Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους ξένους ηγέτες κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσαν ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ' με τη βασίλισσα Λετίθια, στο παλάτι της Μαδρίτης προς τιμήν των ηγετών του ΝΑΤΟ που θα λάβουν μέτος στη σύνοδο που ξεκινά σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο συμφώνησαν για άλλη μια φορά όσον αφορά το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση σήμερα, αλλά και με τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με τους οποιους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο Πρωθυπουργός είχε επισης ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της συνόδου. Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων.




Το σημερινό πρόγραμμα της συνόδου

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά επισήμως σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, στις 11:00, με την τελετή υποδοχής των ηγετών από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Στις 11:30 θα ξεκινήσει η Σύνοδος με παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την έναρξη.

Στις 14:30 είναι προγραμματισμένο το γεύμα των ηγετών. Στις 16:00 η Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ν. Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, προέδρων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 20:00 σήμερα θα είναι το άτυπο δείπνο ηγετών κρατών-μελών ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

















Το μενού του δείπνου

Το μενού του δείπνου της Συνόδου Κορυδής του ΝΑΤΟ επιμελήθηκε ο διάσημος Μαδριλένος σεφ Πάκο Ρονθέρο. Το δείπνο ξεκίνησε με μια ποικιλία από 13 ορεκτικά. Ο κατάλογος των ορεκτικών περιελάμβανε σφαιροποιημένες ελιές, μπριός με κόκκινο τόνο και μουστάρδα παλαιού τύπου, σεβίτσε λαβράκι με «γάλα τίγρη» ( διάσημη σάλτσα της περουβιανής κουζίνας), μοσχάρι πικάνια, αστακό με ελαιόλαδο και ροζ γκρέιπφρουτ, ομελέτα με γαρίδες, σαρδέλα μαρινάτη με σάλτσα ρομέσκο, τάκο με γλασαρισμένο μοσχάρι και καπνιστό σολομό.

Τα ορεκτικά ολοκληρώθηκαν με κροκέτες γαρίδας με σκόρδο, ψητό καλαμπόκι με γουακαμόλε, τηγανητές κροκέτες μπακαλιάρου και γκασπάτσο με λάδι βασιλικού.

Το κυρίως πιάτο ήταν μπακαλιάρος με σάλτσα μενιέρ, ταπιόκα και ζωμό πέστροφας, ενώ για επιδόρπιο ο Ρονθέρο ετοίμασε αφρό καρύδας με γρανίτα από μέντα και φρούτα του πάθους.

Το μενού συνοδευόταν από κόκκινο, λευκό και αφρώδες κρασί, καθώς και νερό.