Βαρβιτσιώτης στα Παραπολιτικά 90,1: Αν ο Ερντογάν ανοίξει μέτωπο με ανυπόστατους ισχυρισμούς, θα λάβει τις απαραίτητες απαντήσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τα ελληνοτουρκικά
«Τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός»
Παράλληλα, επέκρινε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την στάση του απέναντι στην Τουρκία και μάλιστα είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε πως αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοίξει μέτωπο προβάλλοντας τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του θα λάβει τις απαραίτητες απαντήσεις.Κρίση
Σε ότι αφορά την απέλαση των 8 Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, σημείωσε πως δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας. Για την ενεργειακή κρίση ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «είναι γεγονός ότι αυτή την στιγμή η Ευρώπη πληρώνει το κόστος της κρίσης και της γεωπολιτικής αναστάτωσης». Τόνισε μάλιστα πως «θα θέσουμε σε περιορισμό τη Ρωσία που έχει ανατρέψει τις συνθήκες ασφάλειας στην Ευρώπη».Η συνέντευξη
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:
Για το αν πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει την επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ: Σήμερα θα συγκληθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που ως βασικό θέμα θα είχε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Φιλανδία και την Σουηδία. Αυτή δεν κατέστη δυνατή λόγω της άρνησης της Τουρκίας άρα δεν είναι η Τουρκία ο παίκτης που θα μπορούσε να εγγυηθεί προς τους εταίρους ότι μάχεται για το συμφέρον της συμμαχίας αφού δύο χώρες βγαίνουν από την υπερ-εκατοντάχρονη ουδετερότητά τους για να μπουν μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Είναι ανάγκη της εγγύησης για τη δικιά του ασφάλεια που νιώθει ο κάθε Σουηδός και ο κάθε Φιλανδός βλέποντας ότι η Ρωσία έπαψε να είναι μια χώρα στην οποία μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε αυτά τα οποία έχει αναλάβει ως υποχρεώσεις στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας όπως την ξέραμε. Μην ξεχνάτε ότι η Ρωσία είχε υπογράψει συμφωνία με την οποία εγγυάτο την ουκρανική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα λόγω του γεγονότος ότι η Ουκρανία οικειοθελώς το 1994 παρέδωσε στη Ρωσία όλο το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Τότε οι δύο χώρες υπογράψανε μια συμφωνία η οποία έλεγε ότι η Ρωσία εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας βεβαίως αυτό ουδέποτε το τήρησε. Το μενού σε αυτή τη Σύνοδο ήταν η διεύρυνση, αυτό δεν έγινε δυνατό λόγω της τουρκικής διάθεσης για παζάρι πράγμα το οποίο έχει δημιουργήσει ένα πολύ κακό κλίμα στα πλαίσια της συμμαχίας απέναντι της Τουρκίας ιδιαίτερα στους υπόλοιπους εταίρους και δεν μιλάω για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ μιλάω για τους υπόλοιπους εταίρους.
Για τη στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ: Ο πρωθυπουργός σχεδόν δημόσια έχει τοποθετηθεί για τη στάση του κ. Στόλτενμπεργκ βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι πολλές φορές μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω για να κάμψει ορισμένες αντιδράσεις ή να κάνει μια δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά δεν θεωρώ ότι αυτή η Ποντιοπιλατικη στάση την οποία τηρεί απέναντι στις ελληνοτουρκικές διαφορές και στην όξυνση από την πλευρά της Άγκυρας είναι μια στάση η οποία ανταποκρίνεται, σύμφωνα με τη λογική και με το διεθνές δίκαιο, σε μια στάση η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αντικειμενική για να μην το πω διαφορετικά. Εκτιμώ λοιπόν ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Ερντογάν αν αποφασίσει να ανοίξει και μέτωπο στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και με την Ελλάδα προβάλλοντας όλους αυτούς τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους οποίους προβάλλει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα όχι μόνο θα λάβει τις κατάλληλες απαντήσεις αλλά νομίζω θα καταφέρει να απομονώσει ακόμα περισσότερο τη χώρα του από το γενικότερο συναίσθημα των υπολοίπων εταίρων μέσα στο ΝΑΤΟ για τα θέματα ασφάλειας στην περιοχή .
Για το αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να απαντήσει σε τυχόν προκλήσεις της Τουρκίας στη Σύνοδο: Η κυβέρνηση βεβαίως είναι έτοιμη, η Ελλάδα είναι έτοιμη.
Για το αν ο Ερντογάν τον πέτυχε να διεθνοποιήσει τη συζήτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών: Όχι δεν συζητιέται σε όλα τα Φόρα και όλες τις ατζέντες. Δεν συζητιέται, είναι η Τουρκία η οποία επαναλαμβάνει αυτό το θέμα δεν έχω ακούσει κανέναν μέχρι σήμερα που να λεει «μήπως υπάρχουν ψήγματα βασιμότητας απέναντι σε αυτά τα οποία εκφράζει η Τουρκία;». Δεν διάβασα κάτι τέτοιο στα συμπεράσματα. Το έχετε ακούσει σε καμία επίσημη δήλωση εταίρου ή μη; Δεν έχω διαβάσει. Το να φωνάζεις για κάτι δεν σημαίνει καταρχάς ότι το διεθνοποιείς με τρόπο ώστε να αποκτά και ακροατήριο, και το λεω γιατί νομίζουμε ότι επειδή εμείς και τα ελληνικά ΜΜΕ παρακολουθούνε πάρα πολύ το τι λέγεται στην Τουρκία από όλα τα χείλη, υπεύθυνα και ανεύθυνα, για να ξέρουμε τι κλίμα επικρατεί στη γείτονα δεν σημαίνει ότι αυτό το κλίμα έχει αποκτήσει ένα ακροατήριο ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ .
Για το νέο όνομα Turkaegean που παρουσιάζει η Τουρκία στην τουριστική της καμπάνια: Δεν έχω υπόψη μου αν έχει κατοχυρωθεί κάτι τέτοιο γιατί διάβασα ότι στις ΗΠΑ απερρίφθη.
Για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου περί ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας: Δεν ξερω από πού τη βλέπει την ακραία αμφισβήτηση της κυριαρχίας σε ένα τουριστικό σήμα το οποίο δεν παραβιάζει και τους όρους της γεωγραφίας. Θεωρώ ότι αυτή η μόνιμη επωδός που λεει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα έπρεπε να είμαστε δεδομένοι, ότι δεν θα έπρεπε να είμαστε οι σύμμαχοι οι σταθεροί αλλά θα έπρεπε να είμαστε σύμμαχοι υπό διαρκή διαπραγμάτευση νομίζω ότι είναι η συνταγή προς αποτυχία, και επειδή την «πετυχημένη» περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τη θυμόμαστε τέτοιες μέρες που είναι που ήταν κλειστές οι τράπεζες, που βρισκόμασταν με ενάμιση πόδι εκτός Ευρώπης και αναγκάστηκε να κάνει πιρουέτες και κωλοτούμπες ο κ. Τσίπρας, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή και όχι του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει τελικά να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Γιατί μην ξεχνάτε ότι μετά το δημοψήφισμα και την απόφαση για αλλαγή στάσης το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει την πλειοψηφία, ο Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός μειοψηφίας και διαπραγματεύτηκε το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είπανε παρότι τα λάθη σου δεν θα αφήσουμε τη χώρα με την «περήφανη διαπραγμάτευση» να βγει εντελώς εκτός ευρωζώνης και ενδεχομένως και εκτός ΕΕ. Αν αυτές είναι οι συνταγές με τις οποίες πετυχαίνεις τα μεγάλα και λαμπρά αποτελέσματα μακριά από εμάς.
Για την απέλαση 8 ελλήνων διπλωματών από την Ρωσία και γιατί η Ρωσία στοχοποιεί ονομαστικά τη χώρα μας: Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αντίστοιχες δηλώσεις γίνονται απέναντι στην Ιταλία η οποία ήταν επίσης μια χώρα με πολύ στενούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα η οποία εξίσου έχει στοχοποιηθεί και άλλες χώρες οι οποίες διατηρούσαν καλές επαφές πχ η Βουλγαρία που ίσως ήταν η χώρα με τις πιο στενές επαφές της ΕΕ με την Μόσχα μετά την Ουγγαρία και στην οποία έχει διακοπεί και το φυσικό αέριο. Άρα δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αυτές οι στοχοποιήσεις. Έχουμε ξεχωρίσει τις αποφάσεις της ρωσικής ηγεσίας και του κ. Πούτιν από τις σχέσεις τις οποίες θελουμε να έχουμε και τις ιστορικές σχέσεις τις οποίες είχαμε και έχουμε με το ρωσικό λαό. Αυτές τις θεωρούμε σχέσεις ιερές, απαράγραπτες μέσα στο χρόνο και τις οποίες πάντοτε θα τιμούμε.
Για την δήλωση του Ρώσου πρέσβη ότι η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής χώρα: Το ότι δεν είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα είναι μέσα στα πλαίσια της ρωσικής προπαγάνδας για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η Ρωσία εδώ και καιρό έχει αποφασίσει να στρέψει το τουριστικός της ρεύμα στην Τουρκία.
Για την ενεργειακή κρίση και αν είναι μόνο η Ευρώπη που πλήττεται τόσο πολύ: Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή πληρώνουμε το κόστος της κρίσης και της γεωπολιτικής αναστάτωσης. Πληρώνουμε γιατί ουσιαστικά έχουμε αποφασίσει ότι θα θέσουμε σε περιορισμό την ίδια τη Ρωσία η οποία έχει ανατρέψει τις συνθήκες ασφάλειας στην Ευρώπη. Δεν το κάναμε γιατί πρέπει να τιμωρήσουμε γιατί μας έπιασε ένα αντιρωσικό μένος, το κάναμε γιατί αυτό το καθεστώς ασφάλειας το οποίο απολαύσαμε τα τελευταία 70 χρόνια σήμερα έχει ανατραπεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έναν μακρόσυρτο μεγάλο πόλεμο ο οποίος δημιουργεί αυτές τις συνθήκες. Υπάρχει εργαλειοποίηση των πηγών ενέργειας από την πλευρά της Ρωσίας. Το άνοιγμα-το κλείσιμο της στρόφιγγας, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τις πηγές ενέργειας εντάσσονται μέσα σε αυτό το πλέγμα της πίεσης προς τη Δύση άρα δεν πήραμε μια απόφαση να αυτοκτονήσουμε, το αντίθετο πήραμε μια απόφαση ουσιαστικά να αντιδράσουμε και να τιμωρήσουμε αυτούς οι οποίοι προκάλεσαν όλο αυτό τον πόνο και όλη αυτή την αλλαγή των ισορροπιών μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να το αντιλαμβανόμαστε και να το βλέπουμε στη σωστή του διάσταση. Περαιτέρω αποφάσεις που έχουν σχέση με επιπλέον κυρώσεις βεβαίως θα είναι πολύ δύσκολο να αναληφθούν γιατί έχουμε φτάσει σε ένα όριο για το πόσο μπορούμε επιτέλους να υιοθετήσουμε περιοριστικό πλαίσιο απέναντι στη Ρωσία. Στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων νομίζω ότι φτάσαμε στα όριά μας.