Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1: Αυξήθηκαν οι τουριστικές κρατήσεις τις τελευταίες μέρες - Πάνω από 100 εκατ. για τις μαρίνες
«Αναμένονται πολλές πτήσεις από τις ΗΠΑ», τόνισε η υφυπουργός
Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι ικανοποιητικός ο τουριστικός ρυθμός στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι στα νησιά εκτελούνται πτήσεις.
Για την επάρκεια
Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την επάρκεια των προϊόντων. Επιπλέον, η υφυπουργός τόνισε πως από τις ΗΠΑ αναμένονται φέτος πολλές πτήσεις και εκτίμησε ότι στο τέλος της σεζόν θα υπάρχει θετική αποτίμηση.Ταμείο Ανάκαμψης
Στη συνέχεια, είπε πως από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση μαρίνων.Η συνέντευξη
Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:
Για την εικόνα της τουριστικής αγοράς: Τις πρώτες εβδομάδες με την κήρυξη του θλιβερού αυτού του πολέμου που μας αποκαρδιώνει, μας εξοργίζει όλους και περιμένουμε πραγματικά την αποκατάσταση και του διεθνούς δικαίου, είχαν παγώσει οι κρατήσεις. Όλοι οι ανθρωποι από τις μεγάλες αγορές, οι εκπρόσωποι, οι πράκτορες, οι φορείς αυτό βλέπανε χωρίς όμως να βλέπουν ακυρώσεις με εξαίρεση προφανώς τη ρώσικη και την ουκρανική αγορά. Όμως τις τελευταίες μέρες και τις πρώτες μέρες του Απριλίου τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι ότι έχει ξεκινήσει, έχει επανακτήσει τον ρυθμό της η αγορά. Έχουν μάλιστα αρχίσει και φτάνουν οι πρώτες πτήσεις στα νησιά και βέβαια και η κρουαζιέρα με την έναρξη όπως είδαμε και στην Κρήτη προχθές αλλά και σε πολλές περιοχές, μάλιστα η κρουαζιέρα αναμένεται φέτος να δώσει και πολυ ικανοποιητικά νούμερα με αυξήσεις που θα δείτε ότι μπορεί να φτάσουν από το 130% στην Αθήνα μέχρι το 180% στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστική περίπτωση της Θεσσαλονίκης, φανταστείτε οτι πέρυσι ήρθαν 11 κρουαζιερόπλοια, φέτος θα είναι πάνω από 62 και προστίθενται καθε εβδομάδα. Άρα πράγματι το αρχικό μούδιασμα φαίνεται αυτή τη στιγμή να προχωρά σε μια ανάκτηση ενός ρυθμού που αφήνει αισιοδοξία για τη χρονιά δεδομένου βέβαια προφανώς και των εξωγενών παραγόντων που μπορούσαν να επηρεάσουν τον τουρισμό, φαίνεται όμως η Ελλάδα μας ,το τουριστικό προϊόν μας είναι πολύ ανθεκτικό.
Για την επάρκεια των προϊόντων: Η κυβερνηση κεντρικά παρακολουθεί πολύ επιστάμενα το ζήτημα της επάρκειας. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα αυτή τη στιγμή και βέβαια θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε ως υπεύθυνη κυβερνηση αυτο το κομμάτι γιατι αφορά όλους τους πολίτες και βέβαια και τους φιλοξενούμενούς μας.
Για τον τουρισμό: Η Αθήνα αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι κινείται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η αποτίμηση των ξενοδοχείων του κέντρου είναι θετική. Έχουμε δρόμο πολύ να καλύψουμε αλλά φαίνεται ότι κυρίως οι ξένοι επιθυμούν και επισκέπτονται τις πόλεις είτε για ένα «μεγάλο Σαββατοκύριακο» για το οποίο ήδη τρέχουμε ειδική καμπάνια, το «Greekend» για Αθήνα-Θεσσαλονίκη και φαίνεται ότι αυτό μπορεί να αποδώσει καρπούς. Και βέβαια πολύ σημαντικό είναι ότι βλέπουμε και στα νησιά να κινούνται πτήσεις οι οποίες είναι μάλιστα και ικανοποιητικές σε βαθμό πληρότητας. Φαίνεται ότι είναι αισιόδοξα τα μηνύματα. Δεν θελουμε προφανώς να εξωραΐσουμε καταστάσεις, είναι μια δύσκολη περίοδος γιατι ένας πόλεμος ειναι ένας πόλεμος, η ενεργειακή κρίση φέρνει όλες αυτές τις επιπτώσεις που βλεπετε στις αυξήσεις των τιμών και τις βιώνουμε όλοι και προσπαθούμε ως κυβέρνηση να απορροφήσουμε μεγάλο κομμάτι των αυξήσεων από την άλλη φαίνεται οτι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει. Ο εγχώριος πληθυσμός θα θελήσει να ταξιδέψει πάντα συμφώνα και με τον προϋπολογισμό του αλλά και οι ξένοι να επισκεφτούν τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην πρόσφατη έκθεση του Ισραήλ και πριν λίγες μέρες στην ITB Βερολίνου η Ελλάδα πρωταγωνίστησε. Ήταν από τις χώρες που οι ίδιοι οι φορείς της αγοράς, των τοπικών αγορών, την θέτουν στις τρεις πρώτες χώρες προτίμησης και για φέτος από πολύ μεγάλες αγορές όπως είναι η Γερμανία, το Ισραήλ, η Αμερική, η Αγγλία, η Γαλλία, οι Σκανδιναβικές χώρες, πολύ ψηλά στις προτιμήσεις, κάποιες εξ αυτών είναι και πρώτη μάλιστα η Ελλάδα.
Για το που πιστεύει ότι θα κινηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με το 2019: Το ταμείο θα το κάνουμε στο τέλος της χρονιάς ούτως ή άλλως αυτό κάναμε και πέρυσι. Αν παρακολουθούσατε και τις δηλώσεις πέρυσι της πολιτικής ηγεσίας και φέτος στόχος μας είναι κάθε μέρα γιατί θεωρούμε ότι είναι μια δουλειά η οποία κερδίζεται κάθε μέρα κι όχι βέβαια τώρα, η δουλειά ενός υπουργείου για μια σεζόν ξεκινάει πολλούς μήνες πριν, κάθε μέρα θέλουμε να κερδίζουμε και μια μικρή κορυφή για να μπορουμε στο τέλος της χρονιάς να κάνουμε το ταμείο. Νομίζω οτι μήνα με το μήνα θα κερδίζουμε ένα σημαντικό στόχο. Ταμείο θα γίνει στο τέλος της χρονιάς. Οι πρόδρομοι δείκτες είναι πολυ θετικοί. Να θυμίσω τις περιπτώσεις των πτήσεων που είναι περισσότερες από ποτέ για την Ελλάδα από πολλούς προορισμούς. Η Αμερική, μια αγορά η οποία φαίνεται οτι θα στηρίξει ιδιαιτέρα την Ελλάδα και φέτος. Έχει ήδη προγραμματισμένες πάνω από 460 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις με τους αμερικανούς να θέλουν να γνωρίσουν όλη την Ελλάδα αλλά και να πάνε και κρουαζιέρα. Άρα νομίζω οτι στο τέλος της χρονιάς θα κάνουμε ένα θετικό απολογισμό-αποτίμηση, μένει όμως να δούμε πως κινείται η αγορά τους επόμενους μήνες.
Για τη στήριξη της πολιτείας στον τουριστικό κλάδο: Νομίζω όλες οι κινήσεις οι οποίες έχουν γίνει μέχρι τώρα από το υπουργειο Οικονομικών, από το υπουργειο Εργασίας, μιλάω προφανώς και για τα ευρύτερα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί είχαν μέσα τον ξενοδοχειακό κλάδο, γενικότερα τον κλάδο της φιλοξενίας. Εμείς ως υπουργείο ήδη θα έχουμε διατάξεις που θα παρατείνουν και τα voucher των παλαιοτέρων σχολικών εκδρομών. Προσπαθούμε συνέχεια να ειμαστε με μικρότερες ή μεγαλύτερες κινήσεις κοντά στον κλάδο και βέβαια όλα τα μέτρα τα οποία αφορούν και την οικονομική στήριξη στην πανδημία των προηγούμενων ετών και την στήριξη των εργαζομένων με το πρόγραμμα Συνεργασία περιλαμβάνουν προφανώς και τον τουριστικό κλάδο.
Για το αν η Συνεργασία θα επεκταθεί και θα επεκταθεί και το μειωμένο ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν: Αυτά ούτως ή άλλως έχουν την παράταση τη δεδομένη τώρα οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο αλλά επαναλαμβάνω ότι όλα τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να λαμβάνονται και για την ενεργειακή κρίση προφανώς αφορούν και τις επιχειρήσεις μας αλλά και επιμέρους ζητήματα τα οποία ειναι κλαδικά, σας αναφέρω πχ το θέμα του «τουρισμός για όλους» της πληρωμής των ανθρώπων γιατί πράγματι επειδή πληρώνονταν απολογιστικά εμείς αυτή τη στιγμή επιταχύνουμε τις πληρωμές. Την Παρασκευή κάναμε μια τελευταία πληρωμή 3 εκατομμυρίων στα ξενοδοχεία μας και τα τουριστικά γραφεία που έτρεξαν το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» και ενημερώνω και τους ξενοδόχους μας οτι εντός 20 ήμερων θα έχουμε ακόμη μια πληρωμή 600 χιλιάδων και θα προσπαθούμε να πληρώνουμε ανά 15 μέρες γιατι ξέρουμε την πίεση αυτή τη στιγμή που έχει το ταμείο της καθε επιχείρησης και θελουμε κι εμείς σε αυτά τα οποία προφανώς οφείλουμε να είμαστε συνεπείς. Θυμίζω ότι αυτά τα πόσα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα με ειδικές διατάξεις που περάσαμε τον Δεκέμβριο στη Βουλή.
Για τους τουρίστες από τη Ρωσία: Νομίζω ότι υπεύθυνα και ορθολογικά εμείς θα πρέπει να κοιτάμε όπως και οι επιχειρήσεις το κάνουν, την συμπληρωματικότητα σε άλλες αγορές. Ήδη κοιτάμε και ξέρω ότι το κάνουν και οι επιχειρήσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό, επηρέασε πρέπει να σας πω την ρώσικη αγορά και το γεγονός οτι πλέον δεν υπάρχει και στην αγορά το γραφείο Μουζενίδης, ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία τα οποία έφερναν κόσμο από τη Ρωσία κι από άλλες χώρες. Άρα οι ιδιοι οι επιχειρηματίες του κλάδου είχαν στραφεί και σε άλλες αγορές γιατί από το ’19 και μετά μεσολάβησε η κατάσταση και η εξέλιξη με το τουριστικό γραφείο το συγκεκριμένο άρα επηρέασε ούτως ή άλλως την τουριστική αγορά και οι επιχειρηματίες σε μεγάλο βαθμό είχαν στραφεί και σε συμπληρωματικότητα από άλλες αγορές. Άρα εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας διερευνώντας κι άλλες αγορές θυμίζω την πρόσφατη επίσκεψη που είχα κι εγω την χαρά να συμμετέχω και στην Σαουδική Αραβία και στο Ντουμπάι όπου υπάρχει πολύ ζωηρό ενδιαφέρον κι από εκεί. Στόχος μας ήταν να συζητήσουμε και την αύξηση των πτήσεων αλλά κυρίως και τη διάνθηση των προορισμών από τις συγκεκριμένες χώρες και σε άλλες περιοχές, έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις, τις φανταζόμαστε όλοι αλλά δουλειά μας είναι να τους γνωρίσουμε κι άλλους προορισμούς. Θεωρώ λοιπόν οτι η δουλειά του υπουργείου Τουρισμού μαζί με τον ΕΟΤ, είναι να μαθαίνουμε σε πολλούς προορισμούς τη χώρα μας για ακόμα περισσότερους προορισμούς. Αυτο συνεχίζουμε να κάνουμε έτσι ώστε και στη δύσκολη στιγμή που μπορεί κάποια αγορά να μην την υπολογίζουμε στο μέγιστο βαθμό να μπορουμε να έχουμε συμπληρωματικότητες.
Για το ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν της Τουρκίας: Μπορεί η χώρα μας πράγματι να έχει να κάνει βήματα και στο κομμάτι των λιμένων, αν και ήδη έχουνε γίνει σημαντικές αποκαταστάσεις στους μεγάλους λιμένες μας, αλλά και στο κομμάτι της μαρίνας γιατί εδώ έχουμε να καλύψουμε μεγάλο δρόμο και θα το κάνουμε με την βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάνω από 100 εκατομμύρια θα δοθούν σε αποκατάσταση μαρίνων και γενικά στην κατασκευή καινούργιων κι εκεί νομίζω ότι πραγματικά μπορούμε να παίξουμε πολύ ανταγωνιστικά ακόμα και στη γειτονική χώρα. Αλλά φανταστείτε και με τα δεδομένα αυτά ότι πράγματι οι τιμές στην Τουρκία ήταν ανταγωνιστικές και θα συνεχίσουν να είναι και πάλι η χώρα μας κέρδισε πρωτιές. Κέρδισε πρωτιές το 2021 στο κομμάτι της ασφάλειας, κέρδισε πρωτιές σε πολλές αγορές που πέρυσι ήταν στις τρεις πρώτες χώρες προτίμησης από πολυ ισχυρές αγορές και βέβαια εγώ θεωρώ πολύ σημαντική την περσινή κατάκτηση της μέσης δαπάνης. Το γεγονός δηλαδή οτι αυξήσαμε κατά 30% τη μέση δαπάνη σε σχέση με το 2019, συγκεκριμένα 27%, στα 724 € η μέση δαπάνη κατά άτομο. Νομίζω ότι με αυτά τα στοιχεία πληρότητα, αυθεντικότητα, ανάδειξη τοπικού αυθεντικού στοιχείου θεωρώ ότι η Ελλάδα μας πραγματικά απέναντι σε μια ανταγωνιστική ως προς τις τιμές χώρα μπορεί να κάνει τη διαφορά και θα συνεχίσει να την κανει, θα το δείτε.