Καταδίκη Πάνου Σκουρολιάκου ύστερα από προσφυγή στη δικαιοσύνη της Ειρήνης Σταματούδη
Το δικαστήριο καταδίκασε τον Πάνο Σκουρολιάκο να καταβάλλει αποζημίωση ποσού 10.000 ευρώ
Σε αποζημίωση και σε αποκατάσταση της αλήθειας υποχρεώθηκε από το δικαστήριο ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη.
Η ιστορία έχει ως εξής: Το 2019 ο αναπληρωτής τομεάρχης πολιτισμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος έβαλε στο στόχαστρό του την Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ειδήμων στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το ... «έγκλημά» της ήταν ότι ανέλαβε αμισθί Πρόεδρος σε μία Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να ενσωματώσει στο ελληνικό νομικό σύστημα μία σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κα Σταματούδη επί ημερών του κ. Σκουρολιάκου ως τομεάρχη Πολιτισμού και επί Υπουργίας Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά (2018) είχε παραιτηθεί από τη θέση της Διευθύντριας του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) μετά από σχεδόν 12 έτη θητείας με ανοικτή επιστολή της προς τον Τύπο, καταγγέλλοντας συγκεκριμένες ενέργειες του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΙ με Πρόεδρο τον Γιάννη Αντωνιάδη. Ο τελευταίος φέρεται να είχε ζητήσει αύξηση της αποζημίωσης που έπαιρνε κατά 9.500%, απαιτούσε να ενοικιαστεί νέος όροφος για το γραφείο του, δεν δημοσίευε όλα τα έξοδα και τις προμήθειες που έκανε ο ΟΠΙ στη Διαύγεια, μεταξύ άλλων καταγγελιών που είχαν γίνει. Το Υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να διερευνήσει τι έγινε.
Όταν η κα Σταματούδη μπήκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή το 2019 ως πρόεδρος, ο κ. Σκουρολιάκος αποφάσισε να την «αποδομήσει»: Την εμφάνισε να εμπλέκεται σε υπόθεση δωρεάς της ΑΕΠΙ (οργανισμός συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μουσικοσυνθετών και στιχουργών) προς τον ΟΠΙ και ισχυρίστηκε ότι δήθεν για τον λόγο αυτόν απομακρύνθηκε από τη θέση της διευθύντριας. Όπως φαίνεται όμως, ο κ. Σκουρολιάκος γνώριζε ότι δωρεά δεν υφίστατο αλλά εξόφληση χρεών της ΑΕΠΙ προς τον ΟΠΙ (το ζήτημα αυτό είχε μάλιστα κριθεί και με σχετική δικαστική απόφαση στον παρελθόν στο πλαίσιο δικαστικής διένεξης μεταξύ ΑΕΠΙ και ΟΠΙ). Επιπλέον γνώριζε πολύ καλά ότι η κα Σταματούδη παραιτήθηκε λόγω των καταγγελιών που κατέθεσε δημοσίως στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι για την ανύπαρκτη δωρεά που υποστήριζε ο ίδιος. Μάλιστα η Ειρήνη Σταματούδη ήταν αυτή που ως Διευθύντρια του ΟΠΙ έστειλε τους ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ στον εισαγγελέα για πολλαπλά κακουργήματα και έκλεισε την ΑΕΠΙ επειδή παρακρατούσε εκατομμύρια από τους δικαιούχους και μοίραζε υψηλές αμοιβές στα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου. Το Υπουργείο Πολιτισμού τότε (2017) προέβη σε καταγγελίες για την ΑΕΠΙ στον Εισαγγελέα, μετά από αυτές της Σταματούδη.
Για τις ψευδείς και συκοφαντικές δηλώσεις του το δικαστήριο καταδίκασε τον Πάνο Σκουρολιάκο να καταβάλλει αποζημίωση ποσού 10.000 ευρώ. Επιπλέον πρέπει να διαγράψει από την προσωπική του ιστοσελίδα όλες τις συκοφαντικές και ψευδείς δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί και να αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα περίληψη της απόφασης προκειμένου να λάβουν όλοι γνώση με χρηματική ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός αν δεν το πράξει.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Σκουρολιάκος εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΙ, Γιάννη Αντωνιάδη, κατά του οποίου αφορούσαν οι σχετικές καταγγελίες της κας Σταματούδη στο μεγαλύτερο μέρος τους. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι η Μυρσίνη Ζορμπά, τότε Υπουργός Πολιτισμού, δεν προχώρησε ποτέ σε διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών αλλά προτίμησε να «θάψει» το ζήτημα.