Ελληνοτουρκικά: Ήπιοι τόνοι στα τετ α τετ Παναγιωτόπουλου - Ακάρ και Δένδια - Τσαβούσογλου
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η σημερινή ημέρα στο μέτωπο των σχέσεων των δύο χωρών, μετά τις εντάσεις, καθώς κάπως έπεσαν οι τόνοι.
Στο «κόκκινο» βρίσκονταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς καθημερινές ήταν οι εμπρηστικές δηλώσεις της γειτονικής χώρας εναντίον της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό. Έτσι, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η σημερινή ημέρα στο μέτωπο των σχέσεων των δύο χωρών, μετά τις εντάσεις, καθώς θα μπορούσε να πει κανείς πως κάπως έπεσαν οι τόνοι.
Αρχικά, το μεσημέρι της Πέμπτης ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν ένα σύντομο τετ α τετ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για καλό κλίμα μεταξύ τους.
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφορικά με τη συμμετοχή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, καθώς και την επικοινωνία του με τον Χουλουσί Ακάρ, σημειώθηκε η σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.
Σημαντική είναι, επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΘΑ, η εστίαση σε θετική ατζέντα, που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε τη σημασία μείωσης των εντάσεων.
Παρόμοια φαίνεται πως ήταν η διάθεση και από την τουρκική πλευρά, με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ να επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας της γείτονος, οι οποίες υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση που είχαν οι κ. Παναγιωτόπουλος και Ακάρ τονίστηκε «η σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, η σημασία της εστίασης στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της ατζέντας στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση της έντασης».
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, μόλις μία ημέρα μετά το έντονο επεισόδιο του Χουλουσί Ακάρ με τους Έλληνες βουλευτές στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έδειξε να αλλάζει στάση, στέλνοντας μήνυμα διαλόγου και συνεννόησης και δηλώνοντας έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την επίλυση των προβλημάτων.
Η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου βάζει θεμέλια για ουσιαστικό διάλογο
Στη συνέχεια, λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η σειρά των εκπροσώπων της διπλωματίας των δύο χωρών να «ρίξουν τους τόνους».
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στο περιθώριο του «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», που πραγματοποιείται στην Οχρίδα. Eίχαν ένα σύντομο τετ α τετ και αντάλλαξαν χειραψία, ενώ είχαν κι έναν σύντομο διάλογο για τον... καφέ.
Στο περιθώριο του #PFD2022 είχα κοινωνική χειραψία με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας M.Cavusoglu - I had a brief social encounter with #Turkey FM @MevlutCavusoglu on the margins of #PFD2022. pic.twitter.com/qAa3uNTdnN
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 16, 2022
Ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν τον εξής διάλογο:
Δένδιας: Μεβλούτ!
Τσαβούσογλου: Νίκο! Πώς είσαι;
Δένδιας: Τι πίνεις;
Τσαβούσογλου: Καφέ, εσπρέσο. Ήταν μια μεγάλη μέρα.
Δένδιας: Ήρθες κατευθείαν...
Τσαβούσογλου: Όχι τούρκικο καφέ. Στην Τουρκία λέμε τούρκικο καφέ, εσείς λέτε ελληνικό καφέ, αλλά είναι ο ίδιος καφές.
Μπορεί η συγκεκριμένη συνάντηση να μην είχε κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο, έβαλε, ωστόσο, τα θεμέλια ώστε οι δύο πλευρές να κατορθώσουν να επικοινωνήσουν σε ένα πιο προσωπικό και ωφέλιμο επίπεδο, πέραν των «εμπρηστικών» δηλώσεων.
Βέβαια, οι επαφές αυτές απέχουν από το να χαρακτηριστούν ουσιαστικές, καθώς ήταν σύντομες και εντάσσονται στο πλαίσιο της διπλωματικής εθιμοτυπίας, μπροστά στις κάμερες.
Συνεπώς, δεν είναι ακόμη δυνατό να ισχυριστεί κανείς πως η Τουρκία ξαφνικά έκανε ένα βήμα πίσω από τις ανεδαφικές διεκδικήσεις της ή ότι η Ελλάδα δεν εμμένει στις θέσεις της.
Oι επαφές αυτές όμως, αναδεικνύνουν τη σημασία των απευθείας διαύλων επικοινωνίας των δύο πλευρών. Υπό το πρίσμα αυτό, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι υπουργοί Άμυνας, Παναγιωτόπουλος και Ακάρ, ίσως έχουν και μία δεύτερη συνάντηση, προσεχώς.