Αβραμόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Το δημοψήφισμα του 2015 ήταν η τραγικότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου - Έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής
Σε σχέση με το Κυπριακό, εστίασε στο ότι είναι κλειδί για τα ελληνοτουρκικά, κάνοντας γνωστό πως επιστρέφει στην εγχώρια πολιτική σκηνή
«Το δημοψήφισμα του 2015 ήταν η τραγικότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Είπε πως στο Κολέγιο των επιτρόπων, ο Γιούνκερ ανέφερε πως θα γινόταν συζήτηση για το Grexit που θα οδηγούσε την Ελλάδα να γίνει Βενεζουέλα, ενώ σημείωσε πως ο Γιούνκερ νόμιζε πως θα γίνονται εκλογές και εξερράγη ότι κατάλαβε πως επρόκειτο για δημοψήφισμα.
Παράλληλα, τόνισε πως ο λαϊκισμός διατρέχει όλο το πολιτικό σύστημα και απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις Δημοκρατίες κάθε χώρας, ενώ επισήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει βαρύτερες επιπτώσεις για την Ευρώπη και όχι τόσο για τις ΗΠΑ.
Ακόμη, δεν απέκλεισε να υπάρχουν θάνατοι τον χειμώνα από τις ελλείψεις στην ενέργεια στις βόρειες χώρες αν δεν υπάρξουν αλλαγές ενώ πρόσθεσε πως όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο η κοινωνία θα αντιδράσει, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στον κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου.
Εμφανίστηκε ανήσυχος για τις αιτιάσεις του Eρντογάν που έθεσε ζήτημα κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά, υπογραμμίζοντας πως στην ελληνική πλευρά έχουμε την ψύχραιμη στάση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμη ανέφερε πως δεν θα σταματήσει η προκλητική τουρκική ρητορική τουλάχιστον έως τις εκλογές στην γείτονα.
Σε σχέση με το Κυπριακό, εστίασε στο ότι είναι κλειδί για τα ελληνοτουρκικά, κάνοντας γνωστό πως επιστρέφει στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη στο ειδικό δικαστήριο είπε πως πρέπει να δούμε ποιος ήταν από πίσω είτε πρόκειται για σκευωρία είτε για σκάνδαλο.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την επέτειο από το δημοψήφισμα: Το 2015 ήταν ίσως η τραγικότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου που η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της καταστροφής. Πράγματι εγώ το βίωσα από μια άλλη οπτική γωνιά, πάντοτε ως πολίτης άλλα κυρίως ως επίτροπος, μέλος του κολεγίου των επιτροπών όπου μια ημέρα μπήκε μέσα ο Γιούνκερ και μας λεει «σήμερα δεν θα συζητήσουμε γι’ αυτά που έχουμε προγραμματίσει αλλά για το Grexit». Και δε σας κρύβω με περιέλουσε κρύος ιδρώτας γιατι έβλεπα μπροστά την Ελλάδα, αν προχωρούσε αυτή η υπόθεση, να αποπέμπεται όχι μονάχα από την ευρωζώνη αλλά αργότερα και από την ίδια την ΕΕ γιατί προς τα εκεί θα οδηγούμεθα, θα οδηγούσε την Ελλάδα στο να γίνει μια Βενεζουέλα. Ηταν τότε που ο Γιούνκερ αποφασισμένος να στηρίξει την Ελλάδα, κυριολεκτικά εξεράγει όταν άκουσε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, ο κος Τσίπρας, θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα. Στην αρχή μάλιστα πίστεψε οτι πρόκειται για εκλογές. Ζήτησε λοιπον άμεσα, θυμάμαι, να γίνει μια τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να το αποτρέψει. Σε κατ’ ίδιαν συζήτηση δεν διάστιζε να κατηγορεί την Αθήνα για τοξικές δηλώσεις που δεν βοηθούσαν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις που ήταν σε εξέλιξη. Τόνιζε δε οτι ένα ενδεχόμενο Grexit θα μπορουσε να προκαλέσει ένα ντόμινο όπου και κάποιες άλλες κυβερνήσεις κρατών-μελών θα έβρισκαν αφορμή για να επιδιώξουν τη δική τους έξοδο. Μην ξεχνάτε οτι είχαμε κι άλλες κυβερνήσεις λαϊκιστικού τύπου. Την ίδια όμως εποχή δεν ήταν και λίγες οι χώρες που έβλεπαν με καλό μάτι την αποπομπή της Ελλάδος από την ευρωζώνη, μια πραγματικά δύσκολη περίοδος.
Ένα είναι βέβαιο ότι όπως ιστορικά έχει αποδειχτεί ο λαϊκισμός και η έλλειψη αλήθειας και ειλικρινείας στις δύσκολες ώρες και μέσα στις κρίσεις μπορεί να οδηγήσουν την κοινωνία σε λάθος δρόμο και τη χώρα στον όλεθρο. Κάποτε νηφάλια και μακριά από τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της εποχής αξίζει να ψάξουμε να βρούμε, να ερευνήσουμε για ιστορικούς λόγους το πως η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και πως ένα δημοψήφισμα το οποίο εγώ θα χαρακτήριζα σκοπιμότητας, αφέλειας και ανευθυνότητας θα μπορούσε να είναι καταλύτης για μια ακόμα εθνική καταστροφή. Αυτό θα είχε συμβεί αν σε λίγες μέρες μετά τη διενέργεια του δεν είχε υπάρξει έστω κι απότομα αλλαγή πορείας όπου πράγματι έγινε το θαύμα να μην εκτροχιαστεί η χώρα.
Όσο ο λαϊκισμός, που καλά κρατεί στους καιρούς μας, υποκαθιστά τον πολιτικό λόγο εθνικής ευθύνης θα είναι πάντα η μεγάλη απειλή και η βασική αιτία εθνικών καταστροφών. Ο λαϊκισμός επιστρέφει και απειλεί ευθέως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τις δημοκρατίες σε κάθε χώρα.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις στο μέλλον θα είναι βαρύτερες για την Ευρώπη, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές. Η Αμερική δεν θα μείνει στο απυρόβλητο αλλά δεν θα υποστεί τις ίδιες επιπτώσεις, η Ευρώπη όμως έχει αρχίσει να γονατίζει.
Εγώ πίστευα όταν έφτασα για να αναλάβω αυτή τη μεγάλη ευθύνη, νόμιζα ότι είμαι μέλος της ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Επίτροπος πολύ σημαντική θέση, νόμιζα ότι είμαστε εμείς που χαράσσουμε πολιτική τελικά η όποια πολιτική πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής προσέκρουε στο Συμβούλιο. Το Συμβούλιο είτε ως σύνοδος Κορυφής είτε σε επίπεδο υπουργών είναι το όργανο που τελικά καθορίζει ποια στάση θα κρατήσει η Ευρώπη, στο Συμβούλιο όμως εκπροσωπούντα τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη κουβαλάνε μαζί τους τη δική τους άποψη που έχει να κάνει με την προάσπιση των δικών τους εθνικών, οικονομικών ή γεωπολιτικών συμφερόντων άρα η Ευρώπη δεν έχει φτάσει σε ένα ανώτερο βαθμό ολοκλήρωσης, πολιτικά εννοώ, που να επιτρέπει στα όργανά της να χαράσσουν και να εφαρμόζουν πολιτική. Η Ευρώπη τον τελευταίο καιρό περνάει μια φάση ύπνωσης. Είναι αντιμέτωπη με έναν εφιάλτη και κινδυνεύει να παγώσει η παραγωγή, η βιομηχανία της και να υποστούν τις επιπτώσεις οι ίδιοι οι πολίτες που μη σας εκπλήξει εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πολλοί κυρίως στις Βόρειες χώρες θα πεθάνουν το χειμώνα λόγω έλλειψης καυσίμων. Είδατε τι είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «σχεδιάζουμε να επιβληθεί δελτίο στη διανομή ηλεκτρισμού, ζεστού νερού και καυσίμων», που στη Γερμανία που είναι μια πανίσχυρη οικονομία. Εμείς περισσότερο εξαρτώμεθα από το πετρέλαιο που παίρνουμε από άλλες χώρες Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και λιγότερο από το φυσικό αέριο. Και εκεί έχουμε ανάγκες αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα μας επιτρέψουν να το αποφύγουμε. Ο Καγκελάριος Σολτς ανησυχεί για κοινωνικά εκρηκτικές συνέπειες.
Ερωτηθείς αν φοβάται την κοινωνική έκρηξη: Σαν φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση η κοινωνία αντιδρά και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που μιλάνε για κοινωνικές εκρήξεις και τότε βρίσκουν ανοιχτή την πόρτα για να παρασύρουν τους λαούς σε λάθος δρόμο οι λαϊκιστές. Μέσα σε όλα αυτά στο προσκήνιο ειδικά για το ενεργειακό ξανάρχεται η πρόταση του Ντράγκι. Είπε μεταξύ άλλων για τη δημιουργία ενός καρτέλ αγοραστών και για την επιβολή πλαφόν στις τιμές λιανικής και χονδρικής των καυσίμων. Γίνονται ενέργειες τοσο από τη Γερμανία όσο και από την Ιταλία ώστε η συζήτηση να προχωρήσει, να τελειώνει ώστε ο τελευταίος ορίζοντας να παραμένει το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 5 Οκτωβρίου. Θα είναι ένα καθοριστικό ευρωπαϊκό συμβούλιο που όμως όπως είπα πάλι θα δούμε τα κράτη μέλη να επιλέγουν την καθαρά δική τους πολιτική κάτι που αποδυναμώνει εκ των πραγμάτων την κοινή ευρωπαϊκή στάση. Έχουμε μια κατάσταση δύσκολη, η ύφεση έχει χτυπήσει τις πόρτες μας και πιστεύουν πολλοί, κάποια σημαντικά ινστιτούτα και αναλυτές, ότι η ενεργειακή κρίση αν συνεχιστεί το ’22 και ’23 τότε θα έχουμε πτώση του ΑΕΠ μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες κυρίως στη Γερμανία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί η λοκομοτιβα της ευρωπαϊκής οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει η Γερμανία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία να συνοδεύσουν και την υπόλοιπη ευρωζώνη και να μπούμε φέτος σε ύφεση. Θα ήθελα να περάσω ένα μήνυμα καθησυχαστικό, η Ελλάδα είναι η λιγότερο εκτεθειμένη σε αυτό τον κίνδυνο αλλά δεν παύει από το να υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος στον ορίζοντα που σε τελευταία ανάλυση μαζί με τις κρίσεις που προηγήθηκαν την οικονομική, την υγειονομική, την κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με το ενεργειακό να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του κόσμου και που όλα αυτά τα χρόνια μας εξασφάλισε, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα ανησύχησα και ανησυχώ διότι ενώ ο Ερντογάν δεν είχε θέσει ποτέ ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος στα νησιά έλεγε μονάχα να συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες, περνάγαμε δύσκολες στιγμές, πιέσεις και εκεί είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο γιατί πράγματι πρέπει να συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες που το λεει και το διεθνές δίκαιο και σου δίνει και τα εργαλεία για αυτό. Δύο τρεις μήνες πριν τόσο δια στόματος Ερντογάν και Τσαβούσογλου αμφισβητείται πλέον ευθέως η εθνική κυριαρχία της Ελλάδος. Ποιος το επέβαλλε αυτό στον κ. Ερντογάν; Καταρχήν οι εσωτερικές του αδυναμίες, δεν πάει καλά στο εσωτερικό του. Έχει έναν εταίρο σκληρό εθνικιστή τον Μπαχτσελί ο οποίος σε ένα μεγάλο βαθμό του επιβάλλει τη θέλησή του και τις ακραίες εθνικιστικές του απόψεις, δεν θέλει να τον χάσει για να κρατήσει την κυβέρνησή του και από την άλλη πλευρά έχουμε την αντιπολίτευση της Τουρκίας που είναι αυτό που φάνηκε από τα όσα είπε ο κ.Κιλιντζάρογλου που του λεει «πάρε τα νησιά και εμείς μαζί σου». Από την άλλη πλευρά εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια ψύχραιμη στάση του κ.Μητσοτάκη, βεβαίως και η παρουσία του στην Αμερική έδωσε το στίγμα μιας χώρας σοβαρής, αξιόπιστής θέτοντας όμως και την Αμερική προ της μεγάλης της ευθύνης να μην αποσταθεροποιηθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο Μητσοτάκης δεν πήγε εκεί να κλαφτεί ούτε να βρίσει τους τούρκους είπε κοιτάξτε έχουμε ένα πρόβλημα εκεί, έχετε και εσείς μεγάλη ευθύνη, είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε σύρραξη, θέλουμε το διάλογο αλλά δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Αυτό το μετέφρασε διαφορετικά ο κ. Ερντογάν και έκανε το μεγάλο λάθος να επιθέτει προσωπικά κατά του έλληνα πρωθυπουργού. Μάλιστα παροτρύνει τους έλληνες πολίτες να μην ψηφίσουν την κυβέρνηση. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά δείχνουν ότι είμαστε σε μια ένταση, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το να οδηγηθούμε σε σύγκρουση γιατί κατι τέτοιο θα είναι ζημιογόνο για όλους.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά θα συνεχιστεί: Μην περιμένουμε να σταματήσει αυτή η σκληρή ρητορική τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές. Το ότι έκανε προχθές δηλώσεις λίγο πιο ήπιες πάντοτε όμως στην ίδια γραμμή γιατί απευθύνεται στο εσωτερικό κοινό και όταν κάνεις εξωτερική πολιτική κοιτάζοντας προς τα μέσα αυτή η εξωτερική πολιτική δεν αποδίδει. Για αυτό είπαμε ότι ο λαϊκισμός μαζί με τον εθνικισμό ειναι το χειρότερο μείγμα και το πιο επικίνδυνο μείγμα που μπορεί να οδηγήσει λαούς σε σύγκρουση και πολλές από τις χώρες στην καταστροφή. Δεν είμαστε εμείς για αυτά, έχουμε την άμυνά μας έχουμε από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα που έχουν ενισχυθεί τον τελευταίο καιρό αλλά τα έχουμε για να προασπίζουμε την εθνική μας ακεραιότητα, την ασφάλειά μας αλλά να διαδραματίζουμε και ρόλο σε στην περιοχή της κυρίως της ανατολικής Μεσογείου η οποία έχει μπει και αυτή σε μια περίοδο δύσκολη. Για αυτό επιμένω να μην αφήσουμε στην άκρη την επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό μπορεί να είναι και το κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ερωτηθείς αν θα κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές: Δηλώνω παρών, το πώς θα γίνει η ένταξη είναι θέμα
του πρωθυπουργού. Είμαι στην πρώτη γραμμή, κοντά του και κοντά στην παράταξή μου γιατί αυτά που έρχονται είναι πολύ δύσκολα και νομίζω ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει και εγω με την εμπειρία, τη γνώση, τις διεθνείς μου επαφές και το κυριότερο την προσήλωση μου στις αρχές της πολιτικής θα είμαι εδώ για να συνεισφέρω.
Αναφορικά με το βούλευμα Novartis: Αυτό το βούλευμα λεει μέσα ότι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος για κατάχρηση εξουσίας δύο πρόσωπα στο Ειδικό δικαστήριο. Να εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη, το γεγονός όμως ότι η βασική αιτία της παραπομπής του Παπαγγελόπουλου και της Τουλουπάκη στο Ανώτατο Δικαστήριο με αυτές τις κατηγορίες είναι κάτι που δείχνει ότι είτε σκευωρία είτε σκάνδαλο πρέπει να οδηγηθούμε στο να αποκαλυφθεί ποιος ήταν από πίσω γιατί αυτά πρέπει να αποφεύγονται στην Ελλάδα. Ζούμε σε μια άλλη εποχή η πολιτική μπορεί να έχει τη σκληρότητά της, μπορεί να έχει τις αντιπαραθέσεις της αλλά δεν μπορεί να απομακρυνθεί από μια βασική αρχή της εντιμότητας των συγκρούσεων. Όλα αυτά θα κριθούν στο Ειδικό δικαστήριο και να έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνική Δικαιοσύνη, έχουμε άξιους δικαστές ως είχαμε και επίορκους δικαστές αυτό αποδεικνύει αυτή η εξέλιξη θα τα πει όμως η ίδια η δικαιοσύνη και να τη σεβαστούμε.
Ακούστε τη συνέντευξή του
Είπε πως στο Κολέγιο των επιτρόπων, ο Γιούνκερ ανέφερε πως θα γινόταν συζήτηση για το Grexit που θα οδηγούσε την Ελλάδα να γίνει Βενεζουέλα, ενώ σημείωσε πως ο Γιούνκερ νόμιζε πως θα γίνονται εκλογές και εξερράγη ότι κατάλαβε πως επρόκειτο για δημοψήφισμα.
Παράλληλα, τόνισε πως ο λαϊκισμός διατρέχει όλο το πολιτικό σύστημα και απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις Δημοκρατίες κάθε χώρας, ενώ επισήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει βαρύτερες επιπτώσεις για την Ευρώπη και όχι τόσο για τις ΗΠΑ.
Ακόμη, δεν απέκλεισε να υπάρχουν θάνατοι τον χειμώνα από τις ελλείψεις στην ενέργεια στις βόρειες χώρες αν δεν υπάρξουν αλλαγές ενώ πρόσθεσε πως όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο η κοινωνία θα αντιδράσει, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στον κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου.
Εμφανίστηκε ανήσυχος για τις αιτιάσεις του Eρντογάν που έθεσε ζήτημα κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά, υπογραμμίζοντας πως στην ελληνική πλευρά έχουμε την ψύχραιμη στάση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμη ανέφερε πως δεν θα σταματήσει η προκλητική τουρκική ρητορική τουλάχιστον έως τις εκλογές στην γείτονα.
Σε σχέση με το Κυπριακό, εστίασε στο ότι είναι κλειδί για τα ελληνοτουρκικά, κάνοντας γνωστό πως επιστρέφει στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη στο ειδικό δικαστήριο είπε πως πρέπει να δούμε ποιος ήταν από πίσω είτε πρόκειται για σκευωρία είτε για σκάνδαλο.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την επέτειο από το δημοψήφισμα: Το 2015 ήταν ίσως η τραγικότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου που η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της καταστροφής. Πράγματι εγώ το βίωσα από μια άλλη οπτική γωνιά, πάντοτε ως πολίτης άλλα κυρίως ως επίτροπος, μέλος του κολεγίου των επιτροπών όπου μια ημέρα μπήκε μέσα ο Γιούνκερ και μας λεει «σήμερα δεν θα συζητήσουμε γι’ αυτά που έχουμε προγραμματίσει αλλά για το Grexit». Και δε σας κρύβω με περιέλουσε κρύος ιδρώτας γιατι έβλεπα μπροστά την Ελλάδα, αν προχωρούσε αυτή η υπόθεση, να αποπέμπεται όχι μονάχα από την ευρωζώνη αλλά αργότερα και από την ίδια την ΕΕ γιατί προς τα εκεί θα οδηγούμεθα, θα οδηγούσε την Ελλάδα στο να γίνει μια Βενεζουέλα. Ηταν τότε που ο Γιούνκερ αποφασισμένος να στηρίξει την Ελλάδα, κυριολεκτικά εξεράγει όταν άκουσε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, ο κος Τσίπρας, θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα. Στην αρχή μάλιστα πίστεψε οτι πρόκειται για εκλογές. Ζήτησε λοιπον άμεσα, θυμάμαι, να γίνει μια τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να το αποτρέψει. Σε κατ’ ίδιαν συζήτηση δεν διάστιζε να κατηγορεί την Αθήνα για τοξικές δηλώσεις που δεν βοηθούσαν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις που ήταν σε εξέλιξη. Τόνιζε δε οτι ένα ενδεχόμενο Grexit θα μπορουσε να προκαλέσει ένα ντόμινο όπου και κάποιες άλλες κυβερνήσεις κρατών-μελών θα έβρισκαν αφορμή για να επιδιώξουν τη δική τους έξοδο. Μην ξεχνάτε οτι είχαμε κι άλλες κυβερνήσεις λαϊκιστικού τύπου. Την ίδια όμως εποχή δεν ήταν και λίγες οι χώρες που έβλεπαν με καλό μάτι την αποπομπή της Ελλάδος από την ευρωζώνη, μια πραγματικά δύσκολη περίοδος.Ένα είναι βέβαιο ότι όπως ιστορικά έχει αποδειχτεί ο λαϊκισμός και η έλλειψη αλήθειας και ειλικρινείας στις δύσκολες ώρες και μέσα στις κρίσεις μπορεί να οδηγήσουν την κοινωνία σε λάθος δρόμο και τη χώρα στον όλεθρο. Κάποτε νηφάλια και μακριά από τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της εποχής αξίζει να ψάξουμε να βρούμε, να ερευνήσουμε για ιστορικούς λόγους το πως η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και πως ένα δημοψήφισμα το οποίο εγώ θα χαρακτήριζα σκοπιμότητας, αφέλειας και ανευθυνότητας θα μπορούσε να είναι καταλύτης για μια ακόμα εθνική καταστροφή. Αυτό θα είχε συμβεί αν σε λίγες μέρες μετά τη διενέργεια του δεν είχε υπάρξει έστω κι απότομα αλλαγή πορείας όπου πράγματι έγινε το θαύμα να μην εκτροχιαστεί η χώρα.
Όσο ο λαϊκισμός, που καλά κρατεί στους καιρούς μας, υποκαθιστά τον πολιτικό λόγο εθνικής ευθύνης θα είναι πάντα η μεγάλη απειλή και η βασική αιτία εθνικών καταστροφών. Ο λαϊκισμός επιστρέφει και απειλεί ευθέως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τις δημοκρατίες σε κάθε χώρα.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις στο μέλλον θα είναι βαρύτερες για την Ευρώπη, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές. Η Αμερική δεν θα μείνει στο απυρόβλητο αλλά δεν θα υποστεί τις ίδιες επιπτώσεις, η Ευρώπη όμως έχει αρχίσει να γονατίζει.
Εγώ πίστευα όταν έφτασα για να αναλάβω αυτή τη μεγάλη ευθύνη, νόμιζα ότι είμαι μέλος της ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Επίτροπος πολύ σημαντική θέση, νόμιζα ότι είμαστε εμείς που χαράσσουμε πολιτική τελικά η όποια πολιτική πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής προσέκρουε στο Συμβούλιο. Το Συμβούλιο είτε ως σύνοδος Κορυφής είτε σε επίπεδο υπουργών είναι το όργανο που τελικά καθορίζει ποια στάση θα κρατήσει η Ευρώπη, στο Συμβούλιο όμως εκπροσωπούντα τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη κουβαλάνε μαζί τους τη δική τους άποψη που έχει να κάνει με την προάσπιση των δικών τους εθνικών, οικονομικών ή γεωπολιτικών συμφερόντων άρα η Ευρώπη δεν έχει φτάσει σε ένα ανώτερο βαθμό ολοκλήρωσης, πολιτικά εννοώ, που να επιτρέπει στα όργανά της να χαράσσουν και να εφαρμόζουν πολιτική. Η Ευρώπη τον τελευταίο καιρό περνάει μια φάση ύπνωσης. Είναι αντιμέτωπη με έναν εφιάλτη και κινδυνεύει να παγώσει η παραγωγή, η βιομηχανία της και να υποστούν τις επιπτώσεις οι ίδιοι οι πολίτες που μη σας εκπλήξει εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πολλοί κυρίως στις Βόρειες χώρες θα πεθάνουν το χειμώνα λόγω έλλειψης καυσίμων. Είδατε τι είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «σχεδιάζουμε να επιβληθεί δελτίο στη διανομή ηλεκτρισμού, ζεστού νερού και καυσίμων», που στη Γερμανία που είναι μια πανίσχυρη οικονομία. Εμείς περισσότερο εξαρτώμεθα από το πετρέλαιο που παίρνουμε από άλλες χώρες Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και λιγότερο από το φυσικό αέριο. Και εκεί έχουμε ανάγκες αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα μας επιτρέψουν να το αποφύγουμε. Ο Καγκελάριος Σολτς ανησυχεί για κοινωνικά εκρηκτικές συνέπειες.
Ερωτηθείς αν φοβάται την κοινωνική έκρηξη: Σαν φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση η κοινωνία αντιδρά και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που μιλάνε για κοινωνικές εκρήξεις και τότε βρίσκουν ανοιχτή την πόρτα για να παρασύρουν τους λαούς σε λάθος δρόμο οι λαϊκιστές. Μέσα σε όλα αυτά στο προσκήνιο ειδικά για το ενεργειακό ξανάρχεται η πρόταση του Ντράγκι. Είπε μεταξύ άλλων για τη δημιουργία ενός καρτέλ αγοραστών και για την επιβολή πλαφόν στις τιμές λιανικής και χονδρικής των καυσίμων. Γίνονται ενέργειες τοσο από τη Γερμανία όσο και από την Ιταλία ώστε η συζήτηση να προχωρήσει, να τελειώνει ώστε ο τελευταίος ορίζοντας να παραμένει το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 5 Οκτωβρίου. Θα είναι ένα καθοριστικό ευρωπαϊκό συμβούλιο που όμως όπως είπα πάλι θα δούμε τα κράτη μέλη να επιλέγουν την καθαρά δική τους πολιτική κάτι που αποδυναμώνει εκ των πραγμάτων την κοινή ευρωπαϊκή στάση. Έχουμε μια κατάσταση δύσκολη, η ύφεση έχει χτυπήσει τις πόρτες μας και πιστεύουν πολλοί, κάποια σημαντικά ινστιτούτα και αναλυτές, ότι η ενεργειακή κρίση αν συνεχιστεί το ’22 και ’23 τότε θα έχουμε πτώση του ΑΕΠ μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες κυρίως στη Γερμανία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί η λοκομοτιβα της ευρωπαϊκής οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει η Γερμανία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία να συνοδεύσουν και την υπόλοιπη ευρωζώνη και να μπούμε φέτος σε ύφεση. Θα ήθελα να περάσω ένα μήνυμα καθησυχαστικό, η Ελλάδα είναι η λιγότερο εκτεθειμένη σε αυτό τον κίνδυνο αλλά δεν παύει από το να υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος στον ορίζοντα που σε τελευταία ανάλυση μαζί με τις κρίσεις που προηγήθηκαν την οικονομική, την υγειονομική, την κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με το ενεργειακό να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του κόσμου και που όλα αυτά τα χρόνια μας εξασφάλισε, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα ανησύχησα και ανησυχώ διότι ενώ ο Ερντογάν δεν είχε θέσει ποτέ ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος στα νησιά έλεγε μονάχα να συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες, περνάγαμε δύσκολες στιγμές, πιέσεις και εκεί είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο γιατί πράγματι πρέπει να συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες που το λεει και το διεθνές δίκαιο και σου δίνει και τα εργαλεία για αυτό. Δύο τρεις μήνες πριν τόσο δια στόματος Ερντογάν και Τσαβούσογλου αμφισβητείται πλέον ευθέως η εθνική κυριαρχία της Ελλάδος. Ποιος το επέβαλλε αυτό στον κ. Ερντογάν; Καταρχήν οι εσωτερικές του αδυναμίες, δεν πάει καλά στο εσωτερικό του. Έχει έναν εταίρο σκληρό εθνικιστή τον Μπαχτσελί ο οποίος σε ένα μεγάλο βαθμό του επιβάλλει τη θέλησή του και τις ακραίες εθνικιστικές του απόψεις, δεν θέλει να τον χάσει για να κρατήσει την κυβέρνησή του και από την άλλη πλευρά έχουμε την αντιπολίτευση της Τουρκίας που είναι αυτό που φάνηκε από τα όσα είπε ο κ.Κιλιντζάρογλου που του λεει «πάρε τα νησιά και εμείς μαζί σου». Από την άλλη πλευρά εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια ψύχραιμη στάση του κ.Μητσοτάκη, βεβαίως και η παρουσία του στην Αμερική έδωσε το στίγμα μιας χώρας σοβαρής, αξιόπιστής θέτοντας όμως και την Αμερική προ της μεγάλης της ευθύνης να μην αποσταθεροποιηθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο Μητσοτάκης δεν πήγε εκεί να κλαφτεί ούτε να βρίσει τους τούρκους είπε κοιτάξτε έχουμε ένα πρόβλημα εκεί, έχετε και εσείς μεγάλη ευθύνη, είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε σύρραξη, θέλουμε το διάλογο αλλά δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Αυτό το μετέφρασε διαφορετικά ο κ. Ερντογάν και έκανε το μεγάλο λάθος να επιθέτει προσωπικά κατά του έλληνα πρωθυπουργού. Μάλιστα παροτρύνει τους έλληνες πολίτες να μην ψηφίσουν την κυβέρνηση. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά δείχνουν ότι είμαστε σε μια ένταση, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το να οδηγηθούμε σε σύγκρουση γιατί κατι τέτοιο θα είναι ζημιογόνο για όλους.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά θα συνεχιστεί: Μην περιμένουμε να σταματήσει αυτή η σκληρή ρητορική τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές. Το ότι έκανε προχθές δηλώσεις λίγο πιο ήπιες πάντοτε όμως στην ίδια γραμμή γιατί απευθύνεται στο εσωτερικό κοινό και όταν κάνεις εξωτερική πολιτική κοιτάζοντας προς τα μέσα αυτή η εξωτερική πολιτική δεν αποδίδει. Για αυτό είπαμε ότι ο λαϊκισμός μαζί με τον εθνικισμό ειναι το χειρότερο μείγμα και το πιο επικίνδυνο μείγμα που μπορεί να οδηγήσει λαούς σε σύγκρουση και πολλές από τις χώρες στην καταστροφή. Δεν είμαστε εμείς για αυτά, έχουμε την άμυνά μας έχουμε από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα που έχουν ενισχυθεί τον τελευταίο καιρό αλλά τα έχουμε για να προασπίζουμε την εθνική μας ακεραιότητα, την ασφάλειά μας αλλά να διαδραματίζουμε και ρόλο σε στην περιοχή της κυρίως της ανατολικής Μεσογείου η οποία έχει μπει και αυτή σε μια περίοδο δύσκολη. Για αυτό επιμένω να μην αφήσουμε στην άκρη την επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό μπορεί να είναι και το κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ερωτηθείς αν θα κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές: Δηλώνω παρών, το πώς θα γίνει η ένταξη είναι θέμα
του πρωθυπουργού. Είμαι στην πρώτη γραμμή, κοντά του και κοντά στην παράταξή μου γιατί αυτά που έρχονται είναι πολύ δύσκολα και νομίζω ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει και εγω με την εμπειρία, τη γνώση, τις διεθνείς μου επαφές και το κυριότερο την προσήλωση μου στις αρχές της πολιτικής θα είμαι εδώ για να συνεισφέρω.
Αναφορικά με το βούλευμα Novartis: Αυτό το βούλευμα λεει μέσα ότι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος για κατάχρηση εξουσίας δύο πρόσωπα στο Ειδικό δικαστήριο. Να εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη, το γεγονός όμως ότι η βασική αιτία της παραπομπής του Παπαγγελόπουλου και της Τουλουπάκη στο Ανώτατο Δικαστήριο με αυτές τις κατηγορίες είναι κάτι που δείχνει ότι είτε σκευωρία είτε σκάνδαλο πρέπει να οδηγηθούμε στο να αποκαλυφθεί ποιος ήταν από πίσω γιατί αυτά πρέπει να αποφεύγονται στην Ελλάδα. Ζούμε σε μια άλλη εποχή η πολιτική μπορεί να έχει τη σκληρότητά της, μπορεί να έχει τις αντιπαραθέσεις της αλλά δεν μπορεί να απομακρυνθεί από μια βασική αρχή της εντιμότητας των συγκρούσεων. Όλα αυτά θα κριθούν στο Ειδικό δικαστήριο και να έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνική Δικαιοσύνη, έχουμε άξιους δικαστές ως είχαμε και επίορκους δικαστές αυτό αποδεικνύει αυτή η εξέλιξη θα τα πει όμως η ίδια η δικαιοσύνη και να τη σεβαστούμε.