Την θλίψη του και τον αποτροπιασμό του για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  προς την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, με την οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύμβολο της Χριστιανοσύνης, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου, θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του.

 Από την πλευρά της , η γενική διευθύντρια της UNESCO επανέλαβε την ανησυχία του Οργανισμού για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές.

 Ο Κ. Μητσοτάκης και η Οντ. Αζουλάι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια του Ναού σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τις προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα της Μονής της Χώρας.

 Διεθνές θέμα οι καταστροφές στην Αγιά Σοφιά -Έξαλλοι και πολλοί Τούρκοι

Υπενθυμίζεται ότι, ο σάλος που προκλήθηκε από τις καταστροφές που αποκαλύφθηκαν στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας, έπειτα από τις εικόνες που «πλημμύρισαν» τα social media, έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

 Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, τοποθετήθηκε ένα μικρό φράγμα μπροστά από την Αυτοκρατορική Πύλη, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και αρκετές ώρες.

 Πρόκειται για μια από τις εννέα πόρτες που οδηγούν στην κύρια αίθουσα του ναού. Πήρε την ονομασία «Αυτοκρατορική Πύλη», επειδή χρησιμοποιούνταν μόνο από τον αυτοκράτορα.


 Αρκετές οι καταστροφές στην Αγιά Σοφιά -Τρύπες σε τοίχους και σκουπίδια

Εν τω μεταξύ, σε άλλες φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, διακρίνονται κι άλλες ζημιές που έχουν γίνει στην Αγιά Σοφιά.

 Όπως αναφέρει στο tweet της η επαγγελματίας ξεναγός Ντιλέκ Τσαμουρτσού (Dilek Camurcu), υπάρχουν μεγάλες τρύπες στους τοίχους πίσω από την είσοδο της Αγίας Σοφίας. «Είναι σπασμένο ακριβώς όπως η πόρτα. Δεκάδες φρουροί ασφαλείας και εργαζόμενοι κοιτάζουν μόνο να δουν αν οι άνθρωποι είναι γυμνοί όταν μπαίνουν, αλλά ρωτάω τι έγινε με τους τοίχους, κανένας από αυτούς δεν ξέρει», αναφέρεται σχετικά.


 Ενώ στο μικρό βίντεο με τις ζημιές στην Αυτοκρατορική Πύλη, επισήμανε: «Αυτές οι ρωγμές στην πόρτα του τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς να χτυπηθεί πολλές φορές. Ρώτησα το θρησκευτικό προσωπικό και την ασφάλεια μέσα, κανείς δεν ξέρει τι έγινε. Η Αγιά Σοφιά, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται να δουν, δεν μπορεί να προστατευτεί».

 Μάλιστα, η ίδια δημοσίευσε και άλλο βίντεο, το οποίο δείχνει καταστροφές σε τοίχους. Η λεζάντα που συνοδεύει το υλικό, σημειώνει: «Άλλη μια από τις πρόσφατες καταστροφές στην Αγία Σοφία. Οι αξιωματικοί δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Κανείς δεν ξέρει».

 Εικόνες που δείχνουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τη φροντίδα της Αγιά Σοφιάς, με σκουπίδια στο εσωτερικό της, έχουν επίσης δει το φως της δημοσιότητας. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν από τα social media είναι χαρακτηριστικές.


 Οι εικόνες αυτές από την Αγιά Σοφιά απασχόλησαν και το σύνολο σχεδόν των τουρκικών ΜΜΕ, με την πλειονότητά τους να εκφράζει αγανάκτηση.

 Προκλητική η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων -«Φυσιολογική η φθορά» στην Αυτοκρατορική Πύλη

Με προκλητικό τρόπο τοποθετήθηκε η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων για την καταστροφή της ιστορικής Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε.

 Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη «φυσιολογική φθορά από τον χρόνο» και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Μάλιστα, τονίζεται ότι οι εργασίες συντήρησης και αναβίωσης του συμπλέγματος στον εμβληματικό ναό εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με επιμέλεια.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο μεντρεσές της Αγίας Σοφίας -που πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρό μας- αποτελεί παράδειγμα (αυτής της επιμέλειας). Το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από το χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Σήμερα η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, πέρα από την εισαγγελική έρευνα, ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο».

 «Το σύμβολο του έθνους και του κράτους, το σύμπλεγμα του μεγάλου τζαμιού της Αγίας Σοφίας, προστατεύεται επιμελώς στον ύψιστο βαθμό από 150 κάμερες ασφαλείας, 68 φύλακες ασφαλείας, καθώς και τουριστική αστυνομία και δεν τίθεται θέμα αδυναμίας ασφαλείας όσον αφορά τη ζημιά. Όπως μπορείτε να εκτιμήσετε, σε καθεστώς μουσείου δεχόταν 18.000 με 19.000 επισκέπτες και με τη μετατροπή σε τζαμί ο αριθμός ανήλθε σε 40.000-45.000», σημειώνει ακόμη η ανακοίνωση.

 Τέλος, η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων έκανε γνωστό πως «η Αγία Σοφία που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, μνημείο της UNESCO, κληροδότημα και παρακαταθήκη του Πορθητή, είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές δομές στην ιστορία της αρχιτεκτονικής. Η Αγία Σοφία όπως παρέμεινε όρθια για 1484 χρόνια έτσι θα μεταβιβαστεί με την ίδια μεγαλοπρέπεια και στο μέλλον».