Ελληνοτουρκικά και ακρίβεια θα κρίνουν το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες - Οι σκέψεις και οι συζητήσεις στο Μαξίμου
Τι θα επηρεάσει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού
Εκλογές τον Μάιο του 2023 φέρεται ότι σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις εισηγήσεις συνεργατών του που υποστηρίζουν ότι τον Σεπτέμβριο ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Κι αυτό διότι τόσο οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα όσο, κυρίως, τα έσοδα από τον τουρισμό θα έχουν ενισχύσει σημαντικά το εισόδημα των πολιτών, ενώ η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργεί αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας και τις τιμές της ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα) τον προσεχή χειμώνα.
Όπως, εξάλλου, έχει αποκαλύψει εμμέσως πλην σαφώς σε παλαιότερες δηλώσεις του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ανάλογες εισηγήσεις είχε δεχθεί -και απορρίψει- στο τέλος της άνοιξης του 2020, όταν η κυβέρνηση είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία και την ένταση στον Εβρο και το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και προηγείτο με μεγάλη διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Μια φράση του, ωστόσο, στη συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και τον Γιώργο Κουβαρά πυροδότησε εκ νέου σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τα οποία βρίσκουν σύμφωνα αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. «Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Αρα, το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους». Την επομένη, δε, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, σημείωσε πως οι εθνικές εκλογές «προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023».
Κατόπιν, με τον πήχη της αυτοδυναμίας να πέφτει στο 36%-37%, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι εφικτός και ρεαλιστικός στόχος. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τρίτες κάλπες τον Αύγουστο θα πρέπει να αποκλειστούν ως ενδεχόμενο, καθώς θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 18 Ιουνίου 2022.
Κι αυτό διότι τόσο οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα όσο, κυρίως, τα έσοδα από τον τουρισμό θα έχουν ενισχύσει σημαντικά το εισόδημα των πολιτών, ενώ η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργεί αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας και τις τιμές της ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα) τον προσεχή χειμώνα.
Τα «κλειδιά»
Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και στο μέτωπο του πολέμου καθώς και οι διεθνείς επιπτώσεις είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού στο τέλος του καλοκαιριού, με τη βούληση, ωστόσο, για ολοκλήρωση της τετραετίας να είναι πιο ισχυρή.Όπως, εξάλλου, έχει αποκαλύψει εμμέσως πλην σαφώς σε παλαιότερες δηλώσεις του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ανάλογες εισηγήσεις είχε δεχθεί -και απορρίψει- στο τέλος της άνοιξης του 2020, όταν η κυβέρνηση είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία και την ένταση στον Εβρο και το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και προηγείτο με μεγάλη διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Τα γκάλοπ
Κάθε εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης μελετά τις έρευνες της κοινής γνώμης μαζί με στενούς συνεργάτες του, ενώ συμβουλεύεται και έμπειρους αναλυτές. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ανάσχεση του κύματος της ακρίβειας δείχνουν ότι επανέφεραν τη διαφορά με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ οριακά σε διψήφιο ποσοστό, ενώ παράλληλα οι ποιοτικοί δείκτες φανερώνουν ότι δεν υπάρχει διάχυτο αίτημα στην κοινωνία για πρόωρες εκλογές, παρά μόνο μειοψηφικό. Επιπλέον, η εικόνα της σταθερότητας που εκπέμπει ο κ. Μητσοτάκης παραμένει αμετάβλητα υψηλά, κάτι που συνάδει με την ολοκλήρωση της τετραετίας και τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως προβλέπεται θεσμικά - κάτι που έχει συμβεί μόλις τρεις φορές στη Μεταπολίτευση.Μια φράση του, ωστόσο, στη συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και τον Γιώργο Κουβαρά πυροδότησε εκ νέου σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τα οποία βρίσκουν σύμφωνα αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. «Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Αρα, το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους». Την επομένη, δε, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, σημείωσε πως οι εθνικές εκλογές «προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023».
Απλή αναλογική
Τότε λοιπόν, μετά το Πάσχα της επόμενης χρονιάς, είναι ο βασικός προσανατολισμός να διεξαχθούν οι εκλογές, με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο πολύ δύσκολα θα αναδείξει κυβέρνηση, αφού για την αυτοδυναμία απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 46%. Στη συνέχεια θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό ανώτατο δικαστικό (πιθανότατα τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου), για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές τον Ιούνιο, αυτήν τη φορά με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, που ψηφίστηκε στις αρχές του 2020 και τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι δεν θα αλλάξει.Κατόπιν, με τον πήχη της αυτοδυναμίας να πέφτει στο 36%-37%, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι εφικτός και ρεαλιστικός στόχος. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τρίτες κάλπες τον Αύγουστο θα πρέπει να αποκλειστούν ως ενδεχόμενο, καθώς θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο «οδικός χάρτης»
Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν προετοιμάσει έναν «οδικό χάρτη» που περιλαμβάνει την ψήφιση συνολικά 20 νομοσχεδίων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο στόχος αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί ώστε να λάβει υπόψη οποιαδήποτε επιπλέον εξωγενή εμπόδια και δυσκολίες τυχόν παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες και θα καθυστερήσουν το κυβερνητικό έργο. Ετσι, σε κάθε περίπτωση, τα 20 νομοσχέδια και, κατά συνέπεια, το σύνολο του κυβερνητικού έργου της τετραετίας 2019-2023 θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Ετσι, από τον επόμενο Μάρτιο και μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί και τυπικά να παρουσιάζει έναν πλήρη απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων και να εκκινήσει και τυπικά την προεκλογική περίοδο.*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 18 Ιουνίου 2022.