Κώτσηρας στα Παραπολιτικά 90,1: Ο πρωθυπουργός βάζει το συμφέρον, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ηρεμία της χώρας πάνω από όλα
Τι είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για τη μετατροπή του αδικήματος της εκδικητικής πορνογραφίας σε κακούργημα
Επιπλέον, ο κ. Κώτσηρας ξεκαθάρισε ότι η εθνική κυριαρχία είναι απόλυτη προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη. Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε πως αν ο πρωθυπουργός ήθελε εκλογές θα τις είχε κάνει νωρίτερα.
«Ισχυρή κυβέρνηση»
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης βάζει το συμφέρον, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ηρεμία της χώρας πάνω από όλα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή κυβέρνηση, η οποία προχωρά το μεταρρυθμιστικό της έργο. Επίσης, ο κ. Κώτσηρας σημείωσε πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει κληθεί να διαχειριστεί μεγάλες προκλήσεις, όπως η ενεργειακή κρίση.Περιορισμός
Σε ότι αφορά τις τρεις διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή που στόχο έχουν την επιτάχυνση της ποινικής δίκης, είπε πως κανείς δεν στερείται την ύπαρξη δικηγόρου και τόνισε πως μπαίνει αριθμητικός περιορισμός όταν υπάρχει απουσία δικηγόρου.Για την ποινική θέσπιση του αδικήματος της εκδικητικής πορνογραφίας, σημείωσε είπε πως γίνεται πλέον κακούργημα και εάν το θύμα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας το μίνιμουμ της κάθειρξης είναι 10 χρόνια.
Novartis
Για την υπόθεση Novartis είπε πως «αναμένουμε από την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Αναφορικά με τις αποζημιώσεις από τη Novartis τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει πει πως η Ελλάδα άσκησε τα νόμιμα δικαιώματα της για αποζημιώσεις.Η συνέντευξη
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Κώτσηρας, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:
Για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας: Παρακολουθούμε μια ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας η οποία είναι προφανώς προβληματική και δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με, υποτίθεται, το δυτικό προσανατολισμό που θα έπρεπε να έχει παρόλα αυτά βλέπουμε ότι η χώρα μας όλο το τελευταίο διάστημα με τον κ. Μητσοτάκη να έχει αναπτύξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συμμαχιών, να έχει επίσης καταστήσει σαφές σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά Φόρα ότι η χώρα μας υπερασπίζεται τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο όσα είναι κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες και δεν αμφισβητούνται από κανένας νομικό κείμενο και αυτο θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Είδαμε ότι και πρόσφατα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα στα συμπεράσματά του υπάρχει μια σαφής πλέον θέση εκ μέρους και της ΕΕ ότι ή η Τουρκία θα προχωρήσει σε μια αποκλιμάκωση αυτής της ρητορικής και θα προχωρήσει σε μια σοβαρή αντιμετώπιση των ζητημάτων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ή από εκεί και πέρα οδήγησε μόνη της εκτός των πλαισίων των δυτικών δημοκρατιών, της ευρωπαϊκής οικογένειας και ότι αυτό συνεπάγεται. Νομίζω ότι η χώρα μας όλο αυτό το διάστημα έχει αντιμετωπίσει το ευρύτερο αυτό ζήτημα με πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα, βλέπουμε ότι με ένα σταθερό τρόπο ενισχύουμε τη θέση μας σε όλα τα υπαρκτά διεθνή Φόρα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Παρόλα αυτά όπως έχει διαμηνυθεί επανειλημμένως η χώρα μας είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα και προφανώς η διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των συμφερόντων της χώρας είναι η απόλυτη προτεραιότητα και είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς και νομίζω ότι όσο υπάρχει αυτή η σταθερή αντιμετώπιση από εμάς, από τον Πρωθυπουργό νομίζω ότι χώρα δείχνει ότι είναι μια χώρα δυνατή, η επιχειρηματολογία μας βασίζεται πάνω στο διεθνές δίκαιο και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από εκεί και πέρα. Εάν κάποιοι όπως είναι η γειτονική χώρα επιλέγουν μια ρητορική, δεν ξέρω για ποιους λόγους , νομίζω ότι τις απαντήσεις τις βρίσκουμε και σε επίπεδο διεθνούς δικαίου αλλά είμαστε μια χώρα η οποία έχει ενισχυθεί σημαντικά σε όλα τα επίπεδα και δεν έχουμε να φοβόμαστε κάτι. Η σοβαρότητα και η σταθερότητα που έχει επιδείξει η εξωτερική πολιτική της χώρας τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι είναι η καλύτερη απάντηση σε οποιαδήποτε αποσπασματική κίνηση γίνεται εκ μέρους της Τουρκίας.
Για τις πρόωρες εκλογές: Δεν είναι τωρινή αυτή η συζήτηση, εγώ θυμάμαι και πριν ένα –ενάμιση χρόνο να υπάρχει μια διευρυμένη συζήτηση αν θα γίνουν εκλογές ή δεν θα γίνουν εκλογές. Ο πρωθυπουργός επιμένει σε μια σταθερή θεσμική στάση η οποία βάζει ως κυρίαρχο θεμέλιο σε αυτή του την αντιμετώπιση το συμφέρον της πατρίδας και της ελληνικής κοινωνίας. Υπενθυμίζω το εξής αν ο πρωθυπουργός ήθελε να κάνει σώνει και καλά πρόωρες εκλογές για μικροκομματικούς λόγους θα μπορούσε ενδεχομένως να τις είχε κάνει και νωρίτερα, αυτό που έκανε είναι να βάλει ως κυρίαρχη επιλογή του το συμφέρον της χώρας, τη σταθερότητα, την ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας, την ηρεμία που χρειαζόμαστε. Αυτό επιμένει και κάνει και τώρα, συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας. Ο κόσμος έχει πολλά θέματα να αντιμετωπίσει, το βλέπουμε καθημερινά στην επαφή μας με την ελληνική κοινωνία, με τα προβλήματα που προσπαθούμε κάθε μέρα ο καθένας στο χαρτοφυλάκιο του να επιλύσει μας ενδιαφέρει να είμαστε κοντά στον πολίτη και να λύνουμε τα θέματά του. Από εκεί και πέρα εάν επιλέγουν κάποιοι όπως η αξιωματική αντιπολίτευση μονίμως να θέτουν ζητήματα τα οποία προκαλούν μια μη σταθερή θέση στο δημόσιο διάλογο άκουσα πχ προ ημερών να συζητάνε για τρίμηνες υπηρεσιακές επιλογές σε συγκεκριμένες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου ή να δημιουργούν ένα κλίμα το οποίο δεν θεωρώ ότι ωφελεί σε κάτι προφανώς και αυτό έχει στοιχεία προβληματισμού αλλά ο πρωθυπουργός με μεγάλη σαφήνεια έχει θέσει τα διακυβεύματα, κάθε μέρα μιλάει για τα ζητήματα που αφορούν τον έλληνα πολίτη, την ακρίβεια, την εξωγενή ενεργειακή κρίση, τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε να κάνουμε στην παιδεία, στην υγεία, στη δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας αυτός είναι το στόχος μας, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Τώρα εάν κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να σύρουν τη χώρα σε ένα τοξικό κλίμα, σε συνθήκες οι οποίες δεν ωφελούν την ελληνική κοινωνία κρίνονται και από εκεί και πέρα θα κριθούν και όταν γίνουν εκλογές από το λαό.
Για τις αλλεπάλληλες κρίσεις: Η συγκεκριμένη κυβέρνηση καλώς ή κακώς έχει κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες συνθήκες και έχει κληθεί να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις. Αυτό που βιώνουμε τώρα είναι μια εξωγενής κρίση που βλέπετε ότι προσπαθούμε με συνεχείς παρεμβάσεις να τη διαχειριστούμε και να βοηθήσουμε ειδικότερα τους ευάλωτους πολίτες και ο πρωθυπουργός πιέζει και για να υπάρξει δυνατότητα ευρωπαϊκής ενίσχυσης και ευρωπαϊκής στήριξης αυτών των πρωτοβουλιών. Θεωρώ ότι έχουμε δώσει τα διαπιστευτήρια μας ότι μπορούμε να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κρίση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και αυτό θα κληθούμε να κάνουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα οπότε δεν είναι θεωρώ αυτή την ώρα το μείζον να βλέπουμε σε επίπεδο 5 ή 6 μηνών μπροστά για να δούμε τι μπορεί να γίνει εκείνη την περίοδο γιατί δεν έχουμε όλα τα δεδομένα αυτή τη στιγμή καθαρά μπροστά μας, αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι σε οποιοσδήποτε συνθήκες επειδή αυτή η κυβέρνηση έχει σχέδιο και δουλεύει μεθοδικά και έχει μια σταθερή κοινοβουλευτική ομάδα μπορούμε να προχωρήσουμε.
Για τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή που στόχο έχουν την επιτάχυνση της ποινικής δίκης: Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκαν από τη Βουλή μεταξύ τρεις διατάξεις οι οποίες αφορούν και στοχεύουν στην επιτάχυνση της ποινικής δίκης. Η μια ήταν στο να μπορούν με συνοπτικότερη αιτιολογία να αρχειοθετούνται κάποιες υποθέσεις ώστε να μπορέσει να ξεμπλοκάρει λιγάκι κάποιο κομμάτι. Το δεύτερο ήταν να αυξηθούν τα έξοδα των μαρτύρων που αδικαιολόγητα δεν έρχονται σε κάποια δίκη και το τρίτο θέμα είναι για έναν περιορισμό στον ανώτατο αριθμό αναβολών. Εδώ πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα δεν στερείται καταρχάς κανένα δικαίωμα κανενός δικηγόρου, κανενός συμμετέχοντος στη δίκη αλλά από την άλλη υπάρχει και ένα υπαρκτό ζήτημα το οποίο είναι το ζήτημα των αναβολών στην ποινική δίκη. Δεν μπορούμε να βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να μην κοιτάμε την κοινωνία, τους πολίτες οι οποίοι έρχονται στα δικαστήρια και για τον Α ή Β λόγο υπάρχει αναβολή, «πότε θα δικαστεί η υπόθεσή μου» και υπάρχει δυσφορία. Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε τον πολίτη, το θύμα και όλα τα μέρη της δίκης προφανώς, αυτό που γίνεται είναι ότι υπήρξε στην ουσία ένας εξορθολογισμός του υπάρχοντος πλαισίου δηλαδή συνεχίζει να υπάρχει αναβολή για την ανωτέρα βία, συνεχίζει να υπάρχει αναβολή για λόγους υγείας και μπήκε ένας αριθμητικός περιορισμός όταν υπάρχει μια αναβολή στο πρόσωπο του συνηγόρου είτε υπεράσπισης είτε της πολιτικής αγωγής και μάλιστα δόθηκε μια δυνατότητα για μια δεύτερη αναβολή όταν ο λόγος έχει προκύψει μετά την πρώτη αναβολή. Προσπαθούμε να φέρουμε μια ισορροπία ανάμεσα σε πολλά συμφέροντα που υπάρχουν σε μια δίκη. Προφανώς και δεν φταίνε μόνο οι δικηγόροι και για αυτό δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που αφορά μόνο στους δικηγόρους. Σας υπενθυμίζω ότι σε πρόσφατα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης το θέμα των αναβολών τέθηκε ως κριτήριο για την αξιολόγηση και την επιθεώρηση και των δικαστικών λειτουργών. Και εκεί υπάρχει κριτήριο αξιολόγησης και μπαίνει στο διάλογο και στη συζήτηση που αφορά και τους δικαστικούς λειτουργούς. Είναι μια πολυδαίδαλη διαδικασία όλοι πρέπει να σταθούμε με το βλέμμα και στην κοινωνία οπότε προφανώς και δεν φταίει μόνο ένα μέρος της διαδικασίας για αυτό το λόγο οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι ολιστικές. Σας υπενθυμίζω ότι με αυτή την κυβέρνηση υπήρξαν παρεμβάσεις που είναι ενισχυτικές του δικηγορικού σώματος ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ όταν διαδήλωναν οι δικηγόροι για την αφαίμαξη που είχαν υποστεί σε επίπεδο ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών τους διακωμωδούσαν και τους έλεγαν ότι είναι το «ψευτοκίνημα της γραβάτας». Εμείς προσπαθούμε να επιφέρουμε αλλαγές οι οποίες δεν προσβάλουνε τα δικαιώματα κανενός αλλά από την άλλη οφείλουμε να έχουμε και τα μάτια μας στην κοινωνία λέγοντας ότι μια δίκη έχει δικαίωμα αυτή να ολοκληρώνεται σε έναν εύλογο χρόνο. Η ανωτέρα βία παραμένει κανονικά ως λόγος αναβολής δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό. Η ανωτέρα βία υπάρχει ως λόγος αναβολής κανονικότατα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός. Ο νομοθέτης έχει μια στόχευση, δεν πάμε να ταλαιπωρήσουμε ούτε πάμε να δημιουργήσουμε προβλήματα τα οποία αντίκεινται στην κοινή λογική. Εδώ προσπαθούμε να φέρουμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις έναν εξορθολογισμό σε πολλά ζητήματα του δικαίου και δεν είναι μόνο αυτές οι παρεμβάσεις, είναι οι αλλαγές που κάναμε στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, στον ποινικό κώδικα, στον κώδικα για το ελεγκτικό συνέδριο όλα αυτά είναι κομμάτια ενός πάζλ προκειμένου να εμπεδωθεί ένα ταχύτερο και ποιοτικότερο περιβάλλον για την απονομή Δικαιοσύνης. Δεν μπορουμε να κρύβουμε άλλο το κεφάλι μας κάτω από την άμμο και να κάνουμε τις στρουθοκαμήλους, πρέπει να δούμε τα υπαρκτά προβλήματα και να βοηθήσουμε όλοι στο να λυθούν.
Για την ποινική θέσπιση του το αδικήματος της εκδικητικής πορνογραφίας: Είμαστε μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που προβλέπουμε αυτοτελώς το αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας στον ποινικό κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι περιπτώσεις όπου κάποιος απειλεί ή δημοσιεύει σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ή σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης υλικό που αφορά τη γενετήσια ζωή κάποιου άλλου πλέον τιμωρείται με κάθειρξη, γίνεται κακούργημα και μάλιστα προβλέφθηκε ότι αν σε κάποιες περιπτώσεις από αυτές οδηγήθηκε το θύμα σε απόπειρα αυτοκτονίας επιβάλλεται ακόμα μεγαλύτερη κάθειρξη με μίνιμουμ χρονικό διάστημα τα 10 έτη. Αυτή είναι μια σημαντική παρέμβαση και είναι πολλές φορές η απάντηση σε κάποιους οι οποίοι λένε γιατί αλλάζει συχνά η νομοθεσία; Η τεχνολογία εξελίσσεται, το έγκλημα εξελίσσεται και η πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να προστατεύει τα θύματα εγκληματικών ενεργειών. Όταν διαπιστώνουμε ένα κενό και το οποίο οφείλεται στην εξέλιξη του εγκλήματος δεν μπορούμε να καθόμαστε να το κοιτάμε και να μην παρεμβαίνουμε. Έγινε παρέμβαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι μια πρωτόλεια και πρωτοπόρα παρέμβαση και αυτό αναγνωρίστηκε από πάρα πολυ μεγάλο κομμάτι και του νομικού κόσμους σε επίπεδο ΕΕ και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο αφενός προστατεύουμε τα θύματα τέτοιων εγκληματικών ενεργειών και στέλνουμε όμως ένα καθαρό μήνυμα και στην κοινωνία αλλά και σε τυχών μελλοντικούς δράστες ότι τέτοιες συμπεριφορές όχι απλά δεν είναι ανεκτές αλλά πλέον τιμωρούνται με τον αυστηρότερο τρόπο. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας και ειδικά σε τέτοιες μορφές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε εξόντωση το θύμα. Ο ρόλος της πολιτείας είναι να παρεμβαίνει και να δίνει λύσεις και αυτο κάναμε. Στο μέτρο που ο νόμος μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες συμπεριφορές νομίζω ότι έχουμε στείλει ένα πολύ καθαρό και σαφές μήνυμα.
Για την υπόθεση Novartis: Στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις δικαστικές αρχές εγώ δεν μπορώ να απαντήσω κάτι περαιτέρω. Θα περιμένουμε την ελληνική Δικαιοσύνη με τους όρους και τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο να κάνει τη δουλειά της και να προχωρήσει τη διαδικασία όπως ο νόμος και το σύνταγμα προβλέπει.
Για τις αποζημιώσεις της πολιτείας από την υπόθεση Novartis: Το υπουργείο Υγείας, ο κ. Πλεύρης έχει αναφέρει ότι πλέον η Ελλάδα έχει ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις όπου αυτές προβλέπονται. Κινήθηκαν οι διαδικασίες από το υπουργείο Υγείας και νομίζω ότι από εκεί και πέρα θα περιμένουμε την εξέλιξή τους σε επίπεδο αξιολόγησης και κρίσης που αυτή θα τύχει. Υπενθυμίζω ότι η χώρα μας οποιαδήποτε διαδικασία αφορά την προστασία των συμφερόντων της και δη των οικονομικών συμφερόντων και δη όταν υπάρχουν τυχόν ζημίες οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν έχει ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα και νομίζω ότι αυτό έκανε και με επάρκεια το υπουργείο Υγείας οπότε από εκεί και πέρα θα περιμένουμε την εξέλιξη τη δικαστική σε αυτό το κομμάτι.
Για την αναβάθμιση της Ελλάδας στη φιλική δικαιοσύνη για τα παιδιά: Είναι μια σημαντική επιτυχία. Το 2019 ήμασταν στην τελευταία θέση, φέτος μετά από πολύ σημαντικές δράσεις όπως είναι οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα που αφορούν τους ανηλίκους, όπως είναι η λειτουργία του σπιτιού του παιδιού της Αθήνας που είναι ένα ειδικός χώρος όπου καταθέτουν ανήλικα θύματα εγκληματικών ενεργειών και μάλιστα ευαίσθητων αδικημάτων όπως είναι αυτά που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία, όπως είναι η προσθήκη στη σχολή δικαστών ειδικών επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα δικαιώματα των παιδιών, όπως είναι η συνδρομή που δίνουμε και στη δημόσια διοίκηση για ζητήματα που αφορούν τους ανηλίκους η χώρα μας κατάφερε να είναι στις πρώτες θέσεις του συστήματος αυτού. Είναι μια σημαντική επιτυχία και για το υπουργείο Δικαιοσύνης και για τη χώρα αλλά επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο και ότι έχει να κάνει με ανηλίκους οφείλουμε κάθε μέρα να είμαστε από κοντά και να παρακολουθούμε και να προσπαθούμε για τη βελτίωση οποιουδήποτε ζητήματος αφορά την ανηλικότητα στο χώρο της Δικαιοσύνης αυτό για εμάς είναι μια καλή εξέλιξη αλλά από την άλλη είναι και ένα ελατήριο που πάνω στο οποίο μπορούμε να πατήσουμε και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τα δεδομένα που αφορούν τη δικαιοσύνη και τους ανηλίκους στη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε και άλλο τα συγκεκριμένα δεδομένα.