Μηταράκης στα Παραπολιτικά 90,1: Έως 31 Δεκεμβρίου θα κλείσουν τα διαμερίσματα φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο - Να προλάβουμε μία προσφυγική κρίση
Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως η Frontex έχει επιφορτιστεί με την προστασία των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θέλει να ξαναζήσει μεγάλες μεταναστευτικές ροές
«Ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει και πόσο βαθειά θα είναι η ενεργειακή κρίση και για αυτό η κυβέρνηση λαμβάνει επιπλέον μέτρα στο πλαίσιο της αντοχής της οικονομίας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Ειδικότερα, ο ίδιος σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει δώσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Παράλληλα, σχολιάζοντας το έγκλημα της Marfin είπε πως γνωρίζει σε ποιο ανακριτικό στάδιο βρίσκεται η υπόθεση. Είπε πως είναι μια τραγική υπενθύμιση ότι το μίσος και ο διχασμός έρχονται στην πολιτική πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως η Frontex έχει επιφορτιστεί με την προστασία των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θέλει να ξαναζήσει μεγάλες
μεταναστευτικές ροές.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως το 70% εκείνων που έρχονται από την Τουρκία σύμφωνα με τα στοιχεία από την υπηρεσία ασύλου κρίνεται ότι δεν είναι πρόσφυγες και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα.
Επισήμανε ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν κλείσει όλα τα διαμερίσματα φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο. Όπως είπε αρχικά διέμεναν 25.000 και τώρα 10.000, διευκρινίζοντας πως όσοι έχουν πάρει άσυλο θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ενσωμάτωσης και οι άλλοι θα απελαθούν .
Αναφορικά με τους Ουκρανούς πρόσφυγες είπε ότι πρέπει να προλάβουμε μια προσφυγική ροή προς τις χώρες της Ευρώπης.
Τέλος, τόνισε πως δίνεται χρηματοδότηση σε δήμους που έχουν επηρεαστεί από την μεταναστευτική κρίση.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με τις αναμενόμενες ανακοινώσεις για την ηλεκτρική ενέργεια: Είναι η δεύτερη φορά που κάνουμε αυτή τη συζήτηση τα τελευταία δύο χρόνια, την ίδια συζήτηση είχαμε κάνει με την πανδημία στην αρχή μας είχε κατηγορήσει η αντιπολίτευση ότι δεν κάνουμε αρκετά για την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά, δύο χρόνια μετά πάνω από 40 δις € στήριξαν πλήρως την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά με αποτέλεσμα πέρυσι να έχουμε τον πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και την πολύ μεγάλη μείωση της ανεργίας, το ίδιο θα γίνει και στην ενέργεια. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση, πόσο βαθιά θα είναι τους επόμενους μήνες αυτή η κρίση που επηρεάζει τις πρώτες ύλες, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο από το οποίο δημιουργούμε ηλεκτρική ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να διατηρήσει δυνάμεις, διατηρεί δυνάμεις και σταθερά έρχεται με πρωτοβουλίες όπως αυτή που αναμένεται τώρα, όπως και η πρωτοβουλία που έχουμε πάρει εδώ και καιρό στο φυσικό αέριο και μειώνει σημαντικά τους λογαριασμούς φυσικού αερίου των νοικοκυριών. Θα πάρουμε ότι μέτρο χρειάζεται στα πλαίσια της αντοχής της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούμε να ξαναμπούμε σε οικονομικές περιπέτειες νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι, νομίζω ότι σε αυτό συμφωνεί ακόμα και η αντιπολίτευση.
Έχουμε ήδη δώσει πάνω από 4 δις € δεν φτάνουν γιατί η κρίση συνεχίζεται, η κρίση βαθαίνει και οι επιπτώσεις των κυρώσεων που επιβάλει η Ευρώπη και πολύ σωστά επιβάλει αυτό επηρεάζει τις τιμές της ενέργειας. Ξεχνάμε καμιά φορά ότι είμαστε σε πόλεμο στην Ευρώπη και αυτός ο πόλεμος έχει επιπτώσεις. Δεν μπορούμε να κρύψουμε στον κόσμο ότι έχει επιπτώσεις και αυτές οι επιπτώσεις που υπερβαίνουν πολλές φορές τις δυνάμεις μιας μεμονωμένης χώρας όπως είναι η Ελλάδα και για αυτό η πρώτη μας προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή ήταν να ζητήσουμε πρωτοβουλίες ευρωπαϊκού επιπέδου, ειδικά στην αγορά παραγώγων, ειδικά στην ανάγκη να μπει ένα πλαφόν στην χονδρική δηλαδή στις πρώτες ύλες που παράγουν την ενέργεια και είπε ο Πρωθυπουργός ότι αν η Ευρώπη δεν πάει τις αποφάσεις που η αλήθεια είναι ότι το θέμα της πανδημίας τις πήρε, και στην οικονομική διάσταση και στη διάσταση των εμβολίων η Ευρώπη καθυστέρησε στην αρχή αλλά στάθηκε στα πόδια της, αν δεν μπορέσει να το κάνει αυτή τη φορά στην κρίση ενέργειας η Ελλάδα θα κάνει περισσότερα από ότι θα κάνει συνολικά η Ευρώπη.
Για την επέτειο 12 χρόνων από την τραγική υπόθεση της Marfin: Δεν γνωρίζω σε ποιο ανακριτικό στάδιο βρίσκεται ο φάκελος. Είναι μια τραγική υπενθύμιση πόσες φορές το μίσος και ο διχασμός έρχονται στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και δυστυχώς αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο των καιρών είναι φαινόμενο που πολλές φορές στην ελληνική ιστορία έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλες καταστροφές. Αν κάτι πρέπει να διδαχτούμε από αυτό το τραγικό περιστατικό που αθώοι άνθρωποι οι οποίοι καήκανε στη δουλειά τους είναι να μην έχουμε ακραίους τόνους και αυτό κάποια στιγμή πρέπει να το εξαλείψουμε από την ελληνική πολιτική τις ακρότητες των τόνων που ξεσηκώνουν μερικές φορές ανθρώπους στα άκρα να οδηγούνται σε εγκληματικές ενέργειες. Για τους οποίους ελπίζω και εγώ να βρεθούν αντιμέτωποι με ελληνική ποινική Δικαιοσύνη.
Αναφορικά με την Frontex: Η Frontex είναι ένα ένοπλο σώμα ασφαλείας της ΕΕ που έχει επιφορτιστεί με την προστασία των κοινών μας εξωτερικών συνόρων. Η Ελλάδα είμαστε ξεκάθαροι φυλάμε τα σύνορα μας, θεωρούμε ότι αυτό είναι σωστό, είναι νόμιμο και τα φυλάμε με ένα τρόπο που κατ΄εμάς συνάδει απολύτως με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι όπως βιώσαμε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ που είχαμε 1 εκατομμύρια αφίξεις το 2015. Πέρυσι το 2021 συνολικά είχαμε 8,5 χιλιάδες αφίξεις, φέτος στο πρώτο τετράμηνο είμαστε κάτω από τις 3 χιλιάδες αφίξεις. Αυτοί είναι αριθμοί που η χώρα μας μπορεί και διαχειρίζεται και η υπηρεσία Ασύλου και η υπηρεσία πρώτης υποδοχής και η ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα δεν συνορεύει με καμιά εμπόλεμη χώρα, συνορεύουμε με την Τουρκία η οποία είναι μια χώρα η οποία ήδη φιλοξενεί αρκετούς πρόσφυγες και έχει την ικανότητα, την δυνατότητα, τους θεσμούς να το πράξει.
Λέτε ότι αυτοί που έρχονται από την Τουρκία δεν είναι πρόσφυγες, είναι παράνομοι μετανάστες;
Το 70% αυτών που έρχονται από την Τουρκία τελικά κρίνεται και από την υπηρεσία Ασύλου και από την ανεξάρτητη αρχή προσφυγών ότι δεν είναι πρόσφυγες. Αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη , είναι τα στατιστικά του 2021 της υπηρεσίας ασύλου. Η πλειοψηφία αυτών που έρχονται δεν λαμβάνουν τελικά διεθνή προστασία στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια διαδικασία από το κοινοβούλιο η οποία δημιούργησε μια ειδική επιτροπή για να ελέγξει την Frontex η οποία στην έκθεσή της δεν κατέληξε ότι γίνεται κάτι παράνομο στην Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι και η εθνική αρχή διαφάνειας έκανε μια εμπεριστατωμένη έρευνα το πόρισμα της οποίας δημοσιεύτηκε και το επίσης βρήκε ότι οι καταγγελίες που έγιναν τον Οκτώβριο του ’21 από κάποιους δημοσιογραφικούς οργανισμούς και κάποιες ερευνητικές οργανώσεις δεν είχαν αξιόπιστα στοιχεία για να καταλήξουν στο συμπέρασμα που τότε είχαν καταλήξει. Η OLAF έχει κάνει πράγματι μια έρευνα για τη διαχείριση της Frontex, χθες το κοινοβούλιο ζήτησε αυτή η έρευνα να δοθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μέχρι να δοθεί έγινε μια παράταση της διαδικασίας για την έγκριση του ισολογισμού και η ΝΔ ψήφισε υπέρ της παράτασης μέχρι να έρθει η έκθεση της Frontex στο κοινοβούλιο. Δεν είναι κακό να δοθεί η έρευνα της OLAF στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πάντως σύμφωνα με τα λεγόμενα το διοικητικό συμβούλιο της Frontex, ο κ. Λεζερί θεωρεί ότι όλες του οι δράσεις και όλες του οι ενέργειες ήταν απόλυτα νόμιμες και σύννομες αλλά παραιτήθηκε διαφωνώντας με θέματα στρατηγικής που κατά τη γνώμη του προσπαθούσαν κάποιοι να αλλάξουν τους κανονισμούς λειτουργίας της Frontex και στη νέα πραγματικότητα δεν ήθελε ο κ. Λεζερί απ’ ότι είπε να είναι μέρος της.
Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη ότι υπάρχει ένα κύμα προπαγάνδας από την πλευρά της Τουρκίας την οποία υιοθετούν και ελληνικά μέσα ενημέρωσης: Οι έρευνες οι οποίες εμφανίζονται κατά καιρούς γίνονται από ΜΚΟ και κάποια ΜΜΕ στην Ευρώπη είναι πραγματικότητα, το ότι βασική πηγή πληροφορίας για αυτές τις έρευνες είναι δεδομένα που τους δίνουνε από την Τουρκία ή άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία, άνθρωποι οι οποίοι δεν τους έχει επιβεβαιώσει κανείς μιλάνε σε οργανώσεις και λένε κάποια ιστορία για το πώς το βιώσανε και ότι υπάρχουν πολλά λεφτά τα οποία αφιερώνονται σε αυτές τις έρευνες, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα είναι ενδιαφέρον να ξεκαθαρίσει κάποια στιγμή και η Ευρώπη τι πιστεύει ότι πρέπει να κάνει στα σύνορα. Τον Απρίλιο βγήκε μια αποφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνέχεια και παλαιότερης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου αυτή τη φορά ήταν για μια περίπτωση που αφορά τη Βόρ. Μακεδονία, την άλλη φορά ήταν για μια περίπτωση που αφορούσε την Ισπανία που το δικαστήριο έκρινε ότι ακόμα και βίαιες επαναπροωθήσεις που έχουνε γίνει ανθρώπων οι οποίοι είχανε μπει στο έδαφος μια χώρας, το οποίο δεν είναι αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι κάτι πολύ πιο προχωρημένο, κρίθηκε νόμιμο. Υπάρχει μια ιδεοληψία της Αριστεράς που προσπαθεί να περάσει στην Ευρώπη την έννοια ότι οι χώρες δεν έχουν σύνορα και όποιος θέλει πρέπει να μπαίνει. Αν αυτό ήταν πραγματικότητα αναρωτιέμαι γιατί έχουμε διαβατήρια και γιατί παίρνουνε βίζα κάποιοι άνθρωποι για να ταξιδέψουν σε κάποιες χώρες. Αυτή η λογική της διεθνοποίησης, της κατάργησης των συνόρων δεν είναι κάτι που η Ευρώπη έχει ποτέ συμφωνήσει.
Για τα διαμερίσματα φιλοξενίας: Στο μέγιστο είχαμε φτάσει να έχουμε 25 χιλιαδες άτομα σε διαμερίσματα, σημερα έχουμε 10 χιλιάδες, έχουμε ήδη κλείσει δηλαδή το 60% του προγράμματος. Παραμένουν 10 χιλιαδες οι οποίοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα. Από αυτές τις 10 χιλιάδες στην Αττική είναι ένα μεγάλο μέρος, στην Αθήνα είναι ένα μεγάλο μέρος. Η Αθήνα στο θέμα των διαμερισμάτων από την αρχή του προγράμματος Εστία αποτέλεσε ένα κέντρο λόγω των χαμηλών ενοικίων που υπάρχουν σε κάποιες δυστυχώς υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας βρήκαν πρόσφορο έδαφος οι πάροχοι να βρουν διαμερίσματα εκεί, με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην Αθήνα. Έχουμε πει ότι το 2022 οι μεγάλες πόλεις για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα αφού έχουμε ολοκληρώσει την αποσυμφόρηση των νησιών , αφού έχουμε κλείσει 85 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα φέτος επικεντρωνόμαστε στις μεγάλες πόλεις κλείνουμε αυτά τα διαμερίσματα στις 31 Δεκεμβρίου. Όσοι έχουνε πάρει άσυλο θα πρέπει να μπουν σε προγράμματα ενσωμάτωσης όσοι έχουν αρνητική απόφαση θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απέλασή τους. Αν έχουν μείνει κάποιοι που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόφασης για το αν δικαιούνται άσυλο θα μεταφερθούνε εκτός Αθηνών σε υφιστάμενες δομές σε κενές θέσεις που υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή σε όλο το εθνικό σύστημα υποδοχής η χωρητικότητα είναι κατά 55% άδεια.
Αναφορικά με τη σχέση με τον Δήμαρχο Αθηναίων για το μεταναστευτικό: Πάντα έχουμε μια πολύ καλή σχέση και μια πολύ καλή συνεργασία και πολλά χρόνια γνωριμίας με τον κ. Μπακογιάννη, συνεργαζόμαστε για τον κοινό στόχο. Συμφωνήσαμε να κλείσει ο Ελαιώνας, εμείς προχωράμε και ένα βήμα παραπάνω κλείνουμε τα διαμερίσματα. Ένα χώρο που είχαμε στην Αθήνα σαν υπνωτήριο για πρόσφυγες το παραχωρήσαμε στο δήμο Αθηναίων για να γίνει υπνωτήριο για τους αστέγους της Αθήνας. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα και την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών και αν τον προβληματίζει ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο προσφυγικό κύμα: Νομίζω ότι η Ευρώπη ίσως δεν έχει επικεντρωθεί στο βαθμό που πρέπει στο γεγονός ότι υπάρχει μια υποβόσκουσα κρίση και πρέπει να πάρουμε γρήγορα δράσεις σε χώρες οι οποίες έχουν τέτοιο κίνδυνο για να προλάβουμε μια προσφυγική ροή προς την Ευρώπη. Εγώ θεωρώ ότι είναι πιθανότητα για το 2022 και το 2023 να υπάρξει μια πίεση και για αυτό είναι σημαντικό και ο ρόλος της Frontex από τη μια αποτρεπτικά αλλά και από την άλλη μια θετική ατζέντα στήριξης των ανθρώπων οι οποίοι κινδυνεύουν από την επισιτιστική κρίση. Πρέπει η Ευρώπη να προλάβει τις επόμενες κρίσεις γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για την Ουκρανία και έχουμε ξεχάσει τι γίνεται στο Αφγανιστάν, έχουμε ξεχάσει τι γίνεται στην Αφρική με την επισιτιστική κρίση και επικεντρωνόμαστε στην Ουκρανία, και ορθά κάνουμε και επικεντρωνόμαστε στην Ουκρανία αλλά ως Ευρώπη συνολικά πρέπει να προλάβουμε αυτά τα κύματα πριν έρθουν στην Ευρώπη.
Για τις χρηματοδοτήσεις από το ταμείο Αλληλεγγύης σε τρεις οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης: Συνολικά έχουμε στηρίξει 85 έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης, 32 εκ. €. Υπάρχει μια χρηματοδότηση η οποία δίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε δήμους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από την μεταναστευτική κρίση για να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και διαρκώς η αρμόδια επιτροπή εγκρίνει αιτήματα δήμων.
Aκούστε τη συνέντευξή του
Ειδικότερα, ο ίδιος σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει δώσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Παράλληλα, σχολιάζοντας το έγκλημα της Marfin είπε πως γνωρίζει σε ποιο ανακριτικό στάδιο βρίσκεται η υπόθεση. Είπε πως είναι μια τραγική υπενθύμιση ότι το μίσος και ο διχασμός έρχονται στην πολιτική πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως η Frontex έχει επιφορτιστεί με την προστασία των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θέλει να ξαναζήσει μεγάλες
μεταναστευτικές ροές.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως το 70% εκείνων που έρχονται από την Τουρκία σύμφωνα με τα στοιχεία από την υπηρεσία ασύλου κρίνεται ότι δεν είναι πρόσφυγες και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα.
Επισήμανε ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν κλείσει όλα τα διαμερίσματα φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο. Όπως είπε αρχικά διέμεναν 25.000 και τώρα 10.000, διευκρινίζοντας πως όσοι έχουν πάρει άσυλο θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ενσωμάτωσης και οι άλλοι θα απελαθούν .
Αναφορικά με τους Ουκρανούς πρόσφυγες είπε ότι πρέπει να προλάβουμε μια προσφυγική ροή προς τις χώρες της Ευρώπης.
Τέλος, τόνισε πως δίνεται χρηματοδότηση σε δήμους που έχουν επηρεαστεί από την μεταναστευτική κρίση.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με τις αναμενόμενες ανακοινώσεις για την ηλεκτρική ενέργεια: Είναι η δεύτερη φορά που κάνουμε αυτή τη συζήτηση τα τελευταία δύο χρόνια, την ίδια συζήτηση είχαμε κάνει με την πανδημία στην αρχή μας είχε κατηγορήσει η αντιπολίτευση ότι δεν κάνουμε αρκετά για την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά, δύο χρόνια μετά πάνω από 40 δις € στήριξαν πλήρως την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά με αποτέλεσμα πέρυσι να έχουμε τον πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και την πολύ μεγάλη μείωση της ανεργίας, το ίδιο θα γίνει και στην ενέργεια. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση, πόσο βαθιά θα είναι τους επόμενους μήνες αυτή η κρίση που επηρεάζει τις πρώτες ύλες, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο από το οποίο δημιουργούμε ηλεκτρική ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να διατηρήσει δυνάμεις, διατηρεί δυνάμεις και σταθερά έρχεται με πρωτοβουλίες όπως αυτή που αναμένεται τώρα, όπως και η πρωτοβουλία που έχουμε πάρει εδώ και καιρό στο φυσικό αέριο και μειώνει σημαντικά τους λογαριασμούς φυσικού αερίου των νοικοκυριών. Θα πάρουμε ότι μέτρο χρειάζεται στα πλαίσια της αντοχής της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούμε να ξαναμπούμε σε οικονομικές περιπέτειες νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι, νομίζω ότι σε αυτό συμφωνεί ακόμα και η αντιπολίτευση.Έχουμε ήδη δώσει πάνω από 4 δις € δεν φτάνουν γιατί η κρίση συνεχίζεται, η κρίση βαθαίνει και οι επιπτώσεις των κυρώσεων που επιβάλει η Ευρώπη και πολύ σωστά επιβάλει αυτό επηρεάζει τις τιμές της ενέργειας. Ξεχνάμε καμιά φορά ότι είμαστε σε πόλεμο στην Ευρώπη και αυτός ο πόλεμος έχει επιπτώσεις. Δεν μπορούμε να κρύψουμε στον κόσμο ότι έχει επιπτώσεις και αυτές οι επιπτώσεις που υπερβαίνουν πολλές φορές τις δυνάμεις μιας μεμονωμένης χώρας όπως είναι η Ελλάδα και για αυτό η πρώτη μας προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή ήταν να ζητήσουμε πρωτοβουλίες ευρωπαϊκού επιπέδου, ειδικά στην αγορά παραγώγων, ειδικά στην ανάγκη να μπει ένα πλαφόν στην χονδρική δηλαδή στις πρώτες ύλες που παράγουν την ενέργεια και είπε ο Πρωθυπουργός ότι αν η Ευρώπη δεν πάει τις αποφάσεις που η αλήθεια είναι ότι το θέμα της πανδημίας τις πήρε, και στην οικονομική διάσταση και στη διάσταση των εμβολίων η Ευρώπη καθυστέρησε στην αρχή αλλά στάθηκε στα πόδια της, αν δεν μπορέσει να το κάνει αυτή τη φορά στην κρίση ενέργειας η Ελλάδα θα κάνει περισσότερα από ότι θα κάνει συνολικά η Ευρώπη.
Για την επέτειο 12 χρόνων από την τραγική υπόθεση της Marfin: Δεν γνωρίζω σε ποιο ανακριτικό στάδιο βρίσκεται ο φάκελος. Είναι μια τραγική υπενθύμιση πόσες φορές το μίσος και ο διχασμός έρχονται στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και δυστυχώς αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο των καιρών είναι φαινόμενο που πολλές φορές στην ελληνική ιστορία έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλες καταστροφές. Αν κάτι πρέπει να διδαχτούμε από αυτό το τραγικό περιστατικό που αθώοι άνθρωποι οι οποίοι καήκανε στη δουλειά τους είναι να μην έχουμε ακραίους τόνους και αυτό κάποια στιγμή πρέπει να το εξαλείψουμε από την ελληνική πολιτική τις ακρότητες των τόνων που ξεσηκώνουν μερικές φορές ανθρώπους στα άκρα να οδηγούνται σε εγκληματικές ενέργειες. Για τους οποίους ελπίζω και εγώ να βρεθούν αντιμέτωποι με ελληνική ποινική Δικαιοσύνη.
Αναφορικά με την Frontex: Η Frontex είναι ένα ένοπλο σώμα ασφαλείας της ΕΕ που έχει επιφορτιστεί με την προστασία των κοινών μας εξωτερικών συνόρων. Η Ελλάδα είμαστε ξεκάθαροι φυλάμε τα σύνορα μας, θεωρούμε ότι αυτό είναι σωστό, είναι νόμιμο και τα φυλάμε με ένα τρόπο που κατ΄εμάς συνάδει απολύτως με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι όπως βιώσαμε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ που είχαμε 1 εκατομμύρια αφίξεις το 2015. Πέρυσι το 2021 συνολικά είχαμε 8,5 χιλιάδες αφίξεις, φέτος στο πρώτο τετράμηνο είμαστε κάτω από τις 3 χιλιάδες αφίξεις. Αυτοί είναι αριθμοί που η χώρα μας μπορεί και διαχειρίζεται και η υπηρεσία Ασύλου και η υπηρεσία πρώτης υποδοχής και η ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα δεν συνορεύει με καμιά εμπόλεμη χώρα, συνορεύουμε με την Τουρκία η οποία είναι μια χώρα η οποία ήδη φιλοξενεί αρκετούς πρόσφυγες και έχει την ικανότητα, την δυνατότητα, τους θεσμούς να το πράξει.
Λέτε ότι αυτοί που έρχονται από την Τουρκία δεν είναι πρόσφυγες, είναι παράνομοι μετανάστες;
Το 70% αυτών που έρχονται από την Τουρκία τελικά κρίνεται και από την υπηρεσία Ασύλου και από την ανεξάρτητη αρχή προσφυγών ότι δεν είναι πρόσφυγες. Αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη , είναι τα στατιστικά του 2021 της υπηρεσίας ασύλου. Η πλειοψηφία αυτών που έρχονται δεν λαμβάνουν τελικά διεθνή προστασία στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια διαδικασία από το κοινοβούλιο η οποία δημιούργησε μια ειδική επιτροπή για να ελέγξει την Frontex η οποία στην έκθεσή της δεν κατέληξε ότι γίνεται κάτι παράνομο στην Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι και η εθνική αρχή διαφάνειας έκανε μια εμπεριστατωμένη έρευνα το πόρισμα της οποίας δημοσιεύτηκε και το επίσης βρήκε ότι οι καταγγελίες που έγιναν τον Οκτώβριο του ’21 από κάποιους δημοσιογραφικούς οργανισμούς και κάποιες ερευνητικές οργανώσεις δεν είχαν αξιόπιστα στοιχεία για να καταλήξουν στο συμπέρασμα που τότε είχαν καταλήξει. Η OLAF έχει κάνει πράγματι μια έρευνα για τη διαχείριση της Frontex, χθες το κοινοβούλιο ζήτησε αυτή η έρευνα να δοθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μέχρι να δοθεί έγινε μια παράταση της διαδικασίας για την έγκριση του ισολογισμού και η ΝΔ ψήφισε υπέρ της παράτασης μέχρι να έρθει η έκθεση της Frontex στο κοινοβούλιο. Δεν είναι κακό να δοθεί η έρευνα της OLAF στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πάντως σύμφωνα με τα λεγόμενα το διοικητικό συμβούλιο της Frontex, ο κ. Λεζερί θεωρεί ότι όλες του οι δράσεις και όλες του οι ενέργειες ήταν απόλυτα νόμιμες και σύννομες αλλά παραιτήθηκε διαφωνώντας με θέματα στρατηγικής που κατά τη γνώμη του προσπαθούσαν κάποιοι να αλλάξουν τους κανονισμούς λειτουργίας της Frontex και στη νέα πραγματικότητα δεν ήθελε ο κ. Λεζερί απ’ ότι είπε να είναι μέρος της.
Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη ότι υπάρχει ένα κύμα προπαγάνδας από την πλευρά της Τουρκίας την οποία υιοθετούν και ελληνικά μέσα ενημέρωσης: Οι έρευνες οι οποίες εμφανίζονται κατά καιρούς γίνονται από ΜΚΟ και κάποια ΜΜΕ στην Ευρώπη είναι πραγματικότητα, το ότι βασική πηγή πληροφορίας για αυτές τις έρευνες είναι δεδομένα που τους δίνουνε από την Τουρκία ή άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία, άνθρωποι οι οποίοι δεν τους έχει επιβεβαιώσει κανείς μιλάνε σε οργανώσεις και λένε κάποια ιστορία για το πώς το βιώσανε και ότι υπάρχουν πολλά λεφτά τα οποία αφιερώνονται σε αυτές τις έρευνες, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα είναι ενδιαφέρον να ξεκαθαρίσει κάποια στιγμή και η Ευρώπη τι πιστεύει ότι πρέπει να κάνει στα σύνορα. Τον Απρίλιο βγήκε μια αποφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνέχεια και παλαιότερης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου αυτή τη φορά ήταν για μια περίπτωση που αφορά τη Βόρ. Μακεδονία, την άλλη φορά ήταν για μια περίπτωση που αφορούσε την Ισπανία που το δικαστήριο έκρινε ότι ακόμα και βίαιες επαναπροωθήσεις που έχουνε γίνει ανθρώπων οι οποίοι είχανε μπει στο έδαφος μια χώρας, το οποίο δεν είναι αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι κάτι πολύ πιο προχωρημένο, κρίθηκε νόμιμο. Υπάρχει μια ιδεοληψία της Αριστεράς που προσπαθεί να περάσει στην Ευρώπη την έννοια ότι οι χώρες δεν έχουν σύνορα και όποιος θέλει πρέπει να μπαίνει. Αν αυτό ήταν πραγματικότητα αναρωτιέμαι γιατί έχουμε διαβατήρια και γιατί παίρνουνε βίζα κάποιοι άνθρωποι για να ταξιδέψουν σε κάποιες χώρες. Αυτή η λογική της διεθνοποίησης, της κατάργησης των συνόρων δεν είναι κάτι που η Ευρώπη έχει ποτέ συμφωνήσει.
Για τα διαμερίσματα φιλοξενίας: Στο μέγιστο είχαμε φτάσει να έχουμε 25 χιλιαδες άτομα σε διαμερίσματα, σημερα έχουμε 10 χιλιάδες, έχουμε ήδη κλείσει δηλαδή το 60% του προγράμματος. Παραμένουν 10 χιλιαδες οι οποίοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα. Από αυτές τις 10 χιλιάδες στην Αττική είναι ένα μεγάλο μέρος, στην Αθήνα είναι ένα μεγάλο μέρος. Η Αθήνα στο θέμα των διαμερισμάτων από την αρχή του προγράμματος Εστία αποτέλεσε ένα κέντρο λόγω των χαμηλών ενοικίων που υπάρχουν σε κάποιες δυστυχώς υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας βρήκαν πρόσφορο έδαφος οι πάροχοι να βρουν διαμερίσματα εκεί, με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην Αθήνα. Έχουμε πει ότι το 2022 οι μεγάλες πόλεις για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα αφού έχουμε ολοκληρώσει την αποσυμφόρηση των νησιών , αφού έχουμε κλείσει 85 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα φέτος επικεντρωνόμαστε στις μεγάλες πόλεις κλείνουμε αυτά τα διαμερίσματα στις 31 Δεκεμβρίου. Όσοι έχουνε πάρει άσυλο θα πρέπει να μπουν σε προγράμματα ενσωμάτωσης όσοι έχουν αρνητική απόφαση θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απέλασή τους. Αν έχουν μείνει κάποιοι που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόφασης για το αν δικαιούνται άσυλο θα μεταφερθούνε εκτός Αθηνών σε υφιστάμενες δομές σε κενές θέσεις που υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή σε όλο το εθνικό σύστημα υποδοχής η χωρητικότητα είναι κατά 55% άδεια.
Αναφορικά με τη σχέση με τον Δήμαρχο Αθηναίων για το μεταναστευτικό: Πάντα έχουμε μια πολύ καλή σχέση και μια πολύ καλή συνεργασία και πολλά χρόνια γνωριμίας με τον κ. Μπακογιάννη, συνεργαζόμαστε για τον κοινό στόχο. Συμφωνήσαμε να κλείσει ο Ελαιώνας, εμείς προχωράμε και ένα βήμα παραπάνω κλείνουμε τα διαμερίσματα. Ένα χώρο που είχαμε στην Αθήνα σαν υπνωτήριο για πρόσφυγες το παραχωρήσαμε στο δήμο Αθηναίων για να γίνει υπνωτήριο για τους αστέγους της Αθήνας. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα και την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών και αν τον προβληματίζει ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο προσφυγικό κύμα: Νομίζω ότι η Ευρώπη ίσως δεν έχει επικεντρωθεί στο βαθμό που πρέπει στο γεγονός ότι υπάρχει μια υποβόσκουσα κρίση και πρέπει να πάρουμε γρήγορα δράσεις σε χώρες οι οποίες έχουν τέτοιο κίνδυνο για να προλάβουμε μια προσφυγική ροή προς την Ευρώπη. Εγώ θεωρώ ότι είναι πιθανότητα για το 2022 και το 2023 να υπάρξει μια πίεση και για αυτό είναι σημαντικό και ο ρόλος της Frontex από τη μια αποτρεπτικά αλλά και από την άλλη μια θετική ατζέντα στήριξης των ανθρώπων οι οποίοι κινδυνεύουν από την επισιτιστική κρίση. Πρέπει η Ευρώπη να προλάβει τις επόμενες κρίσεις γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για την Ουκρανία και έχουμε ξεχάσει τι γίνεται στο Αφγανιστάν, έχουμε ξεχάσει τι γίνεται στην Αφρική με την επισιτιστική κρίση και επικεντρωνόμαστε στην Ουκρανία, και ορθά κάνουμε και επικεντρωνόμαστε στην Ουκρανία αλλά ως Ευρώπη συνολικά πρέπει να προλάβουμε αυτά τα κύματα πριν έρθουν στην Ευρώπη.
Για τις χρηματοδοτήσεις από το ταμείο Αλληλεγγύης σε τρεις οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης: Συνολικά έχουμε στηρίξει 85 έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης, 32 εκ. €. Υπάρχει μια χρηματοδότηση η οποία δίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε δήμους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από την μεταναστευτική κρίση για να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και διαρκώς η αρμόδια επιτροπή εγκρίνει αιτήματα δήμων.