Με ανανεωμένο τον κομματικό μηχανισμό μέσα από την τελευταία συνεδριακή διαδικασία, δεδομένα τα διλήμματα που θα τεθούν στις κάλπες και πέντε δυνατά χαρτιά, που θέλει να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατόν, ξεκινά η κυβέρνηση τον μακρύ δρόμο για τις εθνικές εκλογές, που στόχος είναι να γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023.

Η σύγκριση των πεπραγμένων της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ με την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας θα είναι το βασικό δίλημμα που θα θέσει στις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην ομιλία του στο Συνέδριο περιέγραψε το καταλυτικό, όπως το χαρακτήρισε, δίλημμα των επόμενων εκλογών: «Τότε οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους την αλήθεια μιας Ελλάδας που, παρά τις δυσκολίες, αλλάζει και γίνεται πιο δυνατή. Που οι αντοχές της είναι ισχυρές, ώστε να συνεχίζει την πορεία της ακόμα και μέσα σε αλλεπάλληλους διεθνείς «σεισμούς». Και έχοντας νωπή στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2019, θα μπορούν να συγκρίνουν βλέποντας τι έγινε πριν και τι έγινε μετά».

Η επιτυχημένη διαχείριση μιας σειράς κρίσεων από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας έναντι τυχόν περιπετειών με αβέβαιη κατάληξη θα τίθενται ολοένα και πιο επιτακτικά στο εξής από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Πριν την τελική ευθεία

Η εικόνα της χώρας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες εκτιμάται παράλληλα ότι θα έχει αλλάξει μέσα από πέντε «σταθμούς», που θα είναι και τα βασικά πολιτικά χαρτιά του πρωθυπουργού στην τελική ευθεία για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Επιτέλους έξοδος

Ο πρώτος σταθμός είναι η έξοδος της χώρας μας από την τελευταία φάση της «ενισχυμένης εποπτείας» μέσα στο καλοκαίρι, «για να κλείσει επιτέλους αυτό το τραυματικό κεφάλαιο, το οποίο άνοιξε πριν από μία δεκαετία», όπως τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Επενδυτική βαθμίδα

Το δεύτερο ισχυρό χαρτί για την εθνική οικονομία, αλλά και για την εκλογική μάχη, αναμένεται να είναι η είσοδος «στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ώστε με μεγαλύτερη άνεση να μπορούμε να χρηματοδοτούμε το πρόγραμμά μας», όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Συνολικά έχουν γίνει εννέα αναβαθμίσεις της οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια και η επιζητούμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα σημάνει την επιστροφή στην «κανονικότητα» και την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας, αλλά και την προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων.

Αξιοποίηση πόρων

Το τρίτο χαρτί δεν είναι άλλο από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να «ενισχύσουν την απασχόληση, την ψηφιοποίηση του κράτους, τα μεγάλα έργα και την τόσο σημαντική πράσινη μετάβαση», κάτι που εκτείνεται χρονικά και στους δώδεκα μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Ηδη την προηγούμενη Δευτέρα έγινε η ανακοίνωση των αποφάσεων που ανεβάζουν στα 10,2 δισ. ευρώ τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ την επομένη ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου.

Μεταρρυθμίσεις

Τέταρτο «όπλο» του πρωθυπουργού στον δρόμο προς τις κάλπες είναι οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται τους προσεχείς μήνες: Ο εθνικός κλιματικός νόμος, οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Υγεία με τη θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού, η μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ με την ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η έμπρακτη επιβράβευση όσων πετυχαίνουν τους στόχους που τίθενται.

Μείωση φόρων

Πέμπτο και τελευταίο -αλλά διόλου αμελητέο- είναι η συνέχιση της πολιτικής της μείωσης φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, με αποκορύφωμα την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023. Σε αυτό θα παίξει, βέβαια, ρόλο και η απόφαση που θα ληφθεί στην Ε.Ε. για το πώς θα διαμορφωθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες -που είχαν αλλάξει λόγω πανδημίας- από το 2023 και μετά. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους έχουν συνολικό ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ και υπολογίζεται με συντελεστές από 2,2% έως και 10%, συνεπώς γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημαντική έμμεση αύξηση του εισοδήματος χιλιάδων νοικοκυριών με την κατάργησή της.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Μαΐου 2022.