θα καταστήσουν την χώρα μας αυτόνομη ενεργειακά, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει σημαντικά τον ρόλο της Ελλάδας τόσο σε οικονομικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδό.