Κατατίθεται στη Βουλή η αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ - Τι περιλαμβάνει και πως ενισχύεται η αμερικανική παρουσία στη χώρα
Στόχος να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα
Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθεί στη Βουλή η τροποποίηση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (MDCA). Το μνημόνιο συνεργασίας θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει τη δυνατότητα αυξημένης αμερικανικής παρουσίας σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και η Σούδα.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία και συζήτηση σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών την προσεχή Παρασκευή, ώστε την επόμενη εβδομάδα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν ότι η ΣΑΑΣ, που τέθηκε σε ισχύ στις 6/11/1990 πως «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ». Ακολούθως «η ΣΑΑΣ θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος 2 χρόνια πριν διά της διπλωματικής οδού».
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία και συζήτηση σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών την προσεχή Παρασκευή, ώστε την επόμενη εβδομάδα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Υπεγράφη τον Οκτώβριο
Η συμφωνία με τις ΗΠΑ υπεγράφη τον Οκτώβρη του 2021, από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν και αφορούσε στο Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA- το προηγούμενο υπεγράφη το 2019). Το Πρωτόκολλο περιελάβανε ότι, τα δύο μέρη επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση τους και συνεργασία τους».Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν ότι η ΣΑΑΣ, που τέθηκε σε ισχύ στις 6/11/1990 πως «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ». Ακολούθως «η ΣΑΑΣ θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος 2 χρόνια πριν διά της διπλωματικής οδού».
Τι αλλάζει
Η συμφωνία που θα ψηφιστεί από την Βουλή πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 16 Μάιου στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει:- Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο επελέγη λόγω της εγγύτητας στο εκεί λιμάνι που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», από όπου επιχειρούν και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα.
- Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των ΗΠΑ, στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο.
- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, στην Πιερία, που αξιοποιούσαν για ασκήσεις συγκεκριμένα τμήματα των Αμερικάνων.
- Επέκταση εγκαταστάσεων των Αμερικανών στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.