Όλο το φάσμα των αμυντικών σχέσεων Ελλάδος – ΗΠΑ εξετάστηκαν κατά την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζόρτζ Τσούνη, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ, συνοδευόμενος και από τον Ακόλουθο Αμύνης της χώρας του.

Ο Αρχηγός τον συνεχάρη για την ανάληψη των νέων πολύ σημαντικών καθηκόντων του, σημειώνοντας την εξαιρετική συνεργασία που είχε αναπτυχθεί με τον προκάτοχό του Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ κατά την πενταετία της παραμονής του στη χώρα μας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσεως Ελλάδος και ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο.



Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις αμύνης και ασφαλείας σε περιφερειακό επίπεδο, κυρίως λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεπειών της στην αρχιτεκτονική ασφάλεια του Ευρωατλαντικού Χώρου.



Από ελληνικής πλευράς έγινε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο της Ελλάδος, η οποία προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και στην τήρηση των αρχών καλής γειτονίας, συνεισφέρει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής με την γενικότερη ενεργό και έμπρακτη συμμετοχή της στις δράσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ καθώς και με την διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας, προσωπικού, μέσων και αμυντικού υλικού και ειδικότερα με την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων μέσω της Σούδας και της Αλεξανδρουπολέως, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς.

Επίσης οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αναφέρθηκαν και στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, που αναβαθμίζεται συνεχώς, αφενός με τις διαδοχικές επικαιροποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement/MDCA), αφετέρου με τη διαρκή εκτέλεση κοινών δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως σε διακλαδικό επίπεδο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε και στα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα και στην υλοποίησή τους με σκοπό αφενός τη διασφάλιση, αφετέρου τη στοχευμένη αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στις διαδικασίες ενεργοποιήσεως του προγράμματος προσκτήσεως σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τέλος, ο Έλληνας  Αρχηγός, τόνισε την ουσιαστική συμμετοχή των Ε.Δ. στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνεργασιών και των εταιρικών σχημάτων που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με φίλες και σύμμαχες χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάδειξη και διασφάλιση του ρόλου της Ελλάδος ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και ως αξιόπιστου συμμάχου και εταίρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.