ΣΥΡΙΖΑ: «Ομπρέλα» και τάσεις στις επάλξεις - Μυστικές συναντήσεις και υπόγειες διαβουλεύσεις πριν τη μεγάλη «μάχη»
Τι ψάχνουν οι «53+», τι θέλουν οι «προεδρικοί» και γιατί δεν συντονίζονται οι… υπόλοιποι
Για την πιο µεγάλη εσωκοµµατική µάχη που θα αναδείξει τη νέα ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ ετοιµάζεται το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς στις 15 Μαΐου αναµένεται να στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου και της Κεντρικής Ευρώπης (Κ.Ε). Μυστικές συναντήσεις, υπόγειες διαβουλεύσεις και εσωκοµµατικές συσκέψεις πραγµατοποιούνται καθηµερινά, αφού το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να λύσει τα όποια προβλήµατα υπήρχαν µέχρι σήµερα ανάµεσα στις διάφορες τάσεις, µάλλον τα περιέπλεξε.
Το γεγονός ότι η εσωκοµµατική αντιπολίτευση υπέστη ήττα στις ψηφοφορίες που έγιναν για τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα (πήρε µόνο 25%, έναντι των «προεδρικών», που ανέβασαν τα ποσοστά τους στο 75%) έφερε εντάσεις και πόλωσε το κλίµα ακόµα περισσότερο. Τα γεγονότα που συνέβησαν την τελευταία ηµέρα του Συνεδρίου έδειξαν µάλιστα ότι οι σύντροφοι του Αλέξη Τσίπρα που βλέπουν τα πράγµατα µέσα από µια στενή αριστερή οπτική δεν είναι αποφασισµένοι να παραδώσουν τα όπλα ούτε να υποστείλουν τη σηµαία της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης.
Εάν πραγµατικά καταφέρουν να φτάσουν αυτό το ποσοστό, τότε η «προεδρική» οµάδα θα έχει υποστεί ένα µεγάλο πλήγµα, καθώς, παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας να ελέγξει το κόµµα, τελικά δεν θα έχει καταφέρει παρά ελάχιστα. Εάν πάλι, και παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι «53+», δεν καταφέρουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους πάνω από το 30%, τότε θα µιλάµε για µια σαρωτική ήττα της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης.
Προφανώς, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θα ήθελαν πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, ανάλογη µε αυτήν που πέτυχαν στο Συνέδριο (75-25%), θα είναι όµως ευχαριστηµένοι και µε ένα 70-30%. Σηµαντικό ρόλο στην εκλογή της νέας Κ.Ε., που τώρα θα ανέρχεται σε 300 µέλη, θα παίξει και η απόφαση του Συνεδρίου για ισότιµη συµµετοχή των δύο φύλων. Δηλαδή, όσοι άνδρες βάλουν υποψηφιότητα για την Κ.Ε. θα πρέπει να πάρουν και έναν ιδιαίτερα ικανοποιητικό αριθµό ψήφων για να καταφέρουν να εκλεγούν, αλλιώς τη θέση τους θα καταλάβει κάποια γυναίκα µε λιγότερες ψήφους.
Η διαδικασία της εγγραφής µέχρι και την τελευταία ηµέρα για την ψήφιση του προέδρου έχει ωστόσο τα προβλήµατά της, καθώς -όπως λένε οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης- κανείς δεν µπορεί να ελέγξει εκείνη τη στιγµή εάν πρόκειται πραγµατικά για ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου κόµµατος, ο οποίος πηγαίνει στην κάλπη απλώς για να καταψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 29 Απριλίου 2022.
Το γεγονός ότι η εσωκοµµατική αντιπολίτευση υπέστη ήττα στις ψηφοφορίες που έγιναν για τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα (πήρε µόνο 25%, έναντι των «προεδρικών», που ανέβασαν τα ποσοστά τους στο 75%) έφερε εντάσεις και πόλωσε το κλίµα ακόµα περισσότερο. Τα γεγονότα που συνέβησαν την τελευταία ηµέρα του Συνεδρίου έδειξαν µάλιστα ότι οι σύντροφοι του Αλέξη Τσίπρα που βλέπουν τα πράγµατα µέσα από µια στενή αριστερή οπτική δεν είναι αποφασισµένοι να παραδώσουν τα όπλα ούτε να υποστείλουν τη σηµαία της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης.
Καλύτερη εκπροσώπηση
Η «Οµπρέλα», µέσα στην οποία είναι ενταγµένοι οι «53+», εµφανίζεται να επιθυµεί στην εκλογή για την Κ.Ε. µια καλύτερη εκπροσώπηση από το 25% που πήραν στις εσωκοµµατικές ψηφοφορίες. Γι’ αυτό οργανώνονται καλύτερα, φτιάχνοντας στενές λίστες, ώστε να µη χαθεί καµία ψήφος, ενώ εµφανίζονται να θέλουν να κινητοποιήσουν κάθε µέλος του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζεται µέσα από τις δικές τους απόψεις. Οι προσδοκίες τους είναι µεγάλες, αφού κάποιοι υποστηρίζουν ότι η «Οµπρέλα» µπορεί να πιάσει ακόµα και 40%.Εάν πραγµατικά καταφέρουν να φτάσουν αυτό το ποσοστό, τότε η «προεδρική» οµάδα θα έχει υποστεί ένα µεγάλο πλήγµα, καθώς, παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας να ελέγξει το κόµµα, τελικά δεν θα έχει καταφέρει παρά ελάχιστα. Εάν πάλι, και παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι «53+», δεν καταφέρουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους πάνω από το 30%, τότε θα µιλάµε για µια σαρωτική ήττα της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης.
Λυμένα χέρια
Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει λυµένα τα χέρια για να κάνει όσες αλλαγές επιθυµεί και όπως τις θέλει. Το πρόβληµα µε τους «προεδρικούς» είναι ότι εκφράζονται µέσα από διάφορες τάσεις, που πολλές φορές δεν συµφωνούν για το πώς πρέπει να κινηθούν ώστε να έχουν µια σαρωτική νίκη στην ψηφοφορία για την Κ.Ε. Αλλιώς δηλαδή αντιλαµβάνεται τα πράγµατα και θέλει να δράσει η «Κίνηση Μελών», αλλιώς η «ΡΕΝΕ», αλλιώς η «Γέφυρα», αλλιώς η ΔΗΜ.ΑΡ. και φυσικά αλλιώς οι διάφοροι ΠΑΣΟΚογενείς. Με λίγα λόγια, ισχύει η παροιµία «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξηµερώσει».Προφανώς, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θα ήθελαν πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, ανάλογη µε αυτήν που πέτυχαν στο Συνέδριο (75-25%), θα είναι όµως ευχαριστηµένοι και µε ένα 70-30%. Σηµαντικό ρόλο στην εκλογή της νέας Κ.Ε., που τώρα θα ανέρχεται σε 300 µέλη, θα παίξει και η απόφαση του Συνεδρίου για ισότιµη συµµετοχή των δύο φύλων. Δηλαδή, όσοι άνδρες βάλουν υποψηφιότητα για την Κ.Ε. θα πρέπει να πάρουν και έναν ιδιαίτερα ικανοποιητικό αριθµό ψήφων για να καταφέρουν να εκλεγούν, αλλιώς τη θέση τους θα καταλάβει κάποια γυναίκα µε λιγότερες ψήφους.
Συγκεκριμένο το όριο
Το θέµα της ποσόστωσης έχει να κάνει και µε τους βουλευτές. Καθώς υπάρχει ένα συγκεκριµένο όριο (20%) συµµετοχής των στελεχών της Κοινοβουλευτικής Οµάδας στην Κ.Ε., οι βουλευτές των µεγάλων αστικών κέντρων θα δώσουν µάχη για να βρεθούν στις πρώτες θέσεις. Για την Κ.Ε. θα ψηφίσουν τα 61.600 µέλη του που ήταν εγγεγραµµένα στα µητρώα του κόµµατος έως τις 21 Μαρτίου, σε αντίθεση µε την κάλπη για τον πρόεδρο (µε µοναδικό υποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα), όπου όσοι θέλουν να ψηφίσουν θα µπορούν να γράφονται µέλη και ανήµερα της ψηφοφορίας. Οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για περίπου 70.000 ψηφοφόρους, ενώ στην καλύτερη περίπτωση µπορούν να φτάσουν και τους 80.000.Η διαδικασία της εγγραφής µέχρι και την τελευταία ηµέρα για την ψήφιση του προέδρου έχει ωστόσο τα προβλήµατά της, καθώς -όπως λένε οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης- κανείς δεν µπορεί να ελέγξει εκείνη τη στιγµή εάν πρόκειται πραγµατικά για ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου κόµµατος, ο οποίος πηγαίνει στην κάλπη απλώς για να καταψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα.
Περί «λευκού»
Μια τέτοια κίνηση έχει προφανώς τη σηµασία της, καθώς µπορεί να καταγραφεί ένα αξιοσηµείωτο ποσοστό του «λευκού», ενώ υπό κανονικές συνθήκες αναµένεται να κινηθεί σε µονοψήφιο αριθµό. Και αυτό διότι ακόµα και οι «53+» δεν επιθυµούν να ρίξουν στην κάλπη «λευκό» για τον πρόεδρο, γιατί η άποψη αυτή δεν µπορεί να περάσει στα στελέχη της «Οµπρέλας», αφού, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν, πολλοί αναγνωρίζουν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα ήταν κόµµα εξουσίας*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 29 Απριλίου 2022.