Μπορεί η χώρα να βρίσκεται εν µέσω της κορύφωσης του φετινού καλοκαιριού, το οποίο µάλιστα από τουριστικής άποψης προβάλλεται ως ακόµα καλύτερο και από το αντίστοιχο του 2019, ωστόσο ο δύσκολος χειµώνας που έρχεται, µε την ενεργειακή κρίση και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασµού στα υψηλά κυβερνητικά κλιµάκια.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίµου εστιάζεται στην επικείµενη εµφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ, η οποία θα είναι η τελευταία πριν από τις εθνικές εκλογές και θα σηµάνει ουσιαστικά την ένταξη του κυβερνητικού σχήµατος σε προεκλογική τροχιά.

Ως εκ τούτου, στο επίκεντρο των σχετικών διεργασιών βρίσκεται, εκτός των άλλων, η ανάδειξη του έργου της διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλα τα επίπεδα, µε την ταυτόχρονη υπογράµµιση των διαφορών µε την περίοδο Τσίπρα.

Για τον σκοπό αυτόν, µάλιστα, θα υπάρξουν πρωτότυπες πρωτοβουλίες και καµπάνιες πριν και κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στη συµπρωτεύουσα, προκειµένου να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η συγκεκριµένη στόχευση.

«Ό,τι υποσχεθήκαµε το κάναµε πράξη και µάλιστα µέσα στα χρονοδιαγράµµατα που είχαµε καθορίσει εξαρχής. Κι όλα αυτά παρά τις διαδοχικές κρίσεις που κληθήκαµε να αντιµετωπίσουµε. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός είναι ο µόνος που µπορεί να εγγυηθεί µια ρεαλιστική και υλοποιήσιµη προοπτική». Αυτό ακριβώς θα είναι - όπως λένε στα «Π» κορυφαίοι κυβερνητικοί επιτελείςτο «σύνθηµα» γύρω από το οποίο θα κινηθούν τα µηνύµατα που θα εκπέµψει ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το επικοινωνιακό κοµµάτι, ενώ αντίστοιχη θα είναι η επιχειρηµατολογία που θα επιστρατευθεί.


ΑΝΑ∆ΕΙΞΗ

Έμφαση φυσικά θα δοθεί, µεταξύ άλλων, στο µπαράζ των φοροαπαλλαγών το οποίο εξελίχθηκε την τελευταία τριετία, που σε συνδυασµό µε τα πακέτα στήριξης που δροµολογήθηκαν την περίοδο της πανδηµίας, αλλά και από τη στιγµή που ενέσκηψε η διεθνής πληθωριστική κρίση, βοήθησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις πρωτοφανείς συνθήκες που διαµορφώθηκαν.

Παράλληλα, θα υπάρξουν αναφορές στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονοµίας, τη µείωση της ανεργίας µε σταθερά βήµατα, την αµυντική θωράκιση και τις διεθνείς συµµαχίες της χώρας απέναντι στην ελληνοτουρκική κρίση, καθώς και στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας της κρατικής µηχανής, που θα υποδειχθεί ως η µεγαλύτερη κατάκτηση για την καθηµερινότητα του πολίτη εδώ και δεκαετίες, καθώς και η σηµαντικότερη παρακαταθήκη της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας και αρµόδιος για τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, βρίσκεται κατόπιν εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «ανοικτή γραµµή» µε τα κυβερνητικά στελέχη των λεγόµενων παραγωγικών χαρτοφυλακίων κατά βάση (Χρήστο Σταϊκούρα, Θοδωρή Σκυλακάκη, Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον Κυριάκο Πιερρακάκη για την Ψηφιακή ∆ιακυβέρνηση), προκειµένου να διασαφηνιστούν οι κεντρικοί άξονες των τοποθετήσεων και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Σε περίοπτη θέση στο εν λόγω κάδρο θα βρίσκονται οι σχεδιασµοί τόσο για τους νέους όσο και για τους συνταξιούχους, δύο κοινωνικές οµάδες που, σύµφωνα µε όλες τις µετρήσεις, θα παίξουν κοµβικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσµα.

Στην πρώτη περίπτωση, θα επιχειρηθεί περαιτέρω προσέγγιση µε τη συγκεκριµένη δεξαµενή, η οποία κάθε άλλο παρά αποτελεί το δηµοσκοπικό αβαντάζ της κυβέρνησης, ενώ στη δεύτερη ο ξεκάθαρος στόχος είναι η επιβεβαίωση της «γαλάζιας» κυριαρχίας και η αποφυγή ανεπιθύµητων διαρροών από τους κόλπους της παραδοσιακής κοινωνικής βάσης σε άλλες κατευθύνσεις, δεξιότερα της Ν.∆. Η παράµετρος αυτή θα γίνει ακόµα περισσότερο εµφανής στη ∆ΕΘ, δεδοµένου του γεγονότος ότι σε νοµούς-κλειδιά της Βόρειας Ελλάδας και ακόµα περισσότερο στην Α’ Θεσσαλονίκης τα κυβερνητικά ποσοστά κάθε άλλο παρά ικανοποίηση σκορπούν στην πρωθυπουργική αυλή, σε σχέση τουλάχιστον µε την υπόλοιπη επικράτεια.


ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σύµφωνα µε τους γνωρίζοντες τις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίµου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεί ιδιαίτερα στο µέτωπο των κυβερνητικών µέτρων για το θέµα της στέγης των νέων ανθρώπων και οικογενειών, παρουσιάζοντας ακόµα πιο δοµικές και ευέλικτες παρεµβάσεις αναφορικά µε το κοµµάτι της δανειοδότησης για την απόκτηση κατοικίας.

Επιπλέον θα προχωρήσει σε µια σειρά ανακοινώσεων και για το ζήτηµα της εξεύρεσης εργασίας και της καθιέρωσης ευνοϊκότερων και σύγχρονων εργασιακών συνθηκών, που θα «ακουμπούν», εκτός των άλλων, και στο μπαράζ των ισχυρών επενδυτικών πλάνων που «τρέχουν» εντός των ελληνικών συνόρων. Σχετικά με τους συνταξιούχους, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην πρώτη ουσιαστική και σταθερή αύξηση των συντάξεων από τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης και μετά, η οποία θα διαθέτει είτε άμεσα (όπως η άνοδος που έχει προαναγγελθεί για τον προσεχή Ιανουάριο) είτε έμμεσα χαρακτηριστικά, όπως το επιπρόσθετο όφελος που θα προκύψει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.


ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, και μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ολική επαναφορά των σεναρίων περί ανασχηματισμού, τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκλείσει ξεκάθαρα πριν από λίγο καιρό. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν δημιουργούν πιθανώς την ανάγκη για ένα κυβερνητικό «restart» ενόψει και του μεγάλου σταθμού της ΔΕΘ.

Εξάλλου, όπως λένε όλο αυτό το διάστημα ακόμα και οι πιο τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο ίδιος απέρριψε τα σενάρια περί εκτεταμένων ανακατατάξεων. Ωστόσο, η προοπτική αλλαγών, κυρίως σε επίπεδο υφυπουργών προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι προεκλογικές στοχεύσεις του Μαξίμου και να αποκατασταθούν αδικίες έναντι ορισμένων σημαντικών περιφερειών που δεν έχουν μέχρι τώρα εκπροσώπηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξακολουθούσε να παραμένει στα συρτάρια του γραφείου του. Πλέον, οι εν λόγω κύκλοι χαρακτηρίζουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και για πιο δομικές αλλαγές.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 6/08/2022