Τους Βαλκάνιους ηγέτες υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασιας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP).

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι ο προεδρεύων της Συνόδου και θα φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσουν για το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία.  Στη Σύνοδο συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία.

Σημειώνεται ότι μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού -και αυτό αναβαθμίζει χωρίς αμφιβολία τη σημασία της Συνόδου- θα συμμετάσχει ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς.


5620772
5620777
5620740

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν την έναρξη της Συνόδου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Borut Pahor, με την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani και με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Šefik Džaferović, πριν την έναρξη 

Κατά τη συνάντηση με τον Σλοβένο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία διατήρησης της διευρυνσιακής δυναμικής της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Είναι μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση γύρω από τα Δυτικά Βαλκάνια. Έγραψα ένα άρθρο στο Politico σήμερα όπου επεσήμανα ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να είμαστε πιο πρόθυμοι, πιο ανοιχτοί και πιο ειλικρινείς στο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι το ένα θέμα που θα συζητηθεί σήμερα.
5620756

Το άλλο θέμα στο οποίο θα εστιάσουμε είναι οι νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία, ιδίως στο θέμα της ενέργειας, δεδομένων όσων συνέβησαν με την Ουκρανία και την επιθυμία όλων να απεξαρτηθούν από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες όσο το δυνατό γρηγορότερα. Και βεβαίως είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας να υπάρχει σταθερότητα και ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός σε σύντομο διάλογο που είχε πριν την κατ ιδίαν συνάντησης τους.
5620674
5620704
5620809
5620815

«Νομίζω πως αυτό το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό. Το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων είναι ένα ζήτημα που αξίζει την προσοχή μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Σλοβένος πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της Σλοβενίας επιβεβαιώθηκε το πολύ υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της ενέργειας.Ελλάδα και Σλοβενία συνεργάζονται ήδη, σε επίπεδο ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών της ενέργειας και των επιπτώσεων στους Ευρωπαίους πολίτες.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενίσχυσης της συνεργασίας εντός ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και για την αποτροπή εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani διαπιστώθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, παιδείας, τουρισμού, αθλητισμού, υγείας και ψηφιοποίησης.
5620718
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σταθερή ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί διαχρονικό στρατηγικό στόχο της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Šefik Džaferović. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευρωπαϊκή προοπτική της. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη χώρα και ενόψει της διεξαγωγής εθνικών εκλογών στις 2 Οκτωβρίου, τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης συναινετικών λύσεων με κύριο εργαλείο τον ουσιώδη και προσανατολισμένο στην επίτευξη αποτελεσμάτων πολιτικό διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Χειραψία Μητσοτάκη με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών

Αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχεται τους Βαλκάνιους ηγέτες ενώ είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καϊμακτσί. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της ενός λεπτού χειραψίας τους, ο Καϊμακτσί ρώτησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών «πώς είναι», με τον κ. Δένδια να ρωτά με τι σειρά του «τι κάνει ο Τσαβούσογλου». «Είναι απασχολημένος» απάντησε ο Τούρκους υφυπουργός, με τον Δένδια να του λέει, χαμογελαστός, πως «είναι πάντα απασχολημένος».

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον Καϊμακτσί την επιθυμία της Ελλάδας να πέσουν οι τόνοι, που έχει ανεβάσει επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα η Τουρκία. Παράλληλα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου, ο Καϊμακτσί δεν φαίνεται να προκάλεσε. Όπως είπε, η Ε.Ε. δίνει βαρύτητα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, έτσι θα έπρεπε να δίνει και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.