Οι «πράσινοι» γρίφοι του Ανδρουλάκη: Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί του για τη συγκρότηση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος
Οι εύθραυστες ισορροπίες, οι φήμες για «αντάρτικο» και ο ρόλος του Μ. Χριστοδουλάκη
Σε σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Ν. Ανδρουλάκη, η συγκρότηση του νέου Πολιτικού Συµβουλίου του κόµµατος. Τα 31 µέλη του συγκεκριµένου οργάνου αναµένεται να εκλεγούν στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην αυριανή σύνοδο της Κ.Ε., έπειτα από πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη. Ωστόσο, τα όσα διαδραµατίζονται τα τελευταία 24ωρα στο παρασκήνιο δεν προµηνύουν ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί σε συνθήκες ηρεµίας, παρά την επιθυµία του προέδρου του κόµµατος να καταθέσει ενωτικό ψηφοδέλτιο που να περιλαµβάνει υποψηφιότητες από όλες τις πλευρές. Αφενός όπως αυτές έχουν «σχηµατοποιηθεί» σε επιµέρους οµάδες από τη µάχη για την προεδρία του κόµµατος, αφετέρου µε γνώµονα τις «συµµαχίες» του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Δηλαδή, εκπροσώπους από τον χώρο του ΚΙ∆ΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, της ∆ΗΜ.ΑΡ. και της Ε∆ΕΜ του Α. Πόντα.
Μέχρι και την τελευταία στιγµή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. βρισκόταν αντιµέτωπος µε τον κίνδυνο της κατάθεσης αντιπρότασης, κάτι που -σύµφωνα µε τις πληροφορίες- θα προερχόταν από την πλευρά του απερχόµενου γραµµατέα της Κ.Ε., Μανώλη Χριστοδουλάκη, και µε την ενθάρρυνση κάποιων βουλευτών, όπως του Β. Κεγκέρογλου και της Τ. Αντωνίου.
Στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ε. θα φανεί εάν θα αποτραπεί µια τέτοια ενέργεια, η οποία, εκτός του ότι εµπεριέχει στοιχεία εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, ταυτόχρονα δείχνει πως ο απερχόµενος γραµµατέας της Κ.Ε. επιθυµεί να δώσει συνέχεια στα σενάρια που τον θέλουν να αναδεικνύεται σε «αντίπαλο δέος» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ. µε τη συγκρότηση οργανωµένου εσωκοµµατικού πόλου.
Το ενδεχόµενο ο Ν. Ανδρουλάκης να βρεθεί αντιµέτωπος µε άλλη «λίστα» υποψηφίων για το Πολιτικό Συµβούλιο του κόµµατος, που θα είναι κόντρα στη δική του εισήγηση, έχει και την τεχνική του διάσταση. Και αυτό διότι από το νέο καταστατικό υπάρχουν περιορισµοί ως προς τη συµµετοχή των βουλευτών στο Πολιτικό Συµβούλιο. Συγκεκριµένα, η πρόβλεψη είναι για πέντε κοινοβουλευτικούς και ο Ν. Ανδρουλάκης -σύµφωνα µε τις πληροφορίες- έχει ήδη καταλήξει ποιοι θα είναι αυτοί.
Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγµής, τα ονόµατα των κοινοβουλευτικών που θα προτείνει για το Πολιτικό Συµβούλιο είναι των Α. Λοβέρδου, Χ. Καστανίδη, Κ. Σκανδαλίδη, Α. Πάνα και Ο. Κωνσταντινόπουλου.
Οι κοινοβουλευτικοί που θα προταθούν για το Π.Σ. είναι οι Α. Λοβέρδος, Χ. Καστανίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Πάνας και Ο. Κωνσταντινόπουλος
Το γεγονός ότι σε αυτά δεν περιλαµβάνονται βουλευτές όπως ο Β. Κεγκέρογλου και η Τ. Αντωνίου είναι ένας λόγος παραπάνω να δώσουν τη µάχη της εκλογής τους «αυτοπροτεινόµενοι», έχοντας ως «εγγυήτρια δύναµη» για την επιτυχή κατάληξη της υποψηφιότητάς τους τη γραµµή που µπορεί να δώσει υπέρ τους ο απερχόµενος γραµµατέας της Κ.Ε., Μ. Χριστοδουλάκης, ή ακόµα και ο τέως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ούτως ή άλλως συµµετέχει ex offi cio στο νέο Πολιτικό Συµβούλιο.
Επίσης, µέχρι και τις εκλογές υπάρχει ρύθµιση που προβλέπει ότι στο νέο όργανο, δίχως να εκλεγούν από την Κ.Ε., συµµετέχουν ο πρόεδρος της Κ.Ο., Μιχάλης Κατρίνης, η γραµµατέας της Κ.Ο., Ε. Λιακούλη, καθώς και ο γενικός διευθυντής του κόµµατος, Ν. Σαλαγιάννης.
Το παρασκήνιο
Με βάση τα παραπάνω, το όποιο αντάρτικο εκδηλωθεί, αν δεν αποτραπεί από τις παρασκηνιακές διαπραγµατεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα οφείλεται κυρίως στον ανταγωνισµό των βουλευτών που επιθυµούν να εκλεγούν στο Πολιτικό Συµβούλιο.
Σε ό,τι αφορά άλλα πρόσωπα που θα περιλαµβάνονται στην πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη, είναι ο πρόεδρος της Ε∆ΕΜ, Α. Πόντας, από τη ∆ΗΜ.ΑΡ. επικρατέστερος θεωρείται ο Θ. Μαργαρίτης, αν και µια θέση διεκδικούν οι Γ. Γιάνναρος και Γ. Μπουλµπασάκος, στελέχη της επιρροής του Γ. Παπανδρέου, όπως οι Π. Λάµψα, Ε. Χαλάτση, Φ. Σαχινίδης, ∆. Ρέππας, ∆. Οικονόµου, η Α. Σαγρή από την πλευρά του Α. Λοβέρδου.
Φυσικά, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Μ. Χριστοδουλάκης, ασχέτως εάν ο τελευταίος αξιοποιήσει την επιρροή του για να δώσει στήριξη σε «αντάρτες» υποψηφίους, ο Π. Χρηστίδης, ο Σ. Ξεκαλάκης, η Ο. Αποστόλου κ.ά.
Πάντως, ο Ν. Ανδρουλάκης, που επίσης δεν αποκλείει το ενδεχόµενο εθνικών εκλογών το φθινόπωρο, αναµένεται µε την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόµµατος να θέσει σε εκλογική ετοιµότητα όλο το στελεχιακό δυναµικό. Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., το καλοκαίρι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασµός, αλλά η µάχη πρέπει να δοθεί πόρτα-πόρτα, προκειµένου οι πολίτες να εµπιστευτούν ξανά το ΠΑΣΟΚ. Με καθαρό σύνθηµα την αυτονοµία του κόµµατος, καθιστά σαφές ότι στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. διεκδικεί την εξουδετέρωση του «ψευδεπίγραφου δικοµµατισµού που επιχειρούν να στήσουν από κοινού Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 4/6/2022.