Σκανδαλίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Τα θέματα της δικαιοσύνης, όπως το ειδικό δικαστήριο που παραπέμπονται Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη, πρέπει να τελειώνουν άμεσα
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως δεν μπορείς να θριαμβολογείς, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος πήρε όσα ήθελε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Τα θέματα της δικαιοσύνης, όπως το ειδικό δικαστήριο, στο οποίο παραπέμπονται Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη, πρέπει να τελειώνουν άμεσα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης.
Για το Turkaegean είπε πως προφανώς υπάρχουν ευθύνες και σωστά γίνεται η ένορκη διοικητική εξέταση.
Ακόμα, ανέφερε πως δεν μπορείς να θριαμβολογείς, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος πήρε όσα ήθελε, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις είπε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ταβάνι, αφετηρία είναι το 14%, ενώ τόνισε πως σε αρκετές περιοχές της χώρας το κόμμα είναι στη δεύτερη θέση.
Τόνισε ότι συνεργασία μπορεί να γίνει με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να συμφωνούν σε μια προγραμματική κατεύθυνση.
Επίσης, είπε πως είναι αδύνατο το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με το κόμμα Βαρουφάκη.
Μάλιστα, σημείωσε πως το κόμμα έχει πρόταση για τον τόπο, διαφορετική από εκείνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, χαρακτήρισε θετικό μέτρο την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Ερωτηθείς πόσο πιστεύει ότι θα φορτίσουν την ενδεχόμενη προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου τα δύο ειδικά δικαστήρια που θα έχουμε εν εξελίξει: Δεν ξέρω αν είμαι ρομαντικός αλλά εγώ πάντα ελπίζω ότι αυτά τα θέματα που ανήκουν στη Δικαιοσύνη η Δικαιοσύνη θα πρέπει να τα τελειώνει γρήγορα και χωρίς να είναι προεκλογική περίοδος. Επίσης αν είναι στην προεκλογική περίοδο φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα, και εν προκειμένω η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα κάνουν το κλίμα των εκλογών τόσο τοξικό που να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω στην πορεία της χώρας, τα προγράμματα των κόμματων και τις προτάσεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.
Εσείς είχατε ψηφίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό δικαστήριο δεν θα χρησιμοποιήσετε ειδήσεις που βγαίνουν από τη δίκη για να τις ρίξετε στην προεκλογική αρένα;
Ναι τι γλώσσα όμως χρησιμοποιείς, ποιο τόνο χρησιμοποιείς και πως. Κάποτε πρέπει να αναλάβουν τα κόμματα και την ευθύνη μιας προεκλογικής περιόδου που να αποσαφηνίζει τα πράγματα, να μην τα αποκρύπτει, να τα φανερώνει αλλά παράλληλα να είναι μια τέτοια συζήτηση που να μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα σοβαρά οι πολίτες πριν πάνε στην κάλπη.
Αναφορικά με το θέμα Turkaegean: Το Αιγαίο είναι μια ελληνική ουσιαστικά θάλασσα, εμείς δεν λέμε ποτέ στην τουριστική μας πολιτική «ελληνικό Αιγαίο». Υπάρχει ονομασία της θάλασσας, είναι από αρχαιότατων χρόνων, είναι δηλαδή μια πολιτική που έγινε εν κρύπτω και παράβυστο με αποτέλεσμα να περάσει από την ελληνική διοίκηση χωρίς την αντίστοιχη εγρήγορση.
Αναφορικά με την ανάρτηση του κ.Γεωργιάδη ότι η Τουρκία χρησιμοποιούσε τον όρο τουρκικό Αιγαίο από το 2018: To θέμα είναι τα αντανακλαστικά της δικής μας διοίκησης αλλά και της πολιτικής ηγεσίας και της τότε και της τωρινής, που θα έπρεπε να είναι σε εγρήγορση να μην περάσουν αυτές οι διαδικασίες διότι είχε η Ελλάδα τα όπλα να αμυνθεί και να μην γίνει αυτό. Άλλο είναι να αναγνωριστεί επίσημα από ευρωπαϊκά όργανα που αυτή τη στιγμή από εκεί έχουνε και μια σχέση με την Τουρκία θα έλεγα ιδιόμορφη διότι υπάρχουν αυτές οι τούρκικες αναθεωρητικές βλέψεις. Νομίζω ότι είμαστε άλλη εποχή, άλλες συγκύριες κι αυτο μας βλάπτει πάρα πολύ.
Έπρεπε να υπάρχει αντίδραση σε διοικητικό επίπεδο, παράλληλα ο υπουργός που ελέγχει τα πράγματα έπρεπε να ξέρει ότι είναι σε εξέλιξη αυτό το πράγμα. Το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης πάντα υπάρχει διότι οποιαδήποτε μεγάλη παράληψη έχει επίπτωση και στον υπουργό. Βεβαίως θα έπρεπε να έχει ενημέρωση από τη διοίκηση
Σωστά γίνεται η ΕΔΕ;
Προφανώς.
Θα πρέπει να υπάρξουν και πειθαρχικές διώξεις;
Η ΕΔΕ θα το αποδείξει αυτό. Το να υπερακοντίζει η κυβέρνηση στις διώξεις τις πειθαρχικές για να βγάλει από πάνω της το μέρος της πολιτικής ευθύνης νομίζω ότι δεν είναι σωστή μέθοδος. Ας αφήσουμε τη διοίκηση να κάνει τη δουλειά της αφού δεν την έκανε καλά στην αρχή και ανάλογα με τα αποτελέσματα να υπάρξουν και ποινές.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα έπρεπε να γυρίσει με τα πόδια αν είχε κάνει ο ίδιος το θέμα με το Turkaegean και τ’ αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ: Άλλο πράγμα είναι το Turkaegean και άλλο είναι η Μαδρίτη. Δεν νομίζω ότι μπαίνουνε στην ίδια κατηγορία, είναι διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι ένα επιμέρους θέμα το άλλο είναι μεγάλο θέμα που αφορά τα εθνικά μας θέματα. Όσο υπερβολή έχει αυτή η τοποθέτηση άλλο τόσο υπερβολική είναι και η θριαμβολογία της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Μαδρίτης. δηλαδή δεν μπορείς να θριαμβολογείς όταν ουσιαστικά ο τούρκος πρόεδρος πήρε αυτά που διεκδικούσε.
Ο κ. Μπάϊντεν φαίνεται ότι έδωσε την υπόσχεση τον κ. Ερντογάν και αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε ένα συναγωνισμό πάλι εξοπλισμών ο οποίος μέχρι το 2030 θα αφαιμάξει πάρα πολλούς πόρους και εν πάση περιπτώσει δεν βοηθάει την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Ο κερδισμένος της υπόθεσης είναι ο Ερντογάν, δεν μιλάω ούτε για θριάμβους ούτε για τίποτα. Γιατί άλλο να μιλάς για τα όπλα και τους εξοπλισμούς πριν από τρία-πεντε χρόνια που ίσχυαν οι συμφωνίες και άλλο τώρα που μέσα από την αναθεωρητική πολιτικής της Άγκυρας οδηγούμαστε σε τόσο έκρυθμες καταστάσεις στην περιοχή του Αιγαίου θα έπρεπε και η Αμερική και η Ευρώπη να σταματήσει να κάνει αγοραπωλησίες όπλων με την Τουρκία κλπ. Ο κ.Ανδρουλάκης το έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα και το θέτει και στα ευρωπαϊκά όργανα. Δηλαδή σε μια κρίσιμη περίοδο που η Τουρκία έπρεπε να δέχεται κυρώσεις ουσιαστικά όχι μόνο βγαίνει λάδι αλλά ενισχύει και τη στάση της σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς.
Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός για να μετριάσει τη «νίκη» Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Θα μπορούσε. Στις τελευταίες κινήσεις που έκανε κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση δηλαδή έκανε προσπάθειες πήγε στην Ευρώπη το έβαλε το θέμα, πήγε και στο ΝΑΤΟ φαντάζομαι το έβαλε και εκεί αλλά η ουσία είναι ότι όταν βγήκε πριν από καιρό που έγινε η συνάντηση με τον Ερντογάν και είπε για άλλη εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έδειχνε έναν πρωθυπουργός που δεν είχε συναίσθηση. Έπρεπε να μην κάνει καν το ταξίδι στην Τουρκία με τον τρόπο που έγινε και με τη διαδικασία που έγινε ενόψει του Ουκρανικού και όλων αυτών που συμβαίναν εκείνη την περίοδο. Δεν είμαστε κατά του διαλόγου αλλά στη συγκεκριμένη φάση εκείνο το ταξίδι δεν έπρεπε να γίνει διότι η Τουρκία διεκδικούσε ένα ρόλο διαμεσολαβητή για ευρύτερες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ανακατατάξεις και εμείς της δίναμε το περιθώριο να τον ενισχύσει.
Τώρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τι θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός για να μετριάσει αυτή τη «νίκη» Ερντογάν ;
Θα έπρεπε στην προετοιμασία της σύσκεψης όχι στη σύσκεψη μόνο, να μπουν επί τάπητος τα θέματα και στον Μπάϊντεν και στον Στολτενμπεργκ. Διότι όταν βγήκε ο Στόλτενμπεργκ και αναγνώρισε το δίκαιο της Τουρκίας σε χρόνο ανύποπτο έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει. Έπρεπε να υπάρξει καταγγελία από την ελληνική κυβέρνηση και της λειτουργίας του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς ποιο πιστεύει ότι είναι το «εκλογικό ταβάνι» για το ΠΑΣΟΚ: Όταν μετρήσεις που γίνονται επί μέρους στα παλιά κάστρα της δημοκρατικής παράταξης όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Εύβοια, η Κομοτηνή και δείχνει εκεί μια αύξηση του ΠΑΣΟΚ πάρα πολύ μεγάλη σε σημείο σε κάποιες από αυτές τις περιοχές διεκδικεί και τη δεύτερη θέση είναι δυνατόν εμείς να μείνουμε στάσιμοι στο 12 και το 13% και οι άλλες δυνάμεις να ανεβούνε πολλές μονάδες πάνω από το συγκριμένο ποσοστό που τους δίνουν οι μετρήσεις; Εμείς πάνω ταβάνι δεν έχουμε, δεν έχουμε διότι έχουμε και πικρή και γλυκιά πείρα για αλλαγές μεγάλες. Κατά τη γνώμη μου η αφετηρία μας είναι το 14%. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να βγει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο, θα το διεκδικήσουμε. Και να σας πω ότι το 2012 μέχρι την παραμονή των εκλογών εμείς ήμασταν στο 20 και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο, και την παραμονή των εκλογών εμείς πήγαμε στο 12 και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18. Δεν βλέπετε μια εποχή που είναι κατακερματισμένη η κοινωνία, δεν γνωρίζεις την αποχή, δεν γνωρίζεις αυτοί που θα πάνε από πού προέρχονται και όλα αυτά που δεν μπορείς να ερμηνεύσεις εύκολα;
Αν συμβεί αυτό που λέτε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει την ανατροπή και να έρθει δεύτερο μιλάμε για μια εκλογική εικόνα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σίγουρα κάτω από το 30%
Εγώ το εκτιμώ αλλά ο κ. Τσίπρας λεει ότι θα έρθει πρώτος και με διαφορά από τη ΝΔ. Εγώ λέω ότι πιο εύκολα αλλαζει η σειρά ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα παρά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο.
Για τα ενδεχόμενα εκλογικά αποτελέσματα: Επειδή εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης δεν οδηγεί τη χώρα πουθενά και επειδή η πολιτική που άσκησε ο κ. Τσίπρας έχει αποδοκιμαστεί οριστικά από τον ελληνικό λαό εμείς θα προβάλουμε τη δική μας πρόταση για το που πρέπει να πάει η χώρα. Θα απευθύνουμε την πρόταση μας στο πολιτικό σύστημα συνολικά. Θα την απευθύνουμε στον ελληνικό λαό και θα ζητήσουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση στη βάση ενός μίνιμουμ σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος το οποίο έχουμε προσδιορίσει εκ των προτέρων.
Απευθυνόμενοι στο πρώτο κόμμα; Μιλώντας για μια δικομματική κυβέρνηση ή θα θελήσετε μια κυβέρνηση με περισσότερα των δύο κομμάτων;
Όποιοι συμφωνούνε σε μια προγραμματική κατεύθυνση θα μπορούσαν να μπούνε
Δηλαδή βλεπετε μια κυβέρνηση που μπορεί να συμμετέχει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς;
Εξαρτάται από τα γεγονότα και από τις εξελίξεις συνολικά στην ελληνική κοινωνία, εάν η κρίση και τα αδιέξοδα είναι τεράστια γιατί όχι. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι.
Ερωτηθείς αν θα συνεργαζόταν το ΠΑΣΟΚ σε μια συγκυβέρνηση και με το ΜέΡΑ25: Το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο διότι ο άνθρωπος έδειξε τι είναι, τι μπορεί να κάνει στη χώρα και δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε προοδευτική δύναμη ούτε τίποτα.
Εμείς δεν θέλουμε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ ούτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να εφαρμοστεί το δικό μας πρόγραμμα και αν εφαρμοστεί το δικό μας πρόγραμμα σε γενικές γραμμές μόνο τότε θα μπορούμε στην κυβέρνηση. Το δικό μας πρόγραμμα προφανώς δεν μπορεί να το εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει τόσο καλά τα πράγματα και λεει ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση που δεν έχει προσανατολισμό το δικό μας πρόγραμμα. Προφανώς με αυτό το πρόγραμμα δεν συμφωνεί σήμερα η ΝΔ πρέπει να αλλάξει γραμμή, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτήστε τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ αν θα αλλάξουνε γραμμή μετά τις εκλογές για να συζητήσουμε τι θα γίνει με την κυβέρνηση.
Έτσι όπως το λέτε εφόσον κανένας δεν μπορεί με κανέναν θα πάμε σε εκλογές μέχρι να προκύψει ένας αυτοδύναμος;
Όχι, αυτό εξαρτάται από τη συνείδηση που έχει κάθε κόμμα τι θα κάνει. Αυτό το θα δούμε, μπορούμε να το προεξοφλήσουμε;
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα γιατί να μην κάνει μια αριστερή στροφή και να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ αφού έτσι κι αλλιώς έκανε τη δεξιά στροφή και συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ: Νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ έξυπνο αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης και είναι και πραγματικό. Πολύ εύκολα συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τη ΝΔ και εμείς να μείνουμε στην αντιπολίτευση. Ήθελε να δείξει ο κ. Ανδρουλάκης ότι δεν αναγνωρίζουμε εχέγγυα προοδευτικότητας σε ένα κόμμα που κυβέρνησε με τον τρόπο που κυβέρνησε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο.
Κληθείς να σχολιάσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Θετικό μέτρο είναι.
Ερωτηθείς αν έχει ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας: Νομίζω όλα το κόμματα, όλοι οι βουλευτές και όλοι οι υπουργοί τον έχουν ξεκινήσει πράγμα που σημαίνει ότι έγινε αυτό που λέγαμε από την αρχή, αυτοεκπληρούμενη προφητεία οι εκλογές νωρίς.
Το κλίμα που συναντώ τώρα (στην Α Αθηνών) δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη φορά δηλαδή εμείς έχουμε βάλει στόχο δυνατό. Υπάρχει ανανέωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει δηλαδή μια σπονδυλική στήλη καινούργια με νέους ανθρώπους οι οποίοι θα δώσουν και μια πολιτική μάχη που παλιά δεν έδινε το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή από το ’12 έχει να κανει το ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη μου. τώρα θα κανει εκλογές κανονικά σαν ΠΑΣΟΚ και ξέρουν όλα τα κόμματα τι σημαίνει να κάνει εκλογές το ΠΑΣΟΚ όπως πρέπει. Θα έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που θα είναι πάρα πολύ ανανεωμένο, με πολλά νέα πρόσωπα και νομίζω ότι αυτή τη φορά όχι απλά θα πάρουμε σημαντικό ποσοστό αλλά μπορεί να διεκδικήσουμε και δεύτερη έδρα στην Α’ Αθήνας.
Ακούστε τη συνέντευξή του
Για το Turkaegean είπε πως προφανώς υπάρχουν ευθύνες και σωστά γίνεται η ένορκη διοικητική εξέταση.
Ακόμα, ανέφερε πως δεν μπορείς να θριαμβολογείς, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος πήρε όσα ήθελε, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις είπε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ταβάνι, αφετηρία είναι το 14%, ενώ τόνισε πως σε αρκετές περιοχές της χώρας το κόμμα είναι στη δεύτερη θέση.
Τόνισε ότι συνεργασία μπορεί να γίνει με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να συμφωνούν σε μια προγραμματική κατεύθυνση.
Επίσης, είπε πως είναι αδύνατο το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με το κόμμα Βαρουφάκη.
Μάλιστα, σημείωσε πως το κόμμα έχει πρόταση για τον τόπο, διαφορετική από εκείνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, χαρακτήρισε θετικό μέτρο την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Ερωτηθείς πόσο πιστεύει ότι θα φορτίσουν την ενδεχόμενη προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου τα δύο ειδικά δικαστήρια που θα έχουμε εν εξελίξει: Δεν ξέρω αν είμαι ρομαντικός αλλά εγώ πάντα ελπίζω ότι αυτά τα θέματα που ανήκουν στη Δικαιοσύνη η Δικαιοσύνη θα πρέπει να τα τελειώνει γρήγορα και χωρίς να είναι προεκλογική περίοδος. Επίσης αν είναι στην προεκλογική περίοδο φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα, και εν προκειμένω η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα κάνουν το κλίμα των εκλογών τόσο τοξικό που να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω στην πορεία της χώρας, τα προγράμματα των κόμματων και τις προτάσεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.Εσείς είχατε ψηφίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό δικαστήριο δεν θα χρησιμοποιήσετε ειδήσεις που βγαίνουν από τη δίκη για να τις ρίξετε στην προεκλογική αρένα;
Ναι τι γλώσσα όμως χρησιμοποιείς, ποιο τόνο χρησιμοποιείς και πως. Κάποτε πρέπει να αναλάβουν τα κόμματα και την ευθύνη μιας προεκλογικής περιόδου που να αποσαφηνίζει τα πράγματα, να μην τα αποκρύπτει, να τα φανερώνει αλλά παράλληλα να είναι μια τέτοια συζήτηση που να μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα σοβαρά οι πολίτες πριν πάνε στην κάλπη.
Αναφορικά με το θέμα Turkaegean: Το Αιγαίο είναι μια ελληνική ουσιαστικά θάλασσα, εμείς δεν λέμε ποτέ στην τουριστική μας πολιτική «ελληνικό Αιγαίο». Υπάρχει ονομασία της θάλασσας, είναι από αρχαιότατων χρόνων, είναι δηλαδή μια πολιτική που έγινε εν κρύπτω και παράβυστο με αποτέλεσμα να περάσει από την ελληνική διοίκηση χωρίς την αντίστοιχη εγρήγορση.
Αναφορικά με την ανάρτηση του κ.Γεωργιάδη ότι η Τουρκία χρησιμοποιούσε τον όρο τουρκικό Αιγαίο από το 2018: To θέμα είναι τα αντανακλαστικά της δικής μας διοίκησης αλλά και της πολιτικής ηγεσίας και της τότε και της τωρινής, που θα έπρεπε να είναι σε εγρήγορση να μην περάσουν αυτές οι διαδικασίες διότι είχε η Ελλάδα τα όπλα να αμυνθεί και να μην γίνει αυτό. Άλλο είναι να αναγνωριστεί επίσημα από ευρωπαϊκά όργανα που αυτή τη στιγμή από εκεί έχουνε και μια σχέση με την Τουρκία θα έλεγα ιδιόμορφη διότι υπάρχουν αυτές οι τούρκικες αναθεωρητικές βλέψεις. Νομίζω ότι είμαστε άλλη εποχή, άλλες συγκύριες κι αυτο μας βλάπτει πάρα πολύ.
Έπρεπε να υπάρχει αντίδραση σε διοικητικό επίπεδο, παράλληλα ο υπουργός που ελέγχει τα πράγματα έπρεπε να ξέρει ότι είναι σε εξέλιξη αυτό το πράγμα. Το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης πάντα υπάρχει διότι οποιαδήποτε μεγάλη παράληψη έχει επίπτωση και στον υπουργό. Βεβαίως θα έπρεπε να έχει ενημέρωση από τη διοίκηση
Σωστά γίνεται η ΕΔΕ;
Προφανώς.
Θα πρέπει να υπάρξουν και πειθαρχικές διώξεις;
Η ΕΔΕ θα το αποδείξει αυτό. Το να υπερακοντίζει η κυβέρνηση στις διώξεις τις πειθαρχικές για να βγάλει από πάνω της το μέρος της πολιτικής ευθύνης νομίζω ότι δεν είναι σωστή μέθοδος. Ας αφήσουμε τη διοίκηση να κάνει τη δουλειά της αφού δεν την έκανε καλά στην αρχή και ανάλογα με τα αποτελέσματα να υπάρξουν και ποινές.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα έπρεπε να γυρίσει με τα πόδια αν είχε κάνει ο ίδιος το θέμα με το Turkaegean και τ’ αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ: Άλλο πράγμα είναι το Turkaegean και άλλο είναι η Μαδρίτη. Δεν νομίζω ότι μπαίνουνε στην ίδια κατηγορία, είναι διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι ένα επιμέρους θέμα το άλλο είναι μεγάλο θέμα που αφορά τα εθνικά μας θέματα. Όσο υπερβολή έχει αυτή η τοποθέτηση άλλο τόσο υπερβολική είναι και η θριαμβολογία της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Μαδρίτης. δηλαδή δεν μπορείς να θριαμβολογείς όταν ουσιαστικά ο τούρκος πρόεδρος πήρε αυτά που διεκδικούσε.
Ο κ. Μπάϊντεν φαίνεται ότι έδωσε την υπόσχεση τον κ. Ερντογάν και αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε ένα συναγωνισμό πάλι εξοπλισμών ο οποίος μέχρι το 2030 θα αφαιμάξει πάρα πολλούς πόρους και εν πάση περιπτώσει δεν βοηθάει την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Ο κερδισμένος της υπόθεσης είναι ο Ερντογάν, δεν μιλάω ούτε για θριάμβους ούτε για τίποτα. Γιατί άλλο να μιλάς για τα όπλα και τους εξοπλισμούς πριν από τρία-πεντε χρόνια που ίσχυαν οι συμφωνίες και άλλο τώρα που μέσα από την αναθεωρητική πολιτικής της Άγκυρας οδηγούμαστε σε τόσο έκρυθμες καταστάσεις στην περιοχή του Αιγαίου θα έπρεπε και η Αμερική και η Ευρώπη να σταματήσει να κάνει αγοραπωλησίες όπλων με την Τουρκία κλπ. Ο κ.Ανδρουλάκης το έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα και το θέτει και στα ευρωπαϊκά όργανα. Δηλαδή σε μια κρίσιμη περίοδο που η Τουρκία έπρεπε να δέχεται κυρώσεις ουσιαστικά όχι μόνο βγαίνει λάδι αλλά ενισχύει και τη στάση της σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς.
Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός για να μετριάσει τη «νίκη» Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Θα μπορούσε. Στις τελευταίες κινήσεις που έκανε κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση δηλαδή έκανε προσπάθειες πήγε στην Ευρώπη το έβαλε το θέμα, πήγε και στο ΝΑΤΟ φαντάζομαι το έβαλε και εκεί αλλά η ουσία είναι ότι όταν βγήκε πριν από καιρό που έγινε η συνάντηση με τον Ερντογάν και είπε για άλλη εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έδειχνε έναν πρωθυπουργός που δεν είχε συναίσθηση. Έπρεπε να μην κάνει καν το ταξίδι στην Τουρκία με τον τρόπο που έγινε και με τη διαδικασία που έγινε ενόψει του Ουκρανικού και όλων αυτών που συμβαίναν εκείνη την περίοδο. Δεν είμαστε κατά του διαλόγου αλλά στη συγκεκριμένη φάση εκείνο το ταξίδι δεν έπρεπε να γίνει διότι η Τουρκία διεκδικούσε ένα ρόλο διαμεσολαβητή για ευρύτερες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ανακατατάξεις και εμείς της δίναμε το περιθώριο να τον ενισχύσει.
Τώρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τι θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός για να μετριάσει αυτή τη «νίκη» Ερντογάν ;
Θα έπρεπε στην προετοιμασία της σύσκεψης όχι στη σύσκεψη μόνο, να μπουν επί τάπητος τα θέματα και στον Μπάϊντεν και στον Στολτενμπεργκ. Διότι όταν βγήκε ο Στόλτενμπεργκ και αναγνώρισε το δίκαιο της Τουρκίας σε χρόνο ανύποπτο έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει. Έπρεπε να υπάρξει καταγγελία από την ελληνική κυβέρνηση και της λειτουργίας του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς ποιο πιστεύει ότι είναι το «εκλογικό ταβάνι» για το ΠΑΣΟΚ: Όταν μετρήσεις που γίνονται επί μέρους στα παλιά κάστρα της δημοκρατικής παράταξης όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Εύβοια, η Κομοτηνή και δείχνει εκεί μια αύξηση του ΠΑΣΟΚ πάρα πολύ μεγάλη σε σημείο σε κάποιες από αυτές τις περιοχές διεκδικεί και τη δεύτερη θέση είναι δυνατόν εμείς να μείνουμε στάσιμοι στο 12 και το 13% και οι άλλες δυνάμεις να ανεβούνε πολλές μονάδες πάνω από το συγκριμένο ποσοστό που τους δίνουν οι μετρήσεις; Εμείς πάνω ταβάνι δεν έχουμε, δεν έχουμε διότι έχουμε και πικρή και γλυκιά πείρα για αλλαγές μεγάλες. Κατά τη γνώμη μου η αφετηρία μας είναι το 14%. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να βγει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο, θα το διεκδικήσουμε. Και να σας πω ότι το 2012 μέχρι την παραμονή των εκλογών εμείς ήμασταν στο 20 και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο, και την παραμονή των εκλογών εμείς πήγαμε στο 12 και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18. Δεν βλέπετε μια εποχή που είναι κατακερματισμένη η κοινωνία, δεν γνωρίζεις την αποχή, δεν γνωρίζεις αυτοί που θα πάνε από πού προέρχονται και όλα αυτά που δεν μπορείς να ερμηνεύσεις εύκολα;
Αν συμβεί αυτό που λέτε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει την ανατροπή και να έρθει δεύτερο μιλάμε για μια εκλογική εικόνα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σίγουρα κάτω από το 30%
Εγώ το εκτιμώ αλλά ο κ. Τσίπρας λεει ότι θα έρθει πρώτος και με διαφορά από τη ΝΔ. Εγώ λέω ότι πιο εύκολα αλλαζει η σειρά ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα παρά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο.
Για τα ενδεχόμενα εκλογικά αποτελέσματα: Επειδή εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης δεν οδηγεί τη χώρα πουθενά και επειδή η πολιτική που άσκησε ο κ. Τσίπρας έχει αποδοκιμαστεί οριστικά από τον ελληνικό λαό εμείς θα προβάλουμε τη δική μας πρόταση για το που πρέπει να πάει η χώρα. Θα απευθύνουμε την πρόταση μας στο πολιτικό σύστημα συνολικά. Θα την απευθύνουμε στον ελληνικό λαό και θα ζητήσουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση στη βάση ενός μίνιμουμ σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος το οποίο έχουμε προσδιορίσει εκ των προτέρων.
Απευθυνόμενοι στο πρώτο κόμμα; Μιλώντας για μια δικομματική κυβέρνηση ή θα θελήσετε μια κυβέρνηση με περισσότερα των δύο κομμάτων;
Όποιοι συμφωνούνε σε μια προγραμματική κατεύθυνση θα μπορούσαν να μπούνε
Δηλαδή βλεπετε μια κυβέρνηση που μπορεί να συμμετέχει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς;
Εξαρτάται από τα γεγονότα και από τις εξελίξεις συνολικά στην ελληνική κοινωνία, εάν η κρίση και τα αδιέξοδα είναι τεράστια γιατί όχι. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι.
Ερωτηθείς αν θα συνεργαζόταν το ΠΑΣΟΚ σε μια συγκυβέρνηση και με το ΜέΡΑ25: Το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο διότι ο άνθρωπος έδειξε τι είναι, τι μπορεί να κάνει στη χώρα και δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε προοδευτική δύναμη ούτε τίποτα.
Εμείς δεν θέλουμε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ ούτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να εφαρμοστεί το δικό μας πρόγραμμα και αν εφαρμοστεί το δικό μας πρόγραμμα σε γενικές γραμμές μόνο τότε θα μπορούμε στην κυβέρνηση. Το δικό μας πρόγραμμα προφανώς δεν μπορεί να το εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει τόσο καλά τα πράγματα και λεει ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση που δεν έχει προσανατολισμό το δικό μας πρόγραμμα. Προφανώς με αυτό το πρόγραμμα δεν συμφωνεί σήμερα η ΝΔ πρέπει να αλλάξει γραμμή, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτήστε τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ αν θα αλλάξουνε γραμμή μετά τις εκλογές για να συζητήσουμε τι θα γίνει με την κυβέρνηση.
Έτσι όπως το λέτε εφόσον κανένας δεν μπορεί με κανέναν θα πάμε σε εκλογές μέχρι να προκύψει ένας αυτοδύναμος;
Όχι, αυτό εξαρτάται από τη συνείδηση που έχει κάθε κόμμα τι θα κάνει. Αυτό το θα δούμε, μπορούμε να το προεξοφλήσουμε;
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα γιατί να μην κάνει μια αριστερή στροφή και να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ αφού έτσι κι αλλιώς έκανε τη δεξιά στροφή και συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ: Νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ έξυπνο αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης και είναι και πραγματικό. Πολύ εύκολα συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τη ΝΔ και εμείς να μείνουμε στην αντιπολίτευση. Ήθελε να δείξει ο κ. Ανδρουλάκης ότι δεν αναγνωρίζουμε εχέγγυα προοδευτικότητας σε ένα κόμμα που κυβέρνησε με τον τρόπο που κυβέρνησε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο.
Κληθείς να σχολιάσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Θετικό μέτρο είναι.
Ερωτηθείς αν έχει ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας: Νομίζω όλα το κόμματα, όλοι οι βουλευτές και όλοι οι υπουργοί τον έχουν ξεκινήσει πράγμα που σημαίνει ότι έγινε αυτό που λέγαμε από την αρχή, αυτοεκπληρούμενη προφητεία οι εκλογές νωρίς.
Το κλίμα που συναντώ τώρα (στην Α Αθηνών) δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη φορά δηλαδή εμείς έχουμε βάλει στόχο δυνατό. Υπάρχει ανανέωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει δηλαδή μια σπονδυλική στήλη καινούργια με νέους ανθρώπους οι οποίοι θα δώσουν και μια πολιτική μάχη που παλιά δεν έδινε το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή από το ’12 έχει να κανει το ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη μου. τώρα θα κανει εκλογές κανονικά σαν ΠΑΣΟΚ και ξέρουν όλα τα κόμματα τι σημαίνει να κάνει εκλογές το ΠΑΣΟΚ όπως πρέπει. Θα έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που θα είναι πάρα πολύ ανανεωμένο, με πολλά νέα πρόσωπα και νομίζω ότι αυτή τη φορά όχι απλά θα πάρουμε σημαντικό ποσοστό αλλά μπορεί να διεκδικήσουμε και δεύτερη έδρα στην Α’ Αθήνας.