Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και σε αυτήν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, μια πρωτοβουλία της γαλλικής Προεδρίας, στόχος της Αθήνας είναι η αποστολή καθαρού και θετικού πολιτικού μηνύματος στην περιοχή για τη διατήρηση της ενταξιακής δυναμικής, την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής και την υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, έως το 2033.

Όσον αφορά στην ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός και τον κ. Ζελένσκι στη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, υποστηρίζει την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση καθεστώτος υποψηφίων χωρών σε αυτές τις δυο χώρες, προκειμένου να εκπεμφθεί μήνυμα στήριξης και πρόσδεσής τους στην ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Σχετικά με τη συζήτηση για την «ευρύτερη Ευρώπη», τις σχέσεις δηλαδή της ΕΕ με εταίρους στην Ευρώπη, η στάση της χώρας μας είναι ότι θα πρέπει να διαφυλάσσεται το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και η αυτονομία εσωτερικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων και ότι δεν μπορεί το όποιο σχήμα να υποκαταστήσει τη Διεύρυνση.


Ο Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα θέσει και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Ελλάδα έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθώντας με συνέπεια τη στρατηγική διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ντράγκι για την επιθετική ρητορική της Άγκυρας και την παραβατικότητα στο Αιγαίο.

Το θέμα θα θέσει και στο Δείπνο της Συνόδου Κορυφής, παρουσιάζοντας στους ομολόγους του τα στοιχεία των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, τις υπερπτήσεις και την καλλιέργεια έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ελληνικές θέσεις γίνονται αντιληπτές από όλους πλέον στις Βρυξέλλες με τον εκνευρισμό για την συνολική στάση της Τουρκίας να είναι φανερός.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων, που παρουσίασε το Εuractiv, περιλαμβάνει μια σαφή προειδοποίηση προς το καθεστώς της Άγκυρας εκφράζοντας «βαθείς προβληματισμούς για επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις από την Τουρκία.

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών-μελών της ΕΕ» αναφέρεται.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επίσης καλεί την Άγκυρα να «σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».