Το «στίγµα» της Νέας ∆ηµοκρατίας στην κοινωνία δίνει ο γενικός διευθυντής του κόµµατος, Γιάννης Μπρατάκος, που δίνει έµφαση στην πολιτική για τη νεολαία.

Το Συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας γίνεται σε µια περίοδο που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βιώνουν σηµαντικές δυσκολίες λόγω της ακρίβειας στο ρεύµα και στα καύσιµα. Μπορεί το κυβερνών κόµµα να δώσει απαντήσεις στις αγωνίες αυτές;

bratakos
Οι πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι ισχυρές και είναι λογικό να υπάρχει φόβος, ανασφάλεια και ανησυχία. Σε αυτές τις αγωνίες, η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας απαντά µε ειλικρίνεια, ευθύνη και πράξεις. Είναι αυτή η κυβέρνηση που κράτησε όρθια την οικονοµία και την κοινωνία απέναντι στην πανδηµία, εφαρµόζοντας µέτρα άνω των 40 δισεκατοµµυρίων ευρώ. Το ίδιο κάνει και σήµερα, στηρίζοντας τους πλέον ευάλωτους µε στοχευµένες επιδοτήσεις και εισοδηµατικές ενισχύσεις ενάντια στην ακρίβεια.

Ταυτόχρονα, όµως, διασφαλίζει και το αύριο, προωθώντας νέες επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης, χτίζοντας προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάπτυξη το επόµενο διάστηµα. Η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά την παροχολογία και τις ανέξοδες υποσχέσεις για κατάργηση των προβληµάτων «µε έναν νόµο κι ένα άρθρο».

Η συγκυρία που βιώνουµε δεν πρέπει να γίνει αφορµή να γυρίσουµε πίσω, αλλά να πάµε µπροστά, µε περισσότερες τολµηρές αποφάσεις και µεταρρυθµίσεις. Και η Νέα ∆ηµοκρατία είναι η µόνη πολιτική δύναµη που µπορεί να εγγυηθεί αυτή την πορεία.  

Η συγκυρία που βιώνουµε δεν πρέπει να γίνει αφορµή να γυρίσουµε πίσω, αλλά να πάµε µπροστά


Μπορεί ένα κοµµατικό συνέδριο να έχει απήχηση στη νεολαία; Ποιο είναι το µήνυµα που εκπέµπετε στους 20άρηδες και 30άρηδες;

Ως παράταξη, εστιάζουµε κατά προτεραιότητα στην επαφή και τον διάλογο µε τους νέους. Γι’ αυτό άλλωστε αφιερώσαµε ειδικό 
bratakos_2
προσυνέδριο τον περασµένο Νοέµβριο στα Ιωάννινα, µε τη συµµετοχή του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ξεχωριστή ενότητα στο 14ο Συνέδριο, µε θέµα «Πολιτικές για τους νέους».

Η δέσµευσή µας για τη νέα γενιά υπηρετεί συγκεκριµένους στόχους: καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση, καλύτερες δουλειές, καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερες και ίσες ευκαιρίες για όλους. Και αυτή η δέσµευση εφαρµόζεται στην πράξη, µε πολιτικές ενθάρρυνσης της απασχόλησης, µε µια σύγχρονη πολιτική στέγης και στήριξης των νέων οικογενειών, µε τη ριζική αναβάθµιση του ΟΑΕ∆, µε παρεµβάσεις για καλύτερη σύνδεση της Εκπαίδευσης µε την αγορά εργασίας, µε έµφαση στον πρωτογενή τοµέα και κίνητρα για τους νέους που θέλουν να µείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους.  

Σε δύο χρόνια η Νέα ∆ηµοκρατία κλείνει µισό αιώνα παρουσίας. Ποια είναι σήµερα η ταυτότητά της; Είναι φιλελεύθερο ή συντηρητικό κόµµα; ∆εξιό ή κεντρώο;

Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι µια παράταξη που συνδέθηκε µε ιστορικές εθνικές επιλογές και κατάφερε να παραµείνει ισχυρή και ενωµένη µέσα σε δύσκολες και ταραγµένες εποχές. Μια παράταξη µε ιδέες που εκφράζουν αυθεντικά την ελληνική κοινωνία. Είναι οι ιδέες και οι αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισµού, ο οποίος συνθέτει δηµιουργικά την έννοια της ελευθερίας του ατόµου µε τον στόχο για κοινωνική αλληλεγγύη και συλλογική ευηµερία. Με αυτές τις ιδέες η Νέα ∆ηµοκρατία απευθύνεται διαχρονικά στους πολίτες. Κερδίζει και τιµά την εµπιστοσύνη τους, µιλώντας µε ειλικρίνεια, ευθύνη και όραµα για το µέλλον. Και όχι δηµιουργώντας «πελάτες». Με αυτές τις αξίες, συνεχίζει σήµερα να εκφράζει τις δυνάµεις της ευθύνης και της προόδου στον τόπο, λειτουργώντας ως αντίβαρο στον λαϊκισµό και την οπισθοδρόµηση. Εξακολουθεί να είναι ένα µεγάλο, ανοιχτό κόµµα, ικανό να ενσωµατώνει όλα τα δηµιουργικά κοµµάτια της κοινωνίας, χωρίς να περιχαρακώνεται σε µια στενή κοµµατική βάση. Τον δρόµο αυτόν έδειξε, άλλωστε, πρώτος ο ιδρυτής της, ο Κωνσταντίνος Καραµανλής, που φρόντιζε να ανανεώνει το στελεχιακό δυναµικό της παράταξης µε κεντρώους και µετριοπαθείς πολιτικούς. Αυτή παραµένει η ταυτότητα και η παρακαταθήκη της Νέας ∆ηµοκρατίας, την οποία θα συνεχίσουµε να υπηρετούµε.