Μπακογιάννης στα Παραπολιτικά 90,1: Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων - Πρέπει να χτυπηθεί το εμπόριο ναρκωτικών στην πόλη και στις γειτονιές
Σημείωσε πως ο ρόλος του δημάρχου είναι να είναι η φωνή των Αθηναίων και να καταθέτει την φωνή απόγνωσης των πολιτών, τονίζοντας πως είναι καλή η συνεργασία του με την κυβέρνηση
«Πρωτοφανές το τουριστικό κύμα, μιλάμε για ρεκόρ που θα ξεπεράσει εκείνο του 2019», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με το Δημήτρη Τάκη, ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης.
Αναφορικά με την ανάπλαση της Πλατείας Συντάγματος, είπε ότι το έργο έχει μπει στην τελική ευθεία και είναι θέμα ημερών να αποδοθεί στους πολίτες.
Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η Αθήνα είχε μείνει παγωμένη στο χρόνο και πως γίνονται έργα που αλλάζουν το κέντρο της πόλης που είναι πύλη της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε στο πόσο άλλαξε η Πλατεία Ομονοίας όπως επίσης και στο Μινιόν.
Υπογράμμισε πως ο μεγάλος περίπατος της Πανεπιστημίου θα ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2023 και θα περιλαμβάνει μεγάλα πεζοδρόμια με νέα υλικά, πρόνοιες για άτομα με ειδικές ανάγκες και πράσινο καθώς θα υπάρξουν 80 μεγάλα δέντρα.
Για τα κλειστά καταστήματα στη Σταδίου είπε πως ανοίγουν κτίρια που αποκτούν μια νέα ζωή ενώ αποκάλυψε πως το παλιό εφετείο θα ανοίξει ως πολιτιστικό κέντρο. ενώ αναφερόμενος στο τρίγωνο της Αθήνας τόνισε πως έχουν ολοκληρωθεί οι πεζοδρομήσεις.
Είπε πως γίνονται έργα ενεργειακής αναβάθμισης στα σχολεία αλλά και υποδομές για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ κληθείς να σχολιάσει τον χώρο εποπτευόμενης χρήσης, είπε πως προστατεύει και φροντίζει την υγεία των χρηστών και λειτουργεί ως προθάλαμος για να βρουν τον δρόμο τους σε θεραπείες και προγράμματα.
Ακόμη, σημείωσε πως ο ρόλος του δημάρχου είναι να είναι η φωνή των Αθηναίων και να καταθέτει την φωνή απόγνωσης των πολιτών, τονίζοντας πως είναι καλή η συνεργασία του με την κυβέρνηση.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως στον Εθνικό Κήπο γίνονται έργα όπως αποκατάσταση στα μονοπάτια και νέα αρδευτικά έργα ενώ για τον Λυκαβηττό γίνονται αντιπλημμυρικά έργα ενώ του χρόνου θα ανοίξει το θέατρο.
Για το «Turkaegean» είπε πως δεν συνιστά εθνική απειλή ενώ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τόνισε πως η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή.
Τέλος, επανέλαβε πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με το τουριστικό ρεύμα της Αθήνας: Είναι γεγονός πως καλωσορίζουμε ένα κύμα τουριστικό το οποίο είναι πρωτοφανές. Απ’ ότι φαίνεται και αν επιβεβαιωθούνε οι προβλέψεις και επιβεβαιωθούνε οι σημερινές τάσεις μιλάμε για ένα νέο ρεκόρ στο τουρισμό στην Αθήνα που ξεπερνάει το ρεκόρ του ‘19.
Αναφορικά με τα έργα στην πλατεία Συντάγματος: Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι κάτι το οποίο είναι μελετηθεί και σχεδιαστεί από πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά ποτέ δεν έγινε πράξη γιατί έμεινε δυστυχώς στα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Πρακτικά μέχρι πρότινος όταν έβγαινες από την Ερμού έπεφτες σε μια «χαράδρα αυτοκινήτων», εμείς θέλουμε να κάνουμε και κάνουμε αυτή τη στιγμή, δημιουργούμε μια νέα κάτω πλατεία. Μια νέα πράσινη πλατεία γιατί θα φυτέψουμε και πάρα πολλά δέντρα για να υπάρχει δροσιά και σκιά και θα προσθέσουμε μάλιστα και υδάτινα στοιχεία για να δώσουμε αυτό που χρειάζεται η πόλη ειδικά το καλοκαίρι. Τα συντριβάνια τα οποία για πάρα πολλά χρόνια τα είχαμε παραμελημένα, τα συντριβάνια που τα έκανε η προηγούμενη γενιά γιατί τα πιο πολλά είναι από τη δεκαετία του ’60 και του 70 τα αφήσαμε να μαραζώσουνε, κακώς.
Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκαταστήσει σε όλη την πόλη 34 συντριβάνια που σημαίνει ότι λειτουργούνε, είναι φωτεινά και δεν είναι μόνο θέμα αισθητικό, κάθε συντριβάνι από μόνο του δημιουργεί ένα μικροκλίμα. Στην πλατεία Συντάγματος θα έχουμε δύο μικρά συντριβάνια τα οποία θα είναι όμορφα και να δίνουν και άλλη αίσθηση στην περιοχή. Το έργο έχει μπει στην τελική του ευθεία, είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί για να μπορέσει να αποδοθεί στους πολίτες και τότε οι πιο πολλοί θα το δούνε και θα το βιώσουν σαν κάτι πάρα πολύ φυσικό. Είναι θέμα χρόνου, θα ήθελα να ζητήσω την υπομονή και την ανοχή όλων. Ισχύει, όσο και αν είναι κλισέ, ότι η ταλαιπωρία είναι προσωρινή αλλά τα έργα είναι μόνιμα.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Αθήνα είχε μείνει ακίνητη, παγωμένη στο χρόνο για πάρα πολλά χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης. Εμείς προχωρήσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε ένα σχεδιασμό που ήθελε εντός τετραετίας, εντός μιας θητείας δηλαδή, να γίνουν επιτέλους όλα εκείνα τα έργα τα οποία θα αλλάξουνε το κέντρο της πόλης γιατί το κέντρο της πόλης είναι η πύλη της Αθήνας, είναι η πύλη της Ελλάδας.
Για την πλατεία Ομονοίας: Η πλατεία Ομονοίας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την πλατεία Ομονοίας όπως ήτανε πριν μερικά χρόνια, και τα καλά νέα είναι ότι έχουμε πάνω από 25 ξενοδοχεία πέριξ της πλατείας. Έχουμε μια αναβάθμιση η οποία συνεχίζει και εξελίσσεται. Μήνα με το μήνα θα δείτε μια διαφορετική Ομόνοια. Περιμένουμε πολλοί από εμάς να ξανανοίξει το Μινιόν τις πόρτες του. Περιμένουμε ακόμα την επίσημη ενημέρωση από τους επενδυτές, αντιλαμβάνομαι ότι θα πάνε σε ένα μοντέλο μεικτής χρήσης, όχι μόνο για ένα εμπορικό κατάστημα. Μιλάμε για ένα σημείο και ένα κτήριο τα οποία είναι εμβληματικά και το οποίο έχει μια μεγάλη υπεραξία συνολικά για την πόλη.
Για την Πανεπιστημίου: Η Πανεπιστημίου θα έχει τελειώσει πριν από το καλοκαίρι του ’23. Θα τη δείτε να ολοκληρώνεται τμηματικά, και η διαφορά είναι πλατιά μεγάλα πεζοδρόμια με νέα υλικά, υλικά τα οποία δεν απορροφούν τις μεγάλες θερμοκρασίες. Με όλες τις πρόνοιες για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, με μια πολύ γενναία φύτευση, με πάρα πολύ πράσινο. Μιλάμε για περίπου 80 νέα μεγάλα δέντρα για να αλλάξει εντελώς η εικόνα . Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στην Ομόνοια και το Σύνταγμα. Αυτό είναι το μεγάλο πολεοδομικό και χωροταξικό στοίχημα της Αθήνας από την εποχή του Αν. Τρίτση, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Για τη Σταδίου: Στη Σταδίου αυτή τη στιγμή ανοίγουνε ξανά κτήρια, αποκτούνε μια νέα ζωή. Μάλιστα για να το πετύχουμε αυτό εκτελούμε κάποια αναγκαία έργα αποχέτευσης στη Σταδίου. Έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ένα πολύ σημαντικό νέο ότι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία θα μας επιτρέψει να ανοίξει πάλι το παλιό Εφετείο τις πόρτες του. Είναι ένα ιστορικό κτήριο το οποίο έχει μείνει κλειστό από τις αρχές του ’00. Θα ανοίξει ως πολιτιστικό κέντρο, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για κάποιες εκθέσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία και θέλουμε αυτό να γίνει μόνιμο. Θα είναι μια πολύ μεγάλη νίκη αυτή για την Αθήνα και τη Σταδίου. Η μεγάλη μας εκκρεμότητα έχει να κάνει με τα σινεμά, εμείς αυτό που έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε λύσει όλες τις θεσμικές εκκρεμότητες που είχαν τα ιδρύματα. Έχουμε κάνει και μια πρόταση στο ίδρυμα να αναλάβει ο δήμος τα έξοδα της αποκατάστασης το οποίο όμως θα συνεπάγεται ότι θα αναλάβει ο δήμος τη χρήση του χώρου για κάποια χρόνια. Το ίδρυμα επιφυλάχθηκε γιατι θα προτιμούσε να προχωρήσει μόνο του για να διασφαλίσει κατά αποκλειστικότητα τη χρήση. Είναι σεβαστό. Σε κάθε περίπτωση από πλευράς του ευρύτερου δημοσίου τους έχουμε λύσει όλα τα ζητήματα και τους έχουμε οπλίσει να μπορούν να δώσουν μια λύση.
Για την πλατεία Θεάτρου: Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να δουλεύουμε ένα πολύ όμορφο έργο για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου και τη σύνδεσή της με τη Βαρβάκειο. Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε στο ευρύτερο κέντρο με τα έργα και τα παρεμβάσεις μας είναι να κάνουμε ενέσεις ζωής. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει ένα πολύ σημαντικό έργο πεζοδρομήσεων μέσα στο ιστορικό τρίγωνο. Έχουμε ήδη δημοπρατήσει, δηλαδή στις αρχές του επόμενου χρόνου θα αρχίσει να δουλεύεται η επόμενη φάση αυτού του έργου που προβλέπει νέες πεζοδρομήσεις αλλά και αποκαταστάσεις στις πλατείες. Θα συνεχίσουμε γιατί πρέπει επιτέλους η Αθήνα να στέκει όρθια δίπλα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έχουμε περισσότερα έργα από ότι είχαμε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες οπότε να διασφαλίσουμε ότι θα τα ολοκληρώσουμε αυτά, ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας ικανοποιεί όλους, ότι θα είναι έργα ποιοτικά.
Για τις πεζοδρομήσεις: Πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία μέσα στην πόλη, η εποχή που το αυτοκίνητο ήταν βασιλιάς τελείωσε. Εμείς θέλουμε μια πόλη που να έχουν δικαιώματα οι οδηγοί αλλά να έχουν δικαιώματα και οι επιβάτες, οι δικυκλιστές, οι ποδηλάτες και να έχουν δικαιώματα και οι πεζοί. Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτή η μετάβαση είναι όμως μια μετάβαση που πρέπει να γίνει γιατί αλλιώς η Αθήνα θα είναι αβίωτη σε μερικά χρόνια.
Για τον προϋπολογισμό του δήμου για τα σχολεία: Είναι δεκάδες εκατομμύρια ο προϋπολογισμός για τα σχολεία ενδεικτικά να σας πω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μεγάλα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη στα σχολεία. Το πρώτο έχει να κάνει με τις υποδομές για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μέχρι και το 2020 δεν υπήρχε πρόσβαση για παιδιά με ειδικές ανάγκες στα πιο πολλά μας σχολεία. Δεν υπήρχαν τουαλέτες για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Υπήρχαν δηλαδή παιδιά δύο ταχυτήτων, αυτό εμείς δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε για αυτό και ήδη αυτή τη στιγμή πάνω από 200 σχολικά κτήρια δημιουργούμε και προσβάσεις αλλά και τουαλέτες ΑΜΕΑ. Και το δεύτερο έργο που είναι σε εξέλιξη είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο έχει να κάνει με τα κτηριακά. Υπάρχουν αρκετά σχολεία στα οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή ενεργειακή αναβάθμιση, υπάρχουν πάρα πολλά σχολεία στα οποία δουλεύουμε στις υποδομές, από τα κουφώματα μέχρι σχολεία που χρειάζονται βάψιμο. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε όλη την πόλη.
Αναφορικά με τους χρήστες ναρκωτικών και τους αστέγους: Σήμερα είναι η πρώτη φορά που δεν υπάρχει άστεγος που να μην έχει ένα κρεβάτι, μια στέγη ή ένα πιάτο φαγητό εφόσον το επιθυμεί και εφόσον το θέλει. Έχουμε δημιουργήσει ένα πολυδύναμο κέντρο για τους αστέγους που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 400 ανθρώπους με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Το δεύτερο το οποίο έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε δημιουργήσει μια νέα δομή για τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών, μιλάμε για δομές που λείπανε από την πόλη, δεν υπήρχανε, η οποία λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο. Τα καλά νέα είναι ότι και ο ΟΚΑΝΑ πρόσθεσε μια δικιά του δομή η οποία άνοιξε τις πόρτες της χθες, σιγά–σιγά αποκτούμε τις αναγκαίες δομές για να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την κατάσταση θέλει όμως χρόνο.
Αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας χρηστών σε όλη τη Δύση. Ο χώρος εποπτευόμενης χρήσης κάνει δύο πράγματα, πρώτον προστατεύει, φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους, φροντίζει την υγεία τους γιατί μιλάμε για ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Και το δεύτερο που κάνει είναι λειτουργεί ως προθάλαμος για να βρούνε το δρόμο τους για θεραπείες και προγράμματα, για να ξανακερδίσουν το δικαίωμα στη ζωή και αυτο το έχει πετύχει. Εμάς το θέμα μας δεν είναι οι χρήστες, το θέμα μας είναι οι διακινητές και η διακίνηση. Το εμπόριο πρέπει να χτυπήσουμε για αυτό και με ακούτε να επαναλαμβάνω ότι η Αθήνα θέλει περισσότερη αστυνόμευση. Προληπτική αστυνόμευση, συστηματική αστυνόμευση, θέλουμε τον «αστυνομικό της γειτονιάς».
Εμεις έχουμε δημιουργήσει από το ’19 μια νέα δομή, είναι ένα συντονιστικό κέντρο όπου συνεργάζονται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το Δήμο Αθηναίων προφανώς ο καθένας με τις αρμοδιότητες του αυτό μας επιτρέπει να αλληλοενημερωνόμαστε, ένα έχουμε κοινές επιχειρήσεις, μας επιτρέπει να ανταλλάσουμε πληροφορίες, μας επιτρέπει και εμάς να συνδράμουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Όμως εμείς ως δήμος δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την Ελληνική Αστυνομία. Μπορούμε να πάμε σε μια γειτονιά να είναι πιο καθαρή, να είναι πιο πράσινη, να είναι πιο φωτεινή, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα δεν μπορούμε όμως να κάνουμε την αστυνομία.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία: Τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα ότι γίνεται μια μεγαλύτερη προσπάθεια, έχει ενταθεί η προσπάθεια αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας. Ο ρόλος του δημάρχου είναι να είναι η φωνή των Αθηναίων. Πρέπει να καταθέτω το δημόσιο διάλογο την κραυγή αγωνίας που εγώ εισπράττω. Δεν κάνω τίποτα παραπάνω παρά να είμαι ένας ιμάντας ανάμεσα στο τι λέγεται στη γειτονιά και τι πρέπει να λέγεται στη δημόσια σφαίρα. Συνολικά έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει πολύ καλά αντανακλαστικά ξεκινώντας από τον ίδιο Πρωθυπουργό μέχρι και τον γενικό ή τον ειδικό γραμματέα. Έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε πολλά μεγάλα έργα και πολύ μεγάλες παρεμβάσεις. Να σας αναφέρω τη διπλή ανάπλαση η οποία δεν προχωράει μόνο από το δήμο Αθηναίων, προχωράει ακριβώς επειδή έχουμε αυτή την εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση.
Ερωτηθεις πότε θα αλλάξει η εικόνα της λεωφόρου Αλεξάνδρας: Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πρώτον να ολοκληρωθεί η νέα αρένα του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό εντός του 2026 και μετά να γκρεμιστεί η Λεωφόρος για να κερδίσουμε αυτό το χώρο πρασίνου.
Αναφορικά με τα έργα στον Εθνικό Κήπο και στο Λυκαβηττό: Στον Εθνικό Κήπο έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο σε εξέλιξη, είναι ένα έργο το οποίο έχει αργήσει δεκαετίες, είναι ένα έργο υποδομών. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει το πρώτο κομμάτι και το έχουμε αποδώσει και τώρα δουλεύουμε το δεύτερο κομμάτι. Πρώτα απ’ όλα κάνουμε μια αποκατάσταση στα μονοπάτια γιατί υπήρχε ένα φερτό υλικό το οποίο το έπαιρνε το νερό. Δημιουργούμε νέα αρδευτικά δίκτυα, κάνουμε διάφορες αποκαταστάσεις στα ρείθρα, βάζουμε νέα φώτα και μια σειρά από άλλες εργασίες που χρειάζονται. Νομίζω ότι η τελευταία φορά που έγινε ένα έργο στο χώρο ήταν την δεκαετία του ’80. Το έργο στο Λυκαβηττό είναι ένα έργο που είναι σε εξέλιξη, πρώτα απ’ όλα τα αντιπλημμυρικά. Προχωράμε με τα μονοπάτια, 3,5 χιλιόμετρα μονοπάτια τα οποία τα αντικαθιστούμε και τρίτον αντικαθιστούμε την άσφαλτο που είναι στο δρόμο με ένα νέο υδατοπερατό υλικό και κάνουμε, και μια αποκατάσταση με νέο φωτισμό για να αλλάξει η εικόνα του λόφου. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει διαδικασίες και του χρόνου το καλοκαίρι θα λειτουργήσει ξανά το θέατρο του Λυκαβηττού, θα ξανανοίξει τις πόρτες του.
Αναφορικά για το σήμα Turkaegean: Δεν θεωρώ ότι είναι το τρομερό εθνικό θέμα ούτε συνιστά καμία εθνική απειλή. Να ασχολούμαστε με τα πραγματικά σοβαρά. Χθες ήταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ήταν μια επιτυχημένη Σύνοδος για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα βγαίνει ισχυρότερη, βγαίνει πιο θωρακισμένη, γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά εδώ και τρία χρόνια στην εξωτερική πολιτική η οποία ήδη αποδίδει καρπούς.
Ερωτηθείς αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές: Θα είμαι ξανά υποψήφιος γιατί όλα αυτά τα οποία έχουμε αρχίσει εμείς θέλουμε να τα δούμε να ολοκληρώνονται. Ένα πράγμα ξέρουμε πολύ καλά στην ομάδα μας είναι ότι για όσα έχουμε κάνει έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά περισσότερα.
Ερωτηθείς αν μπορεί να επηρεαστεί και να καθυστερήσει η αποπεράτωση των έργων δεδομένου του πως θα εξελιχτούν οι πολιτικές καταστάσεις: Αλίμονο μας αν επιτρέπαμε για άλλη μια φορά σε οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο να γίνει άλλοθι ή δικαιολογία για να μην κανουμε τη δουλειά μας. Ίσα-ίσα αν για ένα πράγμα ειμαι υπερήφανος είναι ότι παρά την πανδημία εμείς συνεχίσαμε να προχωράμε μπροστά. Άλλα η δικιά μου αίσθηση είναι ξεκάθαρη ότι θα έχουμε μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση και το χειμώνα αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Ακούστε τη συνέντευξή του
Αναφορικά με την ανάπλαση της Πλατείας Συντάγματος, είπε ότι το έργο έχει μπει στην τελική ευθεία και είναι θέμα ημερών να αποδοθεί στους πολίτες.
Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η Αθήνα είχε μείνει παγωμένη στο χρόνο και πως γίνονται έργα που αλλάζουν το κέντρο της πόλης που είναι πύλη της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε στο πόσο άλλαξε η Πλατεία Ομονοίας όπως επίσης και στο Μινιόν.
Υπογράμμισε πως ο μεγάλος περίπατος της Πανεπιστημίου θα ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2023 και θα περιλαμβάνει μεγάλα πεζοδρόμια με νέα υλικά, πρόνοιες για άτομα με ειδικές ανάγκες και πράσινο καθώς θα υπάρξουν 80 μεγάλα δέντρα.
Για τα κλειστά καταστήματα στη Σταδίου είπε πως ανοίγουν κτίρια που αποκτούν μια νέα ζωή ενώ αποκάλυψε πως το παλιό εφετείο θα ανοίξει ως πολιτιστικό κέντρο. ενώ αναφερόμενος στο τρίγωνο της Αθήνας τόνισε πως έχουν ολοκληρωθεί οι πεζοδρομήσεις.
Είπε πως γίνονται έργα ενεργειακής αναβάθμισης στα σχολεία αλλά και υποδομές για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ κληθείς να σχολιάσει τον χώρο εποπτευόμενης χρήσης, είπε πως προστατεύει και φροντίζει την υγεία των χρηστών και λειτουργεί ως προθάλαμος για να βρουν τον δρόμο τους σε θεραπείες και προγράμματα.
Ακόμη, σημείωσε πως ο ρόλος του δημάρχου είναι να είναι η φωνή των Αθηναίων και να καταθέτει την φωνή απόγνωσης των πολιτών, τονίζοντας πως είναι καλή η συνεργασία του με την κυβέρνηση.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως στον Εθνικό Κήπο γίνονται έργα όπως αποκατάσταση στα μονοπάτια και νέα αρδευτικά έργα ενώ για τον Λυκαβηττό γίνονται αντιπλημμυρικά έργα ενώ του χρόνου θα ανοίξει το θέατρο.
Για το «Turkaegean» είπε πως δεν συνιστά εθνική απειλή ενώ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τόνισε πως η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή.
Τέλος, επανέλαβε πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με το τουριστικό ρεύμα της Αθήνας: Είναι γεγονός πως καλωσορίζουμε ένα κύμα τουριστικό το οποίο είναι πρωτοφανές. Απ’ ότι φαίνεται και αν επιβεβαιωθούνε οι προβλέψεις και επιβεβαιωθούνε οι σημερινές τάσεις μιλάμε για ένα νέο ρεκόρ στο τουρισμό στην Αθήνα που ξεπερνάει το ρεκόρ του ‘19.Αναφορικά με τα έργα στην πλατεία Συντάγματος: Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι κάτι το οποίο είναι μελετηθεί και σχεδιαστεί από πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά ποτέ δεν έγινε πράξη γιατί έμεινε δυστυχώς στα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Πρακτικά μέχρι πρότινος όταν έβγαινες από την Ερμού έπεφτες σε μια «χαράδρα αυτοκινήτων», εμείς θέλουμε να κάνουμε και κάνουμε αυτή τη στιγμή, δημιουργούμε μια νέα κάτω πλατεία. Μια νέα πράσινη πλατεία γιατί θα φυτέψουμε και πάρα πολλά δέντρα για να υπάρχει δροσιά και σκιά και θα προσθέσουμε μάλιστα και υδάτινα στοιχεία για να δώσουμε αυτό που χρειάζεται η πόλη ειδικά το καλοκαίρι. Τα συντριβάνια τα οποία για πάρα πολλά χρόνια τα είχαμε παραμελημένα, τα συντριβάνια που τα έκανε η προηγούμενη γενιά γιατί τα πιο πολλά είναι από τη δεκαετία του ’60 και του 70 τα αφήσαμε να μαραζώσουνε, κακώς.
Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκαταστήσει σε όλη την πόλη 34 συντριβάνια που σημαίνει ότι λειτουργούνε, είναι φωτεινά και δεν είναι μόνο θέμα αισθητικό, κάθε συντριβάνι από μόνο του δημιουργεί ένα μικροκλίμα. Στην πλατεία Συντάγματος θα έχουμε δύο μικρά συντριβάνια τα οποία θα είναι όμορφα και να δίνουν και άλλη αίσθηση στην περιοχή. Το έργο έχει μπει στην τελική του ευθεία, είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί για να μπορέσει να αποδοθεί στους πολίτες και τότε οι πιο πολλοί θα το δούνε και θα το βιώσουν σαν κάτι πάρα πολύ φυσικό. Είναι θέμα χρόνου, θα ήθελα να ζητήσω την υπομονή και την ανοχή όλων. Ισχύει, όσο και αν είναι κλισέ, ότι η ταλαιπωρία είναι προσωρινή αλλά τα έργα είναι μόνιμα.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Αθήνα είχε μείνει ακίνητη, παγωμένη στο χρόνο για πάρα πολλά χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης. Εμείς προχωρήσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε ένα σχεδιασμό που ήθελε εντός τετραετίας, εντός μιας θητείας δηλαδή, να γίνουν επιτέλους όλα εκείνα τα έργα τα οποία θα αλλάξουνε το κέντρο της πόλης γιατί το κέντρο της πόλης είναι η πύλη της Αθήνας, είναι η πύλη της Ελλάδας.
Για την πλατεία Ομονοίας: Η πλατεία Ομονοίας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την πλατεία Ομονοίας όπως ήτανε πριν μερικά χρόνια, και τα καλά νέα είναι ότι έχουμε πάνω από 25 ξενοδοχεία πέριξ της πλατείας. Έχουμε μια αναβάθμιση η οποία συνεχίζει και εξελίσσεται. Μήνα με το μήνα θα δείτε μια διαφορετική Ομόνοια. Περιμένουμε πολλοί από εμάς να ξανανοίξει το Μινιόν τις πόρτες του. Περιμένουμε ακόμα την επίσημη ενημέρωση από τους επενδυτές, αντιλαμβάνομαι ότι θα πάνε σε ένα μοντέλο μεικτής χρήσης, όχι μόνο για ένα εμπορικό κατάστημα. Μιλάμε για ένα σημείο και ένα κτήριο τα οποία είναι εμβληματικά και το οποίο έχει μια μεγάλη υπεραξία συνολικά για την πόλη.
Για την Πανεπιστημίου: Η Πανεπιστημίου θα έχει τελειώσει πριν από το καλοκαίρι του ’23. Θα τη δείτε να ολοκληρώνεται τμηματικά, και η διαφορά είναι πλατιά μεγάλα πεζοδρόμια με νέα υλικά, υλικά τα οποία δεν απορροφούν τις μεγάλες θερμοκρασίες. Με όλες τις πρόνοιες για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, με μια πολύ γενναία φύτευση, με πάρα πολύ πράσινο. Μιλάμε για περίπου 80 νέα μεγάλα δέντρα για να αλλάξει εντελώς η εικόνα . Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στην Ομόνοια και το Σύνταγμα. Αυτό είναι το μεγάλο πολεοδομικό και χωροταξικό στοίχημα της Αθήνας από την εποχή του Αν. Τρίτση, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Για τη Σταδίου: Στη Σταδίου αυτή τη στιγμή ανοίγουνε ξανά κτήρια, αποκτούνε μια νέα ζωή. Μάλιστα για να το πετύχουμε αυτό εκτελούμε κάποια αναγκαία έργα αποχέτευσης στη Σταδίου. Έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ένα πολύ σημαντικό νέο ότι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία θα μας επιτρέψει να ανοίξει πάλι το παλιό Εφετείο τις πόρτες του. Είναι ένα ιστορικό κτήριο το οποίο έχει μείνει κλειστό από τις αρχές του ’00. Θα ανοίξει ως πολιτιστικό κέντρο, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για κάποιες εκθέσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία και θέλουμε αυτό να γίνει μόνιμο. Θα είναι μια πολύ μεγάλη νίκη αυτή για την Αθήνα και τη Σταδίου. Η μεγάλη μας εκκρεμότητα έχει να κάνει με τα σινεμά, εμείς αυτό που έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε λύσει όλες τις θεσμικές εκκρεμότητες που είχαν τα ιδρύματα. Έχουμε κάνει και μια πρόταση στο ίδρυμα να αναλάβει ο δήμος τα έξοδα της αποκατάστασης το οποίο όμως θα συνεπάγεται ότι θα αναλάβει ο δήμος τη χρήση του χώρου για κάποια χρόνια. Το ίδρυμα επιφυλάχθηκε γιατι θα προτιμούσε να προχωρήσει μόνο του για να διασφαλίσει κατά αποκλειστικότητα τη χρήση. Είναι σεβαστό. Σε κάθε περίπτωση από πλευράς του ευρύτερου δημοσίου τους έχουμε λύσει όλα τα ζητήματα και τους έχουμε οπλίσει να μπορούν να δώσουν μια λύση.
Για την πλατεία Θεάτρου: Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να δουλεύουμε ένα πολύ όμορφο έργο για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου και τη σύνδεσή της με τη Βαρβάκειο. Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε στο ευρύτερο κέντρο με τα έργα και τα παρεμβάσεις μας είναι να κάνουμε ενέσεις ζωής. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει ένα πολύ σημαντικό έργο πεζοδρομήσεων μέσα στο ιστορικό τρίγωνο. Έχουμε ήδη δημοπρατήσει, δηλαδή στις αρχές του επόμενου χρόνου θα αρχίσει να δουλεύεται η επόμενη φάση αυτού του έργου που προβλέπει νέες πεζοδρομήσεις αλλά και αποκαταστάσεις στις πλατείες. Θα συνεχίσουμε γιατί πρέπει επιτέλους η Αθήνα να στέκει όρθια δίπλα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έχουμε περισσότερα έργα από ότι είχαμε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες οπότε να διασφαλίσουμε ότι θα τα ολοκληρώσουμε αυτά, ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας ικανοποιεί όλους, ότι θα είναι έργα ποιοτικά.
Για τις πεζοδρομήσεις: Πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία μέσα στην πόλη, η εποχή που το αυτοκίνητο ήταν βασιλιάς τελείωσε. Εμείς θέλουμε μια πόλη που να έχουν δικαιώματα οι οδηγοί αλλά να έχουν δικαιώματα και οι επιβάτες, οι δικυκλιστές, οι ποδηλάτες και να έχουν δικαιώματα και οι πεζοί. Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτή η μετάβαση είναι όμως μια μετάβαση που πρέπει να γίνει γιατί αλλιώς η Αθήνα θα είναι αβίωτη σε μερικά χρόνια.
Για τον προϋπολογισμό του δήμου για τα σχολεία: Είναι δεκάδες εκατομμύρια ο προϋπολογισμός για τα σχολεία ενδεικτικά να σας πω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μεγάλα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη στα σχολεία. Το πρώτο έχει να κάνει με τις υποδομές για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μέχρι και το 2020 δεν υπήρχε πρόσβαση για παιδιά με ειδικές ανάγκες στα πιο πολλά μας σχολεία. Δεν υπήρχαν τουαλέτες για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Υπήρχαν δηλαδή παιδιά δύο ταχυτήτων, αυτό εμείς δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε για αυτό και ήδη αυτή τη στιγμή πάνω από 200 σχολικά κτήρια δημιουργούμε και προσβάσεις αλλά και τουαλέτες ΑΜΕΑ. Και το δεύτερο έργο που είναι σε εξέλιξη είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο έχει να κάνει με τα κτηριακά. Υπάρχουν αρκετά σχολεία στα οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή ενεργειακή αναβάθμιση, υπάρχουν πάρα πολλά σχολεία στα οποία δουλεύουμε στις υποδομές, από τα κουφώματα μέχρι σχολεία που χρειάζονται βάψιμο. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σε όλη την πόλη.
Αναφορικά με τους χρήστες ναρκωτικών και τους αστέγους: Σήμερα είναι η πρώτη φορά που δεν υπάρχει άστεγος που να μην έχει ένα κρεβάτι, μια στέγη ή ένα πιάτο φαγητό εφόσον το επιθυμεί και εφόσον το θέλει. Έχουμε δημιουργήσει ένα πολυδύναμο κέντρο για τους αστέγους που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 400 ανθρώπους με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Το δεύτερο το οποίο έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε δημιουργήσει μια νέα δομή για τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών, μιλάμε για δομές που λείπανε από την πόλη, δεν υπήρχανε, η οποία λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο. Τα καλά νέα είναι ότι και ο ΟΚΑΝΑ πρόσθεσε μια δικιά του δομή η οποία άνοιξε τις πόρτες της χθες, σιγά–σιγά αποκτούμε τις αναγκαίες δομές για να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την κατάσταση θέλει όμως χρόνο.
Αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας χρηστών σε όλη τη Δύση. Ο χώρος εποπτευόμενης χρήσης κάνει δύο πράγματα, πρώτον προστατεύει, φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους, φροντίζει την υγεία τους γιατί μιλάμε για ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Και το δεύτερο που κάνει είναι λειτουργεί ως προθάλαμος για να βρούνε το δρόμο τους για θεραπείες και προγράμματα, για να ξανακερδίσουν το δικαίωμα στη ζωή και αυτο το έχει πετύχει. Εμάς το θέμα μας δεν είναι οι χρήστες, το θέμα μας είναι οι διακινητές και η διακίνηση. Το εμπόριο πρέπει να χτυπήσουμε για αυτό και με ακούτε να επαναλαμβάνω ότι η Αθήνα θέλει περισσότερη αστυνόμευση. Προληπτική αστυνόμευση, συστηματική αστυνόμευση, θέλουμε τον «αστυνομικό της γειτονιάς».
Εμεις έχουμε δημιουργήσει από το ’19 μια νέα δομή, είναι ένα συντονιστικό κέντρο όπου συνεργάζονται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το Δήμο Αθηναίων προφανώς ο καθένας με τις αρμοδιότητες του αυτό μας επιτρέπει να αλληλοενημερωνόμαστε, ένα έχουμε κοινές επιχειρήσεις, μας επιτρέπει να ανταλλάσουμε πληροφορίες, μας επιτρέπει και εμάς να συνδράμουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Όμως εμείς ως δήμος δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την Ελληνική Αστυνομία. Μπορούμε να πάμε σε μια γειτονιά να είναι πιο καθαρή, να είναι πιο πράσινη, να είναι πιο φωτεινή, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα δεν μπορούμε όμως να κάνουμε την αστυνομία.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία: Τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα ότι γίνεται μια μεγαλύτερη προσπάθεια, έχει ενταθεί η προσπάθεια αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας. Ο ρόλος του δημάρχου είναι να είναι η φωνή των Αθηναίων. Πρέπει να καταθέτω το δημόσιο διάλογο την κραυγή αγωνίας που εγώ εισπράττω. Δεν κάνω τίποτα παραπάνω παρά να είμαι ένας ιμάντας ανάμεσα στο τι λέγεται στη γειτονιά και τι πρέπει να λέγεται στη δημόσια σφαίρα. Συνολικά έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει πολύ καλά αντανακλαστικά ξεκινώντας από τον ίδιο Πρωθυπουργό μέχρι και τον γενικό ή τον ειδικό γραμματέα. Έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε πολλά μεγάλα έργα και πολύ μεγάλες παρεμβάσεις. Να σας αναφέρω τη διπλή ανάπλαση η οποία δεν προχωράει μόνο από το δήμο Αθηναίων, προχωράει ακριβώς επειδή έχουμε αυτή την εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση.
Ερωτηθεις πότε θα αλλάξει η εικόνα της λεωφόρου Αλεξάνδρας: Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πρώτον να ολοκληρωθεί η νέα αρένα του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό εντός του 2026 και μετά να γκρεμιστεί η Λεωφόρος για να κερδίσουμε αυτό το χώρο πρασίνου.
Αναφορικά με τα έργα στον Εθνικό Κήπο και στο Λυκαβηττό: Στον Εθνικό Κήπο έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο σε εξέλιξη, είναι ένα έργο το οποίο έχει αργήσει δεκαετίες, είναι ένα έργο υποδομών. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει το πρώτο κομμάτι και το έχουμε αποδώσει και τώρα δουλεύουμε το δεύτερο κομμάτι. Πρώτα απ’ όλα κάνουμε μια αποκατάσταση στα μονοπάτια γιατί υπήρχε ένα φερτό υλικό το οποίο το έπαιρνε το νερό. Δημιουργούμε νέα αρδευτικά δίκτυα, κάνουμε διάφορες αποκαταστάσεις στα ρείθρα, βάζουμε νέα φώτα και μια σειρά από άλλες εργασίες που χρειάζονται. Νομίζω ότι η τελευταία φορά που έγινε ένα έργο στο χώρο ήταν την δεκαετία του ’80. Το έργο στο Λυκαβηττό είναι ένα έργο που είναι σε εξέλιξη, πρώτα απ’ όλα τα αντιπλημμυρικά. Προχωράμε με τα μονοπάτια, 3,5 χιλιόμετρα μονοπάτια τα οποία τα αντικαθιστούμε και τρίτον αντικαθιστούμε την άσφαλτο που είναι στο δρόμο με ένα νέο υδατοπερατό υλικό και κάνουμε, και μια αποκατάσταση με νέο φωτισμό για να αλλάξει η εικόνα του λόφου. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει διαδικασίες και του χρόνου το καλοκαίρι θα λειτουργήσει ξανά το θέατρο του Λυκαβηττού, θα ξανανοίξει τις πόρτες του.
Αναφορικά για το σήμα Turkaegean: Δεν θεωρώ ότι είναι το τρομερό εθνικό θέμα ούτε συνιστά καμία εθνική απειλή. Να ασχολούμαστε με τα πραγματικά σοβαρά. Χθες ήταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ήταν μια επιτυχημένη Σύνοδος για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα βγαίνει ισχυρότερη, βγαίνει πιο θωρακισμένη, γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά εδώ και τρία χρόνια στην εξωτερική πολιτική η οποία ήδη αποδίδει καρπούς.
Ερωτηθείς αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές: Θα είμαι ξανά υποψήφιος γιατί όλα αυτά τα οποία έχουμε αρχίσει εμείς θέλουμε να τα δούμε να ολοκληρώνονται. Ένα πράγμα ξέρουμε πολύ καλά στην ομάδα μας είναι ότι για όσα έχουμε κάνει έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά περισσότερα.
Ερωτηθείς αν μπορεί να επηρεαστεί και να καθυστερήσει η αποπεράτωση των έργων δεδομένου του πως θα εξελιχτούν οι πολιτικές καταστάσεις: Αλίμονο μας αν επιτρέπαμε για άλλη μια φορά σε οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο να γίνει άλλοθι ή δικαιολογία για να μην κανουμε τη δουλειά μας. Ίσα-ίσα αν για ένα πράγμα ειμαι υπερήφανος είναι ότι παρά την πανδημία εμείς συνεχίσαμε να προχωράμε μπροστά. Άλλα η δικιά μου αίσθηση είναι ξεκάθαρη ότι θα έχουμε μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση και το χειμώνα αλλά και τα επόμενα χρόνια.