Συνέδριο αλληλοσπαραγμού - Πώς η κορυφαία εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε πεδίο συγκρούσεων
Σε παρωδία εξελίχθηκε η κορυφαία εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ – Η «νίκη» του Τσίπρα, οι ακραίες αντιπαραθέσεις, το ιδεολογικό χάσμα και το κλίμα εσωστρέφειας
Παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν στα ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ότι η επόμενη ημέρα του Συνεδρίου θα ήταν μια ημέρα αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ όπου η εσωστρέφεια και οι γκρίνιες θα περνούσαν στην Ιστορία, τα γεγονότα τούς διέψευσαν.
Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να εμφανίζεται μετά το τέλος των εργασιών του 3ου Συνεδρίου ενισχυμένος στο εσωκομματικό παιχνίδι -αφού οι προτάσεις του για εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. πέρασαν με ποσοστό 74%, έναντι 26% της πρότασης που είχε καταθέσει η «Ομπρέλα»-, ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο βγήκε από αυτή την κορυφαία διαδικασία πολύ πιο λαβωμένος και πολύ πιο διχασμένος.
Στην πραγματικότητα, σήμερα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τις εκλογές ενωμένο, αφού το εσωκομματικό ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει βαθύνει επικίνδυνα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι, άλλωστε, η πόλωση που επικρατεί ανάμεσα στους λεγόμενους «προεδρικούς» και την «Ομπρέλα»
Έχουν αποφασίσει να μην πέσουν αμαχητί
Αν, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 15 Μαΐου, όταν θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε., δεν καταφέρει να ελέγξει την Κ.Ε. και, άρα, και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του, τότε στην πραγματικότητα μέσα από τη διαδικασία του Συνεδρίου θα έχει καταφέρει απλώς να αναμοχλεύσει τις αντιπαραθέσεις και τις αντιπαλότητες χωρίς κανένα όφελος.Τα όσα συνέβησαν την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου δείχνουν, μάλιστα, πως, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να ελέγχει το κόμμα του σε μεγάλο βαθμό, η εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή οι «53+», που είναι ενταγμένοι στην «Ομπρέλα», έχουν αποφασίσει να μην πέσουν αμαχητί. Οτι θα δώσουν τη μάχη μέχρι τελικής πτώσεως.
Η αντιπαράθεση που υπήρξε λίγο πριν από το τέλος του Συνεδρίου ανάμεσα στην προεδρική πτέρυγα και τους «53+», η οποία επισκίασε επικοινωνιακά την όλη διαδικασία, έχει να κάνει, στην πραγματικότητα, με το τι κόμμα θα είναι από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα είναι ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία ή ένα κόμμα με κλειστές διαδικασίες και σε έναν βαθμό απόλυτα ελεγχόμενο από τους μηχανισμούς.
Χάνει δυνάμεις
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγεται προς το Κέντρο τόσο η εσωκομματική αντιπολίτευση χάνει δυνάμεις και γι’ αυτό δεν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος για την οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του.Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα το προηγούμενο Συνέδριο, το οποίο είχε τους μισούς συνέδρους (3.300) και στο οποίο οι «53+» είχαν αποσπάσει περίπου 35% στα όργανα, αντίθετα από την πρώτη καταγραφή τους σε αυτό το Συνέδριο, που μετά βίας έφτασαν το 26%. Κατά την εκτίμησή τους, δηλαδή, η σφοδρή αντίδραση της «Ομπρέλας» οφείλεται στον υπαρξιακό φόβο που της προκαλεί η εγγραφή νέων μελών, καθώς θέτει σε αμφισβήτηση το πολιτικό τους μέλλον.
Δευτερευόντως έχει να κάνει και με το ιδεολογικό προφίλ του κόμματος, αφού τα στελέχη της «Ομπρέλας» ισχυρίζονται ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον αριστερό προσανατολισμό του στο όνομα της διακυβέρνησης της χώρας από την «προοδευτική διακυβέρνηση». Οι «53+» θεωρούν, δηλαδή, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να κάνει μια σειρά από συμβιβασμούς προκειμένου να πείσει τους Ελληνες πολίτες ότι η «δεύτερη φορά Αριστερά» στην κυβέρνηση θα είναι αλλιώς.
Και όλα αυτά ενώ στην πρωτολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια αριστερή ομιλία, επικαλούμενος τον Εγκελς και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ με τη φράση «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», θέλοντας, με αυτόν τον τρόπο, να καθησυχάσει και τους πιο καχύποπτους συντρόφους του.
Φρόντισε, μάλιστα, λίγο πριν κλείσει τις εργασίες του Συνεδρίου να εμφανιστεί ενωτικός, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» μετά το Συνέδριο και ζητώντας, μάλιστα, από τα στελέχη του κόμματος να μην πάνε με «λίστες» να ψηφίσουν την Κ.Ε. Στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν, πάντως, ακόμα ότι οι «53+» έκαναν αυτό το αντάρτικο στο Συνέδριο «για να τρωθεί το κύρος του Τσίπρα». Να γκριζάρουν, δηλαδή, την εικόνα κυριαρχίας που βγήκε από το γεγονός ότι τα 3/4 των συνέδρων (74%) ενέκριναν την πρότασή του για αλλαγή του τρόπου εκλογής ηγεσίας του κόμματος
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 22/4