Η ώρα του «restart» για την εξόρυξη υδρογονανθράκων από τα έγκατα των ελληνικών θαλασσών έφτασε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10:15 σήμερα το πρωί, θα επισκεφθεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Εκεί θα είναι και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου, οι επικεφαλής των ΕΛΠΕ και της Energean, Ανδρέας Σιάμισης και Μαθιός Ρήγας και ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων. Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων θα βρεθούν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στον τομέα της ενέργειας η ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που συνεχίζεται και παράλληλα η ανάγκη για επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου από το Ιόνιο και την Κρήτη (δυτικά και νότια), με σεβασμό παράλληλα στο περιβάλλον.


«Θα επανέλθει η προσοχή μας»

Τη σχετική πρωτοβουλία την είχε προαναγγείλει άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του στη Βουλή, όταν είπε ότι «θα επανέλθει η προσοχή μας και στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο», επισημαίνοντας πως πρέπει «να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν κι αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα». Στην παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «βάλαμε την Ελλάδα στον χάρτη όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση, αλλά παράλληλα έχουμε αποσαφηνίσει ότι θα έχουμε ρόλο στις ανακαλύψεις νέων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι ελπίδες

Το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με νέα του έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, αναπτερώνει τις ελπίδες σχετικά με τα πιθανά κοιτάσματα. Σύμφωνα με αυτή, «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για ύπαρξη γεωλογικών δομών, ικανών να περιέχουν σημαντικότατες ποσότητες - κυρίως φυσικού αερίου, οι οποίες, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν από γεωτρήσεις, θα μπορούσαν να καλύψουν ένα σοβαρό ποσοστό ή και πλήρως τις ανάγκες μας, όσο και να λειτουργήσουν ως μοχλός συγκράτησης επερχόμενων αυξήσεων τιμών, με πολλαπλές θετικές συνέπειες για τη χώρα μας (γεωστρατηγικές)».

«Πάνω από 30 στόχοι»

Συνεχίζει δε επισημαίνοντας ότι «στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες, έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι, με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ».