Παπαδημούλης στα Παραπολιτικά 90,1: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να αποφεύγεται ο τοξικός λόγος
Τι δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφοριλά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ
Αναφορικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως η Αμερική κερδίζει πολλά ενώ διερωτήθηκε τι κερδίζει η χώρα μας.
Ακόμη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να αποφεύγεται ο τοξικός λόγος.
Τέλος ο ίδιος εξέφρασε φόβους για την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου και ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Λίγες ώρες πριν από την ψήφιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας όπως τη διαπραγματεύτηκε και την κλείδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναβάθμιση των τουρκικών F16. Νομίζω ότι κάθε λογικός έλληνας πατριώτης το μετράει γιατί οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις που προφανώς πρέπει να υπάρχουν γιατί οι ΗΠΑ είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες παγκοσμίως πρέπει να προχωρούν στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Και το ερώτημα για την Ελλάδα είναι, οι αμερικανοί κερδίζουν πολλά από αυτή την συμφωνία τι κερδίζει η Ελλάδα στο βασικό της στόχο που είναι κάποιες εγγυήσεις αμερικανικής στήριξης έναντι της τουρκικής επιθετικότητας».
«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι βεβαίως πρέπει να έχουμε σχέσεις αλλά πρέπει πάντα να νοιαζόμαστε και να διαπραγματευόμαστε εκτός από το να δίνουμε να παίρνουμε και εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Περιμένω να δω τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Μπάϊντεν για την ανοχή, τη στήριξη της τουρκικής επιθετικότητας διότι αυτή την ώρα η αναβάθμιση των τουρκικών F16 είναι μια έμπρακτη στήριξη της τουρκικής επιθετικότητας. Περιμένω επίσης να δω αν θα θέσει το θέμα της ματαίωσης με αμερικανική βούλα και υπογραφή του East Med, γιατί μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει για αυτό το θέμα μια καθαρή κυβερνητική θέση. Και σε ότι αφορά τη στάση του Τσίπρα ως πρωθυπουργού σας θυμίζω ότι υπεράσπισε με σταθερότητα τις ελληνικές θέσεις και στην Ουάσιγκτον αλλά και στην Ελλάδα παρόντος του Ερντογάν. Η αίσθησή μου είναι ότι στα θέματα αυτά που είναι σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να αποφεύγουμε τον τοξικό λόγο», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Διαφορές υπάρχουν αλλά αυτή η αμφισβήτηση του πατριωτισμού του Τσίπρα από τον κ. Μητσοτάκη χθες δεν μου άρεσε καθόλου και τη θεωρώ επικίνδυνη ως ρητορική. Γενικά την ώρα που έχουμε μια οικονομική κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια κοινωνική κρίση πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ανταλλαγή επιχειρημάτων, αντιπαράθεση πολιτική όχι τοξικότητα. Μην ξαναγυρίσουμε στο ποιος είναι πατριώτης και ποιος είναι προδότης το έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτή η χώρα», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Η επιλογή της στιγμής για την εξαγγελία της αναβάθμισης των F16 ως πολιτική πρόθεση της αμερικανικής ηγεσίας είναι σήμα προς τον κ. Μητσοτάκη καθώς έρχεται λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του και περιμένω σφοδρή αντίδραση και όχι εξωραϊσμό», είπε στη συνέχεια ο κ. Παπαδημούλης.
«Πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα είναι πιο κοντά στην πολιτική παράδοση όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και του ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου απ’ ότι η πολιτική την οποία ακολουθεί το σημερινό ΚΙΝΑΛ», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για έναν πυρηνικό πόλεμο, απάντησε: «Κάθε λογικός άνθρωπος παρότι φαντάζει αυτό παράλογο και απίθανο δεν μπορεί να το αποκλείσει και για αυτό το λόγο πρέπει να ξαναρχίσει μια προσπάθεια, με πρωταγωνιστή την ΕΕ και όχι ουραγό, για κατάπαυση πυρός, διαπραγματεύσεις και ειρήνη. Είναι προφανές ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι βάρβαρη και τον βαρύνει 100%. Ο Πούτιν έχει γίνει ο μεγάλος χορηγός του ΝΑΤΟ».
Αναφορικά με την αντισυριζαική προπαγάνδα, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Επειδή πιθανότατα πάμε για εκλογές το Φθινόπωρο, πολύ πιο νωρίς από ότι εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός, νομίζω ότι πρέπει να αντιπαραθέσουμε αποτελέσματα διακυβέρνησης της χώρας από τον καθένα, προγράμματα για το μέλλον και να συζητήσουμε χωρίς τοξικότητα. Η αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα που πολλές φορές παίρνει και το βαθμό υστερίας έχει πια κουράσει, η καραμέλα αυτή έχει λιώσει. Θα ήταν θαυμάσιο οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί ενόψει των επόμενων εκλογών να αντιπαρατεθούν εδώ και τώρα σε ένα debate με πολιτισμένους πολιτικούς και ευρωπαϊκούς όρους. Ο Τσίπρας το προτείνει, ο Μητσοτάκης το αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι».
Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι ότι μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ανέφερε: «Η Ελλάδα πρέπει να μπει οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας και η κάλπη της απλής αναλογικής με βάση τη λαϊκή εντολή να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πρωτιά και έχει υποψήφιο πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Οι εκλογές κατά τη γνώμη μου θα είναι ντέρμπι, ο δε κ Ανδρουλάκης αν δεν θέλει ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη να πει με ποιον θέλει να συνεργαστεί και ποιον πρωθυπουργό προτείνει γιατί οι παρα-κάμερες και το πείραμα Παπαδήμου δεν ήταν πετυχημένο, χωρίς αυτό να σημαίνει αιχμή για τον κ. Παπαδήμο».