Γεραπετρίτης στα Παραπολιτικά 90,1: O Μητσοτάκης στις ΗΠΑ μίλησε ως ισότιμος εταίρος και έδειξε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας
Σε σχέση με την πανεπιστημιακή αστυνομία πως θα έρθει το επόμενο διάστημα ενώ είπε πως το πανεπιστήμιο επιστρέφει στους φοιτητές και στους διδάσκοντες
«Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε ποιοτικά χαρακτηριστικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ειδικότερα, ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ως ισότιμος εταίρος και έδειξε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας.
Ο ίδιος απέδωσε την αμηχανία της Τουρκίας στο γεγονός ότι βλέπει πως υπάρχει σαφέστατη αναβάθμιση στη σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ ενώ είπε πως δεν καταλαβαίνει την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να σταθούμε πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις.
Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα μπαίνει σε ένα πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας όπως τα F-35, που είναι όπλο επόμενης γενιάς που αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Ακόμη, ανέφερε πως η πολιτεία θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους πολίτες για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, ενώ είπε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων.
Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως είναι αμετροεπές να κάνει πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για μακρά κρίση ακρίβειας, ενώ είπε πως ο πολίτης χρειάζεται διακυβέρνηση με σταθερά χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως σταθερότητα υπάρχει μόνο με μια κυβέρνηση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της σημερινής, ενώ είπε ΟΧΙ στις εκλογές καθώς δεν είναι κάτι που θα εισφέρει στην χώρα και ΝΑΙ στην σταθερότητα.
Ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αμβλύνει τις ανισότητες με εθνικά σχέδια δράσης, όπως τα άτομα με αναπηρία και τις ανισότητες σε βάρος γυναικών και σε σχέση με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ τόνισε ότι έχουν καταγραφεί προτάσεις για γάμους ομόφυλων ζευγαριών.
Τέλος σε σχέση με την πανεπιστημιακή αστυνομία ανέφερε πως θα έρθει το επόμενο διάστημα ενώ είπε πως το πανεπιστήμιο επιστρέφει στους φοιτητές και στους διδάσκοντες, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα φέρει οπλισμό.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: Πρόκειται για μια εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού η οποία είχε χαρακτηριστικά ποιοτικά πολύ διαφορετικά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εμφάνιση έχει υπάρξει στο εξωτερικό. Θα επιμείνω μόνο σε ένα-δύο απ’ αυτα. Το πρώτο και σημαντικό είναι η καθολική αποδοχή και η ανταπόκριση της οποίας έτυχε ο πρωθυπουργός. Μιλάμε ότι πέρα από τις επιμέρους συναντήσεις που έγιναν στην κύρια τοποθέτηση του ενώπιον του Κογκρέσου, όλοι ρεπουμπλικάνοι-δημοκρατικοί, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η πρόεδρος της βουλής ετερόκλιτα πολιτικά μέρη συμφωνήσαν απολύτως, συνετάγησαν, ανταποκρίθηκαν με πάρα πολύ θέρμη σε όσα είπε ο πρωθυπουργός. Το δεύτερο είναι οτι ο πρωθυπουργός μίλησε εξ ονόματος του ελληνισμού ως ίσος προς ίσο. Μίλησε ως εταίρος απέναντι σε έναν ισότιμο εταίρο, δεν έδειξε καμία απολύτως διάθεση να σταθεί σε ένα πιο διαβαθμισμένο επίπεδο, έθεσε όλα τα μηνύματα τα οποία είναι καίρια για τον ελληνισμό. Δεν επέδειξε καμία απολύτως μεμψιμοιρία, είχε μόνο θετικό αφήγημα. Έδειξε την Ελλάδα της επομένης μέρας κι αυτό εχει νομίζω πολυ μεγάλη άξια, το να εμφανίζεται η Ελλάδα όχι ως ο φτωχός συγγενής στο διεθνές περιβάλλον αλλά ως ένας πυλώνας σταθερότητας της ενωμένης σήμερα Δύσης, με μεγάλες προοπτικές και στο εσωτερικό και στο διεθνές πεδίο.
Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που σε πολλά σημεία προσομοίαζε με αντίστοιχες ανακοινώσεις της Τουρκίας: Αντιλαμβάνομαι απολύτως την αμηχανία της Τουρκίας η οποία βλέπει ότι υπάρχει μια σαφέστατη αναβάθμιση της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και γενικά η αναβάθμιση της διπλωματικής θέσης της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είναι εύλογο να προκαλεί μια ανησυχία, μια αμηχανία. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την αμηχανία που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για μια φόρα ας σταθούμε πάνω και πέρα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, να σταθούμε πάνω απ’ όλα ως έλληνες που επιδοκιμάζουμε τη θέση του πρωθυπουργού, μπορεί να έχουμε εδώ τις πολιτικές μας διαφορές αλλά νομίζω ότι υπάρχει και μια αντικειμενική διάσταση του πράγματος της οποία οφείλουμε να ενθαρρύνουμε. Κι επιτέλους μια φόρα στη χώρα μας ας αφήσουμε αυτού του τύπου την πολιτική διχόνοια και μεμψιμοιρία και να σταθούμε όπως σταθήκανε οι αμερικανοί ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού δηλαδή να σηκωθούν να χειροκροτήσουν από κοινού όλοι παραμερίζοντας τις οποίες πολιτικές διαφωνίες. Τώρα σε ότι αφορά το τι πρακτικά παίρνουμε από τις ΗΠΑ μετά από την επίσκεψη αυτή και το τι δίνουμε. Κατ’ αρχάς να σας πω οτι όποιος γνωρίζει τη θεσμική αρχιτεκτονική των ΗΠΑ καταλαβαίνει τι σημαίνει να μπορείς να δημιουργήσεις μια κρίσιμη μάζα από γερουσιαστές ιδίως αλλά και μέλη της Βουλής των αντιπρόσωπων οι οποίοι διάκεινται θετικά απέναντι στην Ελλάδα. Τι σημαίνει να έχεις μαζί σου βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι έχουν τον τελευταίο λόγο σε σχέση με οτιδήποτε μπορεί να υπάρξει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο στις περιφερειακές και στις διεθνείς. Θέλω να σας θυμίσω ότι οποιαδήποτε σχέση ακόμη και στο επίπεδο της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής περνάει υποχρεωτικά από τους 100 γερουσιαστές. Τα 100 αυτά μέλη ήταν παρόντα όλα όταν μιλούσε ο πρωθυπουργός, κι όλα σηκώθηκαν και χειροκρότησαν περισσότερες από δέκα φορές σε αυτά που είπε ο πρωθυπουργός για την Κύπρο, για την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή μας και για την ανάγκη επίσης να μην συντελούνται πράξεις οι οποίες είναι κατα παράβαση του διεθνούς δικαίου όπως είναι οι υπερτάσεις. Όταν λοιπόν υπάρχει η ανταπόκριση από όλους τους γερουσιαστές καταλαβαίνουμε τι τύπου διείσδυση μπορεί να αποκτήσει η Ελλάδα.
Επιπλέον λέμε ότι η Ελλάδα μολονότι μια σχετικώς μικρή χώρα μπαίνει σε ένα πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας, αμυντικών εξοπλισμών όπως είναι τα F35. Πρέπει να καταλάβουμε κάτι, μια κυβέρνηση, μια πολιτεία δεν μεριμνά μόνο για το σήμερα και το αύριο αλλά κοιτά και το μεθαύριο και την επομενη δεκαετία. Τα μαχητικά F35 είναι ένα όπλο επόμενη γενεάς. Είναι ένα όπλο το οποίο αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων διότι διαθέτει επιχειρησιακή δυνατότητα που ξεπερνάει οτιδήποτε άλλο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Εάν η Ελλάδα θέλει να έχει μια σίγουρη κατάσταση στην περιοχή της σε οτι αφορά το αμυντικό της σύστημα είναι προφανές ότι θα πρέπει να μεριμνά και για την επομενη δεκαετία. Εξάλλου τα χρήματα τα οποία πρόκειται να δαπανηθούν δεν είναι χρήματα άμεσα, θα αναπτυχτούν στην επομενη δεκαετία, είναι δηλαδή στην πραγματικότητα ένα δημοσιονομικό κόστος που σίγουρα θα έχει όφελος σε ότι άφορα τη σταθερότητά μας και τη θέση μας στο διεθνές πεδίο αλλά από την άλλη πλευρά είναι και χρήματα τα οποία θα ξοδευτούν σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να βρίσκεται μέσα σε αυτό το πρόγραμμα.
Αναφορικά με το χειροκρότημα που δέχτηκε στο Κογκρέσο: Τέτοια εικόνα και το λεω με μια πίκρα και μια στενοχώρια, δύσκολα θα βλέπαμε στην ελληνική βουλή και τούτο διοτι οποιοσδήποτε ξένος ηγέτης να έλθει καταλαβαίνουμε ότι θα υπήρχε μια πολιτική πόλωση στα πράγματα. Γενικά επικρατεί ένας πολιτικός διχασμός ο οποίος δεν υποκύπτει ακόμη και στα αυτονόητα όταν ένας ξένος ηγέτης μικρότερης ή μεγαλύτερης χώρας, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, έρχεται κι απευθύνεται σο αντιπροσωπευτικό σώμα. Μακάρι να είχαμε κι εμείς σκηνές τέτοιου τύπου πολιτικής ομοθυμίας όπως είδαμε στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.
Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει η ενίσχυση των πολιτών και των επιχειρήσεων κατά της ακρίβειας: Η ελληνική πολιτεία θα σταθεί απέναντι στους ευάλωτους συμπολίτες μας στο μέτρο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων για όσο διαρκεί η κρίση. Ήδη το πακέτο το οποίο έχει καταρτίσει για την ενίσχυση των συμπολιτών μας, ιδίως των πιο ευάλωτων, είναι ένα πολυ μεγάλο πακέτο περίπου 3,5 δις. Κατ’ αναλογία της δημοσιονομικής ισχύος των χωρών είναι το μεγαλύτερο πακέτο που έχει φτιάξει μια χώρα για την ενίσχυση ιδίως του ενεργειακού κόστους. Είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει ενίσχυση του ή επέκτασή του για όσο χρόνο υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή μέσω της οποία να θεραπευτεί απολύτως η αύξηση που υπάρχει στο ενεργειακό κόστος, δεν το έχει πετύχει καμία απολύτως χώρα και εκείνες που προσπάθησαν με ριζικά μέτρα δεν το έχουν πετύχει όπως πχ ακούω η Πορτογαλία, η Ισπανία η οποία έλαβε πολύ ριζικά μέτρα η πραγματικότητα είναι ότι σε αντικειμενικά μεγέθη οι τιμές της ενέργειας είναι ακριβότερες στην Πορτογαλία και την Ισπανία σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει εύκολη λύση, το βλέπουμε ακόμη και στο επίπεδο της ΕΕ. Οι προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια και ένδεια είναι προτάσεις που δύσκολα μπορούν να θεραπευόσουν απολύτως το πρόβλημα. Η Ελλάδα ίσως πρώτη από όλες τις χώρες της Ευρώπης έφερε εμπροστοβαρώς την ενίσχυση αυτή η οποία αφορά και το παρελθόν εξάμηνο ενισχύοντας τους καταναλωτές σε σχέση με την αύξηση των τιμών ως 600€ και για το δίμηνο που διανύουμε Μάιο –Ιούνιο και την πολύ μεγάλη διαρθρωτική μεταβολή από 1η Ιούλιου που ουσιαστικά απορροφά όλες τις ρήτρες αναπροσαρμογής των τιμών. Βεβαίως αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι πρόκειται για μια ασύμμετρη ενεργειακή απειλή, στο μέτρο που εξαρτάται όχι από εμάς αλλά από διεθνή γεγονότα όπως είναι ο πόλεμος, η υπερεξάρτηση από τη Ρωσία σε ενεργειακούς πόρους τώρα προσπαθούμε να κάνουμε μια διαφοροποίηση σε ότι αφορά τις πηγές ενέργειας. Εμείς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας θα παρέχουμε διαρκή στήριξη προς όλους, δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων όμως θα σταθούμε δίπλα όσο μπορούμε για να μπορέσει να απαμβλυνθεί αυτού του τύπου η πολύ μεγάλη πίεση που δέχεται το ελληνικό νοικοκυριό και η ελληνική επιχείρηση.
Ερωτηθείς πότε θα είναι το τέλος της ενεργειακής κρίσης: Αν έλεγα κάτι συγκεκριμένο θα ήταν αμετροεπές, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα πόσο θα διαρκέσει η κρίση αυτή, εκείνο το οποίο πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα και για το ενδεχόμενο να έχουμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση και για το ενδεχόμενο να έχουμε μια μακρά πορεία του ενεργειακού προβλήματος. Ταυτοχρόνως δουλεύουμε τόσο πάνω στο ζήτημα το άμεσο δηλαδή πως θα απορροφήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις αυξήσεις που υπάρχουν όσο όμως και στο μακροπρόθεσμο δηλαδή να κάνουμε τέτοιου τύπου διαρθρωτικές μεταβολές και στο σύστημα της χονδρεμπορικής ενέργειας και στην ενίσχυση των ΑΠΕ που οδηγεί σε απεξάρτηση και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας ιδίως μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου και της ανάπτυξης των δικτύων και αγωγών έτσι ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει πολύ καλύτερα προετοιμασμένους. Όχι δεν μπορώ να σας πω ότι δεν θα διαρκέσει επί μακρόν και ναι προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια.
Αναφορικά με τις εκλογές: Καταρχήν να επισημάνω ότι τα παρωχημένα ιδεολογικά στεγανά πλέον δεν έχουν καμία απήχηση στην κοινωνία και νομίζω ότι εξυπηρετούν μόνο μια πολιτική πόλωση που δημιουργεί μια τοξικότητα στην κοινωνία και διχάζει. Εκείνο το οποίο απαιτεί ο πολίτης είναι μια διακυβέρνηση η οποία θα έχει σταθερά χαρακτηριστικά, θα βασίζεται πάνω σε αρχές και αξίες σταθερές όπως είναι η δημιουργία πρωτογενούς αναπτυξιακού πλούτου, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μείωσης των βαρών για τους πολίτες και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Οι σταθερές αυτές νομίζω ότι διατρέχουν όλο το πολιτικό σύστημα βεβαίως είναι διαφορετικός ο τρόπος που το προσεγγίζει ο καθένας αλλά εγώ αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η λογική της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας στη χώρα μας είναι απολύτως αναγκαίο γιατί η χώρα μας πολύ περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχει ανάγκη αυτή τη σταθερότητα γιατί έχει τεράστιες προκλήσεις μπροστά της. Η μια και μεγάλη πρόκληση που καταλαβαίνω ότι ακούγεται πολυτελείς αλλά είναι τεράστιας σημασίας διότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και να έχει αναπτυξιακό μερίδιο ο κάθε πολίτης είναι να μπορέσουμε να καταφέρουμε να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σημαίνει πολύ ευκολότερη ροή χρήματος για την Ελλάδα, μεγαλύτερα κεφάλαια, μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, περισσότερα οφέλη για τις κοινωνικές δαπάνες. Έχουμε μπροστά μας αυτή τη μεγάλη πρόσκληση την οποία οφείλουμε να υπηρετήσουμε και είναι αυτονόητο ότι σε αυτό τον μεγάλο δημοσιονομικό στόχο θα πρέπει να επιδείξουμε πολύ μεγάλη σοβαρότητα και αυστηρότητα, δεν χωρούν παλινωδίες, δεν χωρεί η παλινδρόμηση που θα μας έφερνε σε εποχές που δεν θέλουμε να θυμόμαστε. Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη σταθερότητα και νομίζω ότι όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι σταθερότητα μπορεί να υπάρξει μόνο με μια διακυβέρνηση η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά της σημερινής κυβέρνησης. Δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία θα είναι επαγγελματική, στοχοπροσηλωμένη και κυρίως στο πλευρό του πολίτη. Άρα όχι εκλογές δεν είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή θα εισέφερε στη χώρα, ναι στη σταθερότητα η οποία θα εγγυηθεί το μέλλον της χώρας.
Αναφορικά με τα σχέδια δράσης που φέρνει η κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρία, για τους ΛΟΑΤΚΙ, για το γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών: Η μεγάλη μας πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις ανισότητες που υπάρχουν και οι οποίες δυστυχώς όλο και περισσότερο αυξάνονται επειδή κάθε φορά που έχουμε μια κρίση είτε είναι οικονομική είτε είναι υγειονομική είτε είναι γεωστρατητική πάντοτε αυτά τα γεγονότα δυστυχώς αυξάνουν τις ανισότητες. Ο δικός μας στόχος είναι να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις ανισότητες αυτές, πως το επιχειρούμε αυτό; Δημιουργώντας οριζόντια σχέδια δράσης έτσι ώστε ευάλωτες ή υποεκπροσωπούμενες κατηγορίες πολιτών να μπορούν να έχουν ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική, στην πολιτική, στην οικονομική ζωή της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε το εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία, περίπου 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας υποφέρουν από κάποιας μορφής αναπηρία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και νομίζω ότι ανταποκρινόμαστε πολύ καλά στα χρονοδιαγράμματα μας . Υπάρχει το σχέδιο για την άρση των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών. Υπάρχει μια σχετικώς καλή εξέλιξη ήδη έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση στο opengov η έκθεση εθελοντικής αξιολόγησης της Ελλάδας για τους στόχους βιώσιμής ανάπτυξης που αναφέρουν ότι έχουμε μια μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις επιτελικές. Σημαντικό και αναγκαίο όχι ακόμη επαρκές αλλά πηγαίνουμε καλύτερα. Στον τομέα του περιβάλλοντος έχουμε πολύ μεγάλες επιτυχίες, εχουμε υπερδιπλασιασμό του μεριδίου των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολική μείωση στην έκκληση αερίων του θερμοκηπίου, έχουμε αύξηση της ανακύκλωσης. Τα εθνικά αυτά σχέδια δράσης νομίζω ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν τη βάση της πολιτικής μας. Σε ότι αφορά το κομμάτι του εθνικού σχεδίου δράσης για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ + να επισημάνω ότι ήδη έχουν υπάρξει πολύ σημαντικές αλλαγές στα κεφάλαια αυτά και συμβολικές αλλά και ουσιαστικές.
Ωρίμασε ο καιρός για να ανοίξει το θέμα των γάμων των ομοφυλοφίλων ;
: Ήδη υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί στην έκθεση την οποία συνέταξε ειδική επιτροπή υπό Τον καθηγητή κ. Σιλιάνο, τον πρώην πρόεδρο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις και ο γάμος μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών. Νομίζω ότι η κοινωνία είναι πολύ ωριμότερη για να αποδεχτεί τέτοια βασικά θέματα που ανάγονται στην ουσιαστική ισότητα όλων των πολιτών και θεωρώ ότι η επόμενη περίοδος θα ανοίξει τη συζήτηση και στο επίπεδο το νομοθετικό.
Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία: Δυστυχώς υπάρχουν παθολογικά φαινόμενα στα πανεπιστήμιά μας τα οποία καταπιέζουν τις πλειοψηφίες και αναδεικνύουν μειοψηφίες οι οποίες δεν επιδιώκουν τη γνώση, την έρευνα, την ανάπτυξη αλλά μόνο κινούνται από ιδεοληπτικές ιδιοτέλειες. Πρέπει επιτέλους το πανεπιστήμιο να επιστρέψει εκεί που ανήκει δηλαδή κυρίως στους φοιτητές και στους διδάσκοντες. Να αποτελέσει τον πυλώνα της γνώσης. Δεν είναι δυνατόν με το πραγματικά εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε σε επίπεδο φοιτητών αυτή τη στιγμή να ταλανιζόμαστε από τέτοια φαινόμενα.
Η βασική πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ριζική αλλαγή στο μοντέλο για να αποδοθεί το πανεπιστήμιο στους φοιτητές. Ήδη έχει ψηφιστεί σειρά διατάξεων που ενισχύουν την αυτονομία των πανεπιστημίων, την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων. Υπάρχουν πρόγραμμα σπουδών ξενόγλωσσα τα οποία προσελκύουν φοιτητές από όλες τις χώρες του κόσμου, έχουμε ένα πολύ ανοιχτό πανεπιστήμιο ακαδημαϊκά εκείνο το οποίο απομένει είναι να διασφαλίσουμε και ένα επίπεδο κανονικής λειτουργίας των πανεπιστημίων. Το απολύτως αυτονόητα δηλαδή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία που αποτελεί νόμο του κράτος θα έρθει το επόμενο διάστημα ήδη αυτή την περίοδο ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των πανεπιστημιακών αστυνομικών. Να επισημάνω ότι όλα αυτά τα παιδιά είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, δεν είναι δηλαδή κατώτερης εκπαίδευσης και αυτό γιατί θα πρέπει να έχουν και μια συναισθηματική γνώση και εξοικείωση με τον πανεπιστημιακό χώρο που είναι πολύ διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο χώρο κοινωνικής συναναστροφής. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα εγκατασταθεί, το προεδρικό διάταγμα που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας ήδη βρίσκεται στο ΣτΕ και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του από το ανώτατο δικαστήριο. Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικαστικών σταδίων θα υπάρχει εγκατάσταση. Να επισημάνω το εξής η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα φέρει οπλισμό και κατά τούτο δεν υπάρχει ζήτημα να υπάρχουν όπλα εντός του πανεπιστημίου. Ο χώρος του πανεπιστημίου θα διαφυλαχτεί έτσι ώστε να αποδοθεί στους φοιτητές και να έχουμε επιτέλους ένα πανεπιστήμιο αντάξιο των φοιτητών μας.
Αναφορικά με τη συζήτηση που ανοίγει για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εξασφαλίσαμε στην UNESCO μια καλή απόφασης τον περασμένο Σεπτέμβριο η οποία αναδεικνύει το θέμα στη σωστή του διάσταση δηλαδή στην ιστορική του, πολιτισμική του διάσταση, από εκεί και πέρα καταλαβαίνουμε ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση όσο και να επιχειρούμε με πολυδιάστατες δράσεις τις οποίες αναλαμβάνουμε να αναδείξουμε το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών. Παραμένει βεβαίως η βασική θέση εκ μέρους του βρετανικού μουσείου και της βρετανικής κυβέρνησης η οποία δεν είναι θετική, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και διμερώς και στο επίπεδο διεθνών οργανισμών έτσι ώστε επιτέλους τα γλυπτά να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Να είστε βέβαιος ότι αυτό που πρέπει να γίνει θα γίνει με τον πιο ικανό τρόπο.
Ειδικότερα, ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ως ισότιμος εταίρος και έδειξε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας.
Ο ίδιος απέδωσε την αμηχανία της Τουρκίας στο γεγονός ότι βλέπει πως υπάρχει σαφέστατη αναβάθμιση στη σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ ενώ είπε πως δεν καταλαβαίνει την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να σταθούμε πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις.
Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα μπαίνει σε ένα πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας όπως τα F-35, που είναι όπλο επόμενης γενιάς που αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Ακόμη, ανέφερε πως η πολιτεία θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους πολίτες για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, ενώ είπε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων.
Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως είναι αμετροεπές να κάνει πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για μακρά κρίση ακρίβειας, ενώ είπε πως ο πολίτης χρειάζεται διακυβέρνηση με σταθερά χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως σταθερότητα υπάρχει μόνο με μια κυβέρνηση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της σημερινής, ενώ είπε ΟΧΙ στις εκλογές καθώς δεν είναι κάτι που θα εισφέρει στην χώρα και ΝΑΙ στην σταθερότητα.
Ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αμβλύνει τις ανισότητες με εθνικά σχέδια δράσης, όπως τα άτομα με αναπηρία και τις ανισότητες σε βάρος γυναικών και σε σχέση με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ τόνισε ότι έχουν καταγραφεί προτάσεις για γάμους ομόφυλων ζευγαριών.
Τέλος σε σχέση με την πανεπιστημιακή αστυνομία ανέφερε πως θα έρθει το επόμενο διάστημα ενώ είπε πως το πανεπιστήμιο επιστρέφει στους φοιτητές και στους διδάσκοντες, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα φέρει οπλισμό.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: Πρόκειται για μια εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού η οποία είχε χαρακτηριστικά ποιοτικά πολύ διαφορετικά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εμφάνιση έχει υπάρξει στο εξωτερικό. Θα επιμείνω μόνο σε ένα-δύο απ’ αυτα. Το πρώτο και σημαντικό είναι η καθολική αποδοχή και η ανταπόκριση της οποίας έτυχε ο πρωθυπουργός. Μιλάμε ότι πέρα από τις επιμέρους συναντήσεις που έγιναν στην κύρια τοποθέτηση του ενώπιον του Κογκρέσου, όλοι ρεπουμπλικάνοι-δημοκρατικοί, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η πρόεδρος της βουλής ετερόκλιτα πολιτικά μέρη συμφωνήσαν απολύτως, συνετάγησαν, ανταποκρίθηκαν με πάρα πολύ θέρμη σε όσα είπε ο πρωθυπουργός. Το δεύτερο είναι οτι ο πρωθυπουργός μίλησε εξ ονόματος του ελληνισμού ως ίσος προς ίσο. Μίλησε ως εταίρος απέναντι σε έναν ισότιμο εταίρο, δεν έδειξε καμία απολύτως διάθεση να σταθεί σε ένα πιο διαβαθμισμένο επίπεδο, έθεσε όλα τα μηνύματα τα οποία είναι καίρια για τον ελληνισμό. Δεν επέδειξε καμία απολύτως μεμψιμοιρία, είχε μόνο θετικό αφήγημα. Έδειξε την Ελλάδα της επομένης μέρας κι αυτό εχει νομίζω πολυ μεγάλη άξια, το να εμφανίζεται η Ελλάδα όχι ως ο φτωχός συγγενής στο διεθνές περιβάλλον αλλά ως ένας πυλώνας σταθερότητας της ενωμένης σήμερα Δύσης, με μεγάλες προοπτικές και στο εσωτερικό και στο διεθνές πεδίο.Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που σε πολλά σημεία προσομοίαζε με αντίστοιχες ανακοινώσεις της Τουρκίας: Αντιλαμβάνομαι απολύτως την αμηχανία της Τουρκίας η οποία βλέπει ότι υπάρχει μια σαφέστατη αναβάθμιση της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και γενικά η αναβάθμιση της διπλωματικής θέσης της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είναι εύλογο να προκαλεί μια ανησυχία, μια αμηχανία. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την αμηχανία που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για μια φόρα ας σταθούμε πάνω και πέρα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, να σταθούμε πάνω απ’ όλα ως έλληνες που επιδοκιμάζουμε τη θέση του πρωθυπουργού, μπορεί να έχουμε εδώ τις πολιτικές μας διαφορές αλλά νομίζω ότι υπάρχει και μια αντικειμενική διάσταση του πράγματος της οποία οφείλουμε να ενθαρρύνουμε. Κι επιτέλους μια φόρα στη χώρα μας ας αφήσουμε αυτού του τύπου την πολιτική διχόνοια και μεμψιμοιρία και να σταθούμε όπως σταθήκανε οι αμερικανοί ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού δηλαδή να σηκωθούν να χειροκροτήσουν από κοινού όλοι παραμερίζοντας τις οποίες πολιτικές διαφωνίες. Τώρα σε ότι αφορά το τι πρακτικά παίρνουμε από τις ΗΠΑ μετά από την επίσκεψη αυτή και το τι δίνουμε. Κατ’ αρχάς να σας πω οτι όποιος γνωρίζει τη θεσμική αρχιτεκτονική των ΗΠΑ καταλαβαίνει τι σημαίνει να μπορείς να δημιουργήσεις μια κρίσιμη μάζα από γερουσιαστές ιδίως αλλά και μέλη της Βουλής των αντιπρόσωπων οι οποίοι διάκεινται θετικά απέναντι στην Ελλάδα. Τι σημαίνει να έχεις μαζί σου βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι έχουν τον τελευταίο λόγο σε σχέση με οτιδήποτε μπορεί να υπάρξει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο στις περιφερειακές και στις διεθνείς. Θέλω να σας θυμίσω ότι οποιαδήποτε σχέση ακόμη και στο επίπεδο της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής περνάει υποχρεωτικά από τους 100 γερουσιαστές. Τα 100 αυτά μέλη ήταν παρόντα όλα όταν μιλούσε ο πρωθυπουργός, κι όλα σηκώθηκαν και χειροκρότησαν περισσότερες από δέκα φορές σε αυτά που είπε ο πρωθυπουργός για την Κύπρο, για την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή μας και για την ανάγκη επίσης να μην συντελούνται πράξεις οι οποίες είναι κατα παράβαση του διεθνούς δικαίου όπως είναι οι υπερτάσεις. Όταν λοιπόν υπάρχει η ανταπόκριση από όλους τους γερουσιαστές καταλαβαίνουμε τι τύπου διείσδυση μπορεί να αποκτήσει η Ελλάδα.
Επιπλέον λέμε ότι η Ελλάδα μολονότι μια σχετικώς μικρή χώρα μπαίνει σε ένα πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας, αμυντικών εξοπλισμών όπως είναι τα F35. Πρέπει να καταλάβουμε κάτι, μια κυβέρνηση, μια πολιτεία δεν μεριμνά μόνο για το σήμερα και το αύριο αλλά κοιτά και το μεθαύριο και την επομενη δεκαετία. Τα μαχητικά F35 είναι ένα όπλο επόμενη γενεάς. Είναι ένα όπλο το οποίο αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων διότι διαθέτει επιχειρησιακή δυνατότητα που ξεπερνάει οτιδήποτε άλλο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Εάν η Ελλάδα θέλει να έχει μια σίγουρη κατάσταση στην περιοχή της σε οτι αφορά το αμυντικό της σύστημα είναι προφανές ότι θα πρέπει να μεριμνά και για την επομενη δεκαετία. Εξάλλου τα χρήματα τα οποία πρόκειται να δαπανηθούν δεν είναι χρήματα άμεσα, θα αναπτυχτούν στην επομενη δεκαετία, είναι δηλαδή στην πραγματικότητα ένα δημοσιονομικό κόστος που σίγουρα θα έχει όφελος σε ότι άφορα τη σταθερότητά μας και τη θέση μας στο διεθνές πεδίο αλλά από την άλλη πλευρά είναι και χρήματα τα οποία θα ξοδευτούν σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να βρίσκεται μέσα σε αυτό το πρόγραμμα.
Αναφορικά με το χειροκρότημα που δέχτηκε στο Κογκρέσο: Τέτοια εικόνα και το λεω με μια πίκρα και μια στενοχώρια, δύσκολα θα βλέπαμε στην ελληνική βουλή και τούτο διοτι οποιοσδήποτε ξένος ηγέτης να έλθει καταλαβαίνουμε ότι θα υπήρχε μια πολιτική πόλωση στα πράγματα. Γενικά επικρατεί ένας πολιτικός διχασμός ο οποίος δεν υποκύπτει ακόμη και στα αυτονόητα όταν ένας ξένος ηγέτης μικρότερης ή μεγαλύτερης χώρας, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, έρχεται κι απευθύνεται σο αντιπροσωπευτικό σώμα. Μακάρι να είχαμε κι εμείς σκηνές τέτοιου τύπου πολιτικής ομοθυμίας όπως είδαμε στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.
Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει η ενίσχυση των πολιτών και των επιχειρήσεων κατά της ακρίβειας: Η ελληνική πολιτεία θα σταθεί απέναντι στους ευάλωτους συμπολίτες μας στο μέτρο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων για όσο διαρκεί η κρίση. Ήδη το πακέτο το οποίο έχει καταρτίσει για την ενίσχυση των συμπολιτών μας, ιδίως των πιο ευάλωτων, είναι ένα πολυ μεγάλο πακέτο περίπου 3,5 δις. Κατ’ αναλογία της δημοσιονομικής ισχύος των χωρών είναι το μεγαλύτερο πακέτο που έχει φτιάξει μια χώρα για την ενίσχυση ιδίως του ενεργειακού κόστους. Είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει ενίσχυση του ή επέκτασή του για όσο χρόνο υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή μέσω της οποία να θεραπευτεί απολύτως η αύξηση που υπάρχει στο ενεργειακό κόστος, δεν το έχει πετύχει καμία απολύτως χώρα και εκείνες που προσπάθησαν με ριζικά μέτρα δεν το έχουν πετύχει όπως πχ ακούω η Πορτογαλία, η Ισπανία η οποία έλαβε πολύ ριζικά μέτρα η πραγματικότητα είναι ότι σε αντικειμενικά μεγέθη οι τιμές της ενέργειας είναι ακριβότερες στην Πορτογαλία και την Ισπανία σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει εύκολη λύση, το βλέπουμε ακόμη και στο επίπεδο της ΕΕ. Οι προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια και ένδεια είναι προτάσεις που δύσκολα μπορούν να θεραπευόσουν απολύτως το πρόβλημα. Η Ελλάδα ίσως πρώτη από όλες τις χώρες της Ευρώπης έφερε εμπροστοβαρώς την ενίσχυση αυτή η οποία αφορά και το παρελθόν εξάμηνο ενισχύοντας τους καταναλωτές σε σχέση με την αύξηση των τιμών ως 600€ και για το δίμηνο που διανύουμε Μάιο –Ιούνιο και την πολύ μεγάλη διαρθρωτική μεταβολή από 1η Ιούλιου που ουσιαστικά απορροφά όλες τις ρήτρες αναπροσαρμογής των τιμών. Βεβαίως αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι πρόκειται για μια ασύμμετρη ενεργειακή απειλή, στο μέτρο που εξαρτάται όχι από εμάς αλλά από διεθνή γεγονότα όπως είναι ο πόλεμος, η υπερεξάρτηση από τη Ρωσία σε ενεργειακούς πόρους τώρα προσπαθούμε να κάνουμε μια διαφοροποίηση σε ότι αφορά τις πηγές ενέργειας. Εμείς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας θα παρέχουμε διαρκή στήριξη προς όλους, δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων όμως θα σταθούμε δίπλα όσο μπορούμε για να μπορέσει να απαμβλυνθεί αυτού του τύπου η πολύ μεγάλη πίεση που δέχεται το ελληνικό νοικοκυριό και η ελληνική επιχείρηση.
Ερωτηθείς πότε θα είναι το τέλος της ενεργειακής κρίσης: Αν έλεγα κάτι συγκεκριμένο θα ήταν αμετροεπές, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα πόσο θα διαρκέσει η κρίση αυτή, εκείνο το οποίο πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα και για το ενδεχόμενο να έχουμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση και για το ενδεχόμενο να έχουμε μια μακρά πορεία του ενεργειακού προβλήματος. Ταυτοχρόνως δουλεύουμε τόσο πάνω στο ζήτημα το άμεσο δηλαδή πως θα απορροφήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις αυξήσεις που υπάρχουν όσο όμως και στο μακροπρόθεσμο δηλαδή να κάνουμε τέτοιου τύπου διαρθρωτικές μεταβολές και στο σύστημα της χονδρεμπορικής ενέργειας και στην ενίσχυση των ΑΠΕ που οδηγεί σε απεξάρτηση και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας ιδίως μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου και της ανάπτυξης των δικτύων και αγωγών έτσι ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει πολύ καλύτερα προετοιμασμένους. Όχι δεν μπορώ να σας πω ότι δεν θα διαρκέσει επί μακρόν και ναι προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια.
Αναφορικά με τις εκλογές: Καταρχήν να επισημάνω ότι τα παρωχημένα ιδεολογικά στεγανά πλέον δεν έχουν καμία απήχηση στην κοινωνία και νομίζω ότι εξυπηρετούν μόνο μια πολιτική πόλωση που δημιουργεί μια τοξικότητα στην κοινωνία και διχάζει. Εκείνο το οποίο απαιτεί ο πολίτης είναι μια διακυβέρνηση η οποία θα έχει σταθερά χαρακτηριστικά, θα βασίζεται πάνω σε αρχές και αξίες σταθερές όπως είναι η δημιουργία πρωτογενούς αναπτυξιακού πλούτου, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μείωσης των βαρών για τους πολίτες και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Οι σταθερές αυτές νομίζω ότι διατρέχουν όλο το πολιτικό σύστημα βεβαίως είναι διαφορετικός ο τρόπος που το προσεγγίζει ο καθένας αλλά εγώ αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η λογική της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας στη χώρα μας είναι απολύτως αναγκαίο γιατί η χώρα μας πολύ περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχει ανάγκη αυτή τη σταθερότητα γιατί έχει τεράστιες προκλήσεις μπροστά της. Η μια και μεγάλη πρόκληση που καταλαβαίνω ότι ακούγεται πολυτελείς αλλά είναι τεράστιας σημασίας διότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και να έχει αναπτυξιακό μερίδιο ο κάθε πολίτης είναι να μπορέσουμε να καταφέρουμε να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σημαίνει πολύ ευκολότερη ροή χρήματος για την Ελλάδα, μεγαλύτερα κεφάλαια, μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, περισσότερα οφέλη για τις κοινωνικές δαπάνες. Έχουμε μπροστά μας αυτή τη μεγάλη πρόσκληση την οποία οφείλουμε να υπηρετήσουμε και είναι αυτονόητο ότι σε αυτό τον μεγάλο δημοσιονομικό στόχο θα πρέπει να επιδείξουμε πολύ μεγάλη σοβαρότητα και αυστηρότητα, δεν χωρούν παλινωδίες, δεν χωρεί η παλινδρόμηση που θα μας έφερνε σε εποχές που δεν θέλουμε να θυμόμαστε. Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη σταθερότητα και νομίζω ότι όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι σταθερότητα μπορεί να υπάρξει μόνο με μια διακυβέρνηση η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά της σημερινής κυβέρνησης. Δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία θα είναι επαγγελματική, στοχοπροσηλωμένη και κυρίως στο πλευρό του πολίτη. Άρα όχι εκλογές δεν είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή θα εισέφερε στη χώρα, ναι στη σταθερότητα η οποία θα εγγυηθεί το μέλλον της χώρας.
Αναφορικά με τα σχέδια δράσης που φέρνει η κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρία, για τους ΛΟΑΤΚΙ, για το γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών: Η μεγάλη μας πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις ανισότητες που υπάρχουν και οι οποίες δυστυχώς όλο και περισσότερο αυξάνονται επειδή κάθε φορά που έχουμε μια κρίση είτε είναι οικονομική είτε είναι υγειονομική είτε είναι γεωστρατητική πάντοτε αυτά τα γεγονότα δυστυχώς αυξάνουν τις ανισότητες. Ο δικός μας στόχος είναι να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις ανισότητες αυτές, πως το επιχειρούμε αυτό; Δημιουργώντας οριζόντια σχέδια δράσης έτσι ώστε ευάλωτες ή υποεκπροσωπούμενες κατηγορίες πολιτών να μπορούν να έχουν ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική, στην πολιτική, στην οικονομική ζωή της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε το εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία, περίπου 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας υποφέρουν από κάποιας μορφής αναπηρία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και νομίζω ότι ανταποκρινόμαστε πολύ καλά στα χρονοδιαγράμματα μας . Υπάρχει το σχέδιο για την άρση των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών. Υπάρχει μια σχετικώς καλή εξέλιξη ήδη έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση στο opengov η έκθεση εθελοντικής αξιολόγησης της Ελλάδας για τους στόχους βιώσιμής ανάπτυξης που αναφέρουν ότι έχουμε μια μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις επιτελικές. Σημαντικό και αναγκαίο όχι ακόμη επαρκές αλλά πηγαίνουμε καλύτερα. Στον τομέα του περιβάλλοντος έχουμε πολύ μεγάλες επιτυχίες, εχουμε υπερδιπλασιασμό του μεριδίου των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολική μείωση στην έκκληση αερίων του θερμοκηπίου, έχουμε αύξηση της ανακύκλωσης. Τα εθνικά αυτά σχέδια δράσης νομίζω ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν τη βάση της πολιτικής μας. Σε ότι αφορά το κομμάτι του εθνικού σχεδίου δράσης για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ + να επισημάνω ότι ήδη έχουν υπάρξει πολύ σημαντικές αλλαγές στα κεφάλαια αυτά και συμβολικές αλλά και ουσιαστικές.
Ωρίμασε ο καιρός για να ανοίξει το θέμα των γάμων των ομοφυλοφίλων ;
: Ήδη υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί στην έκθεση την οποία συνέταξε ειδική επιτροπή υπό Τον καθηγητή κ. Σιλιάνο, τον πρώην πρόεδρο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις και ο γάμος μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών. Νομίζω ότι η κοινωνία είναι πολύ ωριμότερη για να αποδεχτεί τέτοια βασικά θέματα που ανάγονται στην ουσιαστική ισότητα όλων των πολιτών και θεωρώ ότι η επόμενη περίοδος θα ανοίξει τη συζήτηση και στο επίπεδο το νομοθετικό.
Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία: Δυστυχώς υπάρχουν παθολογικά φαινόμενα στα πανεπιστήμιά μας τα οποία καταπιέζουν τις πλειοψηφίες και αναδεικνύουν μειοψηφίες οι οποίες δεν επιδιώκουν τη γνώση, την έρευνα, την ανάπτυξη αλλά μόνο κινούνται από ιδεοληπτικές ιδιοτέλειες. Πρέπει επιτέλους το πανεπιστήμιο να επιστρέψει εκεί που ανήκει δηλαδή κυρίως στους φοιτητές και στους διδάσκοντες. Να αποτελέσει τον πυλώνα της γνώσης. Δεν είναι δυνατόν με το πραγματικά εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε σε επίπεδο φοιτητών αυτή τη στιγμή να ταλανιζόμαστε από τέτοια φαινόμενα.
Η βασική πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ριζική αλλαγή στο μοντέλο για να αποδοθεί το πανεπιστήμιο στους φοιτητές. Ήδη έχει ψηφιστεί σειρά διατάξεων που ενισχύουν την αυτονομία των πανεπιστημίων, την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων. Υπάρχουν πρόγραμμα σπουδών ξενόγλωσσα τα οποία προσελκύουν φοιτητές από όλες τις χώρες του κόσμου, έχουμε ένα πολύ ανοιχτό πανεπιστήμιο ακαδημαϊκά εκείνο το οποίο απομένει είναι να διασφαλίσουμε και ένα επίπεδο κανονικής λειτουργίας των πανεπιστημίων. Το απολύτως αυτονόητα δηλαδή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία που αποτελεί νόμο του κράτος θα έρθει το επόμενο διάστημα ήδη αυτή την περίοδο ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των πανεπιστημιακών αστυνομικών. Να επισημάνω ότι όλα αυτά τα παιδιά είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, δεν είναι δηλαδή κατώτερης εκπαίδευσης και αυτό γιατί θα πρέπει να έχουν και μια συναισθηματική γνώση και εξοικείωση με τον πανεπιστημιακό χώρο που είναι πολύ διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο χώρο κοινωνικής συναναστροφής. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα εγκατασταθεί, το προεδρικό διάταγμα που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας ήδη βρίσκεται στο ΣτΕ και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του από το ανώτατο δικαστήριο. Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικαστικών σταδίων θα υπάρχει εγκατάσταση. Να επισημάνω το εξής η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα φέρει οπλισμό και κατά τούτο δεν υπάρχει ζήτημα να υπάρχουν όπλα εντός του πανεπιστημίου. Ο χώρος του πανεπιστημίου θα διαφυλαχτεί έτσι ώστε να αποδοθεί στους φοιτητές και να έχουμε επιτέλους ένα πανεπιστήμιο αντάξιο των φοιτητών μας.
Αναφορικά με τη συζήτηση που ανοίγει για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εξασφαλίσαμε στην UNESCO μια καλή απόφασης τον περασμένο Σεπτέμβριο η οποία αναδεικνύει το θέμα στη σωστή του διάσταση δηλαδή στην ιστορική του, πολιτισμική του διάσταση, από εκεί και πέρα καταλαβαίνουμε ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση όσο και να επιχειρούμε με πολυδιάστατες δράσεις τις οποίες αναλαμβάνουμε να αναδείξουμε το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών. Παραμένει βεβαίως η βασική θέση εκ μέρους του βρετανικού μουσείου και της βρετανικής κυβέρνησης η οποία δεν είναι θετική, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και διμερώς και στο επίπεδο διεθνών οργανισμών έτσι ώστε επιτέλους τα γλυπτά να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Να είστε βέβαιος ότι αυτό που πρέπει να γίνει θα γίνει με τον πιο ικανό τρόπο.