Τι σηματοδοτεί η «απειλή» Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του - Ποιοι οι στόχοι του πρωθυπουργού
Η ενόχληση του πρωθυπουργού είναι δεδομένη, ειδικά για ορισμένους υπουργούς και υφυπουργούς που περνάνε περισσότερο χρόνο το τελευταίο διάστημα στις εκλογικές τους περιφέρειες παρά στα υπουργεία τους
Η πρώτη - δημόσια - προειδοποίηση προς τους υπουργούς της κυβέρνησης είχε δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από έξι μήνες περίπου, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο. «Έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης που διαπερνά τις συνταγματικές θητείες. Από σήμερα, συνεπώς, όλοι μιλάμε λιγότερο δουλεύοντας περισσότερο», είχε πει τότε στο κλείσιμο της εισαγωγικής του τοποθέτησης, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του για μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έδιναν προτεραιότητα στις εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς έναντι του έργου που είχαν να επιτελέσουν.
Τώρα, το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι εμφανίσεις στα μίντια όσο η προετοιμασία τους για τις εθνικές εκλογές, που πάλι όμως γίνεται συχνά εις βάρος του κυβερνητικού έργου. Η ενόχληση του πρωθυπουργού είναι δεδομένη, ειδικά για ορισμένους υπουργούς και υφυπουργούς που περνάνε περισσότερο χρόνο το τελευταίο διάστημα στις εκλογικές τους περιφέρειες παρά στα υπουργεία τους.
Για αυτό και σήμερα, μετά την εισαγωγική του ομιλία και αφού έκλεισαν οι κάμερες, αποφάσισε να δείξει την ενόχλησή του αυτή, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε κάποιον. Όλοι όμως κατάλαβαν ότι ο ανασχηματισμός είναι στο μυαλό του πρωθυπουργού και πως αν κάποιοι συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό, τότε θα μείνουν εκτός του επόμενου κυβερνητικού σχήματος.
Πρώτα από όλα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε – εκ νέου – ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, το 2023, επομένως είναι πολύ νωρίς για οποιονδήποτε να ξεκινήσει προεκλογική καμπάνια οποιασδήποτε μορφής. «Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι δωδεκάμηνος. Και για αυτό σας έχει ζητηθεί από τη γραμματεία της κυβέρνησης ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα».
Όπως άλλωστε είχαν αποκαλύψει τα «Παραπολιτικά» την περασμένη εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει σχεδιάσει ένα οδικό χάρτη δώδεκα µηνών, που ξεκινά να ξεδιπλώνεται τον Μάιο και φτάνει µέχρι τις εθνικές εκλογές, στο τέλος της άνοιξης του 2023. Αυτός περιλαµβάνει συνολικά τριάντα νοµοσχέδια, που έχουν προγραµµατιστεί µε τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν ψηφιστεί στο σύνολό τους µέχρι το τέλος του έτους.
Ο στόχος αυτός, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει τεθεί ώστε να λάβει υπόψη οποιαδήποτε επιπλέον εξωγενή εµπόδια και δυσκολίες θα παρουσιαστούν τους επόµενους µήνες και θα καθυστερήσουν το κυβερνητικό έργο - και έτσι, σε κάθε περίπτωση, τα τριάντα νοµοσχέδια και το σύνολο του κυβερνητικού έργου της τετραετίας 2019-2023 να έχουν ολοκληρωθεί µέσα στο πρώτο τρίµηνο της επόµενης χρονιάς. Πέρα βέβαια από το νομοσχέδιο, υψηλής προτεραιότητας είναι και η γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων που αθροίζονται σε πάνω από 10 δις μέχρι το τέλος του έτους και οι οποίοι προέρχονται από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου», ανέφερε στη συνέχεια στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έχει πληροφορηθεί τα «πηγαδάκια» υπουργών και υφυπουργών στα οποία κάνουν εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.
Συνέχισε δε χαριτολογώντας: «Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών. Το λέω χαριτολογώντας αλλά για να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες προκλήσεις».
Ακόμα και αν το είπε χαμογελώντας, είναι σαφές ότι όλοι αντιλήφθηκαν το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένει να δει αν θα το μετουσιώσουν κιόλας σε πράξη.