Τσίπρας: Διπλωματικό «Βατερλώ» για τις ελληνικές θέσεις η Σύνοδος του ΝΑΤΟ - Τί είπε για Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη, συνεργασίες
«Ήταν ένα σημείο καμπής των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία, ήταν ένα διπλωματικό βατερλώ για τις ελληνικές θέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Διπλωματικό Βατερλώ» για τις ελληνικές θέσεις, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σε συνέντευξή του στο OPEN, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να μας ανησυχεί μόνο η πώληση των F16 στην Τουρκία, αλλά «η συνολική στήριξη».
«Ήταν ένα σημείο καμπής των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία, ήταν ένα διπλωματικό βατερλώ για τις ελληνικές θέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάντεν ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστούν τα F16 της Τουρκίας αλλά και ότι η θέση του είναι πως πρέπει της πουλήσουν νέα, μια άποψη που έχει από τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη βάση αυτής της δήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πριν φύγει για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά ήταν «ψέματα».
«Άρα ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε έστω στη συνάντηση του με τον κ. Μπάιντεν τη θέση την αμερικανική για στήριξη εκσυγχρονισμό και πώληση νέων αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία και είπε ψέματα ή ακόμα χειρότερα ο κ. Μπάιντεν δεν είπε την αλήθεια στον κ. Μητσοτάκη και άρα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι και στην καλύτερη φάση που έχουν βρεθεί ποτέ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ερωτώμενος τι θέση έχει ο ίδιος για τα εξοπλιστικά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά σε κάθε νέα αγορά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απάντησε ότι «εμείς προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των F-16 το 2017. Και είναι η μόνη κίνηση άμεσης στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Μητσοτάκης προχωρά σε αναβάθμιση σε βάθος δεκαπενταετίας». «Έχουμε ευθύνη όταν μιλάμε για εξοπλισμούς να μιλάμε για την άμυνα της χώρας αλλά να βλέπουμε τις δυνατότητες της χώρας», σημείωσε.
«Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ «η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο». «Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία», υπογράμμισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την απλή αναλογική ως «το πιο δίκαιο σύστημα» που επιτρέπει συνεργασίες, για λόγους πρακτικούς αλλά και «πολιτικής τάξης».
«Είναι αδιανότητο να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ερωτώμενος για τα μετεκλογικά σενάρια.
Ερωτηθείς τι θα πει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απάντησε «δεν έχω να πω τίποτα με τον Ανδρουλάκη». Σημείωσε, ότι μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών θα μεσολαβήσει ένα καθοριστικό διάστημα και το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Όπως πρόσθεσε, αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, «όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των αρχηγών στο ενδιάμεσο διάστημα».
«Εμείς θα είμαστε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή», ανέφερε, ενώ για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα λάβει το απαιτούμενο 3% και εισέλθει ξανά στη Βουλή.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αισχροκέρδεια» σχετικά με την υψηλή τιμή της βενζίνης στη χώρα μας, την οποία συνέκρινε με τα άλλα κράτη. «Δεν μπορεί να μην μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ενώ η βενζίνη έχει φτάσει τα 2,5 ευρώ», συμπλήρωσε.
«Εγώ δεν εστιάζω στα ζητήματα της ακρίβειας ως γεγονός. Εστιάζω σε εναλλακτικές ώστε να επουλωθεί αυτό το τραύμα. Στην Ελλάδα καταγράφηκε 62% ενεργειακός πληθωρισμός, την ώρα που στην Ευρώπη καταγράφηκε 39%. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Άφησε τα καρτέλ της ενέργειας ανεξέλεγκτα. Ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ όταν ξεκινούσε η κρίση», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι σχεδιάζει εκλογές Σεπτέμβρη και του ζήτησα να σταματήσει την υποκρισία και την αβεβαιότητα και να ορίσει τώρα ημερομηνία εκλογών. Το πιο κρίσιμο από τις προτάσεις μου είναι να ορίσει ο κ. Μητσοτάκης μια διακομματική επιτροπή που να διασφαλίσει ίσο χρόνο προβολής για όλα τα κόμματα. Εμείς λοιπόν λέμε να μην πάμε σε τοξικές εκλογές, αλλά με όρους ισοτιμίας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, εννοώντας τον χρόνο κάλυψης του κάθε κόμματος από τα ΜΜΕ.
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Open»Αν συνέβαινε τέτοιο διπλωματικό φιάσκο και «TurkAegean» με εμένα πρωθυπουργό, θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη Πριν από λίγο άκουσα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστεί ο στόλος των τουρκικών F16, αλλά ότι η άποψη και η θέση του είναι να πουλήσουν 40 νέα F16 στην Τουρκία. Όταν είχα θέσει αυτό το ζήτημα στον πρωθυπουργό, στη Βουλή, πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι όλα ήταν ψέματα. Άρα λοιπόν, ή ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν την αμερικανική θέση και δεν μας το είπε. Ή ακόμα χειρότερα, ο κ. Μπάιντεν δεν είπε την αλήθεια στον κ. Μητσοτάκη. Η Ελλάδα τα δίνει όλα στους Αμερικανούς, δίνει όπλα στην Ουκρανία, κατ' απαίτηση των Συμμάχων μας και την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί πουλάνε και εκσυγχρονίζουν αεροσκάφη της Τουρκίας για να κάνει υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Χθες και προχθές είχαμε μια ιστορική καμπή. Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, το 2016, είχαμε την πλήρη επιβεβαίωση της απόλυτης στήριξης της Δύσης στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό εκφράζει μια ακραία αναθεωρητική ρητορική. Αν όλα αυτά είχαν συμβεί με εμένα πρωθυπουργό, και αν την ίδια στιγμή είχαμε την κατοχύρωση από την πλευρά της Τουρκίας του «TurkAegean», θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη. Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί μία επικίνδυνη για τη χώρα εξωτερική πολιτική που μας οδηγεί από ήττα σε ήττα, από βατερλό σε βατερλό. Κάθε φορά που έχουμε ένα φιάσκο, βγάζει από το μανίκι την εξαγγελία αγοράς νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν ξέρω στα πόσα δισ. θα φτάσουμε για να καλύψουμε τις ήττες του, αν παραμείνει για πολύ στη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε μία δεινή διπλωματική ήττα, αλλά σήμερα τα ελληνικά ΜΜΕ λένε ότι η τουρκική αντιπολίτευση κάνει κριτική στον Ερντογάν. Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο προβάλλουν τις θέσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης περισσότερο από ότι την ελληνική αντιπολίτευση. Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε. Διότι βλέπουμε ότι η ΙΧ εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη μας μπλέκει σε κινδύνους, και διότι βλέπουμε ότι η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Αν αυτό συνεχιστεί για πολύ, είναι μια συνθήκη που θα οδηγήσει σε κοινωνική κρίση. [Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Open»]
Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022