Τσιάρας στα Παραπολιτικά 90,1: Eντός του Ιουλίου θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τη δικαστική αστυνομία
Όπως είπε, θα συμβάλει στην ταχεία και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης και θα διασφαλίσει την αυτονομία της Δικαιοσύνης ως προς την φύλαξη των δικαστικών μεγάρων
«Σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης που υλοποιείται βήμα βήμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.
Για τη δικαστική αστυνομία είπε ότι θα συμβάλει στην ταχεία και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης και θα διασφαλίσει την αυτονομία της Δικαιοσύνης ως προς την φύλαξη των δικαστικών μεγάρων, αναφέροντας πως μέσα στον Ιούλιο θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, είπε εισάγονται σημαντικές καινοτομίες ως προς την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.
Ακόμη, ανέφερε ότι ο δικαστικός λειτουργός που καθυστερεί στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων δεν θα προάγεται, ενώ τόνισε πως όταν υπάρχουν επεισόδια που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα από σύσταση συμμορίας ο δικαστής θα έχει την δυνατότητα να αποφασίζει προφυλάκιση.
Σε σχέση με το αίτημα για πραγματικά ισόβια είπε πως σε καμία χώρα της ΕΕ δεν είναι πραγματικά ισόβια και φτάνουν έως τα τα 25 χρόνια.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης με συνεργάτες μου καταστρώσαμε ένα πολύ σοβαρό μεταρρυθμιστικό πλάνο το οποίο αφορά και στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης αλλά και στην προσαρμογή σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα υλοποιούμε αυτό το σχέδιο βήμα –βήμα και φέρνοντας νομοσχέδια τα οποία κινούνται στην κατεύθυνση αυτή και ψηφιοποιώντας συνολικά τη Δικαιοσύνη και ανανεώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τις βασικές υποδομές που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Είναι ένα πολυπαραγωντικό ζήτημα για το οποίο πρέπει να προσπαθήσουν σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα ώστε ο κόσμος να αισθανθεί ασφαλής, η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και σιγά-σιγά να εξαλειφθούν όλες αυτές οι παθογένειες που δημιουργούν και την αμφιβολία αλλά και την ανασφάλεια στους πολίτες.
Αναφορικά με τη δικαστική αστυνομία: Η δικαστική αστυνομία είναι μια σοβαρή μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης για την οποία όλοι οι παράγοντες του χώρου είναι απόλυτα σύμφωνοι. Η δικαστική αστυνομία έρχεται για να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό που θα αφορά τη δυνατότητα της ασφάλειας των χώρων της Δικαιοσύνης δηλαδή των δικαστηρίων αλλά και την στελέχωση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των δικαστηρίων ώστε να μπορεί η Δικαιοσύνη να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και βεβαίως να συνεισφέρει κανείς στο έργο της Δικαιοσύνης με τέτοιο τρόπο ώστε εξειδικευμένοι επιστήμονες να μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά και καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα που αφορά και στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων αλλά και στην ταχύτητα της Δικαιοσύνης. Η προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθεί νομοθετικά μέσα στον Ιούλιο, αυτό είναι το πλάνο, και νομίζω ότι μέσα στη χρονιά θα αρχίσουν να προσλαμβάνονται και για τη δικαστική αστυνομία μέσω των συγκεκριμένων διαδικασιών πολίτες οι οποίοι θα συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία που πρόκειται να λάβουμε είναι η νέα σχολή δικαστικών υπαλλήλων όπου εκεί θα μπορούμε να προσλάβουμε ανθρώπους που θα έρθουν να στελεχώσουν και να υπηρετήσουν το δικαστικό σύστημα ξεπερνώντας όλα τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν σχετικά με την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, την υποστελέχωση που ομολογουμένως υπάρχει σήμερα στο συγκεκριμένο τομέα δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα .
Αναφορικά με τον κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης Δικαστικών λειτουργών: Είναι ένα κορυφαίο νομοσχέδιο, στο σύνολο της αναμόρφωσης των κωδίκων που επιχειρήσαμε στο παρελθόν η αναμόρφωση του κώδικα δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών είναι το κορυφαίο εγχείρημα γιατί αφορά στην ίδια τη λειτουργία των δικαστηρίων και στην ίδια τη διαδικασία της εξέλιξης , αξιολόγησης, επιθεώρησης ή γενικότερων δεδομένων που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς. Είναι ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή της προηγούμενης κυβέρνησης, για να φανταστείτε τη δυσκολία του εγχειρήματος ενώ ξεκίνησε περίπου στο μέσο της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης δεν υπήρξε η ολοκλήρωση προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης του συγκεκριμένου κώδικα. Εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, διαβουλευτήκαμε, συζητήσαμε, διαφωνήσαμε, συμφωνήσαμε με τις δικαστικές ενώσεις , με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αυτή τη στιγμή έχουμε φέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο και η συζήτηση θα ξεκινήσει από αύριο στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή ένα σχέδιο νόμου το οποίο δημιουργεί εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Πιστεύω, τουλάχιστον με βάση τις συζητήσεις που είχαμε κάνει με το προηγούμενο ΔΣ της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων ότι υπάρχει κοινός τόπος συμφωνίας . Είναι η πρώτη φορά που με συγκεκριμένο τρόπο πλέον αξιολογούνται και επιθεωρούνται οι δικαστικοί λειτουργοί. Είναι η πρώτη φορά που τα δικαστήρια αξιολογούνται και επιθεωρούνται ως οργανικές λειτουργικές μονάδες.
Έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν, με το νέο νομοσχέδιο αλλάζει συνολικά το σύστημα των επιθεωρήσεων όπως αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι προαγωγές μέχρι και το βαθμό του προέδρου Εφετών . Θα σας πω ότι ο δικαστικός λειτουργός που έχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση δεν προάγεται, όπως επίσης και το γεγονός ότι δικαστικοί λειτουργοί προάγονται μόνο εφόσον έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης με βάση το νομοσχέδιο που είχαμε ψηφίσει πέρυσι για την αναμόρφωση της εθνικής σχολής δικαστών. Μπαίνουν δηλαδή συγκεκριμένα αξιολογικά κριτήρια τα οποία θα βοηθήσουν τους έλληνες δικαστές και θα βοηθήσουν συνολικά και τη δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στους έλληνες πολίτες.
Αναφορικά με την αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων: Σε ότι αφορά τον κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης Δικαστικών λειτουργών και με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων έχουμε συζητήσει, έχουμε εξαντλήσει το διάλογο νομίζω ότι λίγο πολύ έχουμε συμφωνήσει και από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα ούτως ώστε να μην υπάρχουν τα ζητήματα τα οποία ανησυχούν τους δικηγορικούς συλλόγους.
Για το άρθρο 187: Αναφορικά με το άρθρο 187 έχω εξηγήσει ότι δεν μπορεί η πολιτεία να μένει αδρανής απέναντι σε φαινόμενα τα οποία δυστυχώς δημιουργούν τεράστια ανασφάλεια στους πολίτες και πολλές φορές γίνονται λόγος ώστε οι πολίτες να αμφιβάλουν και να αμφισβητούν το ρόλο και τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Σε σχέση με την πρόσφατη δολοφονία ενός νέου παιδιού στα πλαίσια των «οπαδικών εκδηλώσεων» που έγινε στη Θεσσαλονίκη είχαμε φαινόμενο που ο δράστης είχε πολλές φορές οδηγηθεί στο δικαστήριο αλλά δεν είχε φυλακιστεί ούτε καν είχε προφυλακιστεί, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν. Η συζήτηση που είχα με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων είναι ότι θα έπρεπε να δούμε τη συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά στην εφαρμογή της και από εκεί και πέρα να κρίνουμε αν όντως υπάρχει θέμα ή όχι. Άλλωστε όλα όσα γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα μηδέ εξαιρουμένου και των βίαιων επεισοδίων που είχαμε στον τελικό του κυπέλου μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά μέτρα και να υπάρξει η δυνατότητα από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας να κάνει το αυτονόητο, να προστατεύσει τους έλληνες πολίτες.
Το άρθρο λεει ότι όταν υπάρχουν επεισόδια τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από τη λεγόμενη σύσταση συμμορίας ουσιαστικά είναι πλέον στην κρίση και τη δυνατότητα του δικαστή να υπάρξει προφυλάκιση ακόμη και για ήσσονος απαξίας ποινικά αδικήματα. Πρέπει να δούμε η συγκεκριμένη διάταξη πως θα λειτουργήσει .Φαντάζομαι ότι οι αιτιάσεις κάποιων ότι για ένα γκράφιτι κάποιοι εισαγγελείς να τον οδηγήσουν στην προφυλάκιση νομίζω ότι δεν ευσταθούν. Το ζήτημα είναι ότι όταν υπάρχουν βίαια επεισόδια όπως αυτά που βλέπουμε εκτός –εντός αγωνιστικών χώρων, όταν υπάρχουν θέματα τα οποία στην πραγματικότητα εκκολάπτουν ακόμα μεγαλύτερες και σοβαρότερες παραβατικές συμπεριφορές δεν μπορεί να μην υπάρχει μια παιδαγωγική προσέγγιση απέναντι σε αυτό το ζήτημα.
Αναφορικά με την ποινή των ισοβίων:Η συζήτηση περί πραγματικών ισοβίων ή όχι ξέρετε ότι κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο. Πρέπει κανείς να δει πέρα από τον ποινικό κώδικα που αφορά στη χώρα μας το τι συμβαίνει στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Τα ισόβια ποτέ δεν είναι πραγματικά ισόβια σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και σε κανένα ευρωπαϊκό δίκαιο, αντίθετα περιορίζονται σε ένα εύρος ουσιαστικά κάθειρξης, πραγματικής φυλάκισης που μπορεί να φτάνει μέχρι τα 25 χρόνια και η πραγματικότητα είναι ότι και το ελληνικό δικαιικό σύστημα δεν μπορεί παρά να είναι προσαρμοσμένο σε μια γενικότερη φιλοσοφία που διέπει τα ευρωπαϊκά δικαιικά συστήματα. Εμείς όντως έχουμε αυστηροποιήσει σε τέτοιο βαθμό που να δεχόμαστε πολλές «κατηγορίες» τον ποινικό κώδικα και η αλήθεια είναι τα βήματα που έχουν γίνει είναι προς μια κατεύθυνση που να εκπέμπεται ένα παιδαγωγικό μήνυμα τουλάχιστον αποτροπής πολλών συμπολιτών μας οι οποίοι προτίθενται να έχουν μια παραβατική συμπεριφορά.
Εμείς προσπαθούμε να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ότι η ελληνική πολιτεία είναι εδώ, η Δικαιοσύνη είναι εδώ, η Δικαιοσύνη κάνει τη δική της προσπάθεια και στο κομμάτι της ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων, και βεβαίως στο κομμάτι της ταχύτητας της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων ούτως ώστε οι πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια: Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο συγκεκριμένος νόμος αφενός μεν θα λειτουργούσε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό για όσα προβλήματα σε αυτό το χώρο δημιουργούνταν από τη δεδομένη χρονική στιγμή και μετά και λιγότερο για αυτούς οι οποίοι ήδη είχαν πάρει κάποιες οριστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι χρόνο με το χρόνο εκδίδονται αποφάσεις στη λογική ή τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα σε μια κατεύθυνση που κινείται γενικότερα η ευρωπαϊκή πραγματικότητα και που αφορά σε μια πραγματική ανάγκη το παιδί να μεγαλώνει με την παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του.
Αναφορικά με την 14η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας σε σχέση με τη Δικαιοσύνη: Το γεγονός ότι πλέον έχει αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης απέναντι σε αυτό που εκτιμά η ευρωπαϊκή επιτροπή ήταν μια επιδίωξη που θέσαμε από την πρώτη στιγμή ως στόχο και νομίζω ότι βήμα –βήμα υλοποιείται. Να θυμίσω ότι η ανάγκη να κάνουμε τις πρώτες αλλαγές στον ποινικό κώδικα αφορούσε κυρίως στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει την ενεργητική δωροδοκία πλημμέλημα και αυτό μας εξέθετε συνολικά και στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά και στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Το γεγονός ότι έχουμε προωθήσει με πολύ ταχείς ρυθμούς τη ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, το γεγονός ότι έχουμε εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία, ότι έχουμε ουσιαστικά δώσει δεδομένα μέσα στην ίδια τη δικαιοσύνη τα οποία αφορούν σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή φιλοσοφία όχι μόνο με τον εκσυγχρονισμό των κωδίκων , όχι μόνο με τον εκσυγχρονισμό της εθνικής σχολής δικαστών ή την ίδρυση της σχολής Ειρηνοδικών ως κατεύθυνση μέσα στην εθνική σχολή δικαστών αλλά βεβαίως και με ένα σύνολο νομοθετημάτων ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών στην ελληνική νομοθεσία δείχνει ότι τουλάχιστον στην σημερινή πραγματικότητα η ελληνική πολιτεία ανταποκρίνεται σε γενικότερα ζητήματα τα οποία δυστυχώς στο παρελθόν δεν είχαν αντιμετωπιστεί με το δέοντα τρόπο. Αυτό εκτιμά η έκθεση ευρωπαϊκής επιτροπής, έχει βάλει δύο ζητήματα το ένα ο κώδικας δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών που αύριο μπαίνει για συζήτηση και την άλλη εβδομάδα γίνεται νόμος του κράτους, και το άλλο ζήτημα το οποίο αφορά στη δικαστική αστυνομία.
Κλείνουμε ζητήματα τα οποία είχαν ουσιαστικά μια αναφορά σε μεγάλο βάθος χρονου στο παρελθόν και τα οποία υλοποιούνται και ενσωματώνονται ως νομοθετήματα για τη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης αυξάνοντας το αίσθημα της ασφάλειας στους έλληνες πολίτες.
Για τη δικαστική αστυνομία είπε ότι θα συμβάλει στην ταχεία και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης και θα διασφαλίσει την αυτονομία της Δικαιοσύνης ως προς την φύλαξη των δικαστικών μεγάρων, αναφέροντας πως μέσα στον Ιούλιο θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, είπε εισάγονται σημαντικές καινοτομίες ως προς την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.
Ακόμη, ανέφερε ότι ο δικαστικός λειτουργός που καθυστερεί στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων δεν θα προάγεται, ενώ τόνισε πως όταν υπάρχουν επεισόδια που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα από σύσταση συμμορίας ο δικαστής θα έχει την δυνατότητα να αποφασίζει προφυλάκιση.
Σε σχέση με το αίτημα για πραγματικά ισόβια είπε πως σε καμία χώρα της ΕΕ δεν είναι πραγματικά ισόβια και φτάνουν έως τα τα 25 χρόνια.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης με συνεργάτες μου καταστρώσαμε ένα πολύ σοβαρό μεταρρυθμιστικό πλάνο το οποίο αφορά και στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης αλλά και στην προσαρμογή σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα υλοποιούμε αυτό το σχέδιο βήμα –βήμα και φέρνοντας νομοσχέδια τα οποία κινούνται στην κατεύθυνση αυτή και ψηφιοποιώντας συνολικά τη Δικαιοσύνη και ανανεώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τις βασικές υποδομές που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Είναι ένα πολυπαραγωντικό ζήτημα για το οποίο πρέπει να προσπαθήσουν σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα ώστε ο κόσμος να αισθανθεί ασφαλής, η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και σιγά-σιγά να εξαλειφθούν όλες αυτές οι παθογένειες που δημιουργούν και την αμφιβολία αλλά και την ανασφάλεια στους πολίτες.Αναφορικά με τη δικαστική αστυνομία: Η δικαστική αστυνομία είναι μια σοβαρή μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης για την οποία όλοι οι παράγοντες του χώρου είναι απόλυτα σύμφωνοι. Η δικαστική αστυνομία έρχεται για να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό που θα αφορά τη δυνατότητα της ασφάλειας των χώρων της Δικαιοσύνης δηλαδή των δικαστηρίων αλλά και την στελέχωση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των δικαστηρίων ώστε να μπορεί η Δικαιοσύνη να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και βεβαίως να συνεισφέρει κανείς στο έργο της Δικαιοσύνης με τέτοιο τρόπο ώστε εξειδικευμένοι επιστήμονες να μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά και καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα που αφορά και στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων αλλά και στην ταχύτητα της Δικαιοσύνης. Η προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθεί νομοθετικά μέσα στον Ιούλιο, αυτό είναι το πλάνο, και νομίζω ότι μέσα στη χρονιά θα αρχίσουν να προσλαμβάνονται και για τη δικαστική αστυνομία μέσω των συγκεκριμένων διαδικασιών πολίτες οι οποίοι θα συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία που πρόκειται να λάβουμε είναι η νέα σχολή δικαστικών υπαλλήλων όπου εκεί θα μπορούμε να προσλάβουμε ανθρώπους που θα έρθουν να στελεχώσουν και να υπηρετήσουν το δικαστικό σύστημα ξεπερνώντας όλα τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν σχετικά με την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, την υποστελέχωση που ομολογουμένως υπάρχει σήμερα στο συγκεκριμένο τομέα δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα .
Αναφορικά με τον κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης Δικαστικών λειτουργών: Είναι ένα κορυφαίο νομοσχέδιο, στο σύνολο της αναμόρφωσης των κωδίκων που επιχειρήσαμε στο παρελθόν η αναμόρφωση του κώδικα δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών είναι το κορυφαίο εγχείρημα γιατί αφορά στην ίδια τη λειτουργία των δικαστηρίων και στην ίδια τη διαδικασία της εξέλιξης , αξιολόγησης, επιθεώρησης ή γενικότερων δεδομένων που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς. Είναι ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή της προηγούμενης κυβέρνησης, για να φανταστείτε τη δυσκολία του εγχειρήματος ενώ ξεκίνησε περίπου στο μέσο της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης δεν υπήρξε η ολοκλήρωση προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης του συγκεκριμένου κώδικα. Εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, διαβουλευτήκαμε, συζητήσαμε, διαφωνήσαμε, συμφωνήσαμε με τις δικαστικές ενώσεις , με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αυτή τη στιγμή έχουμε φέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο και η συζήτηση θα ξεκινήσει από αύριο στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή ένα σχέδιο νόμου το οποίο δημιουργεί εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Πιστεύω, τουλάχιστον με βάση τις συζητήσεις που είχαμε κάνει με το προηγούμενο ΔΣ της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων ότι υπάρχει κοινός τόπος συμφωνίας . Είναι η πρώτη φορά που με συγκεκριμένο τρόπο πλέον αξιολογούνται και επιθεωρούνται οι δικαστικοί λειτουργοί. Είναι η πρώτη φορά που τα δικαστήρια αξιολογούνται και επιθεωρούνται ως οργανικές λειτουργικές μονάδες.
Έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν, με το νέο νομοσχέδιο αλλάζει συνολικά το σύστημα των επιθεωρήσεων όπως αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι προαγωγές μέχρι και το βαθμό του προέδρου Εφετών . Θα σας πω ότι ο δικαστικός λειτουργός που έχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση δεν προάγεται, όπως επίσης και το γεγονός ότι δικαστικοί λειτουργοί προάγονται μόνο εφόσον έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης με βάση το νομοσχέδιο που είχαμε ψηφίσει πέρυσι για την αναμόρφωση της εθνικής σχολής δικαστών. Μπαίνουν δηλαδή συγκεκριμένα αξιολογικά κριτήρια τα οποία θα βοηθήσουν τους έλληνες δικαστές και θα βοηθήσουν συνολικά και τη δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στους έλληνες πολίτες.
Αναφορικά με την αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων: Σε ότι αφορά τον κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης Δικαστικών λειτουργών και με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων έχουμε συζητήσει, έχουμε εξαντλήσει το διάλογο νομίζω ότι λίγο πολύ έχουμε συμφωνήσει και από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα ούτως ώστε να μην υπάρχουν τα ζητήματα τα οποία ανησυχούν τους δικηγορικούς συλλόγους.
Για το άρθρο 187: Αναφορικά με το άρθρο 187 έχω εξηγήσει ότι δεν μπορεί η πολιτεία να μένει αδρανής απέναντι σε φαινόμενα τα οποία δυστυχώς δημιουργούν τεράστια ανασφάλεια στους πολίτες και πολλές φορές γίνονται λόγος ώστε οι πολίτες να αμφιβάλουν και να αμφισβητούν το ρόλο και τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Σε σχέση με την πρόσφατη δολοφονία ενός νέου παιδιού στα πλαίσια των «οπαδικών εκδηλώσεων» που έγινε στη Θεσσαλονίκη είχαμε φαινόμενο που ο δράστης είχε πολλές φορές οδηγηθεί στο δικαστήριο αλλά δεν είχε φυλακιστεί ούτε καν είχε προφυλακιστεί, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν. Η συζήτηση που είχα με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων είναι ότι θα έπρεπε να δούμε τη συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά στην εφαρμογή της και από εκεί και πέρα να κρίνουμε αν όντως υπάρχει θέμα ή όχι. Άλλωστε όλα όσα γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα μηδέ εξαιρουμένου και των βίαιων επεισοδίων που είχαμε στον τελικό του κυπέλου μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά μέτρα και να υπάρξει η δυνατότητα από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας να κάνει το αυτονόητο, να προστατεύσει τους έλληνες πολίτες.
Το άρθρο λεει ότι όταν υπάρχουν επεισόδια τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από τη λεγόμενη σύσταση συμμορίας ουσιαστικά είναι πλέον στην κρίση και τη δυνατότητα του δικαστή να υπάρξει προφυλάκιση ακόμη και για ήσσονος απαξίας ποινικά αδικήματα. Πρέπει να δούμε η συγκεκριμένη διάταξη πως θα λειτουργήσει .Φαντάζομαι ότι οι αιτιάσεις κάποιων ότι για ένα γκράφιτι κάποιοι εισαγγελείς να τον οδηγήσουν στην προφυλάκιση νομίζω ότι δεν ευσταθούν. Το ζήτημα είναι ότι όταν υπάρχουν βίαια επεισόδια όπως αυτά που βλέπουμε εκτός –εντός αγωνιστικών χώρων, όταν υπάρχουν θέματα τα οποία στην πραγματικότητα εκκολάπτουν ακόμα μεγαλύτερες και σοβαρότερες παραβατικές συμπεριφορές δεν μπορεί να μην υπάρχει μια παιδαγωγική προσέγγιση απέναντι σε αυτό το ζήτημα.
Αναφορικά με την ποινή των ισοβίων:Η συζήτηση περί πραγματικών ισοβίων ή όχι ξέρετε ότι κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο. Πρέπει κανείς να δει πέρα από τον ποινικό κώδικα που αφορά στη χώρα μας το τι συμβαίνει στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Τα ισόβια ποτέ δεν είναι πραγματικά ισόβια σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και σε κανένα ευρωπαϊκό δίκαιο, αντίθετα περιορίζονται σε ένα εύρος ουσιαστικά κάθειρξης, πραγματικής φυλάκισης που μπορεί να φτάνει μέχρι τα 25 χρόνια και η πραγματικότητα είναι ότι και το ελληνικό δικαιικό σύστημα δεν μπορεί παρά να είναι προσαρμοσμένο σε μια γενικότερη φιλοσοφία που διέπει τα ευρωπαϊκά δικαιικά συστήματα. Εμείς όντως έχουμε αυστηροποιήσει σε τέτοιο βαθμό που να δεχόμαστε πολλές «κατηγορίες» τον ποινικό κώδικα και η αλήθεια είναι τα βήματα που έχουν γίνει είναι προς μια κατεύθυνση που να εκπέμπεται ένα παιδαγωγικό μήνυμα τουλάχιστον αποτροπής πολλών συμπολιτών μας οι οποίοι προτίθενται να έχουν μια παραβατική συμπεριφορά.
Εμείς προσπαθούμε να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ότι η ελληνική πολιτεία είναι εδώ, η Δικαιοσύνη είναι εδώ, η Δικαιοσύνη κάνει τη δική της προσπάθεια και στο κομμάτι της ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων, και βεβαίως στο κομμάτι της ταχύτητας της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων ούτως ώστε οι πολίτες να αισθανθούν ασφαλείς.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια: Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο συγκεκριμένος νόμος αφενός μεν θα λειτουργούσε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό για όσα προβλήματα σε αυτό το χώρο δημιουργούνταν από τη δεδομένη χρονική στιγμή και μετά και λιγότερο για αυτούς οι οποίοι ήδη είχαν πάρει κάποιες οριστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι χρόνο με το χρόνο εκδίδονται αποφάσεις στη λογική ή τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα σε μια κατεύθυνση που κινείται γενικότερα η ευρωπαϊκή πραγματικότητα και που αφορά σε μια πραγματική ανάγκη το παιδί να μεγαλώνει με την παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του.
Αναφορικά με την 14η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας σε σχέση με τη Δικαιοσύνη: Το γεγονός ότι πλέον έχει αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης απέναντι σε αυτό που εκτιμά η ευρωπαϊκή επιτροπή ήταν μια επιδίωξη που θέσαμε από την πρώτη στιγμή ως στόχο και νομίζω ότι βήμα –βήμα υλοποιείται. Να θυμίσω ότι η ανάγκη να κάνουμε τις πρώτες αλλαγές στον ποινικό κώδικα αφορούσε κυρίως στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει την ενεργητική δωροδοκία πλημμέλημα και αυτό μας εξέθετε συνολικά και στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά και στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Το γεγονός ότι έχουμε προωθήσει με πολύ ταχείς ρυθμούς τη ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, το γεγονός ότι έχουμε εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία, ότι έχουμε ουσιαστικά δώσει δεδομένα μέσα στην ίδια τη δικαιοσύνη τα οποία αφορούν σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή φιλοσοφία όχι μόνο με τον εκσυγχρονισμό των κωδίκων , όχι μόνο με τον εκσυγχρονισμό της εθνικής σχολής δικαστών ή την ίδρυση της σχολής Ειρηνοδικών ως κατεύθυνση μέσα στην εθνική σχολή δικαστών αλλά βεβαίως και με ένα σύνολο νομοθετημάτων ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών στην ελληνική νομοθεσία δείχνει ότι τουλάχιστον στην σημερινή πραγματικότητα η ελληνική πολιτεία ανταποκρίνεται σε γενικότερα ζητήματα τα οποία δυστυχώς στο παρελθόν δεν είχαν αντιμετωπιστεί με το δέοντα τρόπο. Αυτό εκτιμά η έκθεση ευρωπαϊκής επιτροπής, έχει βάλει δύο ζητήματα το ένα ο κώδικας δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών που αύριο μπαίνει για συζήτηση και την άλλη εβδομάδα γίνεται νόμος του κράτους, και το άλλο ζήτημα το οποίο αφορά στη δικαστική αστυνομία.
Κλείνουμε ζητήματα τα οποία είχαν ουσιαστικά μια αναφορά σε μεγάλο βάθος χρονου στο παρελθόν και τα οποία υλοποιούνται και ενσωματώνονται ως νομοθετήματα για τη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης αυξάνοντας το αίσθημα της ασφάλειας στους έλληνες πολίτες.